Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

EU a Internet, co nás čeká?

Paragraf malý
Do jedné konference jsem už vysvětloval, proč volit dnes, ani zítra nepůjdu. Zde je další důvod, o kterém nám napsal Viktor. Včera (výsledek zatím neznáme) se totiž v Evropském parlamentu měla projednávat tzv. "Communications Data Protection Directive". Nešlo o nic méně, než o archivaci všech mailů, telefonních hovorů, vašeho internetového brouzdání či faxování.

Celé to začalo 11.zářím, když George Bush zařadil Evropu po bok USA v boji proti terorismu. Z toho vyplynul návrh na v podstatě ničím neomezené archivování internetové a telefonní komunikace. Jestliže Evropský parlament tuto direktivu schválí, budou nuceny jednotlivé vlády toto nařízení zapracovat i do svých vlastních zákonů (tedy po vstupu i do našeho). Ironií je, že podobná akce byla v USA zákonodárci zamítnuta, zatímco v Evropě se již dokonce v některých státech uplatňuje. Viktor zatím stihl ověřit, že se jedná o Británii, Francii a Německo.

Chci na tomto místě říci, že rozhodně nejsem proti vstupu do EU, jsem však rozhodně proti tomu, jak nás naše vláda o tom, co nás v EU čeká, informuje. Mou jedinou zbraní je tak referendum ignorovat. Tím ale nechci samozřejmě nikoho navádět, každý máte vlastní názor.

Oslím můstkem se tak vrátím ke včerejšímu článku Dejte si pozor na ústa i v diskuzních fórech!. V souvislosti s výše uvedenou direktivou totiž nabývá nového rozměru. Na jedné straně je dobře, že by každý měl být za to, co píše, odpovědný a také s tím i na chatech počítat, na druhou stranu mi jde tak trochu mráz po zádech, když si uvědomím, že všechny moje maily, telefony, kde jsem na netu byl a co tam hledal, může někdo sledovat a číst. Po aférách s úniky dat z bank, různých fondů atp. si neumím představit, že by tato data nebylo možné zneužít. Třeba i oficiálně státními tajnými agenturami k politické (či jiné) manipulaci.

Také se domníváte, že nás o takové věci měla naše vláda informovat?

Zde je ještě původní článek na Wired News.

Zdroje: 

Redakce CDR (Google+)

Redakci CDR.cz tvoří tým mladých žurnalistů, které spojuje společná láska k moderním technologiím. Milují chytré gadgety, vylepšováky a nejnovější zařízení všeho druhu.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku EU a Internet, co nás čeká?

Žádné komentáře.