Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Dostane Ubuntu pro tablety a smartphony zbrusu nový systém balíčků?

Ubuntu Phone OS - prostředí
Balíčkovací systém, který používá Ubuntu, nebude brzy jediným v systému přítomným. Zejména pro smartphonovou a tabletovou verzi zvažují lidé z projektu nyní nový, odlehčený formát, který změní způsob instalování aplikací…

Canonical potřebuje nový systém (nebo nějakou formu modifikace systému stávajícího) z několika důvodů. Tím prvním je pochopitelně výkon, protože ač všechna čest formátu APT, samotný princip zjišťování závislostí přeci jen nějaký čas při instalaci spotřebuje a tudíž i cennou energii z akumulátoru. Dále jsou zde bezpečnostní otázky, kdy je potřeba zajistit, že špatně napsaná aplikace nebude dávat takovou šanci na „zboření“ celého systému a nakonec je také potřeba zajistit, aby vývojáři aplikací měli co nejjednodušší práci s tvorbou instalačních balíčků.

Logickým závěr z úvah pak vzešlo, že současný APT/DEB na tohle nestačí a je potřeba vyvinout něco doplňkového. Něco, co přijde o eleganci typického linuxového balíčkovacího systému, ale díky své „relativní tuposti“ (neřešení závislostí, nesdílení knihoven se jádrem systému atd.) bude rychlejší a bezpečnější. Princip nového formátu totiž spočívá v podobné věci jako princip PBI balíčků pro PC-BSD: instalace nezjišťuje, jaké závislosti jsou již v systému splněny a jaké je potřeba doinstalovat, nýbrž si sebou nese všechny potřebné věci a instaluje se do vlastního odděleného adresáře, plus zde bude patřičné sandboxování.

Jediné závislosti, které si budou takto instalované programy ze systému brát, budou věci, které jsou součástí základní instalace operačního systému. Celý systém je deklarativní, na nějaké přídavné skripty lidí udržujících daný balíček zde nebude místo. Instalační nástroj je aktuálně napsán v Pythonu, (meta)data uložena pomocí JSON a celé to má být hodně rychlé. Instalace typické malé aplikace proběhne na současném novém notebooku za zhruba 0,15 sekundy, na tabletu Nexus 7 za 0,6 sekundy. Případná pozdější implementace v C by to mohla ještě zrychlit.

Celý nový systém je zatím ve fázi vývoje (v tuto chvíli jako svůj formát používá DEB, pochopitelně okleštěný o maintainer skripty a věci kolem závislostí), takže do Ubuntu se dostane až postupem času. Berme jej jako obdobu toho, co mají Windows 8 pro Metro aplikace, případně již zmíněného PBI v PC-BSD. Rozhodně je to systém, který Ubuntu na tabletech a smartphonech prospěje, navíc nijak nenaruší stávající „apt-getování“ - podobně jako v PC-BSD lze vedle PBI balíčků stále používat systém portů z domovského FreeBSD. Zkrátka taková budoucí Canonicalovská variace na to, co má Android v podobě formátu APK.

Nikdo samozřejmě netvrdí, že tento systém bude v této podobě ve finále použit, ostatně k eleganci má opravdu daleko (duplikování řady knihoven v adresáři s každou instalovanou aplikací, a to na smartphonech či tabletech, kde je množství místa přeci jen omezenější). Dejme tomu opravdu čas, ostatně ještě ani v obchodě nekoupíme byť jediný smartphone s Ubuntu pod kapotou.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dostane Ubuntu pro tablety a smartphony zbrusu nový systém balíčků?

Pondělí, 13 Květen 2013 - 08:46 | Max Power | "Už to přehání, těch změn je prostě moc...
Neděle, 12 Květen 2013 - 13:11 | mattyy1hp | Ať si udělají všechno své a pak se může říkat, že...
Pátek, 10 Květen 2013 - 13:01 | Zlomená Haksna | Neni na tom nic divneho, ma to tak i OS X, pokud...
Pátek, 10 Květen 2013 - 12:30 | bager | karonikalu uz zadrbáva dobre, najprv mir potom...
Pátek, 10 Květen 2013 - 12:14 | RedMaX | Jen to ne, zlaty DEB, PBI z PC-BSD je dost...
Pátek, 10 Květen 2013 - 12:03 | Doug Quaid | nebolo by odveci, ten sucasny system *.deb...

Zobrazit diskusi