Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Eurocase po přestavbě: zvládne specifikovaný výkon?

Úžasné hutné čtení. Díky! Jen houšť a větší kapky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

asi najhorsie setrenie byva setrenie na ochranach - pricom by stacilo naozaj kupit o par centov lepsiu suciastku a predislo by sa pripadnym krutym problemom....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel nemuzu s vasim komentarem souhlasit. Zdroje Eurocase atd. by meli byt pro svoji NEBEZPECNOST zakazane. Az Vam vyhori mistnost tak pochopite co za silenost jste napsal. Me dlhourocne prakticke zkusenosti z koleje jsou nasledujici:

Zdroje Eurocase:
- zivotnost cca 2-4 roky (u pocitacu typu office + paleni DVD)
- zivotnost konci nasledujicimi situacemi
--- horeni zdroje a pozar s pomerne vekym rizikem preneseni do mistnosti
--- hlasite exploze kondiku ktery si pohravaji nejen s nervami uzivatele
--- pomerne casta destrukce zapojenych soucastek - deska a nevzacne taky HDD

Dovolim si porovnat nasledujici zdroje:
CENA Eurocase 550W PFC NEON - 1000Kc
http://www.alza.cz/eurocase-550w-14cm-light-d127206.htm

CENA Seasonic SS-400ET-F3 - 1139Kc
http://www.alza.cz/seasonic-ss-400et-f3-d167021.htm#popis

Takze chcete-li nekomu namluvit ze za usetrenych 139Kc je vhodne nest nasledujici rizika:
- zkracena zivotnost zdroje
- pozar
- zniceni dat (hhd)
- zniceni pocitace (mb)
tak pak asi nemate vse v hlave poradku.

I kdyby jsem porovnal nejlevnejsi EUROCASE za 500Kc vs Konkurrence 1200Kc - tak usetrenych 700Kc se Vam vrati na elektrine do 2 let.

Po prejdeni z koleje jsem presel do prace a prakticky vsechny problemy se starymi pc se tykali zdroju eurocase a spol.. Zroje Eurocase byli hlavni pricinou proc se obnovovali pocitace pouzivane pro WORD a OUTLOOK.
- pricitame li technizky zasah k cene zdroju Eurocase tak drazsi zdroj se bude jen tezko hledat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel nemohu souhlasit s Vami. Nevim jake kolejni zkusenosti s temito zdroji mate Vy, ale v byvale praci se na PC neuveritelne setrilo, nicmene i tak jsme byli spolecnost, ktera provozovala stovky kancelarskych PC a v naproste vetsine byly osazeny prave temi nejlevnejsimi 350W EC zdroji. Jejich spolehlivost byla +- stejna, jako co mame dnes u Dellu ktere pouzivame tady.
Par jich samozrejme odeslo, za 8 let co jsem tam pracoval bych rekl tak 10, mozna 15. V Jedinem pripade sebou vzal zbytek pocitace. Stari pocitacu tam byla bezne 5-6 let. Ono takove PC i v dobach celeronu P4 mely spotrebu tak do 150W, spis mene a tedy i papirovych 350W je vic nez dostatecnych.
SPC ma ve svem prispevku pravdu, tyhle zdroje jsou bez nejmensich problemu vhodne do kancelarskych sestav. Samozrejme, kdo si kupuje vykonne zelezo, ten se jimi vubec nebude zabyvat...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Řeknu vám to bez okolků: díky vohnoutům jako vy, kteří se nechají ojebávat, se pak z ojebávky stane standard. Je veliké štěstí, že dosud existuje poptávka po kvalitních výrobcích v oblasti ATX zdrojů. Kdyby nebyla, dávno to na trhu neexistuje, a jsme zpět v letech 1996-2003, kdy kvalitní zdroje na trhu neexistovaly a musíme to všichni upravovat, aby to k něčemu bylo.

