Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Epyc Venice: 192× Zen 6, 16kanálový řadič, socket SP7

Mooreho zákon podle AMD.
Dvojnásobný výkon každé 2 roky.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale prdlajz, je to slepenec více čipů.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Ale prdlajz, další komentář pana Davida co je slepenec zášti. Kdyby to bylo o Intelu, tak se buď nic nenapíšete nebo bude adorovat Intel jak se skvělý a báječný. Trollolooooo :-D

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Slepenec čipů není 1 čip bez ohledu na to, jestli jde o AMD či Intel. Mooreův zákon už prostě víceméně nefunguje a už ho ani nelze přiohýbat a zaokrouhlovat, aby alespoň zdánlivě platil. Doba se prostě změnila a je po všech stránkách výhodnější lepit menší čipy k sobě, než bojovat s defektností velkých monolitů. Opět: bez ohledu na to, zdali jde o AMD, Intel, Nvidii, IBM, ... a bez ohledu na to, zdali to říkám já nebo někdo jiný.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ktorý Moorov zákon?

A) Pôvodný
B) Upravený
C) Dôsledkový

ten tretí vďaka advanced packagingu platí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jako uživateli mi je jedno jestli mám 8 socket a nebo jeden socket s 8 jádry.
Důležité je, že to stojí +- měsíční výplatu. Což ten 8 socket stojí 100× víc.

Ano, když tu kraloval intel, tak šel Mooreho zákon na držku.
A mám radost, že ho AMD (ve spolupráci s TSMC) obnovila.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"e to slepenec více čipů."
.. jenze narodil od vicesocketovych desek, se tvardi jako jedine CPU ;)
A to je to, co se pocita a co ti nejak tak trosku unika..

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

presne, v server segmente ide o to ci mas 1-2-4-8-socketovy system
je uplne u prdele ci plosak CPU obsahuje 2-3-4-6-8-12-16 CPU dies ... vzdy su to jadra na jeden socket

ako riesenie je chipletove, lebo mnoho-desiatok jadrove CPU dnes nikto nie je schopny vyrobit ako monolit, ani sudruhovia v inteli (ibaze by ich 144-jadierkovy atom zo slnecnicovych jadierok, pretoze to zodpoveda 144/4 = 36 ich "normalne" velkym jadram), neviem si ale predstavit velkost toho buduceho serverovskeho monolitu a ani jeho cenu (20 000 $ ?)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ampere Altra Max jsou 128 jádrové ARM Neoverse N1 monolity. Ale je sranda, že to proti multičipu AMD nepřináší výhodu tam, kde je očekávaná a to v latencích, kde je na tom AMD líp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Frustrát David :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel se tak dlouho posmíval "slepencům" až v implementaci jejich propojení žalostně zaostal.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ani Apple se to moc nedari.... Dva slepi, ale pry neskaluji uplne idealne. Chtel ale slepit i ctyri a na tom krute pohorel. Bud to vychazelo tuze draze i na Apple produkt, a/nebo tam jsou i technicke problemy. Treba to skalovani.

Jestli to Apple neporesi, tak bud bude muset prejit zpet na x86, nebo se vzdat lukrativniho trhu pracovnich stanic a koncit nekde na urovni vykonneho mainstreamu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To jim jako kompromis asi bude vyhovovat, budou nabízet výkon mainstreamu konkurence, za cenu pracovních stanic konkurence.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Intel v letošním roce vydal až šedesátijádrový Sapphire Rapids, který v procesorovém výkonu podle recenzí dotáhl 64jádrový Zen 2 z roku 2019"

