Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dvanáctijádrové Core i9 10920X otestováno v GeekBench, nepřekonalo Ryzen 9 3900X

Nepocitam, ze by nekdo na tomto procesoru "pracoval" v GeekBench 4. Tudiz benchmarkovy vykon bude irelevantni. Treba u nas, kdyz dodavatel reseni zaveli, ze jeho soft podporuje jen Intel, tak samo, ze mame v praci Delly se Skylake-X. Vubec by nikoho nenapadlo kupovat nejake RyZeny nebo TRippery, protoze proste soft je odladen na Intelu, ale to uz se opakuju.

Takze hura, honici benchmarku muzou gratulovat AMDecku, ze je zase nejvykonejsi a jeste navdavkem levnejsi. Tim to ale konci.
No a na doma do herni (multimedialni) sestavy je fakt nesmysl se tim zaobirat, tam nic moc nad 3700X nebo i7-9700K nedava smysl.

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Velký omyl..!! Tím to právě začíná...!! :-)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Pracuješ jako noční vrátný? : )
Ale teď vážně. Jaký soft podporuje pouze intel?

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Tady nejde o to že to na AMD nejede, ale o to že dodavatel softu negarantuje na AMD funkčnost. A pokud máte soft v ceně xy násobku ceny HW, tak si fakt nedovolíte dát nepodporovanou HW konfiguraci (protože v případě problémů vás dodavatel softu pošle na nepodporované konfiguraci někam)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ehm,a v které firmě it neotestuje jiný a levnější hardware? Před tím než by se nasadil?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ve velkych firmach to takhle proste nefunguje. smir se s tim. a pokud SW vyzaduje zakaznik, tak uz neni vubec o cem. ono staci i to, ze kdyz urcite sw reseni vyzaduje RHEL, tak korporat si nedovoli to nasadit na CentOS, protoze v pripade problemu, jsou bez podpory z obou stran ...

samozrejme pro garazovku, ktera jde po cene, je jasna volba AMD a jiny SW.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já pracoval vždy ve firmách do 500 lidí a tam to takhle fungovalo všude. A vždy se řešilo zda plýtvat nebo ne penězi. A jestli jsou garážovky firmy o 1k zaměstnanců,tak v tom případě jo. To jsou zhruba naší zákazníci a všichni jdou po ceně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Michas hrusky a jablka.

RHEL vs. CentOS jsou rozdilne systemy. Maji ruzna jadra, ruzne baliky, atp. Vydavatel SW kompiluje oproti konkretnimu systemu.

Naopak co se tyce HW konfigurace, specificky CPU, kde je to primo z definice procesor pro obecne vypocty majici obecnou x86_64 instrukcni sadu... tam je to uplne o necem jinem.

Existuji mozna nake velice velice okrajove zalezitosti, kde by vyrobce SW rekl, ze musi byt Intel, pac zakaznikum garantuje nejakou vykonnost a tu ma jen tenhle konkretni CPU pac SW pouziva konkretni instrukce (napr AVX).

