Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Základní desky ECS Nonstop: přechod na stabilitu

ECS Nonstop logo
Základní desky ECS se u nás už drahnou dobu sehnat nedají. Proč, to je otázka do diskuze, stejně jako je jí otázka, zda se to nezmění s příchodem desek ECS s přívlastkem Nonstop, který by měl značit vysokou stabilitu a odolnost…

Pro majitele počítačů, které trápí pády, nestabilita a mizerný výkon, nabízí základní desky ECS Nonstop stabilitu, spolehlivost a výkon, jaké ostatní výrobci jen slibují.“ Zhruba takhle nějak zní jedna z vět tiskové zprávy společnosti Elitegroup Computer Systems, známé pod zkratkou ECS. Marketing pokračuje: desky ECS Nonstop musí projít tzv. „Super Marathon 3X Stability testem“ a „Sahara Severe testem“.

72 HR Stability Test50℃ Burn-in Test100% Solid CAPESD Protection

Není nic lepšího než marketingové fráze vysvětlovat opět marketingem, takže vězte, že „Super Marathon 3X Stability test“ je jistá sada testů, doslova dle ECS „překážková dráha vojenské úrovně“ („military level assault course of tests“), jejíž název (Super Marathon…) vzešel z toho, že každá deska projde 30 tisíci cykly tohoto testu během náročné 72hodinové zátěže. Předpokládáme, že nedochází k testování každého kusu, ale spíše vybraných vzorků s tím, že pokud se všechny ostatní kusy vyrobí stejně, měly by takovým testem rovněž projít (nevím, jak vy, ale já bych asi nechtěl desku, kterou takto „vojížděl nějaký mariňák“ ;).

Super Marathon 3X Stability test

„Sahara Severe test“, jak již název napovídá, je testování desky při plné zátěži a okolní teplotě 50 ℃, což je podle ECS „125% higher than industry standard“. Přiznáme se, že nevíme, jaký industry standard má ECS na mysli a naše znalosti používání Google jsou momentálně nedostačující, ale „o 125 % více“ by znamenalo, že standardem je zhruba 22,2 ℃, což je teplota, kterou lze považovat za pokojovou. Také je ale možné, že to marketing lehce přeťápl a správně má být „o 25 % více“, neboli že standard je 40 ℃, což nám sice dává větší smysl, ale hláška „125% higher than…“ skutečně spíše evokuje „o 125 % více než…“. Ono je to každopádně jedno, marketing stranou, důležitých je těch 50 ℃.

Sahara Severe Test

Tím výčet vlastností pro Nonstop desky ECS nekončí, ještě jsou tu dvě fíčury. „Apache Long-Life CAP“, čili obyčejně kondenzátory s tuhým dielektrikem („Apache“ = „marketingový krasožvást“). Neočekáváme v tomto případě nic horšího, kondenzátory s tuhým dielektrikem dnes považujeme za samozřejmost i u mainstreamu, dokážeme je oželet snad jen u opravdového low-endu. Na obrázku jsou to konkrétně kondenzátory X-CON od Man Yue International Holdings, což jsou klasické hliníkové kondenzátory s vodivým polymerem. ECS tvrdí, že tyto kondenzátory vydrží až 6krát déle než běžné elektrolytické kondenzátory (odtud číslo 6 v marketingových materiálech).

Apache Long-Life CAP

Poslední specialitou je „Thor Ultra Protection“, což je poměrně sympatická záležitost údajně ve formě dalších obvodů s řadou součástí, které mají jediný cíl: ochránit citlivé komponenty před zničením elektrostatickým výbojem (ESD). Údajně v této oblasti splňuje nejpřísnější požadavky NASA pro ochranu před poškozením ESD.

Thor Ultra Protection

Ať už je to jak chce, zdá se, že ECS se snaží zbavit nálepky výrobce laciných základních desek, kterou jistě po různých zkušenostech od nejednoho uživatele dostal. Ostatně u ECS to často bývala všehochuť, někteří máte možná s ECS zkušenosti špatné, další budou naopak vzpomínat na držáky, které možná u některých z vás jedou dodnes.

Klidně se pochlubte v diskuzi, na vaše příspěvky se těšíme, stejně jako na to, zda se někdo odváží opět do ČR dovážet a prodávat desky ECS, třeba zrovna ze série ECS Black, která je celá zároveň certifikována právě pro ECS Nonstop (ECS má v sekci „Where To Buy“ uvedeny české distributory 100Mega a Agem, ani jeden však desky ECS v nabídce nemá).

Do série ECS Black (a tedy určitě i Nonstop) patří mimo jiné: X79R-AX, X79R-AX Deluxe (LGA2011), A990FXM-A, A990FXM-A Deluxe (socket AM3+), A75F-A (socket FM1), H61H2-A2 Deluxe, Z77H2-AX, Z77H2-A2X a Z77H2-A2X Deluxe (LGA1155). Další modely budou přibývat.

Tagy: 
Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Základní desky ECS Nonstop: přechod na stabilitu

Čtvrtek, 31 Květen 2012 - 07:52 | NRX | Kedysi som mal jednu ECS a az na nie zrovna...
Středa, 30 Květen 2012 - 20:52 | šarik | Já jsem měl tuto: http://www.alza.cz/ecs-k7vmm-...
Středa, 30 Květen 2012 - 18:16 | Fotobob | http://www.motherboard.cz/mb/ecs/K7VTA3V3X.htm
Středa, 30 Květen 2012 - 18:16 | Fotobob | Já si stěžovat nemohu. Před lety a lety jsem...
Středa, 30 Květen 2012 - 15:10 | T T | Když se podíváte na to video pod článkem jak dává...
Středa, 30 Květen 2012 - 14:46 | Kecal | ... samozřejmě ECS... edit pls
Středa, 30 Květen 2012 - 14:45 | Kecal | No nevím, já mám z jisté doby ESC jako synonimum...
Středa, 30 Květen 2012 - 14:43 | Petr Němeček | Ok, přidám jednu dobrou zkušenost - http://www....
Středa, 30 Květen 2012 - 13:53 | Jakub Lužný | Neměla by se ta teplota počítat od absolutní nuly...
Středa, 30 Květen 2012 - 13:23 | Archvile | Marketing si začína sr*ať do huby. Ešte tam mali...

Zobrazit diskusi