Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Epyc 2 Rome vydán, přinášíme oficiální specifikace

V Intelu jim prdne žilka.
Ty ceny jsou tak podstřelené, že je to prakticky zadarmo. Stavět server na něčem jiném než na EPICu je z tohohle pohledu naprosté plýtvání penězi a úsilím.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To je podlé :D 3.3x par dolar to je fakt rána pod pás.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Male upozorneni:

I kdyz je to epicke, produkt se jmenuje EPYC (tvrde Y) a je to "per dollar" ne par dolar :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> produkt se jmenuje EPYC

To je otázka jazyka. V ruštine to bude "Jerus".

len mu tam chýba sť a kyj

aby to bol "Jesť rússkyj"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne, i v rustine se jmenuje EPYC.

Neni to otazka jazyka. Je to jmeno produktu. Neexistuje pro to zadna prekladaci tabulka, nebo funkce, jako treba: Istvan <-> Stefan, John <-> Jan...

Je to registrovana ochrana znamka.
https://www.amd.com/en/corporate/trademarks

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ciwe ... Fotoba jednou zavtipkuje a někdo to nepochopil :). Anebo tohle je už nějakej meta-humor, kterej jsem nepochopil já.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

áno bola to narážka . Schválne by som dal ten nápis prečítať rusom bez IT vzdelania, koľkopkrát by to prečítali tak, ako píšem,,

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No... ono kdyz nekdo, kdo je vseobecne povazovan za bota, nebo alespon cloveka s tezkym aspergerem, hodi neco takoveho, tak to skutecne jako "vtip" (navic i tak hodne slaby) nevypada.

Jazykove vtipy mam ale obecne rad, napr.

Prijde slovak do hospody a rika: "Jednu whisky"
Barman na to: "Skotskou?"
A slovak: "Nie, bez kocky!"

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já se jednou seknu v YI a tady je z toho třetí světová.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Grammar nazis je třeba vytrvale ignorovat. Teda jsou hrubky, který občas dostanou i mě, ale to jsou výjimky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On to je problém hlavně asi proto, že "stavět server na EPICu bylo naprosté plýtvání penězi a úsilím", abych vás parafrázoval. ;)

https://en.wikipedia.org/wiki/Explicitly_parallel_instruction_computing (jen pro připomenutí těm, co již stihli zapomenout)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Anandtech je i recenze vcetne velmi pekneho povidani.

https://www.anandtech.com/show/14694/amd-rome-epyc-2nd-gen

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá recenze. Překvapilo zlepšení škálování v dual procesorovém zapojení. V některých testech je to skoro 2x výkon 1 CPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je tou zmenou zapojeni pres centralni IO hub (die).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aký by to malo mať dôvod?

to, že jadrá v jednom CPU navzájom sú v SMP(UMA) a CPU navzájom v NUMA, celkom nedáva zmysel, pokiaľ neberieme do úvahy, že tak to mal urobené Intel a teda veľa SW je na takú konfiguráciu optimalizovaných a/alebo napísaných pre ňu.

Lebo NUMA-NUMA by bola lepšia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni nejsou jen CPU navzajem NUMA. Oni jsou i CCD(chiplety) NUMA. V prvni verzi EPYCu narustala slozitost takoveho zapojeni, nekolik ruznych urovni latenci, proto to skalovani bylo horsi. OS a aplikace museli kompenzovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jasne, že sú CC ( cache coherent,) bez CC by to nebolo skoro na nič dobré..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna NUMA je lepší pro neoptimalizované aplikace. Pro optimalizované se to dá přepnout na 2 nebo 4.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velké společnosti, které si samy kupují HW do své infrastruktury, do toho půjdou, jakmile to jen půjde.
Nicméně si myslím, že "překupníci" jako HPE a Dell jsou příliš "koupeni" Intelem a u takových bude změna nabídky spíše demonstrativní.
Snad budou tlačeni zákazníky a jejich zvýšenou poptávkou k širší nabídce produktů s AMD platformou.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tu absurdní situaci si ani neumím představit. Přijde zákazník za Dell-HP a oni jim doporučí něco, co stojí o pár tisíc doláčů víc než srovnatelné AMD. A Intel stejně nezlevní, protože někdo ho stejně musí koupit, jelikož AMD nedokáže pokrýt všechny zákazníky, tak proč se stresovat. A dokud se zákazníci za tohle Intelu nepomstí (nezapamatují si jak si s nima Intel vytíral zadek), tak se nic nezmění. Když si vybavím jak se v některých firmách úchylně šetří a tohle najednou nevadí, tak bych zvracel.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak může jít i o to, že firmy jako Dell u Intelu nakupují za úplně jiné ceny než běžný spotřebitel.

Čili v situaci, kdy firma doposud brala všechno od Intelu (s patřičnou slevou) a teď najíždí modely s AMD (kde začíná na malých odběrech) ten poměr cena/výkon nemusí být tolik ve prospěch AMD jak to vypadá pro běžného spotřebitele.