Já když půjdu do obchodu koupit si výrobek, který něco specifikuje, tak očekávám, že to, co specifikuje, zvládne. Jinak je to ojeb. Normy a standardy tu nejsou jen tak pro nic za nic. Že VRM mají větší limity, než ATX, není omluva. Norma je norma, jestli se to výrobcům nelíbí, tak ať se zapojí do její změny. Nebo ty šmejdy přestanou vyrábět, nikdo je do toho nenutí, my rozumní jim ještě poděkujeme. Někteří experti to dotáhli tak daleko, že na výstup dali 3 kondenzátory (a z toho jeden na -12 V). Dneska jsem takový zdroj viděl. Fungovat to bude, no ne? A že ten počítač (deska, GK…) umře za třetinu doby, po jakou by jinak mohl klidně fungovat? To nikomu nevadí, vždyť se vyrobí tintilion dalších, bude práce a všichni budeme sluníčkoví, ne? Že vy jste stál v Bruselu před EP a hlasitě jim pleskal když schvalovali RoHS? Takhle to bohužel nefunguje a na tenhle socialismus všichni špatně dojedeme.

A když mluvím o tom, že před 2003 kvalitní zdroje neexistovaly, tak tím myslím, že neexistovaly. Byly Fortrony, které prostě byly nejlepší, protože zbytek byl jen horší. Byly postavené jako tank a fungovaly se špatnými kondenzátory klidně 6-8 let v pořádku. Nebo taky ne, už jsem měl v rukou ty, ve kterých vytekly. Později to začal FSP očesávat a dneska to už není postavené jako tank a kondenzátory odchází po 3-4 letech. Stojí mi z nich v kanceláři komín.

Kvalita začala až Seasonic Super Tornadem, tedy ovšem až když se z toho vyvinul S12 a v druhé revizi ho osadili kvalitními kondenzátory. To je rok 2005 a ty zdroje fungují do dneška a dalších 7 let asi i budou. Naopak jinak skvělé Enermax Liberty, pokud nezašly na teplovodivou sračku, která se stala vodivou a odpálila usměrňovače, tak zašly na kondenzátory. Přede dvěma týdny jsem jeden opravoval. Můj, který prošel recapem už někdy před 4 roky, funguje poslední dva roky v průměru 16+ hodin denně a je zatížen stále někde na 70-100 % specifikovaného výkonu. A věřím, že další roky to zvládne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas.

PS: 8ks Liberty 400w a 500w, 3ks nonstop provoz cca 4-5 let, ostatní kolem těch 12-16h a všechny krom prachu ok (tahají od 8800GTX po 3870x2)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Někdy bych to doporučoval pro jistotu omrknout. Kondenzátory můžu dodat;-)

Naposled mi to dávat člověk, co to takhle podobně měl také, jako domácí server, mírná zátěž 24/7, ale po výpadku jističe už nenajel. Pár na sekundáru, hlavně ale všechno na +5 V SB nafouklé/vyteklé. Bylo schopno se to držet v chodu, jelo to naprázdno, ale s připojenými komponentami už sebou jen cuknul a nic. Po kompletním recapu šlape jako švýcarské hodinky…

Sem ještě dávali kondíky od CEC International Holdings i přes to, že to byl tenkrát nejvyšší high-end. Do Pro/Modu, které pak přišly, už dávali Chemi-Cony apod., CEC jsou ovšem dosud v levnějších zdrojích Enermax (v tom, co s dělají sami).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, ono ani to PCB v Liberty podle mě nemá ve zdroji za tyhle prachy co dělat, ALE ty nářky že Liberty oschází pomalu jak EC jsou plané. Když bych to srovnal s vychvalovanými Corsairy tak jsou to nebe a dudy - v životě se mi nestalo, že by Ener byť po těch 4 letech začal vrčet, chrastit, regulovat... Navíc má víc větve ne jednu silnou jako prase což je dobrý fakt tak na svářečku.

Pro a Pro II mám pouze ve dvou svých počítačích, ale opět můžu potvrdit cos napsal nahoře - kvalitní zdroj se prostě vyplatí. Bohužel, když vidím kolik těch šmejdů je v pc, které sem přinese zákazník tak bych blil :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je jak se vším. Někomu se třeba rozsvítí a pozná co jsou věci zač, když ho jednou zdaní druhou či třetí silniční daní na nějakém úsekovém či jiném velmi prospěšném měření (to byl můj případ :)). Někomu se nerozsvítí i když ho seberou dvakrát či třikrát a stále bude udávat své příbuzné či zaměstnance.

