Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kvalitní monitory (stále) existují: Eizo FlexScan S1910

Model FlexScan S1910AS (koupený v roce 2006) mám doma a stále ještě bezchybně funguje. Nebýt toho, že jsem přece jen už potřeboval větší displej s vyšším rozlišením (rozhraní programovacích a fotografických nástrojů přece jen potřebuje své), nebyl by půl roku uložen v krabici a místo toho by byl pořád ještě na stole.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

P.S. Taky tehdy stál přes 18 tisíc...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivam dva kusy uz peknych par rokov a jedine co mi na nich vadi, je to ze niekedy pri vypadku napajania sa zresetuje hodnota nastavenia jasu a pri nizsich hodnotach jasu (okolo 50) trochu piska. Inak rovnomernost podsvietenia a farebna vernost bola v case kupy bezkonkurencna. Na jednom zatial jeden mrtvy bod.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mě dodnes stojí na stole Eizo F730, kterému už bude přes 12 roků a pořád funguje naprosto spolehlivě. Ani není po těch letech potřeba nijak zvlášť zvyšovat jas - mám ho asi na 50-60%. Třeba ho někdy taky nabídnu na rozborku, jestli bude zájem a jestli najdu nějakého náhrádníka který mi bude vyhovovat ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Panel samozřejmě 10bit není
http://www.panelook.com/LTM190E4-L03_SAMSUNG_19.0_LCM_overview_8072.html

10bit je vnitřní procesing a LUT(Look up table) a to proto, že sám o sobě je LCD panel pořád analogové zařízení které nelineárně reaguje na vstupní data(napětí)
Vztah mezi vstupním signálem a výstupem světla je vždy nelineární a to platí pro všechny tech. crt,lcd, plazma, oled atd.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nj, ale ta elektronika je poměrně pevnou součástí toho displeje, tak to beru naráz…

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A když to pak tu základní desku s controllerem(řadičem) odšroubuji a dám tam nějakou generickou také budu moci pak psát "10bitovým PVA panelem." ?

A ani v datasheetu nic nepíšou http://lcd-screen.com.ua/data/pdf/SAMSUNG%20%28Samsung%20Electrinics%20C...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já myslel právě tu elektroniku přímo na displeji, ne tu zpracovávající obraz z grafické karty co je v monitoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je pak LVDS rozhraní ke kterému se panel připojuje k řadiči to je ta deska na které je "čip" s názvem Genesis(dnes už neexistuje;firma koupena STMicroelectronics)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, a tam je pak ještě vlastní řadič který LVDS přímo převádí na signály tranzistorům.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale pořád je tam Samsung display. A každý ví že, cokoliv co je od Samsungu to je mizerné, hrozné a velice nekvalitní.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Což je samozřejmě nesmysl.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, sám jsi prosim tě od Samsungu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

kdepak, kurtd je od Ťamťungu ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja ti tedy nevim, donedavna jsem jel na dell ultrasharp 3008WFP a ted presel na 40" samsung TV z rady 8000 a co se kvality obrazu tyce je to krok o poznani dopredu a to jdem docela zhyckany co se zvuku a obrazu tyce (oba samozrelme po kalibraci).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

kvality obrazu tyce je to krok o poznani dopredu

Co to je kvalita obrazu "o poznani dopredu"?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Monitoru je kvalitnich dost, proble jsou LED
Dneska snad jedine monitory s trubicemi dela EIZO ... cca 10.000 kc

Pak kdyz LED tak jedine RGB-LED ... ted dela HP slusny kousek za 19.000 coz sice neni leven, ale ujde.

Je kde jsou ty doby, co jsem za 8.000 koupil Lenovo s S-PVA panelem podsviceny trubicemi

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ledky mají výhodu v tom, že se jejich intenzita dá regulovat proudem/napětím což jsme u CCFL(cold cathode fluorescent lamp) neměli a reguluje se přes PWM(pluzně šířková modulace) což týralo-týrá zdejšího redaktora WIFTa.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Asi krmím trola, ale nešť ;-)
Měl jsem za to, že regulace LED je také PWM, jen na výrazně vyšší frekvenci (což pak ani Wift nepozná), protože při regulaci přes proud/napětí dochází k barevným posunům. Něco se změnilo? (Behmote? :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

levné monitory maj stále PWM, jenže už se od Eiza a Dellu (a Samsung cosi podobné taky zvládne) objevily monitory s plně lineární regulací podsvícení nebo i hybridy PWM při nízkém jasu/lineárně ostatní.... pěkně to testujou na svethardware ;-) že by si tam stěžovali na barevný posun, to jsem jaksi nepostřehl...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To ano levné to mají ale jak jsem níže uvedl dell 2713HM je také obyčejný levný monitor.
Prostě u LEDek je možnost regulovat proudem což sem tam vidíme. Ale u CCFL jsme viděli jen PWM.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No wLED neni kvalitni spektrum, krom toho, ze je modre a ne bile, je taky dost nekvalitni, nesviti cele spektrum, pak je tedy oproti RGB-LED mene kontrastni, cerna je spise tmave seda a sytost asi taky nic moc, hezky se to pozna vedle sebe, kdyz oba zkalibrujes ;-))

... mimochodem zadny monitor neni dobre zkalibrovany z vyroby, to je mitus i kdyz nektere do kanclu kalibruji celkem presne (aspon reklama to rika), ale graficke jsou vzdy mirne rozjete, tam se 100% pocita s tim, ze si to kazdy zkalibruje sam sondou.