a o tom uz prislusni sudrohovia v inteli vedia? lebo dlho im trvalo uznat ze su v prdeli, stalo sa to v podstate az vtedy ked prisiel zen3, HEDT intelu bol nasmiech a zakapal, lebo bezny destop AMD bol vykonnejsi a na HEDT a server segmet AMD nema Intel doteraz nic a jedine co intel v server segmente mohol ponukat, boli 20-22-24-26-28-jadrove xeony (kedysi vrchol technologie, dnes taky 28C56T xeon sunda desktop r9 7950x3d)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Slepence tu byly mnohem dřív, půjdu stále víc do minulosti - první dvoujádra - L2 cache v pouzdru patice - externí FPU v patici s CPU a ještě dál CPU z více čipů v jedné patici (první generace IBM Power).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli má smysl posuzovat tuhle čipletovou éru starou optikou. Tam, kde se kdysi narvalo 8 Xeonů od obří základní desky, holt dnes AMD narve 8 čipletů na jednu podložku v jednom socketu a místo ~500 nožiček to má ~6 tisíc kontaktů. Je to samozřejmě efektivněji propojeno, neb čiplety jsou blízko sebe a povídají si přes I/O mezi nimi, ne přes desku. Ale v principu to je jen pořád těch samých 4 - 8 - 12 - ... Xeonů na jedné desce - pardon, socketu.

AMD to jede dávno, Intel začíná, u GPU se pouzdří HBM paměti taky už dlouho. No prostě míto desky, kde je osazeno několik 100W čipů, máme desku, kde je osazen jeden slepenec s adekvátně násobně vyšší spotřebou.

Kolik budou papat ty nový lepený Intely? Kolik bude papat tohle? Kolik papají nový AI-GPU od Nvidie?

Ne, to není revoluce. To je prostá evoluce. Je fajn, že je tady, ale nedíval bych se na slepence jako na jeden procesor (obecný či grafický). Doby, kdy AMD dělala první 4core Phenomy (zatímco Intel lepil) na jednom křemíku, nebo Intel uvedl 7980XE, to byly doby, kdy se ještě někam věci hýbaly podle Dr. Gordona. Teď už je to nuda. Tak holt AMD už nebude lepit 8 čipletů, ale 12. Příště to bude 16, poté 32 a bylo by fajn přestat adorovat to, že umí slepit víc čipletů dohromady. Na neekonomičnosti výrobu obřích monolitů se nic nezmění, tohle je dobré řešení, ale prostě to není jeden čip.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Prave, že to jeden chip je, protože zadný chiplet samostatně fungovat neumí. Před pár lety byly chiplety re voluce a dnes se vyvíjejí evolucne, to je normalní.

Dalším průlomem bude rozsahle vrstvení chipu a pak se uvidi. :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

a pak umisteni podpory vertikalnim smerem, tam, kde to bude vhodne, v zaveru vytvori kulicku zvanou šém a kdyz vybude cas, tak i Golem bude...:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... kulicku si umistime, kam uzname za vhodne a vsechno bude fajn.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejde to adorovat, lebo to uspesne implementovalo AMD a nie Intel, co??
Naopak, je co obdivovat, nasadit take prepojenie nie je vobec jednoduche, co dokazuje aj neschopnost Intelu na nieco podobne posledne roky uspesne naskocit, podobne je to aj u Nvidie, oboje spolocnosti by uvitali moznost produkovat vykonne cipy pri mensich nakladoch ako je to pri ich monolitoch... Len akosi zatial nevedia.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

čiplety už na tom nic nezměnily - změna paradigmatu přišla už s dvoujádrovými procesory

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale ono Advanced packaging je revolúciou

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Teď už je to nuda."
Aha, takže zábava je psát o snadno pochopitelných problémech v CPU designu, jako že se ty 4 jádra _vůbec_ baví mezi sebou. Jakmile je hlavní problém APU designu jestli se ty stovky CPU a GPU jader baví mezi sebou _efektivně_, je to nuda.

