Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Enermax TriAthlor 300 W: bronzový drobek (aktualizováno)

"Za poskytnutí zdroje Enermax TriAthlor 300 W děkuji společnosti Enermax." Po tom hodnocení pobavilo :-) Jsem zvědavý, jestli budou mít koule na to, aby vám poskytli další zdroj :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tak bylo mi řečeno předem, že z toho asi nebudu nadšenej…ale to jsem nečekal tohle a oni asi taky ne :-)

Jo a kdyby to byl případ jen tohoto, jenže všechny modely TriAthlor stojej jako high-end a přitom je to horko těžko průměrný mainstream…

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

No vzhledem ke kvalite toho, co se tu recenzuje, je to ze zdroj prosel uz samo o sobe celkem uspech.
Jen ten Seasonic SSP-350GT asi vyrobce nejak zapomel osidit, ze je tak vyrazne nad prumerem. Snad ho zatim nestihli zmrsit, planuju jeden k vanocum.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Mně přijde fascinující, že po katastrofě Enermaxu s Liberty řadou (zase kondíky, stačí vyměnit a fachá dodnes s i5 a GTX 660 <i>skvěle</i>, ale třeba vyměnit všechny...), pak mírném zlepšení s kondíky u řady Modu; se zase vracíme do pravěku za známými špatnými kondíky. Dělají si z nás legraci?

Ochrany (a ne při 9,5V - co to jako je?!) zavčas a správně reagující bych očekával u všech zdrojů dneska, zejména u Enermaxu. Ochrana proti přetížení je standardem už mnoho let... Tohle je fakt bída a v mainstreamu by měl zdroj problémy, ne tak v high-endu, kde se cenou + 300W octl.

Hodnocení <b>-0,5%</b> je sice možná až moc přehnaný (i když pokud to tak vyšlo, tak to tak vyšlo, nedá se svítit...), ale holt každý zdroj nemůže mít hodnocení <b>+100,5%</b> jako Delta Electronics DPS-500QB :)
http://diit.cz/clanek/delta-electronics-dps-500qb-recenze-test/hodnoceni...

Tam je cenou (999,-) a výkonem (500W) zase zdroj umístěn v mainstreamu, což mu neuvěřitelně pomohlo + výrobce nebyl "čuně" se součástkami.
Zato 300W za 999,- = high-end a tedy zcela jiné hodnocení. To to pak chudák schytal...

PS. podle mého názoru má zdroj "spoustu na jeho třídu zbytečných" fičurek proto, že tyto fičurky se dělají stejné pro hi-end modely (case, perforace, průchodky, vstupní filtrování) a v low-endu se jen ušetřilo vnitřku - na součástkách...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Pri cene tech kondiku je az smesne, jak si pro par korun poskodi vyrobek/jmeno. Pritom desktopove PC se dneska zase stava platformou pro znale lidi (BFU maji mobily, tablety a notebooky), pro ktere neni problem si na netu najit informace. Desim se toco, co se potom musi davat treba do TV, rekorderu, atd.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší je, když je výrobek jinak skvělý (tento zdroj není - ochrany, atd. - ale jsou jiné, které jsou skvělé) a výrobce to domrší jen kondíky. To fakt člověku hlava nebere.

Následky špatných kondíků také nejsou občas legrační "puff" ale i požár: http://trodas.wz.cz/index.php?act=ST&f=16&t=432

Tedy co dávají do klasické spotřebky, to nechci ani vědět a znát. Teď jsem se pídil po tom, jestli Nichicon dodává skutečně polymery s 10 000h a dokonce 12 000h výdrží aby mi podpora z Nichiconu řekla, že ne, že nedodávají. Pak je ale dobrá otázka, co Aušus montuje za kondíky do svých zařízení, že na ně plácá ty "FP10k" či "FP12k" označení, když to Nichicony nejsou.
Tak nevím - zakázkovou výrobu samo vyloučit zcela nelze, ale ... to by zase mělo jiné označení a že by bylo lze změnit parametry Nichicon polymerů s 2 000h hodinami (-20°C z 105°C a podpora Nichiconu udává 5 - 10x násobný nárust životnosti podle typu polymeru) tak, že by z nich udělali 10 000 či dokonce 12 000h, tak to myslím je jasně jen z říše snů.