Nicmene to co pise Red je kravina. Rad bych takoveho vyrobce SW videl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V korporátech teoreticky stačí namazat jednomu, no dobře několika málo lidem ze správní rady, a ten určí strategii celé firmy a IT jednotlivých závodů po celém světě s tím nic neudělají. Tím je ošéfováno třeba 100 tisíc počítačů na světě které se navíc hezky pravidelně mění minimálně s každou verzí win :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To je o papirech. V dnesni dobe je car papiru jmenem certifikace alfa a omega. Proc by si nejaky manazer komplikoval zivot, a zkousel nejake 'necertifikovane reseni', kde kdyz tam bude nekde nejaka bota (klidne uplne neco jineho), tak to za to odskace. Radeji sahne po papiru s certifikaci, a kdyz to nebude fungovat, tak se na ten papir odvola a je z obliga. Tohle je praxe v korporacich. Tech co tomu rozumi je minimalni mnozstvi, tech co o tom diskutuje na ruznych level, aniz vedi o cem vlastne mluvi je spousta..proto taky ty papiry ;)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Napisu to treba sem, ale tech spravnych vysvetleni je tu vic. Je to o certifikacich a o tom, ze rozhoduje nejaky manager, ktery vidi prave jen ten papir, IT je jen od toho,aby splnilo pozadavky zhora. Tak t proste je a podobne jako u nas to bude ve spouste firmach, takze se fakt nedivte, ze Intel jede ikdyz je fakticky horsi. AMD je proste hlavne pro domaci uzivatele a garazniky, co jdou po cene a samozrejme sem tam se jim povede i velka firma, dulezite budou kontakty na subdodavatele hardwaru jako je HP nebo Dell, aby do svych sestav hojne osazovali jejich produkty. Kazdopadne potrva to leta.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba takový Cray právě staví nejvýkonnější superpočítač právě na CPU a GPU od AMD. A to opravdu není žádný "garážník". Jinak třeba takové HP nabízí soustu Workstation s AMD CPU. Takže žádná léta, ale tato doba je už tady. I když ono asi nejde ani tak o poměr výkon/cena která je u AMD nyní dost lepší ale o nedostatečné dodávky ze strany Intelu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně, dát tam ne-XEON si nikdo netroufne, co kdyby tam nedej bože byly nějaké bezpečnostní díry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, ne přímo Intel, ale občas to tak je. Třeba takový Sopwith nerozjedeš na ničem jiném, než PC/XT, protože od 286 už je to nehratelné a musíš na to požít emulátor. (http://www.sopwith.org/)

Pro některé aplikace prostě může být AMD příliš výkonné, smiřte se s tím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

RedMarx hraje po nocích sopwitch lol

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem se v noci probudil a nemohl usnout, tak jsem sel kouknout do pokoje, jestli uz nedojelo enkodovani do HEVC, i na Constant Quality 21 na prednastaveni na Slow to bylo do rana hotove byt mam jen 4jadrovy i7-6700. Zaroven jsem nakouknul na DIIT a vidim novy clanek. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A to enkodujes jake rozliseni?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1080p

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja na 8C/16T rizku za par supu enkoduji prs noc 4K ;)
Kdyby jsi mel slusnejsi CPU, tak pro 1080p to muzes delat i pres den a u toho si i muzes paralelne treba zablbnout s gameskou. To je vyhoda jader ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

takže celú noc o žralo elektriku. Vlastne začala vykurovacia sezóna, takže je to vlastne žiadané, ok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

presne tak, v noci at si to jede a topi to.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hlavne že na amd grafiky pindáš že majú vysokú spotrebu.....proste podľa toho čo sa ti hodí do krámu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Fajn. Takže Ryzen by tu úlohu zvladl rychleji a spotřeboval by méně elektřiny. Ale neodpověděl jsi na moji otázku. Který soft je optimalizovaný pro intel CPU natolik že by na Ryzenu nefungoval. Ve světě GPU to je běžná praxe. Ale v x86 světě o ničem nevím. To že nějaký program umí využít AVX512 neznamená že na Ryzenu bude nepoužitelný.
A že výrobce programu ladí program na jednom (nejprodavanejsim) CPU a ani neví jestli bude fungovat na jiném. . . Otázka času kdy si programátor koupí AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám pocit, že nejde o to ktorý SW nie je na AMD optimalizovaný, ale ktorý CPU "posväti" jeho výrobca.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Odpovedeli jini, neni to o tom, ze by neco nejelo, ale o tom, ze dodavatel drzi podporu jen za splneni nasledujicich podminek: blablablablablablabla (a jedno bla je definovana sestava samo ze na Intelu).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

S jejich odpovědí jaksi nejsem spokojen.
Trochu se v korporatu pohybuju. A jestli výrobce SW má požadavky.
Tak jsou to zas jen SW požadavky. Na OS nebo SQL nebo něco jiného v čem to programovali.
Požadavky na CPU jsem neviděl. Jedině doporučení že to má mít cache 2MB a instrukce MMX a podobně. Ale je to jen doporučení .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi to bylo s Pinnacle Studio (verze 9), podpora byla pouze pro počítače s procesory Intel. Měl jsem AMD a když jsem s dodavatelem chtěl řešit problémy, tak jsem měl smůlu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HW doporuceni vyrobce SW samozrejme existuje taky. Minimalne na urovni treba poctu jader a velikosti RAM. Ono se v poslednich 10letech psal Intel jako doporuceni treba pro servery i tak nejak automaticky, protoze AMD de-facto nic nemelo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čekal bych, že nástroje jako VTune budou do téhle skupiny patřit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

produkty Ansysu umi AVX
produkty Adobe umi QuickSync

Jestli napriklad pouzivas neco z toho tak ti muze byt AMD putna.
A muzou vyrabet i 200 jadrove procesory. V hi-end prumyslu proste nemaj sanci.