Jednou, až ani chiplety nepůjdou dál stackovat, nás čeká přesun výpočtů blíž k pamětem, protože to C v CPU je brzda škálování. To bude revoluce. Ale jak se tam dostaneme? Pozvolna přes OS a software pro clustery? Bude revoluce formou pozvolného šíření technologie z datacenter zábava?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tu se někdo tváří, jako by se jen navyšoval počet jader a celou dobu zůstávala jedna architektura. Hodně omezený pohled.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zatial AMD ide

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

exponenciálně

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel se už bohužel vracet nebude :( Za posledních 5 let padá čím dál hloubš do řiti že už ani nevidí ven na to svoje zpětný zrcátko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On sa vrati, ale ludom tu sa nebude pacit, akym sposobom :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

AMD tlačí na Dell, aby vytláčal Intel, a nebolo by vôbec prekvapujúce, keby tie nové modely Zen3 based Epyc pre rok 2023 boli spočiatku Dell exclusive

AMD Silently Rolls Out New EPYC Milan CPUs 2.5 Years After Launch
published about 15 hours ago

AMD (via momomo_us) has fleshed out its Milan portfolio on September 5. The six new Milan models include EPYC 7663P, EPYC 7643P, EPYC 7303P, EPYC 7303, EPYC 7203P, and EPYC 7203. The EPYC 7663P and EPYC 7643P are fundamentally the single-socket versions of the EPYC 7663 and EPYC 7643, retaining the exact specifications. The bright side is that EPYC 7663P and EPYC 7643P have MSRPs around half of their regular counterparts
https://www.tomshardware.com/news/amd-silently-rolls-out-new-epyc-milan-...

AMD Ryzen Threadripper Pro 7995WX Specs Leaked in New Listing
published about 19 hours ago

Some early test results obtained on Dell's next-generation Precision 7865 Tower workstation has slipped to SiSoftware's official benchmark database revealing brief specifications of AMD's Ryzen Threadripper 7995WX processor (via @momomo_us). The newly emerged leak reaffirms that the upcoming CPU will indeed feature 96 cores and a high frequency.
https://www.tomshardware.com/news/amd-ryzen-threadripper-pro-7995wx-spec...

ThreadRipper zaujal Dell, bude exkluzivním OEM dodavatelem
14. 6. 2017
https://diit.cz/clanek/threadripper-zaujal-dell

Dell končí s Intelem v jednosocketových serverech
26. 1. 2023
Společnost Dell představila novou nabídku serverů s procesory AMD Epyc a Intel Xeon. Jednosocketové systémy na Intelu již neobsahuje, všechny jednosocketové modely stojí na Epycu od AMD…
https://diit.cz/clanek/dell-konci-s-intelem-v-jednosocketovych-serverech

A za tým sú roky práce a kontaktov

Norrod stále u AMD je
https://www.amd.com/en/corporate/leadership.html

a Azor tiež
Frank Azor z AMD ujišťuje hráče, že v žádném případě nebrání vývojářům hry Starfield v používání konkurenční technologie DLSS od Nvidie.
Redakce TBgames.cz 25. 8. 2023
https://www.winaplikace.cz/novinky/amduv-frank-azor-zajistuje-hrace-ze-v...

Jun 25, 2019 06:00 AM EDT
Looks like AMD took a leaf out of Intel's book and went out on a talent hunt of its own, managing to grab Alienware Co-Founder, Vice President and General Manager, Frank Azor. Frank had been with Alienware/Dell for almost 25 years
https://wccftech.com/frank-azor-joins-amd/

Chipmaker AMD hires Dell senior executive in server push
SAN FRANCISCO (Reuters) - Advanced Micro Devices Inc said it hired a former Dell Inc [DI.UL] senior executive to lead the chipmaker’s push into microservers and other new markets.

Forrest Norrod will be senior vice president and general manager of AMD’s enterprise, embedded and semi-custom business group and report to Chief Executive Lisa Su, AMD said in a news release on Monday.
https://www.reuters.com/article/uk-amd-executives-idUKKBN0IG2BC20141027

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ve spetnem zrcatku neni nic videt, zpetne zrcatko je totiz spinave od hoven

vyzera to ze na naozajstnu revoluciu si este pockame, do 2026-2028? kedy dojdu tie royal cores? ked 2 jadra budu spracovavat jedno vlakno, ked bude treba? aby IPC stuplo skokovo z roka na rok o 60-70%

proste revolucia ako v 2006 ked 2,4 ghz core2duo s 2/3 spotreby totalne rozdrrtilo na padrt 2-jadrovy 3 ghz zklepenec PentiumD (Netburst)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z velké části souhlasím, že to má k revoluci daleko. Tohle je hodně přínosné hlavně pro servery, ale pro normální lidi už dávno ne.