Já to tady s těmito lidmi také zkouším, jednou, dvakrát, když vidím, že to nikam nevede, přestanu krmit trolly a jdu dělat užitečnější práci ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jop, takhle jsem to taky dělal. Nakonec ovšem dojdeš k tomu, že těch blbců je několikanásobně víc a účinná obrana je pouze poslat je teda tam kde to to mají "levnější" nebo kde tomu podle nich rozumí (rozumněj odkývou).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevím kde to už přesně někdo psal o těch odbornících s předraženým šrotem z Aukra, ale fakt to existuje.

Dotáhl jsem teď do ČR Opterony 180 (obdoba 4800+ do 939), tak tu mám maníka. Čekal jsem už z té jeho arogance na začátku jak se nedovolal (měřil jsem zdroj) a že teda proto ztrácí zájem a kdesi cosi že to bude vůl, ale toto…pak mi začal vykládat jak koupí na AM2(+) (jen deska za 2k), tak mu říkám ať vezme za ty prachy rovnou FM2 a A10-5800K. Teď mě začal přesvědčovat o tom jak je X2 6400+ výkonnější…

Proč nemůžu já prodat kvalitní věci za dvakrát vyšší cenu? Proč čuráci kupují jen polofunkční šrot za dvojnásobek ceny toho samého v kvalitním provedení? Že je asi nějaká nevyváženost ve vesmíru jsem začal pociťovat už po D865PERL co se prodala za pár šušňů, ale toto je fakt jiná dimenze.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pane Behemote, a jíte salám? A víte, z čeho se vyrábí?? Holt ne každý si může dovolit Prosciutto.. A pokud máte "jenom hlad", tak je ten salám napohodu a zejtra ho vyserete.

Já jsem taky zastáncem kvality, taky si raději "rozumně" připlatím, nikdy nekupuju to úplně nejlevnější, a vypláci se to.. Ale jsou případy, jako třeba zakázka 50 000 stolních počítačů pro Českou poštu, kde desetikoruna na zdroji udělá pul míče.. Tam to prostě stačí, nějaký EuroCase. Kde je poptávka... Však kdyby měli levní výrobci zaniknout, tak Enermax leda najme ty stejné lidi, co EC dělali... Obří firma nemůže nikdy udržet stejnou míru kvality jako malý soukromníček už jen díky sériové pásové výrobě - čas jsou velké peníze.

Takhle aspoň poznáme sračku podle jména.. Lepší než kdyby i Enermax vyráběl sračky a nazýval je (a pardon, on to vlastně dělá) třeba NaxN...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, jím MASNÉ výrobky, nikoli mouku se sádlem a vodou. Už jen rozdíl v další zpracovatelnosti těch výrobků je velmi markantní (a to začíná u blbého ohřevu párků, kdy se mouka s vodou v gumě při zahřátí rozšklebí jak vetřelec, oproti masu ve střívku, u kterého to musíte jo vařit jak blázen aby ten párek prasknul).

Ve zdrojích je to totéž. Nemám nic proti low-endu, ač sám bych si ho nekoupil. I low-endový produkt má ale zvládnout to, co má specifikováno. To je prostě rozdíl v pokřiveném vnímání trhu. Tady existují segmenty čtyři - šmejd, co nemá na trhu co dělat, a pak teprve tři běžné kategorie nízká, střední, vysoká.

Např. zmiňované zdroje Enermax NAXN. Ano, oproti tomu, nač jsme u Enermaxu zvyklí, je to krapet mimo. Ovšem stále to zvládne to, co to píše na krabici, alespoň nějakou dobu. (a rozdíl v kvalitě vidím právě i v tom, po jakou dobu to dá, a trochu inteligentní člověk si dokáže spočítat, že kvalitnější výrobek ho v dlouhodobém měřítku přijde levněji) Šmejdy, o kterých je článek, to nedají ani když lezou nové z továrny, a výrobce to ví. Kdo rozdíl nevidí, s tím se opět nemá smysl bavit.