Barevny posun trubic nevadi vubec nicemu, kalibruje se az zahraty monitor a po nejake dobe se kalibrace opakuje, jas nemenime a pokud behem doby mirne ujede vlivem tepla, neujete nam spektrum, ale barevna teplota a to vubec nevadi, protoze je to minimalni a meritelne jen sondou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"No wLED neni kvalitni spektrum, krom toho, ze je modre a ne bile, je taky dost nekvalitni"

A já se vsadím, že je bílé a spektrum je stejně nekvalitní jako u CCFL( kompaktních fluorescenčních zářivek)
Znova se Eizo proč v nich podle tohoto dokumentu, vidí výhody http://www.eizo.com/global/support/db/files/technical_information/radifo...
a dává je do lékařských monitorů ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevěřím, je to chobotivina. Kdyžtak nám vyfoťte spektrum. (google viz spektroskop - otázka 20Kč nebo stačí jen vhodně natočené CD - monitor ve tmě, bílý screen a fotit)...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Píšete nesmysly, kolorimetrii zjevně nerozumíte. U RGB LED žádné "kvalitní" bílé spojité spektrum není. Podsvícení totiž vůbec nemusí mít spojité spektrum. Z principu funkce stačí tři vrcholy na pozici RGB základních světel, vše, co je mezi nimi, se stejně musí odfiltrovat filtry před jednotlivými subpixely, protože ty pak svítí úzkým spektrem (stejně jako CRT, OLED, plazma). Vliv na kontrast to taky nemá žádný, ten je dán kontrastem vlastního LCD, ne podsvícením. Sytost je zase definovaná normou a dnes není problém pro žádný systém podvícení dosáhnout v sRGB plné sytosti. Pro AdobeRGB je vhodné pro dobrou účinnost spektrum podsvícení upravit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co potom znamená rozšířený gamut? Červená je červenější...ale jak? To je ve spektru posunutá k delším vlnám nebo co?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Obecně to znamená, že takový gamut zaujímá větší plochu v CIE trojúhelníku. To lze udělat tak, že barvy budou ještě sytější (teoreticky až k čistým spektrálním) a v případě modré se posunou ke kratším vlnovým délkám, v červené k delším. Posouvat se nelze donekonečna, protože pak už klesá rychle účinnost - lidské oko už není dostatečně citlivé. Největší změny se proto dělají v zelené, ta v sRGB byla navržena jako málo sytá, protože při tehdejší CRT technologii se tak daly vyrobit obrazovky s maximálním jasem. Přitom původní NTSC se naproti tomu blížila AdobeRGB.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ne není např. levný spotřební Dell 2713HM v celém rozsahu 20-350cd/m2 upravou stejnosměrného proudu.

"protože při regulaci přes proud/napětí dochází k barevným posunům."

Nečteš recenze na svethardware;-) k malým posunům dochází vždycky bez ohledu na způsob regulace;-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Bez rozsáhlejšího studia bych řekl, že diody s luminoforem lépe snesou napěťové řízení, RGB spíš vysokofrekvenční šířkové řízení, protože intenzita tvorby světla se na různých přechodech liší s napětím různě. Nicméně pulzní řízení vždycky může znamenat jisté problémy s interferencí apod. Takže jsme u toho, že nejlepší je napěťové řízení diod s luminoforem, ale ty zas budou degradovat podobně jako zářivky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem to bral podle tohoto Eizo dokumentu http://www.eizo.com/global/library/basics/eyestrain/
kde to označují to jako DC dimming, což je zkratka za Direct Current tedy stejnosměrný proud. Nejspíše tedy pouští do světlo emitujících diod menší proud.

"Nicméně pulzní řízení vždycky může znamenat jisté problémy s interferencí apod."

Tohle zmiňují výrobci panelů přímo v datasheetech co dělat aby k tomu nedocházelo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Úplně se tomu nezabrání nikdy už jen proto, že zastínit to jde vždycky jen ze tří stran. Silné zdroje jako antény a reproduktory mohou bez větších problémů displej penetrovat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No ano CCFL taky meni bravy po zahrati, ale minimalne a zahrate jsou velmi rychle, zato ma vysokou kvalitu svetla a je bile (studena bila)

S temi LED jsem myslel hlavne wLED ... coz jsou ve skutecnosti modre led a tedy vse posouvaji do modra a kvalita svetla je spatna. EIZO udajne tohle nejak resi, asi pres SW, ale ja jim neverim, vse co neni RGB-LED je podle me v LED tech. shit

