Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dostupnost 14nm CPU Intelu se zhorší, nástup 10 nm neprobíhá hladce

Proste clovek uz nevie ci sa ma posledne roky pri citani clankov v suvislosti s Intelom smiat alebo plakat ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V AMD jim tečou slzy, ale smíchy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně při vyhlašování finančních výsledků, co? Za poslední kvartál vydělal Intel "jenom" 136x tolik, co AMD.
Až pochopíte, že cílem firmy je zisk a ne prestiž čtenářů na diit, tak i pochopíte, kdo se směje, a kdo brečí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Môže to byť tým, že existuje zotrvačnosť (firiem aj užívateľov), t.j. ak si stále dosť ľudí myslí, že Intel nemá konkurenciu, tak si radšej priplatia. A Intel ryžuje

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou pak je, proč má tedy Intel větší zisky, než měl před uvedením Ryzenů. Rok 2015 měl 11,4 miliardy, 2016 pak 10,3 miliardy, 2017 jen 9,6 miliardy. No a najednou v roce 2018 je to 21,1 miliardy a na rok 2019 očekává opět přes 20 miliard. To asi nebude setrvačností uživatelů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba mají kreativní účetní oddělení :-). Nebyla by to ani první ani poslední velká firma co chlácholila investory tímto způsobem a přitom stačilo snížit odměny, propustit nějaké nejhorší oddělení, zavřít špatnou továrnu.... Počkejme si na účetní uzávěrku, očekávat se dá leccos a až tvrdá data ukážou co a jak.

Na druhou stranu ti co už teď tančí na Intelově hrobu jsou trochu naivní, Intel není ani zdaleka jen procesorová divize. A i ta "jen" ztratila technologický náskok před ostatními ale zdaleka neopustila nejvyšší výkonostní ligu, AMD zatím nenabízí o desítky % rychlejší procesory s poloviční spotřebou. A je zde i strategický zájem americké vlády aby Intel neměl potíže nad míru obvyklou, je to přeci jen citlivé odvětví.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

perfect storm for amd :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

nástup 10nm neprobíhá hladce?? Jo to už čtyři roky víme.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"..nemá mít 14nm Comet Lake (~Coffee Lake-refresh-refresh s 10 jádry) nižší výkon než by měl 10nm Ice Lake"
..pokud tohle rika sam intel, tak tech jejich 10nm musi byt dost porad pruser
Jinak 10C Intelu proti 12C AMD pri predpokladanem stejnem/vyssim vykonu na jadro u AMD (pokud se potvrdi)...to tady dlouho nebylo a tohle intelu posramoti dal jeho reputaci. A pokud by AMD aspon dotahlo Intel i ve hrach..tak ztrati posledni trumpf, ktery meli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím. Intel teď nemá problém s 5GHz boostem, S Comet Lake může dalších 200-300 MHz přidat (měřitelnou spotřebu, co ji má AMD nižší, stejně skoro nikdo neřeší) a zajistit si vyšší takty a tím i udržet vyšší výkon na jádro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je otazka, jestli fakt tech 200-300 pridat muzou. 9900k zere v zatezi s nelocknutym TDP uz ted jako tank. Kdyz k tomu pridam 2 jadra a jeste frekvenci navic, ktera bude neumerne zrat navic..no nevim, jestli to bude tak snadne.
Ja bych spis cekal, ze to nastaveni frekvenci zustane stejne, v lepsim se papirove zvedne o 100mhz..ktere stejne nepujdou poznat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možné je všechno, ale zatím přidávají dost:

Broadwell -> Skylake / 3,8->4,2 GHz
Skylake -> Kaby Lake / 4,2->4,5 GHz
Kaby Lake -> Coffee Lake / 4,5 -> 4,7 GHz
Coffee Lake -> CFL-refresh / 4,7 -> 5,0 GHz

To je +400, +300, +200, +300. V průměru 300 MHz bez ohledu na přidaná jádra. Myslím, že pokud to bude možné, tak vyždímou, co půjde, bez ohledu na výtěžnost, cenu a spotřebu. To by pro ně pořád nebyl takový problém, jako se nechat porazit od AMD i na single-thread výkonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak uvidime, bude to zajimavy souboj :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přidávají přidávají, ale reálná spotřeba roste a roste a efektivita klesá... Posouvají se stále více k maximu procesu a vzdalují se neustále energetickému optimu - starší generace ti dají větší výkon za watt. Tohle sice nemusí být tak zásadní pro nějaký kancelářský stroj nebo herní dělo na mlácení pižďuch, kde se CPU zatěžuje spíše sporadicky ale z pohledu dlouhodobého plánování silné zátěže už to problém je - aby CPU, notabene uškrcené duální pamětí žralo v zátěži o poznání víc na stejný výkon než CPU předchozích generací "protože 5GHz boost" - to vás rychle přejde chuť si ho koupit jak musíte počítat s živením a chlazením mnoha takových sestav naráz.

Tady je ukryta veliká Intelova bolavá pata, protože jak se začne dále zvyšovat nepoměr mezi Intelem a AMD i ve spotřebě za stejný výkon (předchozí generace serverového hardwaru jsou si u obou firem nyní energetickou efektivitou dost podobné, 7nm proces to patrně zvrátí ve prospěch AMD), tak najednou bude i drahá změna softwaru v dlouhodobém běhu vlastně levná.