To stejne radeonama, 99% vseho pouziva cuda, amd karty sou nepouzitelne vetsinou.
Obcas se neco na opencl objevi ale to je udelane vetsinou tak ze to jede i na nvidii.
Ono je strasne fajn ze takova radeon 7 nema uplne zkriplene FP64. Ale co z toho ze nato neni normalni software.?
Na ebayu sezenes Tesly K x let stare stejne levnejsi a stejne davaj lepsi vykon a este v softu na kterem zalezi.

A za ty roky. Reknes AMD procesor tak se lidi zacnou smát protoze buldozer. Reknes AMD karta tak se zacnou smát protoze ovladace a neni cuda.

A fanboys muzou brecet proste.

Este potrva dlouho nez bude amdcko brano vazne.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ano u grafických karet je situace zoufalá.
I obyčejný WoT jede na nVidii hladce.
O profi segmentu nemluvě.
Proto se snaží Intel prosadit na trhu GPU.
Ale článek i diskuze je o CPU. A tam jaksi nemá co nabídnout. Kromě AVX512.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co jako, že WoT jede na nvidii hladce? Na radeonech jede taky hladce+ freesync bez jakéhokoliv příplatku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Špatně jsem to napsal. Freesync mám, a FPS mi padají až na 35 i když průměr je 60. Monitor má rozsah 40-75Hz. Samozřejmě hladčeji to jede na RX570 než když jsem měl GT640. Tam byl menší rozdíl mezi min a průměrným FPS protože průměr byl mizerný. V mém případě to brzdí CPU. Upgrade na Ryzen je v plánu: )
Ale ty optimalizace pro nVidii od programátorů jsou v testech znát. Se podívej na webu. Teď jen aby se chytlo AMD i s grafikami jak s CPU a bude to otázka času než se začne optimalizovat pro Radeony.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jak ted, ale pred cca 2-2,5 lety mi jel WOT hladce i na FX 6300@4,4Ghz + R9380. Pamatuji si, ze pod 40 to padalo akorat na jedne mape.
Tady v testu HD client dava 57fps pro 1% low u RX 570
https://youtu.be/mf6xUvtvviU?t=357

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidi neblbněte. WoT běhá ve fullhd i na integrované grafice AMD. Myslím, že dokonce na střední detaily.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu někdo vytahuje QuickSync?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak mi vysvetli, preco Intel leakol Core i9 10920X prave v geekbenchi?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To by mě zajímalo, který SW je laděný na konkrétního dodavatele procesorů. Ani ne na procesor, protože těch je taky víc odlišných. Navíc na procesor s bezpečnostními chybami. :D
Netvrdím, že to nejde, ale nedává to smysl. Pokud se nejdná o "ručně" laděný assembler a podobné "speciality".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdeže. O to vůbec nejde. Autodesk se dohodne s Intelem na exluzivitě a konstruktéři mají smolík a musí jet na procesorech Intel(Xeon). Na AMD (athlon 200G) to samo že frčí skoro stejně, ale nemáš podporu. (příklad jsem si vymyslel)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Autodesk je dobrý příklad. Proto že jeho produkty používá hodně lidí na rozdíl od Ansys. Ale právě autodesk produkty mají podporu pro AMD CPU a i AMD GPU. A běží na nich naprosto hladce. Vlastní zkušenosti z praxe jsou trochu víc než keci v diskuzi.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Směšný jsi tu ty, honiči kompatibility s Intelovým X86. IBM dodalo speciální počítače na parsování XML pro EET systém. Jak si ten software spustiš na Xeonech? Nijak, ha!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