Celkově vzato, co se dneska do elektroniky montuje, to neví nikdo a nikdo to nepoví, protože "obchodní tajemství." Leda na to jít od lesa a optat se, zdali Nichicon je schopen 12 000h polymery udělat :-D
A dodat vzorky... :)))

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Udávaj teplotu? Jenom vono aby to nebylo jako že 10-12k provozu toho zařízení (nevim esli je to deska nebo GK), čili úplně běžná životnost běžnýho polymeru…

Jinak X-CONy UGR mají životnost 5000 hodin, stejně tak Chemi-Cony PSE/PSK, OS-CONy SEPF, SEPC, SVPF.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

<i>Udávaj teplotu?</i>
Ehm? Životnost se přeci vždy udává pro maximální pracovní teplotu (typicky 105°C). U Nichiconů má 5k hodin jen L8, S8 a NU z typové řady pro IT FPCAP:
http://s15.postimg.org/u40gbfc2z/Nichicon_polymer_caps_datasheets.png

...

Oscony SXE mají 5k hodin také, např. Nicméně řeč je o tom, které polymery mají 10k či 12k, ne slabou polovinu této hodnoty.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ano, v datasheetu. Ale tohle jsou markeťáci, to je úplně jiná skupina lidí. Zpravidla humanitní zaměření, to snad říká všechno.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

asi největší masakr je tohle http://s21.postimg.org/97y5t9buv/china_capacitor.jpg
uvnitř 2200u/35 a na obalu 6800u/50 - tomu říkám fakt mazec :D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ale za to tam je rubycon :-D

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

JJ je to mor. Zrovna teď o víkendu jsem měnil dva kondíky teapo v tiskárně HP Photosmart C5180 :-) Skenovala s artefaktama, pořád si vymýšlela chybové zprávy a nakonec přestala i tisknout. Po výměně funguje zase jako nová :-) A v set top boxu, jsem už taky jeden měnil.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to mor ale ak by tam davali kvalitne kondenzatory, tak by sa maloco kazilo a v beznych podmienkach tie lacne zariadenia preziju zaruku, tak nikto to neriesi. Je to lacne, tak si kupime nove. V 90% veci, ktore sa mi dostanu do ruk, su pokazene kondenzatory.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Už dávno mě napadlo, že výrobci takovýhle zdrojů by mohli své výrobky prodávat jako polotovary. Osazeny by byly jen z části. Kondenzátory pro jistotu žádné. Případný zájemce by zaplatil o hodně nižší cenu a za odměnu by si mohl zdroj doosadit svými součástkami - kondenzátory. Stejně k tomu nakonec dojde, tak proč je tam dávat už od výroby?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Osobne bych spis ocenil existenci nejakeho open-source zdroje. Elektrikar sice nejsem, ale proste bych si vytiskl obrazek tisteneho spoje a seznam soucastek, pokoupil a nechal to u nejakeho elektrikare slozit. Nebo by je beztak mel Behemot skladem.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Vsimni si potisku na PCB u pojistky. Jsou tam ruzne hodnoty pro ruzne vykonne verze. Vyrobce pouziva jeden plosny spoj pro celou radu zdroju (300,350,400,450,500,550,600,650W). Za sekundarem jsou prazdne otvory pro dalsi dvojite diody pro vetsi vykony. Co se tyka CAP004DG. Pri jeho pouziti muze vyrobce v miste osazeni EMI filtru dat vetsi hodnotu X kondenzatoru a mensi hodnotu induktivnich soucastek beze zmeny vlivu na spotrebu (indukcnosti jsou mnohem drazsi a proto je v zapojeni pouzit hned na dvou mistech). V klasickem provedeni by musel pouzit nizsi hodnoty vybijecich odporu, aby se X kondik vybil za mene nez 1s a snizila by se ucinnost zdroje. Je to trochu i o ekologii. Na trvale pripojenem vybijecim odporu napr. 1MOhm (vetsinou se dava kombinace nekolika seriove zapojenych, kvuli napetove odolnosti) se ztrati cca 53mW. Zapojeni s CAP004DG bere v provozu trvale <5mW a to pri pouziti jakychkoliv kapacit X kondiku. To je cca 10x mene. Jevi se to jako bezvyznamna uspora, ale pri poctu nekolika miliard kompu na planete uz to neco da. Je to o typickem uvazovani dnesniho komzumniho cloveka. Jakou usporu to prinese konkretne jen mne jedinemu. Zadnou, ale v globale to pak vypada ponekud jinak.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Ekožvásty úplně mimo realitu. To fakt myslíte vážně řešit 53 mW? I kdyby to jelo 24/7 tak to není ani půl kilowatthodiny za rok. Zapomenout zhasnout na hajzlíku propálí víc. Stejně Enermax se může tak akorát pekně víte co na nějaký „miliardy kompu na planete“. Dát těch pár centů na lepší tranzistory se projeví na účinnosti o dva řády víc než nějaký vybíjecí obvody. Obchvat termistoru přes relé ještě víc. A s těmi X kondenzátory je to taky pěkná blbost, jsou tam standardní 0,22-0,47 uF. Naopak pro použití větších kondenzátorů je nutná výkonnější (a dražší) verze tohoto mikročipu.

