Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

DragonFly BSD 5.0: HAMMER2 a 900 000 procesů

Jedna z menších ale z hlediska novinek obvykle o to zajímavějších BSD variant přichází po sedmi měsících s novou verzí.

DragonFly BSD není na žebříčku používanosti nijak vysoko dokonce ani pokud pokud jej sestavíme čistě ze systémů odvozených od BSD. Tím více možností ale zůstává k experimentování, ostatně systém před lety vznikl právě proto, aby měly kde být realizovány nápady příliš odvážné pro mainstreamové FreeBSD. Systém tak má například zdaleka nejlépe fungující SMP mezi BSD variantami a vlastní souborový systém HAMMER, u nějž se již několik let pracuje na druhé verzi.

Ačkoliv by označení 5.0 mohlo implikovat nějaké zásadní změny, opak je pravdou - systém je číslován kontinuálně a každá další stabilní verze má číslo o dvě desetiny vyšší,  jedná se tedy o čistě evoluční vydání. Největší novinkou je právě souborový systém HAMMER2, který je zde - tak, jak bylo oznámeno v létě letošního roku - poprvé nasazen. Jedná se o single-image verzi s kompresí, rychlou obnovou, snímkováním, podporou bootu a deduplikací při kopírování. Filesystém je ale prozatím považován za experimentální a nedoporučuje se jeho použití na produkčních strojích, tam by uživatel měl zůstat u prověřeného HAMMERu první verze.

Odstranění několika úzkých hrdel v jádru systému přináší možnost současného běhu velkého množství procesů, samozřejmě pokud na to má počítač dostatek paměti. Hlavní vývojář a zakladatel projektu Matthew Dillon jich sám vyzkoušel spustit 900 000 na stroji s dvěma Xeony a 128 GB RAM. Jeden testovací proces zabral pouhých 60 kB paměti, dohromady si tak řekly o více než 55 GB RAM. Systém prý měl relativně dobrou odezvu, ačkoliv spuštění výpisu procesu pomocí ps bylo nic příjemného. S procesory AMD EPYC, které nabízí 64 vláken na procesor a při použití víceprocesorové desky se ale očekává, že bude takto vysoký počet procesů plně použitelný. Jelikož může PID (process ID) mít v DragonFly BSD maximálně šest míst, podpora více než milionu paralelně běžících procesů se v brzké době nepředpokládá.

Ovladač integrovaných grafických adaptérů od Intelu i915 byl aktualizován do stavu odpovídajícího linuxovému kernelu 4.7.10, což znamená, že podporovány jsou všechny GPU až do generace Kabylake včetně. Nové ovladače vga_switcheroo a apple_gmux (oba portovány z Linuxu) umožňují přepínání grafických adaptérů na strojích s duálním GPU, druhý jmenovaný je specializován zejména pro MacBooky od Apple.

Seznam ostatních novinek v současném vydání naleznete na webu projektu, stejně jako seznam mirrorů, z nichž lze stahovat obrazy instalačních médií. Za upozornění stojí fakt, že DragonFly BSD je již třetím rokem pouze 64-bitové a podporuje dosud vydané procesory AMD Ryzen včetně řešení bugu v instrukčním pre-fetcheru.

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku DragonFly BSD 5.0: HAMMER2 a 900 000 procesů

Sobota, 21 Říjen 2017 - 13:24 | logout | Taky mě to napadlo, ale důvod jsem nikde...
Sobota, 21 Říjen 2017 - 10:35 | franzzz | > Nechce se mi věřit, že to omezení do jednoho...
Pátek, 20 Říjen 2017 - 23:47 | Jack FX | https://unix.stackexchange.com/questions/16883/...
Pátek, 20 Říjen 2017 - 23:29 | mmmmario mmmmario | Právě to mě překvapilo, desítková soustava. Asi z...
Pátek, 20 Říjen 2017 - 19:40 | logout | Šestimístné číslo v desítkové soustavě, tj. 0-...
Pátek, 20 Říjen 2017 - 19:21 | mmmmario mmmmario | > Jelikož může PID (process ID) mít v...

Zobrazit diskusi