Jen taková spekulace.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale ten rozdíl v ceně je gigantický. To by musel intel jít s maržema dolů třeba o 4000 USD aby to dávalo smysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ať se ty nižší ceny od Intelu konečně promítnou i do koncových u Dell:).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já si to představit dokážu. Nedávno jsem nakupoval server a u Dellu jsem poptal AMD EPYC server, který mají v nabídce. Za dva dny se mi ozvali, že sorry, ale tenhle server vám nemůžeme dodat. Ale nabízíme vám server porovnatelný na jiné (Intel) platformě. Ten vycházel o 150 tis dráž. Takže mezi námi proběhlo ještě pár emailů, než jsem server nakonec nakoupil u Supermicro.
U HP to bylo trochu lepší. Ti EPYC dodat uměli, ale zase podmínili dodávky pevných disků (Intel Optane) pouze od nich. Sice na ně dali slevu 50%, ale i tak vycházely ty disky 2x dráž, než je koupíš u Alzy. Což nakonec dělalo rozdíl 100 tis. Kč. takže.... nakonec Supermicro.
Dell má EPYC servery "jen aby se neřeklo". Fakticky se u něj nedají objednat. Tedy alespoň u nás. Jsou to pokrytci

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Je potřeba je vycukat až vyměknou tj. nekupovat anebo to řešit u konkurence. Bohužel manažeři neuvažují technicky a raději díky "referencím" a pofiderním SLA tyhle předražený krámy od známých značek raději koupí. Stejně tak někteří technici, co se tím nechtějí zabývat, odkojení na windows strojích. Bohužel s tím počítají i někteří hostingoví provideři, kteří se na téhle šarádě taky řádně napakují. Vendor locky jsou někdy až téměř absurdní (například díky nemožnosti dát do stroje větší disk certifikovaný takovým výrobcem, se pak nakoupí třeba za půlmilionu nové servery). Vymysleli prostě dokonalé kurv*tko.

Trochu mi to připominá situaci v jiném lukrativním oboru a sice prodeji aut a zejména u autobazarů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je to absurdní. Z technologických firem se díky zaháčkování Intelem stali překupníci.
Chtělo by to na ně poslat gurua Járu :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomuhle by ještě tak 3 roky zpátky nikdo nevěřil.
Serverové procesory AMD se posunuly z „nekonkurenceschopné“ na „bezkonkurenční“.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Spousta lidí by ráda, aby to AMD teď Intelu natřelo (já bych rád, aby se AMD pořádně napakovalo a vyrostlo v silného konkurenta Intelu i co se týče velikosti a kapitálu). Akorát AMD stejně nemůže pokrýt poptávku. Pokud ale prodá vše co vyrobí, bude to pro AMD obrovský úspěch a to jim přeju. U serverů, kde se hledí hodně i na výkon per watt (což ne všichni bezni uživatele řeší) by to napovídalo, že se hlavně velcí hráči ( už proběhla informace o Microsoft azure a Google cloud) začnou o epicy zajímat ve větším měřítku. Ono když ušetří na CPU i provozu nemalé peníze, byli by blbi nevyužit příležitosti.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pre pouzitie v cloudovych aplikaciach ma Epyc este dve vyhody:
1) vela jadier per package. vela jadier znamena vela virtualok, ktore si nebudu slapat na paty
2) nie je to zavsivaveny Intel, takze sa netreba bat ze pozajtra niekto zverejni informacie o zranitelnosti kvoli ktorej im z virtualok vytecu data

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

AMD si nyní může dvojnásobně rvát vlasy za neúspěch GlobalFoundries. Kdyby 7nm CPU chrlilo i GF, tak by měl Intel mnohem větší problém než dnes.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD prostě musí navýšit výroby a to by teď měl být prvořadý cíl. Nasmlouvat další fabriky a třeba vyrábět u Samsungu nebo kdekoli jinde to půjde. Schopnost rychle reagovat na tržní situaci je základní výhoda kapitalismu, měli by se podle toho chovat.

Jinak se taková šance nemusí už historicky opakovat, viz doba Phenomů a Pentia IV, kdy náskok nevyužili a kdyby je později nezachránily herní konzole, tak už tady možná ani nejsou, nebo v situaci jako třeba VIA...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě přišlo hned divné, že by Pentium IV bylo postavené proti Phenomu... Phenom vyšel 2005 a tehdy Intel vydal procesory Core 2 Duo. P4 měla problémy s Athlony, jestli se nepletu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže "populární" P4 Prescott (90nm) vyšel 2.2. 2004 a P4 Cedar Mill (65nm) vyšel v roce 2006. Další fakt je, že první CPU této řady Willamette (180nm) je z konce roku 2000, ale už vzhledem k téměř mikrometrovému procesu tento model nikdo nemohl brát vážně.
Procesory Core vyšly až v polovině 2006. Ale máte pravdu, první P4 (Willamette a Northwood) byly mířeny proti Athlonům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U AMD v té době náskok využili a využít uměli. Tehdejší Thoroughbred drtil P4, dokud Intel nezasáhl u velikých OEM výrobců . Úplatky, dumpingovými cenami a monopolními smlouvami a AMD (právě proto že bylo lepší) vyšachoval z velkých objemů a utlačil ho až na dnešní zoufalou majetkovou úroveň.
Škoda jen že AMD nemělo dost finančních prostředků vést s Intelem spor a bylo nuceno se spokojit jen s mrzkým miliardovým mimosoudním vyrovnáním

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.