Dát to na kondenzátory se odrazí ve větší životnosti a na těch desítkách kilo zbytečně nevyrobených nových zdrojů se ušetří o několik řádů víc energie než ze všech těch vaši „miliardy kompu na planete“. Jenže to je pro vás fanatiky typický, slepě se upnete k jednomu nesmyslu a pro stromy nevidíte les, kdy jiné opatření udělá mnohem víc, případně ve většině případů ty vaše rádoby zlepšení udělají víc škody než užitku. Akorát jste užitečnými blbci pro někoho, kdo z toho má kšeft.

Navíc Země se bude ochlazovat, http://cdr.cz/clanek/se-sluncem-se-neco-deje-dalsi-hrebik-do-rakve-plano... tak vy ekomagoři zalezte to země a vraťte Evropě její průmysl!

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

A bylo by mozne upgradovat zdroj na vyssi wataz? Vim, ze ekonomicky to bude urcite blbost, ale docela by me zajimalo, zda je to opravdu mozne. Nejsem elektrikar, proto mam pro nekoho tak hloupy dotaz.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Moc jednoduše ne. Konkrétní modely jsou naladěny na konkrétní výkon součástkami na zpětné vazbě, což jsou dneska SMD mrchy, takže se s tím nedá ani kloudně pracovat, i kdyby člověk věděl, co má povyměňovat. (a to za předpokladu dostatečného dimenzování výkonových prvků, páč jinak to znamená vyměnit 4/5 zdroje) Proto pak v přetížení začne padat napětí, primáry jsou naladěny na určitý výkon a víc nedají, což se při konstantím přeneseném výkonu projeví poklesem napětí při dalším zvyšování proudu. Výrobci to s oblibou vydávají za ochranu proti celkovému přetížení, ale jelikož pak jim nefunguje ochrana proti podpětí, tak to akorát dopadne jako tady, tedy katastrofou.

Navíc ochrana podle mé představy má zdroj vypnout (anebo přerušit Power Good, tedy vypnout počítač), ne se zabetonovat na určitým výkonu a pak sledovat jak to jde do kanálu.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Diky.
A jeste se zeptam, jak to vypada s transparentnim uctem na sponzoring?

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Špatně.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Duvod?
Tak jsem se chystal konecne neco podporit, protoze to jinak nemam ve zvyku a zas nic nebude :( .