AMD se donedávna drželo spíš energetického optima než výkonostní špičky svého procesu, teprve Zen+/2 generace se začala také posouvat spíš k výkonu než efektivitě a ne o tolik jako Intel. A to proto aby se mu co nejvíc přiblížila v single-thread výkonu. Se 7 nm Zen 2 se ten rozdíl ještě dále prohloubí, ne náhodou (mým odhadem) 250-300W Epyc Rome pobije 2x 205W TDP Xeon Platinum 8180M (přičemž v opravdu plné zátěži jen těch 205W to CPU nebude mít ani náhodou)...

A jak živíte 300W vs 410 nebo taky 550-600W v pořádné zátěži za zhruba stejný výkon a ještě s třetinovou cenu pro AMD (ten Epyc asi bude stát 8500 $, 1 Xeon 13 000 $).... No to se najednou snadno dostáváte na milionové částky co bez Intelu inside ušetříte jak ihned, tak v dlouhodobém horizontu podruhé.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jo a uzasny marketingovy udaj bude 95W, uplne bezny +25% teda 119W a realny podla fosne a biosu pri plnom zatazeni aj 150W

btw.: povest intelu asi neposramoti nic, intel je u laickej verejnosti synonymum pre pocitacovy procesor, o nejakom amd user total lama bfu v zivote nepocul

povest intelu nijako extra neutrpela (ked si odmyslime 20% podiel amd) ani ked ho amd valcovalo a drvilo K7 vs. P3 a K8 vs. P4

bohuzial

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

povest intelu nijako neutrpela ked 1 ghz duron za 7 000 korun mal iba o 10% nizsi vykon ako 1 ghz pIII za 20 000 korun, alebo ked 1 ghz atlhon za 11 000 korun mal asbolutne vyrovnany alebo o nejake to % vyssi vykon ako to pIII za 20 000 korun

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moc to řešíte, procento sem nebo tam, to nikoho nezajímá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Boost na 5,3 GHz? Ježkovy voči.....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako jestli se zvedla reálná spotřeba při allcore boostu a dvou jader navíc o řekněme dvojnásob, přitom se přidala jen polovic jader... tohle jestli zvednou o dalších 300MHz navíc, tak to nebude jen +50%, minimálně tak 70%. Což 70% je z těch řekněme 200W, co už to teď žere (bez tdp limitu) je 140W, dokážete si představit, jak to bude žrát 340W? Já teda moc ne, když měl intel problémy s nehalem hi-endem, co si po OC cucnul cca 200W. A tohle má mnohem méně vývodů a rozhodně se nepočítalo s 200W+ odběrem :)

... a jestli na to plácnou pastičku :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intelovy nejvýkonnější Xeony mají limit (náhodou :-) ) na 356W. To se ale jedná ne o opršelé 8jádro nebo snad stále ještě fádních 10 jader ale o 28 fyzických jader. To celé za cenu á 10 v reálu ale 13 000 $ :-). Když si vezmeme že udělat jeden 300 mm wafer s vyleptanými procesory stojí bratru 3500 $ tak si můžete udělat představu jak asi dobře se tyhle monolytické CPU vyrábí a kolik z nich asi má požadované vlastnosti když za cenu jednoho CPU Intel vyrobí skoro celé 3 fyzické wafery...

A 5.3GHz boost může takové CPU dosahovat třeba i po dobu pár milisekund zatímco následných pár sekund se bude na vodním chladiči dochlazovat a přitom se stále nebude jednat o klamavou reklamu :-D. Tedy ve finále se může jednat čistě o papírovou hodnotu, která s poskytovaným výkonem víceméně nebude mít nic společného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Leap ahead!
Ne, jako je to fakt smutný, sice na nějakou dobu asi novější HW kupovat nebudu, protože mi současný stačí. Jen si tak říkám, že sice jsem upgradnul UPSku na 1,5kW model, hlavně kvůli bateriím, aby se omezil proud (7 vs 2 je znát), ale pro tyhle intel mrchy by tohle mohlo být brzo málo :D

Navíc se shodou okolností teď hrabu ve svém muzeu, abych věděl co dokoupit a čeho mám nadbytek a když pak člověk zahledí do specifikací CPU. Taková K6-2 s 15W, tuleně se 40W, pak hop s wilíkem na 120W, kde se to tak nějak motalo až do skylaku, pak už ten údaj TDP ztratil význam a lítáme někde na 200-300W v případě vyšších modelů (ono vlastně, co je teď hi-end, že? Core i9 v consumer platformě, to samé v HEDT, všechno žere, všechno stojí víc než by mělo).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chtělo by to, aby prodejci přestali zákazníkům lhát a doporučovat jen Intel jako nejlepší volbu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak to myslíte? Vždyť přeci Intel je nejlepší volba !

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak, kazdy niekedy zakopne.

AMD zakoplo s Buldozerom a trvalo im par rokov kym sa postavili spat na nohy.

Intel asi mohol radsej rovno riesit 7nm EUV litografiu ako sa pasovat s 10nm variantom starsieho typu. Uz by zrejme mali nieco pouzitelne a konkurencieschopne voci TSMC a Samsungu.

AMD ma teraz dvojitu vyhodu, novy Zen je dobry a konkurencieschopny + moze vyuzivat dostupne vyrobne procesy inych vyrobcov a moze si vybrat to najlepsie z ponuky - napr. 7nm TSMC.

Intel toto bude zrejme stat stratu znacneho trhoveho podielu, ako serverovom tak aj v desktopovom/worstationovom segmente.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.