delam pro velkou US firmu a kdyz rekneme, ze potrebujeme aby ten SW jel na cemkoliv, tak to pojede, dodavatel si to dobre rozmysli jestli bude delat nejaky vendor lock... to prave garaznici nemaji tyhle vymozenosti...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud byste měl pravdu, tak by Intel nešel tak významně s cenama dolů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD se vždy snažilo na trhu najít skulinu, kde bylo v něčem výhodnější. A tam prodávat svoje produkty.
Ale za poslední měsíc nabývám dojmu, že AMD se rozhodlo obsadit celý trh a nenechat konkurenci jediný segment, kde by mohla dýchat.
Od notebooku přes PC až po servery.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to spíše tak, že teď Intel mele z posledního a inovační cyklus mu už pár let nefunguje - a projevuje se to právě touhle legrační snahou uvést "něco."

AMD si roky jede stále to své - uměřený výkon za dobrou cenu, tvořený nějakým chytrým řešením. Je čistě chyba Intelu, že při své velikosti nedokáže konkurovat a reagovat.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Moorův zákon funguje. Chvíli se zdálo že zastavil, ale teď jede na plný plyn. Každé 2 roky se zlepší poměr cena/vykon na dvojnásob. Když zůstal výkon stejný, tak šla cena na polovinu.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Moorov zakon nefunguje, a prestaval platit uz daaaaaavno, pretoze:

- nehovori absolutne nic o vykone !!!!!!!!!

- celkovy vykon sa dnes zvysuje iba pridavanim poctu jadier alebo rovno celych chipletov, lebo
A) IPC sa zvysilo u Intelu od 2009 symbolicky o 14%, AMD spravila reparat z architektury, ale IPC medzi Zen a Zen2 slo hore uz iba o max. 7-10%)
B) frekvecnie su zaseknute max. medzi 4-5 GHz, pri viacjadrovejsich medzi 3-4 GHz a pri super-monstrach aj medzi 2-3 GHz ... pred 16 rokmi sme boli na hornej hranici intervalu 3-4 GHz = absolutne ziadny posun, pred 26 rokmi sme oslavovali 100 MHz 80483 DX4 a 66 a 66.6 MHz Pentium P5 a chastalo sa Pentium P55, P56 (MMX) 75-90-100-120-133-150-166-180-200 MHz, proste za dekadu stupli frekvencie z tych cca 75 MHz na bezmala 4 GHz (vyse 50-nasobne) a keby to pokracovalo, prave v tychto rokov mame 1/2 THz a 1 TZh 1-jadierkovy CPU (t.j. THZ vojnu), ale fyzika je svina
C) ano moze sa vymysliet a pridat nejaka SIMD instrukcna sada, ktora SKOKOVO iste precificke vypocty urychli 10- 15- nasobne (a to dokonca staci vydat rovnako taktovany CPU rovnakej architektury S a BEZ tejto sady), ale to musi podporovat soft a to nie je ten surovy x86/x87 vykon architektury, aky mame na mysli

- moorov zakon hovori O HUSTOTE (POCTE) TRANZISTOROV NA JEDNOTKU PLOCHY

- a v tych pridavanych jadrach a celych chipletoch sa istotne hustota tranzistorov nezvysi na 2-nasobok kazdych 18 mesiacov ...

nejake kuloare hororia ze prva fomulacia hovorila o 12M, oficialne o 18M, uz pred dekadou sme mohli pocut ze platnost sa predlzuje na 24M a dnes je to nad na 36M ci 48M (staci sa pozriet na vsetky tie vyrobne procesy pod 10 nm: 8/7/6/5 ... 4/3 nm a vsetkych ich varianty vsetkych vyrobcov ... ake su plany, ako dlho tu tie procesy budu a ktore o kolko zvysia hustoru)

okrem toho 2x viac suciastok takej istej organizovanosti nemusi vzdy znamenat ze urobia 2x viac roboty/vykonu
takze ak bude mat cip 2x viac tranzistorv ako iny cip rovnakej architektury, vobec to neznamena 2x vacsi vykon

