Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Dvě netradiční klávesnice a jedna myš

Obr: Dvě netradiční klávesnice a jedna myš
Rozhodli jsme se (když už je ta víceméně okurková sezóna, venku je tak krásně teplo a navíc je pátek), že vás dnes kromě recenze TV karty Sapphire Theatrix 550 Pro potěšíme ještě jedním malým oddechovým článečkem. V něm vám ukážeme dvě vpravdě netradiční klávesnice, jednu zajímavější než druhou. Ale ještě před tím se podíváme na myš netradičního tvaru. I když - ten tvar je spíše velmi tradiční, však uvidíte sami.

Mus computer mouse

Designéři z Art. Lebedev Studio se zřejmě nechali inspirovat grafickým vzhledem kurzoru myši na obrazovce a po jeho vzoru dali dohromady návrh skutečné myši, která se však zejména ve své první verzi hodí jen pro Macintoshe, má totiž všehovšudy jedno tlačítko. Nese název „Mus computer mouse“ a nabízí se ve dvou provedeních: bílém a černém.

Mus computer mouse - myš ve tvaru kurzoru (bílá)

Tvůrci slibují, že pravděpodobně vytvoří i variantu se dvěma tlačítky a případně i kolečkem. Ač jsou dvě tlačítka a rolovátko pro uživatele Windows dnes již prakticky nezbytná, co si budeme povídat, taková myš už nebude tak hezká. Ti, kterým se taková myš zalíbí, mohou pak jen doufat, že se objeví i nějaká bezdrátové verze. Přeci jen, klasický kurzor na obrazovce „ocásek“ nemá ;-). Škoda, že se zatím taková myš nedá sehnat. Na druhou stranu se i přes zajímavý vzhled bude s takovou myší asi hodně špatně pracovat, protože s ergonomičností je to v tomto případě hodně slabé.

Mus computer mouse - myš ve tvaru kurzoru (černá)

Optimus keyboard

Troufám si říci, že na klávesnici tohoto typu, za níž také stojí Artemy Lebedev a jeho kolektiv, čekala snad většina z vás. Každá klávesa obsahuje vlastní malinký barevný LCD displej.

Optimus Keyboard

Snad asi netřeba připomínat, jaké věci se s tímto nápadem, který už na svůj patent na patentovém úřadě čeká, dají dělat. Klávesnice je zcela přizpůsobitelná a základní myšlenkou je, že každá klávesa zobrazuje v daném momentě právě to, jakou má funkci. Např. pokud přepnete nastavení z anglické na ruskou, změní se i písmenka přímo na klávesách. Caps Lock či stisknutý Shift pak změní malá písmena na kapitálky.

Optimus Keyboard - rozložení anglické s malými písmeny
Optimus Keyboard - rozložení ruské s velkými písmeny

Pochopitelně se fantazii meze nekladou a tak na dalších obrázcích vidíte ukázku rozložení klávesových zkratek, pokud jste zrovna v aplikaci Photoshop. A protože všechny klávesy jsou barevné, není problém udělat si rozložení třeba pro hru Quake. Už si nebudete muset psát taháky, co která klávesa ve složité hře či aplikaci znamená.

Optimus Keyboard - rozložení pro aplikaci Photoshop
Optimus Keyboard - rozložení pro hru Quake

V levé části je pak několik kláves, do kterých je možné nadefinovat prakticky cokoliv, typicky např. spouštění často používaných aplikací.

Optimus Keyboard - velký Enter
Optimus Keyboard - vlastní definovatelné klávesy

Jelikož mohou klávesy zobrazit prakticky cokoliv a fantazii se meze nekladou, pak žádná představa o využití asi není úplně scestná, např. použití klávesnice jako displeje pro přehrávání nějakého videa, byť je to spíše jen na efekt než na smysluplné použití. V takovém případě by však klávesnice musela pro rozumně svižnou změnu zobrazení plně využívat schopností USB 2.0 (a hodně dobře by musely být napsané i ovladače). Jaká by však byla cena takové klávesnice, to lze asi opravdu jen těžko odhadovat. Domnívám se, že by se mohla pohybovat minimálně na úrovni ceny běžného 17palcového LCD monitoru. Nakonec je i v tomto případě nutné říci, že s ergonomičností to také nebude nikterak slavné. Ovšem nápad je to skutečně moc pěkný, to se musí nechat.

