Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kingston uvedl enterprise řadu SSD E100 bez podpory TRIM

Kingston SSDNow E100 v rámečku
Zaujala nás nová enterprise řada Kingston SSDNow E100, mimo jiné tím, že nepodporuje TRIM. A tak jsme se Kingstonu zeptali na některé věci a nyní se s vámi hodláme podělit o odpovědi…

Kapitoly článků

2.  Odpovědi Kingstonu: 10× zvýšení odolnosti + nepodpora TRIM a ceny

Jak Kingston dosáhl 10násobné odolnosti

Na první otázku je odpověď jasná. Tyto produkty používají eMLC, což je zkratka pro enterprise MLC a jde o takový mezistupeň mezi MLC a SLC, který zachovává vyšší kapacitu MLC a dosahuje výrazně vyššího počtu přepisu jednotlivých buněk srovnatelného spíše s SLC, i když samozřejmě o trochu nižší. Jistě víte, že MLC čipy v Kingston HyperX 3K dosahují (dle názvu) 3 tisíc přepisů, eMLC použité v tomto enterprise SSD řady E100 dosahují 30 tisíc přepisů. Odtud tedy 10násobné zvýšení odolnosti.

S tématem eMLC souvisí:

Sluší se též připomenout, že tato SSDčka používají hodně velký overprovisioning, tedy z celkové kapacity si vyhrazují poměrně velké místo na svou vnitřní práci, především tedy wear-leveling. Reálná kapacita (podle toho, kolik jakých čipů SSD obsahuje) je u 100GB modelů 128 GiB, u 200GB 256 GiB a u 400GB modelu je to 512 GiB. Rozdíly mezi GB a GiB asi netřeba zmiňovat, u GB se počítá s násobením 1000, u GiB 1024. Všechna SSD mají tedy pro uživatele nepřístupných 37,4 % skutečné kapacity pro wear-leveling, což je poměrně hodně (u 400GB modelu je to skoro 150 GB).

Dodejme, že SSDNow E100 využívá řadič SandForce SF-2582 (enterprise model). Přikládáme originální vyjádření Kingstonu:

The enterprise grade eMLC NAND provides higher endurance than typical client class NAND. We also use significantly larger over provisioning on the Kingston SSDNow E100 which extends endurance and improves IOPS performance. That means the drives use 30k PE Cycle NAND compared to the 3K PE Cycle NAND used on our standard client drives hence the 10× improvement in endurance. We use enterprise class SF-2582 processor which is coupled with 30k Toshiba eMLC NAND.

Proč není podporován TRIM?

Předně si připomeňme, co to je TRIM. Je to příkaz pro SSD, jímž operační systém SSDčku řekne, které datové bloky může považovat za volné, tedy v praxi je o bloky dříve obsazené soubory, které byly smazány. SSD tak ví, že si s nimi může dělat, co chce, např. je využít jako další bloky pro wear-leveling vedle již nepřístupných (to je těch v tomto případě 37,4 % reálné kapacity).

Pokud operační systém (nebo SSD, to je jedno) TRIM nepodporuje, SSD se z praktického hlediska pouze zaplňuje. SSD nikdy nepozná, že byly smazány nějaké soubory, protože mu to operační systém neřekne. Volné místo tak jen dochází a zarazí se v tomto případě na 37,4 % celkové skutečné kapacity SSD (nikoli té, kterou vidí uživatel).

Vtip je v tom, kam jsou tato SSD určena: do enterprise segmentu. V něm se tak nějak počítá s využitím disků v RAID, ať už pro zvýšení propustnosti (stripe), nebo bezpečnosti (mirror) či kompromisní kombinace obojího (RAID 5 a další typy). V každém případě příkaz TRIM k SSD skrze RAID zpravidla nedorazí, neboť operační systém si nepovídá s SSD přímo, ale komunikuje s virtuálním diskem, který je diskovým polem několika SSD. A řadič, který toto zajišťuje, typicky TRIM nepodporuje. Jinými slovy SSD bez podpory TRIM jsou vhodné i do RAIDu a uživatel tak nemusí mít výčitky svědomí, že příkazy TRIM neprojdou od operačního systému k SSD. Stejně je SSD nepodporuje ;).

Samozřejmě to může být pak nevýhoda v situaci, kdy chcete SSD použít jako samostatný disk přímo komunikující s operačním systémem, kde by naopak byla podpora TRIM přínosem. Kingston nám sdělil, že pracuje na firmwaru, který by podporu TRIM do těchto SSD přidal a udělal z nich tak produkt vhodný nejen pro RAID, ale i jiné použití, kde by TRIM našel uplatnění.

Čistě okrajově pak nemusí uživatele s tímto SSD trápit nepodpora TRIM na straně nějakého staršího operačního systému, kdyby měl tu potřebu ;-). Opět přikládáme původní znění odpovědi:

TRIM is currently not supported due to functionality reasons. The drives are optimized for RAID arrays and other storage configurations which do not support TRIM. Kingston is working diligently to provide a TRIM supporting FW for E100 to enable it to be used in a wider range of applications. In servers usually multiple drives are used in a RAID configuration and on this setup the TRIM command does not reach the drive so should not affect the drives.

Kingston SSDNow E100 v balení
Kingston SSDNow E100 v balení

Každopádně je ale stav SSD možno pravidelně kontrolovat konzultací s jeho S.M.A.R.T. (zde jako Enterprise SMART) technologií a případně se blížící katastrofu zavčasu odvrátit, třeba výměnou za nový kus SSD.

Co to stojí?

Tím se dostáváme k ceně, která, jak asi od produktu třídy enterprise čekáte, nebude nízká:

  • 100GB verze (SE100S37/100G) stojí něco přes 9 tisíc Kč (průměrně do 9,5 tisíce Kč),
  • 200GB verze (SE100S37/200G) stojí typicky něco přes 16 tisíc (nejméně pár drobáků pod, v průměru do 16 800 Kč)
  • 400GB verze (SE100S37/400G) vychází na něco kolem 30 tisíc. Vše vč. DPH.

A asi vám je jasné, proč u těchto kousků neexistují tzv. „upgrade“ varianty, jako u jiných řad Kingston SSD ;).

Kosmetický detail na závěr: tato SSDčka fakticky uvádí na trh společnost Kingston Digital, dceřinka Kingston Technology, ale to je opravdu nepodstatné. Pořád je to Kingston, prostě no ;-).

Zdroje: 

TZ od Kingstonu

Kapitoly článků
2.  Odpovědi Kingstonu: 10× zvýšení odolnosti + nepodpora TRIM a ceny

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kingston uvedl enterprise řadu SSD E100 bez podpory TRIM

Středa, 10 Říjen 2012 - 13:38 | ANDREW | ..co jsem nekde postrehle tak existuje i beta...
Úterý, 9 Říjen 2012 - 16:59 | IT Joker | Vtip je v tom, že uživatelům je tohle úplně jedno...
Pondělí, 8 Říjen 2012 - 18:05 | Pjetro de | To je pravda, ale najst nahradu NAND nie je az...
Pondělí, 8 Říjen 2012 - 16:24 | HKMaly | Je pravda, ze 50 nm SLC SSD meli vetsi vydrz nez...
Pondělí, 8 Říjen 2012 - 15:01 | 8AN | Jestli to mají být SSD pro serverové nasazení,...
Pondělí, 8 Říjen 2012 - 10:11 | Pjetro de | Za 3-4 roky budu pre take domace zuvanie nejake...

Zobrazit diskusi