Bohužel doby (1990-2005), kdy jsme měli jen jednojádra a každých 5 let se jejich frekvence zvětšila v průměru 5x a ještě k tomu za tu dobu proběhly minimálně 2 architektonické revoluce, jsou dávno pryč. Na software se ani nemuselo šahat a nárůst skutečného výkonu byl obrovský.

Dále tu dnešní polomizérii ještě zesilují výrobci, kteří tlačí naprosto nepřirozený styl "čím víc jader, tím větší frekvence" a vice versa. Taktovatelná 2-4 jádra by jim dost narušila strukturu prodejů a vznikl by ještě větší konflikt mezi navržením základů čipů pro servery a zároveň BFU, než máme dnes. Pro BFU by bylo jednoznačně výhodnější vyrábět nativní monolitická šestijádra a čiplety s 6 jádry a ne 8. Ceny by klesly, spotřeba by klesla a software by většinou ani nepoznal rozdíl.

Položte si otázku - jaké parametry procesoru by omezily výkon mainstreamové grafiky RX 6600 ve fullhd až qhd? Pokud se s dnešníma architekturama a průměrně dosahovanými frekvencemi dostanete nad 4 jádra, tak jste určitě přestřelili. A to jsem zase já trochu přestřelil definici mainstream výkonu, protože většina herních PC je stále někde pod RX 6600. Hry jsou to nejnáročnější co BFU spouští. Kde jsou ve hrách první osmijádra Zen1? V drtivé většině hluboko pod moderními čtyřjádry a byly by tam, i když bych tomu 4jádru vypnul HT/SMT - krásný důkaz nesmyslnosti osmijádrových základů pro běžné domácí použití.

Cinebench R23 multi
4jádro vs 8jádro
Core i3 12100 vs Ryzen 7 1800X
8443 pts vs 9314 pts
A stejně Ryzen ve hrách citelně prohraje.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Cinebench R23 multi
6jádro vs 12jádro
Ryzen 5 7600 vs Core i9-10920X
14240 pts vs 15423 pts
A stejně Core ve hrách citelně prohraje.

=> Jak vidno, stačí vybrat vhodnou kombinaci produktů a mám výsledek, jaký chci :-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ale mně teď nejde o souboj AMD vs Intel :))).

Napíšu to jinak. Vezmu 8jádro AMD Ryzen 7 7700 a omezím mu frekvence na 3 GHz. Otestuju ve hrách. Poté mu vypnu 2 jádra a zvýším frekvenci na 3.8 GHz. Takový šestijádrový Ryzen by měl ve hrách o dost vyšší výkon, i když v multi Cinebenchi by prohrál. A půjdu ještě dál až k 4jádru na 4.8 GHz a ve hrách zase porazím původní uškrcené osmijádro.

U dvoujádra na 5.8 GHz si už nejsem jistý, jak by to proti 8jádru ve hrách dopadlo, protože tam už je celkový multiCinebench výkon o dost nižší, takže by v některých hrách prohrálo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zaspal si dobu.
Cyberpunk už svede 8 jader vytížit až k 90%
8x 90% = 720%
720% / 6 = 120%
To chci vidět, za jakých podmínek z každého z těch 6 jader vymáčkneš výkon o 20% vyšší než dává každé jádro z osmijádra.

