Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Epyc Genoa / Zen 4 zrentgenován: leaky o podobě procesoru potvrzeny

AMD přinejmenším od přelomu října a listopadu dodává partnerům vzorky procesorů Epyc Genoa s jádry Zen 4. A tito partneři je… rentgenují.

Jeden z partnerů AMD, který má k dispozici vzorek Epycu Genoa s jádry Zen 4, je vyfotil, zrentgenoval a snímky poslal redakci webu VideoCardz. Na fotografiích není zachyceno nic, co by nám dávalo nějaké nové informace (nebo potvrzovalo nejisté), ale rentgenový snímek (v úvodu) říká mnohé.

Vzorek s 16 jádry, 3,7GHz taktem a 195W TDP obsahuje fyzicky jen dva procesorové čiplety - nejsou přítomná žádné výplňové čiplety / moduly, jako to bylo u první generace. Dále toto rozvržení čipletů potvrzuje správnost nástřelu, který leaker ExecutableFix zveřejnil skoro před rokem:

To nicméně nenápadně (prolínačkou ve zlomku sekundy) potvrdila i AMD na listopadové akci Accelerated Data Center Premiere, nicméně zprvu to zůstalo nepovšimnuto:

 

5nm čiplety s osmi jádry Zen 4 bude využívat i desktopová verze generace Zen 4 - Raphael (Ryzen 7000), ovšem v maximálním počtu dvou. Podle starších zpráv zvažovala AMD i vydání konfigurace se třemi procesorovými čiplety (tzn. více než 16 jádry), ovšem z pozdějších materiálů měla vymizet a letos tak nejspíš více než šestnáctijádrový model nevyjde.

Nadále ovšem platí, že Raphael - díky přítomné, byť minimalistické integrované grafice - bude dostupný i pro notebooky v segmentu 35-65W modelů.

K vydání procesorů Epyc Genoa i Ryzen Raphael dojde podle oficiálních vyjádření AMD ve druhé polovině roku 2022, ale přesnější časový rozvrh je velmi nejasný. Původní zprávy o čtvrtém kvartálu koncem roku nahradily docela optimistické zvěsti o začátku léta (třetí kvartál). Od té doby již nějaký čas utekl, ale žádný další zdroj tyto zprávy (o časném vydání) nepotvrdil. Troufám si tvrdit, že jasno bude plus mínus v březnu - pokud by skutečně měla AMD jít s něčím ven v první polovině července, museli by mít výrobci desek alespoň orientačně potvrzenou dobu vydání a od nich už informaci dříve či později někdo vynese. Pokud se nejpozději v březnu taková informace neobjeví, pak bude jisté, začátkem třetího kvartálu na tyto produkty nedojde.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Epyc Genoa / Zen 4 zrentgenován: leaky o podobě procesoru potvrzeny

Úterý, 11 Leden 2022 - 12:56 | no-X | Opravené to bylo už pár minut po vydání článku....
Úterý, 11 Leden 2022 - 11:54 | Mali | "A zhustele jaderko Zen 4D by melo mit...
Úterý, 11 Leden 2022 - 11:50 | tombomino | "5nm čiplety se čtyřmi jádry Zen 4" .....
Úterý, 11 Leden 2022 - 11:47 | Butrus Butrus | "5nm čiplety s osmi jádry Zen 4 bude...
Úterý, 11 Leden 2022 - 11:47 | Mali | "5nm čiplety se čtyřmi jádry Zen 4"...

Zobrazit diskusi