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Se podívej na definici Moorova zákona.
Píše se tam o počtu tranzistorů a o ceně.
Takže pravdu nemáme ani jeden.
Ona se ta definice mění v čase. A ano interval se prodlužuje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Moorův zákon je exponenciální. Pokud začnete růst v nové oblasti, kde nejste omezen fyzikálními hranicemi, tak můžete růst exponenciálně. To platí nejen u technologií, ale třeba i v biologii. Bakterie v novém živném prostředí se začne množit exponenciálně. Exponenciální růst ale nevyhnutelně narazí na fyzikální limit. Typická funkce, která to popisuje, je sigmoida. Exponenciální "zákon", u kterého musíte stále upravovat koeficient, je už parodií sebe sama, prostě už neplatí. Ale ve společnosti se to tak rozšířilo, že ho neustále někdo vytahuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD už je jednou snažilo obsadit všechno. Dopadlo to katastrofou. Tentokrát snad ale zvolili lepší přístup.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zadna nova prevratna architektura ktera by prinesla navyseni IPC v roli desitkach %, s tym zadne hw zabezpeceni jiz znameho mnozstva der cim se mysli hlavne spekulativni nakladani s pameti cache, dale mala cache uz jenom oproti vyssimu mainstreamu Ryzen-u 9 3900X, k tomu nechapu to vyhozeni 16 jaderneho modelu, to proste postrada uplne rozum, samozrejme zravejsi a drazsi, tez nepodpora operacni pameti oficialne na urovni 3200MHz, proste a jasne naprosto zbytecne vydani a produkt, nic se vubec nezmenilo, jenom ceny, jenze to mohl udelat Intel jiz pri vydani predchozi rady.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

V technologicke firme je potreba aby byl zajimavy produkt a aby ho nekomu prodali. AMD kdysi padlo na hubu, protoze oboje selhalo ... u Intelu maji obchodniky zdatny, takze vypadek produktu nejak preklepou a u predchozi rady jim zlevneni asi prislo zbytecny, protoze porad meli vykon, za ktery byl nekdo ochoten zaplatit ... dnes uz by nebyl vykon, opravdu uz malokdo by zaplatil za neco horsiho, tak snizili cenu, z hlediska obchodu bych se nebal, ze to Intel nema dobre naplanovany ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už se těším na glorifikující recenzi od OBRa.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tyjo...to se trollove na AZ24 / Sputniknews budou jit moci zahrabat :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD ma nasliapnute obsadit cely trh. A to je dobre. ja som nikdy nemal AMD CPU ani GPU, ale fandim im.
Keby AMD nedavalo co dava teraz, vsetci by sme boli spokojny s Intelom, ktory sa nemusel dlhe roky snazit vyvijat nove technolgie (Tick, tack ,tock , tock2, tock3...) a ani ceny vobec nemusel drzat nizko.
Az teraz je vidno, ako zaspavaju a ako ich AMD technologicky predbieha.
Co vsak nikde necitam a co ma zaujima je, ze ci tieto nove CPU od Intelu uz maju poriesene Meltdowny, Spectry a spoilery a podobne bezpecnostne diery.
Ma o tom niekto nejake info?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Něco se řešilo na Icelake@10nm, ale tyhle kousky těžko.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No takze suma sumarum Intel je momentalne v pozicii, ked predava drahe, menej vykonne a durchom durch derave CPU.
Bud v Intely pracuju nadcasy, alebo si balia kufre. Lebo toto pre nich dobre neskonci...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslíš jako kapitalista. Dneska ty chyby Intel tutlá, ale až se mu konečně podaří rozjet ve velkém nový proces a architekturu, tak se náhodou objeví ještě další díry a záplaty na ně sežerou 50% výkonu. A lidi pak budou kupovat nové CPU/PC a Intelu vzroste prodej. Manažeři co budou i v roce 2020 kupovat ve velkém ty děravé hrůzy s Intel logem, samozřejmě potrestáni nebudou. Šetření je nová mantra, ale plýtvat se taky musí - to by pak nefungovalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vysledek 3950X v CB15.. rychlejsi nez Intelovsky TOP HEDT 18C 9980XE. To se Intelu nebude libit :)
https://img.purch.com/ryzen-9-3950x-png/o/aHR0cDovL21lZGlhLmJlc3RvZm1pY3...
https://www.tomshardware.com/news/amd-ryzen-9-3950x-overclocking-waterco...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.