Jak bylo opakovaně napsáno ... (výrazný) posun ve frekvencích očekávat nelze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To chci vidět, za jakých podmínek z každého z těch 6 jader vymáčkneš výkon o 20%"
.. hypoteticky vydas novou generaci ;)
Ono je to tak porad dokola, tim ze zvyssis "herni IPC" s dalsi generaci, tak svym zpusobem dorovnavas ten deficit v poctu jader. Plus minus autobus :)
On Mirda neni uplne bez pravdy, jen je to potreba dat do paticnych souvislosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Melkor trochu přehání. Cyberpunk a 8 jader na 90 %? Spíš 6 jader na 80 %.
https://www.youtube.com/watch?v=oWoBnLRfQI0

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už bys mohl vědět, že na rozdíl od některých existencí, si nevymýšlím.
Na to jsem až moc liný.

https://www.svethardware.cz/cyberpunk-2077-update-2-0-a-phantom-liberty-...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"V případě 8jádrových až z 90 %."

Známe, to je jako u rychlostí AžDSL internetu. Na čtyřjádrové i3 to s RTX 4060 Ti dávalo ještě o dost méně než 80% zatížení CPU, ale najednou dokážou pomocí patche udělat skok jako do jiného enginu. Asi myslel 8jádrový jaguar, FX-8300 nebo atom, to pak jo. Nebo myslel s RTX 4090 při fullhd.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tohle funguje
Ryzen 7 3700 -> Ryzen 5 5600X

Tohle ne
Ryzen 3 3300X @ 5GHz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vsak jo, 4jadro ja uz neberu v potaz.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S těma 5 GHz ses skoro trefil.
4.6 GHz a výkon i spotřeba hodně zajímavý.
https://www.youtube.com/watch?v=5JE0JPeahK4
Rozhodně bych to nenazval nefunkčním či nepraktickým. Vzhledem k ceně spíše přesně naopak.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AMD vyrába 8c CCD. Ak nemá 4c vadné, z čoho by 4c vyrábal? Intel ich má, ale zrejme sa mu neoplatí predávať pretaktovateľné 4c.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD má i 1 nebo 2 jádra na chiplet, ale nechá si je zaplati, to jsou pak X a F EPYC procesory.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

CCD s 1, alebo 2 jadrami? A zdroj?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-epyc-72f3 - 8 jader a 256 MB cache s tím že jeden chiplet má tradičně 32 MB L3.
V řadě 9004 je minimum 16 jader na 8. chipletech.
https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-epyc-9174f

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Napísali ste, že „AMD má i 1 nebo 2 jádra na chiplet”, ale odkazy sú na 8 a 16c CPU. Bavíme sa o počte jadier na CCD, alebo o počte jadier v EPYC-och? Hádam AMD nemá 8 CCD a v každom 1 jadro.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snad umíte počítat. Na jednom CPU chipletu je 32 MB L3 cache a celkové mají Epyc F řady 256 MB L3.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To vážne má AMD 8 jadier v 8 CCD?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ZEN 2 a 3 EPYC měly 8 až 64 jader a max 8 CCD. Podívat se do katalogu u AMD na velikost L3 Cache není problém. A vydělit si to.

https://www.amd.com/en/processors/epyc-9004-series
https://www.amd.com/en/processors/epyc-7003-series

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Veď práve, že som predelil. 7 jadier v CCD je chybných, alebo nemá vhodné parametre?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

F řada má hned po X s vrstvenou cache nejvíc L3 na jádro a současně nejvyšší takty. Ty nejnižší modely - s nejmenším počtem jader jsou velmi drahé v poměru výkon / cena. 16 jádro AMD EPYC™ 9174F je dražší než 24 jádro AMD EPYC™ 9274F.
Takže hádám, že to jsou výběrové kusy. Základ mají oba nad 4,05 GHz, ale 9174F bude v zátěži držet vyšší takty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Toto má zádrhel, spotřeba s taktem roste exponenciálně, takže přidat jádra na nižším taktu je efektivnější. Navíc procesory 12 a 16 jader a víc už nejsou primárně pro hráče. Pokud je pro hry optimum 8 jader s vrstvenou cache omezenou na 5 GHz, pak pro adekvátní více taktované 6 a 4 jádro neexistuje prostor. Pokud by té hře opravdu stačilo 8 Vcache 3,8 až 4 GHz v maximu, už to na 6 jader vychází 5,2 GHz a to je moc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Toto má zádrhel, spotřeba s taktem roste exponenciálně, takže přidat jádra na nižším taktu je efektivnější."
Cenově to efektivnější není a z hlediska SW to také není vůbec zadarmo. Z hlediska efektivity je také pro většinu situací lepší mít 6jádro než 8jádro na stejné frekvenci. Na krev taktované 4jádro může mít doma kdekdo, ale snažit se o ty samé frekvence s 8jádrem je už v oblasti 150+W a to už pro každého není.