Das Keyboard

A nakonec tu máme něco, co se opravdu koupit dá. Jde o klávesnici, která nemá žádnou klávesu popsanou. A to nikoli z důvodu, že byste si na ně sami nalepili vlastní popisky podle potřeby.

Das Keyboard - klávesnice bez popsaných kláves

Das Keyboard - tmavé klávesy bez popiskůTato klávesnice je určena těm, kteří prostě klávesnici mají tak zmáknutou, že žádné popisky nepotřebují, ba naopak, ještě by je mohly rušit v soustředění se při psaní. Zkrátka s touto klávesnicí ostatním ukážete, že jste nejlepší. Jak výrobce, americká společnost Metadot Corporation, uvádí, jelikož není na klávesách nic napsáno, nemá smysl se na ni vůbec dívat, pouze si stačí zapamatovat pohyb, kde která klávesa je, a pak píšete prý až o 100 % rychleji.

Ke komfortu při psaní (typicky „všemi deseti“) přispívá fakt, že klávesy jsou rozděleny do několika skupin, z nichž každá vyžaduje jinou sílu stisku. Na obrázku vidíte skupiny, do nichž jsou klávesy rozděleny, a jak moc je potřeba na ně zatlačit.

Das Keyboard - Rozložení kláves na skupiny podle síly stisku

Nutno dodat, že tato technologie jakoby z oka vypada Ergoforce klávesnicím Keytronic a nic bych za to nedal, že Das Keyboard má ve firmě Keytronic své kořeny. Zapojuje se do USB portu, každá klávesa vydrží přes 30 miliónů stisknutí (to prý nezvládnete při běžné používání umačkat za celý život, mimochodem Keytronic klávesnice udávají stejnou živostnost) a její používání nevyžaduje špunty do uší (při psaní je prý velice tichá). Vhodná je i pro hráče her, kteří mnohdy potřebují stisknout více kláves najednou. Běžné PS/2 klávesnice při stisknutí několika málo kláves současně už neregistrují stisky dalších, což rozhodně není případ této. Nutno dodat, že CIA tuto klávesnici prý neschválila, protože není vidět, co uživatel píše.

Nyní už zbývá jen cena. Máte-li odvahu, můžete si ji pořídit za 79,95 dolarů, což v přepočtu lehce překračuje 2 000 Kč.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Dvě netradiční klávesnice a jedna myš

Úterý, 19 Červenec 2005 - 14:25 | Anonym | Mac OS X podporuje OBE DVE tlacitka na mysi, to...
Pondělí, 18 Červenec 2005 - 13:37 | Anonym | Proč by dvoutlačítková myš s kolečkem měla mít...
Pondělí, 18 Červenec 2005 - 08:16 | Tomas A | swoop: LOL
Pondělí, 18 Červenec 2005 - 08:08 | swoop | ad cia: - neschvalila, lebo zamestananci nebudu...
Neděle, 17 Červenec 2005 - 20:41 | Anonym | 2 aastha: v pripade vyzvy "Press any key to...
Neděle, 17 Červenec 2005 - 16:48 | Anonym | To by mě tedy zajímalo, kde redakce přišla k tomu...
Neděle, 17 Červenec 2005 - 13:48 | Anonym | ta první klávesnice je fakt naprosto výborná .....
Neděle, 17 Červenec 2005 - 12:52 | Radek Němec | Uz se tesim, az se objevi 1. virus, ktery bude...
Neděle, 17 Červenec 2005 - 12:23 | Anonym | Mohli byste se trochu rozepsat o tom, co chtel...
Sobota, 16 Červenec 2005 - 20:39 | Anders | No jo, klavesnice s displayem na kazdem tlacitku...

Zobrazit diskusi