RGB-LED se dokonce povazuji za lepsi, nez lampy (CCFL) ... nebot je mensi spotreba, mensi zahrivani, tim mensi posun a lze udelat svetlo i jinych teplot, i kdyz v praxi se to asi nedela.
CCFL - maji studenou bilou s vysokou kvalitou svetla (spektrum je spojite a je temer v celem viditelnem spektru)

Male vysvetleni zde:
http://www.youtube.com/watch?v=EDAirRyMj34

U obyc led neni problem jen s tim, ze jsou modre, ale taky s tim, ze kvalita svetla je mizerna, tedy spektrum neni uplne a pravdepodobne neni ani spojite.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U zářivek taktéž není spojité spektrum. LED s luminoforem nejsou zas tak odlišné od zářivek, obě generují primárně UV a na transformaci na viditelné světlo používají luminofor.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To samozrejme neni pravda ;-)
staci si otevrit katalog osram a hledat parametr Ra (100 je dokonale svetlo, mivaji halogenky, proto je tak radi fotografove)

Tedy trubice jdou udelat s Ra=90+

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jinak se to znaci CRI=[cislo] Ra ... cislo jsou % na netu jsem nasel ruzne trubice, od 70, pres 86 az k 90 ....
white led miva kolem 70, pokud vim

I kdyz ;-))
http://en.wikipedia.org/wiki/High_CRI_LED_Lighting

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ted to vidim, 2 barevne LED a kompenzaci pres barveny obal

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jistě, žárovka je tepelný a tudíž spojitý zdroj.

Osobně jsem ještě RGB LED neviděl, vše to byly LEDky s luminoforem, včetně těch z displejů (primárně z laptopů).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"S temi LED jsem myslel hlavne wLED ... coz jsou ve skutecnosti modre led a tedy vse posouvaji do modra a kvalita svetla je spatna. EIZO udajne tohle nejak resi, asi pres SW, ale ja jim neverim, vse co neni RGB-LED je podle me v LED tech. shit"

To ano je to modrá dioda se žlutým fosforem a tak vytváří bíle světlo, stějmě jako je žlutý fosfor v CCFL trubicích aby také svítila "správně" bílé.

"RGB-LED se dokonce povazuji za lepsi, nez lampy (CCFL) ... nebot je mensi spotreba, mensi zahrivani, tim mensi posun a lze udelat svetlo i jinych teplot, i kdyz v praxi se to asi nedela."

souhlasím nedělá se to proto, že lidé zato nejsou ochotní platit.
V minulosti je zde bylo několiv ips a va panelů od LG display a samsungu.

"CCFL - maji studenou bilou s vysokou kvalitou svetla (spektrum je spojite a je temer v celem viditelnem spektru"

A né není stejně jako bílích LED.

"U obyc led neni problem jen s tim, ze jsou modre, ale taky s tim, ze kvalita svetla je mizerna, tedy spektrum neni uplne a pravdepodobne neni ani spojite."

Kvalita světla je mizerná a spektrum není úplné a spojité jak u w-led tak u ccfl.(zářivek)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kvalita světla Wled je úplně v pohodě http://rayer.g6.cz/elektro/wled25w.htm#SPEKTROSKOP

A ještě se mi jeví jako lepší než u žárovky... a zářivka se nechytá žádná, pochybuju že obyčejná CCFL na tom bude líp, možná tak nějaká speciálka ale těžko.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže pro podsvícení monitoru vůbec spojité spektrum nepotřebujete!!! To je dobré, když si tím chcete svítit. U monitoru z toho spektra podsvícení vždycky filtry pod subpixely vyberete jen uzké spektrum odpovídající barevným světlům RGB.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To mně taky napadlo, taky to že pokud se takový světelný zdroj svým třeba red peakem dobře netrefí do propustného pásma filtru asi výsledek nebude "jedlý". Z tohoto pohledu je spojité spektrum IMHO bez problému - vždycky se najde kus vlnové délky podsvícení který se trefí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Špičky jsou dané chemicky nějakou sloučeninou, takže ty se nechají vyladit velice dobře. Ostatně CRT nebo plazma jsou na tom založeny a jejich barevné podání je lepší než LCD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak vyladit ? Pokud vím tak každý prvek má nějaké svoje spektrum které nejde změnit. Jak to funguje ?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne jen každý prvek, ale taky sloučenina a tam už je možností víc, protože se vytvoří mnohem více energetických hladin. U LED se toho dosahuje jiným dotováním polovodiče. Nebo můžete kombinovat více materiálů a žádané spektrum bude součtem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tyto monitory mám dvakrát na stole a pracují už víc než pět let. Jeden z nich má ovšem vadný sloupeček pixelů kousek od kraje; na černém pozadí svítí modře. Za ty roky jsem si už zvykl a nijak mi to pro moji práci nevadí, ale jak si čtu článek tak si říkám, zda by to taky nebylo marné dát někomu šikovnému k pokusu o opravu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

vadnu elektroniku vacsinou opravis, mrtve (sub)pixely v panely ale nikdy

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.