"Pokud je pro hry optimum 8 jader s vrstvenou cache omezenou na 5 GHz, pak pro adekvátní více taktované 6 a 4 jádro neexistuje prostor. "

V takové situaci ale nejsme. Tohle video ukazuje ty na CPU nejnáročnější hry (Cyberpunk a RDR2) a je to krásně vidět. Dvoujádro se silnější grafikou často prohrává, ale občas i vyhraje a většinou má i hratelné fps - DVOUJÁDRO na nižší frekvenci než 4jádro (dvojitá nevýhoda) a s menší cache. Diskuze o nutnosti 8jader pro hry je zbytečná.
https://www.youtube.com/watch?v=Sn2vubym-VQ
Skvělý test, takhle má vypadat kvalitně navržená metodika co má lidem otevírat oči - škoda, že to Pentium nemohl taktovat, protože jde na 5 GHz a to už je proti 3.7 GHz velký rozdíl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to dvoujádro je tak na čistý Win bez ničeho a jen na hry. Stačí aby se i na 4. jádru spustily aktualizace a seká se i prohlížeč webu. Reálně si nikdo PC jen a pouze na hry nekupuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uvědomuješ si, že to tvoje "jen" je srandovní? Ty tvoje samotné hry jsou dost náročné. Ale ano, souhlasím, že bez možnosti taktování, je to dvoujádro už o ničem a nevyplatí se. Ovšem čtyřjádro odvozené z toho Pentia by určitě nemělo problémy s aktualizacema a prohlížečem. Sám provozuji FX 6300 a aktualizace jsou pomalé z jiného důvodu než kvůli procesoru. Moderní 4jádro 4c/8t si to FX maže na chleba. Možná nějaká šestá-sedmá generace čtyřjádra, ale nic modernějšího problém mít nemůže. To jsou holt Win, že jsou občas zpomalený i na PC s dvacetijádrem a nikdo neví proč.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mám ZEN1 v podobě R3 2200 G na základním taktu 3,5 GHz s externí grafikou a samozřejmě SSD a Na Win 10 aktualizace cítím dost. Možná ZEN3 na 4 GHz by se už choval i se čtyřmi jádry jinak, ale moc velký rozdíl by to i ta nebyl. A raději bych upgrade viděl na 6 či 8 jader kolem 4 GHz než 4 jádra na 4,5 a výše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tady je problém - rozdíl by to byl citelný. Třeba Core i3-12100F (moderní čtyřjádro) je víc jak 2x výkonnější než to tvoje čtyřjádro. 8440 pts vs 3590 pts v cinebenčíku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je to zvláštní, ale i po té době stále stačí. Zatím jsem o upgradu nepřemýšlel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čiže skrátka chcete, aby od 2c do 16c mali všetky 5,8 GHz. Pre nás, zákazníkov fajn, ale koľko by 2jadro a 4jadro stálo a je otázne či by ste mali rovnaký názor aj keby ste boli výrobcom CPU. Výrobcovia sa snažia preferovať predaj viacjadrových CPU. Plus, komu chýba 2 a 4c na 5,8 GHz? A za ďalšie: každé jadro nemá tie isté vlastnosti, tak horší kremík (dosahujúci nižšie frekv.) sa použije u menej jadrových CPU a lepší u viacjadrových CPU. A za posledné: koľko by to 2c a 4c na 5,8 GHz žralo? Proste z ekonomického pohľadu nezmysel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel doby (1990-2005), kdy jsme měli jen jednojádra a každých 5 let se jejich frekvence zvětšila v průměru 5x ....