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Redakce nechce.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Skoda. Tak alespon diky za info.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

bylo by mozno, napr pod kazdou recenzi zdroje uvest odkazy na recenze predeslych zdroju s dovetkem prosel/neprosel ??
pres tagy "zdroj" nebo "recenze" je hledani na dlouho

diky

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, třeba jednou za čtvrt roku vydat článek se soupisem všech testovaných zdrojů, kde by byl název zdroje, prošel/neprošel, hodnocení atd atd.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Taková věc se nezaplatí.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Proc ? Nemusel by to byt clanek, stacila by jednoducha tabulka pro prehled.
Vyrobce - model - hodnoceni - odkaz na test.

Kdysi (hodne) davno byvala na cdr.cz celkem jednoducha, ale prehledna tabulka CD-RW a DVD-RW mechanik a bylo to docela uzitecne.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Rád bych se zeptal jak jste se dobral k hodnotě 1,5A v této větě: "V tomto případě nevadí, že nemá chladič, zdroj si na plném výkonu vezme jen nějakého 1,5 A." Děkuji za odpověď.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Zeby logickou uvahou ze 230Vx1,5A=345? Jako odhad to myslim staci.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, cenu litr davat jako plus mi moc jako plus neprijde :-) Jako jasne, pokud by ten zdroj byl nejak super, tak by ten litr byla dobra cena, ale takhle mi to moc dobře neprijde :-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Střední hodnota high-endu je stanovena na 4,5 Kč/W, takže tady je s 3,33 Kč/W pod tím a teda + :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Mřížku k větráku bych jim určitě nevyčítal, já už bych zdroj s obyčejným prosekaným plechem ani nekoupil (kvůli hlučnosti).

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Zlaté OEM Seasonicy vopravdu nejsou nějak moc hlučné, už s ohledem na účinnost a menší potřebu profukování, a přitom jsou levné právě i díky tomuto.

Samozřejmě blázni jako já si mřížku vyndaj úplně…a pak Liberty po výměně kondenzátorů aspoň pěkně zahoří když jim do větráku vleze ATX 12 V a zdroj jede dvě hodiny pasivně :-D

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Za sebe můžu potvrdit to o tom černém lakování a "100megawattwoe za 500" - 95% frikulínů kupuje zdroje podle vzhledu a ceny. Takže je jim jedno, co to má za pajšl, důležité je, aby byl černý, ideálně svítící větrák a aby nestál moc.

A výrobci se "jen" snaží přizpůsobit tupé většině.. Tak díky aspoň Seasonicu, že (zatím) na tuhle vlnu taky nenaskočil.

P.S.: budu se opakovat, ale rád bych viděl nějaké testy Chiefteců. Jak těch levných, tak střední třídy. (chápu, že zdroj musí někdo zapůjčit..)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Chieftec by zdroj zřejmě ochotně půjčil, aspoň mně ho na test vysloveně cpali (jenže já ho neotestuju). Chce se to jen přes českého distributora protlouct na Němce. A pak je otázka, jestli by to nebyl první a poslední zdroj, co by sem na recenzi půjčili. :D

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Levné jsou, ale zatím mi neodešel žádný. Pravda, strkám/strkal jsem je jen do laciných internetítek a kancloidních pleček, kde přežije i EC. :-)

BTW výrobce si snad stojí za tím, co vyrábí ne? :-)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

no nevim, s chieftec zdrojama, napr pred sedmi lety koupeny 410w v jednom ocelovym bigtoweru, mam super zkusenost, vsechny chieftecky co me prosly rukama stale jedou ...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Jestli máte kontakt, sem s ním. Párkrát jsem se dotazoval na nějaké zdroje nebo skříně přes web, nikdy žádná odpověď.

Jinak Cheifteců od Enhance jsem už nějakou řádku dělal, však i tady jeden byl na opravu…nebo možná dva.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Zapomněl jsem původně přiložit snímek toho 100Hz zvlnění při přetížení, zaktualizováno.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.