Zkorumpovanou státní žumpu bych sem netahal, tam se tradičně nakupuje šmejd za cenu high-endu. Neprožrat to na úplatcích a nízké efektivitě, tak si ten high-end mohou dovolit, zdroje slouží deset let a na elektrice se po tu dobu zaplatí několikrát. On totiž rozdíl v účinnosti dneska už i 20 % (a stále se zvyšující) se už sakra pozná i při nízké spotřebě komponent.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Však jasně, já nekvalitní věci nebráním, a naprosto souhlasím s názorem, že pokud zařízení slibuje, že plní normu, a neplní, tak je to na likvidaci... Pokud zařízení normu nemá, a neplní jí, budiž, i tak si to lidi koupí.. Dneska je megatrhákem 80+, přičemž lidi málokdy rozlišují varianty. Jak to má základ, je to super. A tuhle normu taky většina zdrojů neplní.. Ale není to jen u zdrojů..

Docela by mě zajímalo odkud berete masné výrobky... Jakože salám z kauflandu prostě nejíte, i kdyby apokalypsa? U nás je taky jeden malý rezník, který dělá výtečné poctivé pochoutky, jenže u toho se se objednává dva měsíce dopředu... Dělá vesměs pro známé a kamarády (pak už vám i přijde blbé tahat z kamarádů peníze), a živí jednu vesnici, navíc ne tu naši... To je takové, když chce člověk na vánoce... Ale jinak není šance...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale tak jistěže obvykle nakoupím v marketu. Na rozdíl od naprosté většiny národa si ovšem vždycky čtu, co v tom je. A občas musím říct, že se mi dělá špatně od žaludku jenom z těch surovin, nemusím to ani zkoušet.

No a obvykle si právě prvně vezmu méně na zkoušku když to proleze testem složení, a když se potravina osvědčí, od té doby už ji beru pravidelně :)

Jinak jo, takového máme u nás v městečku bývalého řezníka, už v důchodu, dělá pro radost a jako přivýdělek klobásy, a jde to na dračku strašným způsobem. Teď nějak měl paní v nemocnici, tak byl útrum…škoda, takových víc by to chtělo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jedna věc je, že jsem tam ještě nenašel věc, která by čtecím testem prošla - skoro všecko obsahuje nějakou sračku a u salámu si to není ani třeba číst, tam je to jasné..

Druhá věc je důvěryhodnost toho textu..

A třetí? Sakra teď to nemůžu najít, ale chleba z Alberta a na štítku "může obsahovat korýše měkkýše...skořápky..vlčí bob..." Baleno 3.1.13, na Photoshop to nevypadalo...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, a pointa je, že mě nepřipadá takový dnešné Eurocase jako uplný separát... Fungovat se na tom dá i s průměrným počítačem, a vydrží to asi tak dlouho, jak se dá očekávat - po 5 letech je čas na výměnu.. Do té doby dobře posloužil.. Prakticky se dá říct, že u těhle hromadných zakázek od 100 kusů vejš do officu vydrží tolik, na kolik jsou ty počítače pořízené, a pak jsou prostě najednou zase vyměněné, a staré se vyhodí, resp s nimi zaměstnanci pak šmelí, prodávají to po známých a tak...
Pokud jíte klasický salám z kaufáče, ať už vysočinu nebo šunku, tak je to kolikrát i horší, než Eurocase zdroj... Už jen proto, že riskujete i vlastní zdraví (vypnutý zdroj se vznítí málokdy a u zapnutého nespíte), a nejen zdraví... Je z toho i větší obezita, náchylnost k nemocem, ale i psychická nálada... Vlastně levný salám je horší, jak levný zdroj... Ale ani po tomhle nebudete kupovat výhradně šunku prosciutto (a ani té se nedá 100% věřit), i když víte, že jezením nestoprocentního jídla si zkracujete vlastní život... Si řeknete "no tak umřu v 85 místo v 90, stejně mě dřív zníčí práce, nebo cigára..".. No tak se jeden z tisíce zdrojů odporoučí dřív, a budete muset koupit jinej... :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pět let? Hm, to bych rád viděl. Dostávám už i Fortrony jen po třech letech provozu s totálně vyblitými kondenzátory.

