Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k ELKS 0.4.0 - podmnožina Linuxu pro 8086

Obávám se, že Gopher klient bude bez serverů jaksi na cosi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Serverů je dost, rozhodně bych se nebál, že není co číst. Mám zrovna v agregátoru 75 živých gopherových "blogů" a to jen proto, že nemám čas přidat další.

http://gopher.floodgap.com/gopher/gw?gopher://i-logout.cz:70/1/

Libo-li zpravodajství, počasí - česky, anglicky, německy? Vše je.

http://gopher.floodgap.com/gopher/gw?=i-logout.cz+70+312f637a2f7a7072617...
http://gopher.floodgap.com/gopher/gw?=i-logout.cz+70+312f637a2f747964656e2f
http://gopher.floodgap.com/gopher/gw?=gopher.floodgap.com+70+312f6665656473

Myslím, že existuje více lidí na Gopheru, než těch co používají ELKS :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

V roce 93 vypadal linux rozhodně trochu líp. Slackware jsem v tom roce provozoval s X Window na 386 a 4MB Ram.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I proto jsem tam záměrně psal 1992-1993. Příchod Slackware všechno změnil.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Slackware bylo to první, co jsem si kdysi instaloval na 386 vedle Windows, které tam byly již předinstalované z obchodu. Možná znovu vyzkouším v multibootu...
Ale myslím si, že pro dnešní svět jsou lepší takové distribuce, které určitým způsobem spojují více platforem (jako je například OpenSUSE, s vývojovou pobočkou u nás). Pro běžnou agendu a bastlení se senzory a různými geniálními gadgety atd. jsem nedávno přešel na úsporný, ale už dostatečně výkonný RPi 4 a tam standardně běží Raspbian - čili upravený Debian... (ano existují i mnohem výkonnější klony typu Rock Pi, ale je tady bohužel otázka podpory a rozšíření v Česku).

Jelikož mám doma za tu dobu dost starého hw, docela se těším na dobu, kdy to, co má stále svou hodnotu znovu oživím, ale tak nějak očekávám, že novodobé "retro" distribuce budou na danou platformu vychytané a nebudou trpět tehdejšími chybami, tj. že těch 30 let vývoje se projeví. Protože výběr tehdy použitých systémů byl daný i celkem nahodilými dohodami mezi vznikajícími hráči na trhu a korporátní politikou - kdyby tam bylo více spolupráce (tehdy nemožné), všechno mohlo fungovat o dost lépe. Viz AmigaOS, blahé paměti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě se mi nejspíš někde na půdě válí 2 desky s V30, 8x8bit ISA a 640k RAM, ale asi je oprašovat nebudu... :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, zil jsem v predstave, ze ochrana pameti je az ve 386. Jak to resi na 8086?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, kladl jsem si otázku, jestli by se nějak smysluplně dala dneska využít taková 286ka nebo v krajním případě 386ka či 486ka. ale nevím nevím. Tenhle ELKS spíš působí dojmem "proof-of-concept" neboli funguje to, ale jinak to k ničemu moc není. Z relativně moderních strojů typu PIII a výš se něco smysluplného udělat dá, ale tady fakt tápu.
Stejně se ale jednoho dne chystám vyhrabat z archivu svou desku s procesory AMD 286 a koprocesorem Intel 287. Ani nevím, jestli se vůbec budou kamarádit, ale tak nějak je tam mám. Jediné, co mi v tom zatím brání, je lenost - budu totiž muset na SIMMky připájet nožičky a udělat z nich SIPPky :). Ale to bude pájení srandazápas - včera jsem potřeboval připájet pidi konektor na desku notebooku a dva kondenzátorečky, který nemaj oba dohromady ani milimetr. S trafopájkou :). Povedlo se, zvukovka hraje :D.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dnes už je to jen o tom ukázat, co je možné. Je to prakticky stejné jako veškeré dnešní dění na osmibitech a podobných počítačích. V době vzniku ELKSu ale na takovémhle hardware jela spousta věcí, protože na 16bit x86 byly založeny různé jednočipy či odolné verze procesorů - namátkově - v roce 1999 se o ELKS uvažovalo pro nasazení na satelitu UoSAT-12, bohužel vývoj byl příliš pomalý.

V podstatě úplně stejnou věc, která se před 20 lety čekala od ELKS, dneska plní RetroBSD - http://retrobsd.org/ - i na dnešních výkonných jednočipech je jednodušší psát pomocí známých unixových služeb a volání.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, chvíli jsem nechápal, pojmy jako fidonet to ještě existuje a funguje? Co se týká fs, je tam minix, opět něco co stálo u zrodu OS ale jinak nemá žádné výhody, takhle přidat tam podporu aspoň ext2 by byl takový problém? Případně f2fs atp. Je to problém velikosti paměti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.