To mi nevychází... :D
1990 - 100MHz
1995 - 500MHz
2000 - 2500MHz
2005 - 12 500MHz

Taktovatelná 2-4 jádra by jim dost narušila strukturu prodejů...
Taky nesmysl, jádra už jsou teď taktovaná na max a donekonečna navyšovat frekvenci nejde... Má to co dočinění s fyzikou, jeden pan Albert s šedivými vlasy to kdysi povídal....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná četl jeho práce publikované pod jménem .. Один Каменев
Monžná ne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stačí vědět, že 100 Mhz jsme v roce 1990 opravdu neměli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

486 DX4 100 MHz 1994.
586 100+ MHz 1995

Pentium / K6 200+ MHz 1997
Pentium / K6-2 300+ MHz 1998

Pentium III / Athlon 1+ GHz 2000

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DIGITAL Alpha EV4 21064 - 1992 - 100 až 200 MHz
DIGITAL Alpha EV45 21064A - 1994 - 200 až 300 MHz
DIGITAL Alpha EV5 21164 - 1995 - 266 až 500 MHz
DIGITAL Alpha EV56 21164A - 1996 366 až 666 MHz
a potom1 GHz v roce 2001

IBM POWER4 taky 1 GHz v roce 2001 a pak v roce 2007 POWER 7 - 5 GHz

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Protože ty roky a frekvence můžeš brát v určitém rozsahu a tys už na začátku udělal velkou chybu.
1990 - 80386SL na 20 MHz, ale zároveň i 486 na 33 MHz.
Hlavně ale ty 100 MHz verze přišly až v 1994.

"jádra už jsou teď taktovaná na max a donekonečna navyšovat frekvenci nejde"
Dvoujádra a čtyřjádra? Tak se koukni s jakými frekvencemi se prodávají a kam až byly přetaktovány na drahých deskách, které obešly zamčený násobič.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Těsně pod 8GHz na jednom jádru, chlazeno kapalným He a jen tak dlouho, aby to ukázalo frekvence v CPU-Z.

To mi nepřijde ani moc praktické, ani cenově efektivní.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vzpomínáš na dobu, kdy dvoujádra měla vyšší frekvenci než čtyřjádra? To bylo přirozené a od té doby se nic podstatného nezměnilo.
https://www.youtube.com/watch?v=FBOdqbPdAes
To je prosím hodně velký zmetek (stejný křemík jako už zmetek i3 12100) a stejně dá 5.2 GHz. Není důvod, proč by quad i3 nemohla celkem běžně dosáhnout na 5.4 GHz.
https://www.youtube.com/watch?v=N4ERcvt9FZg&t=43s

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Vzpomínáš na dobu, kdy dvoujádra měla vyšší frekvenci než čtyřjádra? "
Já ano. To bylo dávno před tím než přišli všechny ty turbo režimy.
Takže 4 jádro při ST zátěži běželo na stejném taktu jak při MT.
A procesory se spotřebou (skutečnou) 95W byli považovány za nenažrané.
Takže jaksi nešlo mít 4 × 65W = 260W v jednom CPU.

Dnes jsem si hrál se Surface Go 3.
Těšil jsem se na pasivní chlazení . . . než mi ta dvoujádrová potvora málem popálila prsty.
S Win11 nepoužitelné. CPU furt na 100%.
4 jádra na konzumaci obsahu stačí. Ale mně to je málo.

Ano, intel dělá segmentaci trhu a dvoujádra mrzačí frekvencí.
Kup si AMD a neotravuj s tím už po padesátý. Budeš mít i otevřený násobič.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na níže číslované CPU jde horší křemík, výrobce potřebuje bezchybný na TOP verzi a pak nároky postupně klesají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

".. 1990 - 80386SL na 20 MHz .."

