Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

EK bude monitorovat software CView monitorující síť Virgin Media

Virgin Media logo
Poskytovatel připojení k internetu Virgin Media hodlá ve Velké Británii nasadit „špehovací“ software CView od společnosti Detica za účelem analýzy datového provozu a zkoumání, kolik z toho je „nelegálního“. Software má prověřovat datové pakety a umí podchytit komunikaci P2P sítí Gnutella, eDonkey a BitTorrent a zjišťovat názvy přenášených souborů. Prý však nebude identifikovat koncové uživatele…

I tak se tento chystaný krok ani za mák nelíbí skupině Privacy International hájící lidská práva, takže už si stěžovala u Evropské komise a tázala se, zda je použití takových praktik legální. EK už dokonce zareagovala, i když zatím se nedá o vítězství hovořit, prý bude software použitý Virgin Media monitorovat. Šéf „etické sítě“ Privacy International Alexander Hanff je však již nyní přesvědčený, že použití takového softwaru porušuje zákony UK, konkrétně RIPA (Regulation of Investigatory Powers Act), podle něhož odchytávání komunikace je trestným činem bez ohledu na to, co bude pachatel s daty dělat. Hanff se již nechal slyšet, že podá na Virgin Media trestní oznámení, pokud poskytovatel připojení software CView použije.

Mluvčí Virgin Media Asam Ahmad na toto téma prohlásil, že software není určen ke zjišťování identity uživatele. „Chceme pouze zjistit, kolik dat, které protékají našimi linkami, je nelegálních a co můžeme udělat pro snížení nelegálního sdílení.“ Virgin Media se mimo jiné hodlá pustit do hudebního byznysu a spustit službu s legální nabídkou hudby. Alexander Hanff však považuje použití monitorovacího softwaru tohoto typu i tak za ilegální a přirovnává ho k softwaru reklamu prodávající firmy Phorm, který monitoroval používání webových stránek, aby mohl lépe cílit reklamu. I tuto praktiku označuje Hanff za protizákonnou.

Je otázkou, proč se organizace Privacy International ozvala až nyní. Jiný poskytovatel ve Velké Británii (BT) prý podobné praktiky provozuje už několik let. Zbývá tedy vyčkat na závěry Evropské komise.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku EK bude monitorovat software CView monitorující síť Virgin Media

Pátek, 29 Leden 2010 - 14:25 | TyNyT | Pochop, Indián má jasně daný checklist, podle...
Pátek, 29 Leden 2010 - 13:22 | bořek tchoř | Co jinýho, než nic? Stejně tak u SSH, SSL/TLS,...
Pátek, 29 Leden 2010 - 12:56 | Uwe-Filter | Zajimalo by mne co chtej pri torentech "...
Pátek, 29 Leden 2010 - 12:41 | bořek tchoř | Tak, kdo by co čekal od UK firmy, když i vláda...
Pátek, 29 Leden 2010 - 12:09 | Ludek Jelinek | Jo nebude identifikovat koncove uzivatele - tak...

Zobrazit diskusi