Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dubnové novinky u Fedory a Ubuntu

Fedora... Tu jsem zkoušel asi 5x a 3x z toho se po nainstalování ani nespustila a 2x se ani nedokončila instalace. *buntu už jsem dlouho nezkoušel, ale dneska jsem potřeboval vytáhnout data z havarovaných widlí tak jsem stáhl lubuntu 21.04, spustil s usbčka, stáhl data, O.K. . A docela se mi i líbilo vizuálně... až jsem se divil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už skoro dva roky používám Ubuntu na NASu a problémy mám jenom s XRDP(drobné) nebo s VINO (zamrzne obraz a pomůže jedině restart). Oba problémy mají ale ASI spojení s tím, že na tom běží ještě VBOX. zdá se mi že od doby co virtály běží headless, problém buď zmizel, nebo už je úplně minimální. Jinak s Buntu laboruju už celkem dlouho a dokážu si ho představit jako os na takové to domácí zvýkání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajimave je, ze jak vyvojari Ubuntu, tak Fedory vi mnohem lepe nez uzivatel, co je pro nej dobre a s kazdym dalsim vydanim je obtiznejsi si system upravit podle sveho. Ovsem u linuxovych distribuci to nevadi, to nejsou zle Windows.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale "votomtoje". Ne nadarmo se říká "Ubuntu = neumím nakonfigurovat Debian" :)
Kdo chce, může si v Ubuntu nainstalovat cokoliv. Ať už z ofiko balíkovny, alternativního repa nebo přímo z nějakého balíku z kdovíodkud. Ale asi ne úplný BFU. A drtivá většina BFU, hlavní Cílovka Ubuntu, si se ofiko balíky z ofiko repa vystačí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co třeba je nějaký zásadní problém nastavit podle svého ve srovnání s ostatními distribucemi?

Jinak to, že distribuce určené pro BFU jsou nějak přednastavené a ten milion hejblátek nastavení je víc pod kapotou, je podle mě správně.

Momentálně bych ze srovnání Windows 10, Ubuntu a Android od Samsungu hodnotil Ubuntu jako asi nejlepší, rozhodně nejméně otravný systém.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> vyvojari Ubuntu, tak Fedory vi mnohem lepe nez uzivatel,
> co je pro nej dobre (...) to nevadi, to nejsou zle Windows.

Tím je myšleno jestli chce PipeWire nebo PulseAudio, případně jestli chce X11 nebo Wayland? Nebo se nebavíme o podstatných technologiích pod kapotou, ale tou kapotou samotnou, tedy jestli chci mít aktuální vzhled shellu jako třeba GNOME3 nebo KDE5, nebo raději starší verzi vzhledu prostředí jako třeba mělo GNOME2->MATE nebo KDE3->Trinity (ale přitom pořád aktuální kernel a další technologie)? Spousta věcí jde, mezi desktop environmenty přepnu vybírátkem na přihlašovací obrazovce, u audio podvozku to bude víc práce než na jeden klik.

A jaké jsou teda možnosti tohoto všeho na těch zřejmě ne až tak zlých Windows, i kdybych si to chtěl sebevíc nastavit, je to jinak než právě jedna od každého natvrdo bez možnosti volby? :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takový fatální neúspěch mi přijde zvláštní, to bylo na jaké verzi Fedory? Fedoru mám teď rozjetou na noťasech T490 a T440p, jako kuriozitu i na Toshiba Satellite A50 z roku 2004, na desktopu Ryzen 1700X a na taky RPi 2, ale obecně (od ~2007, kdy jsem poprvé zkusil Ubuntu) jsem nikdy nikde s žádným linuxem neměl problém aspoň dokončit instalaci a nabootovat z disku. A to ani na MS Surface Pro, který jsem asi rok měl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

snad bude lepší než podzimní vydání 2020, tam to mělo při aktualizacích horší chování jak u W10 - Ubuntu.
Hodlám otestovat a jsem zvědav jak se to popere s CPU Rocket Lake a RTX 3070. Ale celkový dojem je že se toho od prvního vážnějšího testování Linuxu (tehdy Mageia) v roce 2009 moc nezměnilo. Pořád se musí hlídat kompatibilita a příkazovému řádku pokud nechceme pouze jednoduchý kancl stroj se nevyhneme. Navíc některé aktualizace vážně zlobily a s chutí rozbíjely jak grafiku tak zvuk. O pokusu zprovoznit řádně zvukovku X-Fi na 5.1 nemluvě. Jednou to fungovalo obstojně, pak připlula aktualizace a víc než stereo z toho opět vydolovat nešlo. Je sice hezké že přidávají nové verze a technologie, ale kompatibilita se za tu dobu zlepšila jen minimálně. Instalace USB WiFi také oříšek, co zvládne Win od 8.1 samostatně tak na Ubuntu luštění návodů a stahování a konfigurace ovladače manuálně...
Nejde mi o to psaní (píšu všemi deseti), ani že je to podle návodu, to zvládne cvičená opice která umí číst. Ale jde o to že jednoduché úkony co jsou ve světě Oken automatické se musí v Linuxu dělat ručně a ani tak není výsledek zaručený a plně funkční.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak Ubuntu a jeho derivatom sa okrem chromebooku vyhybam.
a pre chromebook je posledna vhodna pouzitelna verzia 18.04.
Fedoru som neskusal uz asi 8-10 rokov.
Ostavam verny debian

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.