Tou dobou jsem měl možnost používat
80286 @20MHz, 1 MB RAM
386SX @16MHz, 4 MB RAM
386SX @16MHZ + 387SX, 2 MB RAM

Hádej co mělo vyšší výkon pro RT, pro kompilaci, office a pro hraní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně to sedí s RAM. Můj C=16 v roce 1986 měl 16kB, můj dnešní počítač v roce 2023 má 512GB RAM.

Jedno ze znění Moore's law bylo "počet tranzistorů na jednom čipu se přibližně každých 18 měsíců zdvojnásobí".

Od roku 1986 do roku 2023 uplynulo 37 let, což je 37/1,5 ~ 25 cyklů. Původních 16kB x 2^25 = 549755813888 tj. přesně 512GB. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, tak vezmeme 50MHz. Takže někdy v roce 2005 bychom měli mít 6250MHz....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Napsal jsem 33 MHz, ne 50 MHz uvedených až v půlce roku 1991.

rok 1990 - 33 MHz
rok 1995 - 165 MHz
rok 2000 - 825 MHz
rok 2005 - 4125 MHz

Pentium 4 dosáhla 3.8 GHz v roce 2005, takže to zhruba sedí. Když si ty pětiletky projdeš, tak zjistíš, že občas to bylo 4x a občas 6x, ale v průměru to sedí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sice sedí, ale za jakou cenu: Nižší IPC. Pentium 4 na 1,4 GHz odpovídalo Pentiu III na 1 GHz. To tedy odpovídá P III 2,7 GHz. To už tak slavné není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle přepočty platily jen pro první generace Pentia 4, ne pro tu poslední.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

P4 nikdy neměla takové IPC, aby se PIII aspoň vyrovnala, proto byly Core upravené a vylepšené PIII a řada P4 odešla na věčný pokoj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jen blbě udělaná tabulka. Všechny ostatní zdroje mají 1991. Ono je to logické i z té tabulky, kdy uvedení 50 MHz procesoru v roce 1989 působí jako zjevení a prostě to nesedí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2000 Athlon / Pentium III 1000 MHz

Akorat se porad hadaj, kdo ze byl vlastne prvni. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k Craigově hysteráčku a nástupu Netburstu je jasné, kdo byl první ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ne úkor IPC a efektivity. A ten náskok zase tak dlouho nevydržel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„každých 5 let se jejich frekvence zvětšila v průměru 5x”
Lenže to sme zvýšili frekv. z napr. 60 MHz na 333 MHz. Očakávate že z 5 GHz u i9-9900K by sme tento rok mali byť na frekv. 25 GHz? Alebo aspoň z MT frekvencie 3.60 GHz na 18 GHz?
„Taktovatelná 2-4 jádra”
Komu chýbajú? Radšej si kúpim netaktovateľné 6-8jadro ako sa hrať s násobičom, Vcore a x ďalších položiek, aby som u 4jadra mal čo najvyšší výkon.
Porovnanie výkon zonovného Intelu a starého AMD CPU o5 dokazuje, že ste damagóg.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vysledek produktu je nejen veci navrhu architektury, ale i vyladeneho vyrobniho procesu, tu nam exceluje kombo AMD s TSMC, NVIDIA radsi zavrela svou hubu a intel o par kapacit(u ni) doslova prosil, kdyby jej nedostal, dnes nemame na svete vysledky z prvnich procesoru Meteor Lake ktere i tak stoji za sracku, kdyby jeste EU zavedla energeticke stitky na Box-y procesoru, hotove stolni pocitace a notebooky, byl by v naproste prdeli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To vypada ze jedou v desetileti starych stopach IBM ... narvat co nejvice kremiku na spolecny substrat. Vsak ono to i dava smysl - pro vyssi vykon a nizsi spotrebu musi byt spoje kratke a tenke.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.