Začínám mít dost dojem, že ty EC totiž neodchází po čtyřech letech, ale během čtyř let zdechnout třikrát. Když se podívám na statistiky reklamací na CZC, plus když se podívám do diskuse, tak to prostě - hlavně dřív, než začali dělat na těch nejhorších problémech, protože taková reklamace obvykle znamená i pro výrobce/prodejce náklady kolikrát i vyšší, jak je zisk - nejspíš odchází do dvou let několikrát. Nebo taky zabijí např. zákaldní desku a pak se to vyhodí celé. Tak nějaký zdroj na oko zůstane v „oběhu“, ač by jinak za půl roku zdechnul znovu. Toto se velmi špatně prokazuje, ale stojím si za tím, že se to děje a dá se to občas statisticky vysledovat.

Co se nákupu zdrojů týče, kombinuje se tu několik faktorů. Spousta lidí ani netuší, že kvalitní zdroj (i jiný HW) jim může vydržet delší dobu a mohou jen měnit komponenty kolem něj. Berou počítač jako celek a spotřební zboží, což je hloupost a dojíždí na to sami, kdo má slušný základní HW a mění jen komponenty kolem něj, jistě ví, kolik šetří na provozu (vyšší účinnost) i na tom, že mu ten kus funguje roky a NEMÁ VŮBEC DŮVOD kupovat jiný.

Co se týče úřadů, škol, ústavů aj., mnohem častěji než by si někdo myslel se dělají takové skládačky než nákupy značkovýc hsestav, z části v rukou místních „í tý“ (což, nic proti těm lepším z nich, ale mnohdy jsou amatéři co o té práci skoro nic neví a podle toho to vypadá). Proč myslíte, že jich berou stovku? Mění jeden za druhým. To prostě není výmysl, i na fakultě, kde jsem pobýval, se to kupovalo jak na běžícím páse (soudě dle prázdných krabic a občas i válejících se vadných kusů na okně před kanclem tamního admina).

Nikdo mi nevyvrátí to, že koupit padesát kvalitních zdrojů a občas to aspoň profouknout od prachu, tak ještě za osm let jich bude tak minimálně 40, spíš přes 45 v provozu. Co se mezi tím ušetří na energiích a nákupech netřeba snad připomínat. Neefektivita fungování těchto institucí je nejen v lidech, ale i v jejich špatné technice. Věčně někde brečí, jak nezaplatí ani elektřinu a plyn když je tužší zima a kdesi cosi. No jenže kam se podívám, tam mohou všichni z nich vždycky spořit desítky procent na nákladech.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já naprosto souhlasím, a jsem za, aby se používaly kvalitní zdroje (a ostatní součástky), aby se nešetřilo na pořizovacích nákladech, a já myslím, že máte informace o tom, co s Jirkou Molnárem a dalšími děláme - www.pcporadenstvi.cz - a tam se snažíme o jakous takous osvětu, a lidi od těch zdrojů doslova odpuzujeme.

Ale najdou se i místa a důvody, kdy se prostě ten eurošmejd hodí.. Potřebuješ záplatu na pár měsíců, a nebo je ti to prostě jedno.. A nebo jen v těch ústavních zakázkách můžeš prodat málo za hodně, ruka ruku myje... Ale konkrétně teď česká pošta valí na Lenovo ThinkCentre - asi ty nejvíc lowend co nabízí... Co v nich asi je.... A tam další zbytečná zakázka jsou jen další peníze do něčí kapsičky... Ale že by tam byla halda rezervních počítačů, to né...

To spíš tady, na FI-MU v ateliéru grafiky počítače při zapnutí Cinema4D začnou hořet :D Jeden shořel přímo za mého snažení.... A byl to zdroj no.. Eurocase v AutoContu... :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ludia co to maju ako `domaci server` 24/7 maju zvyk decimovat chladenie kvoli hlucnosti...

(nielen) pre lacne zdroje plati, ze adekvatne chladenie je `alfa a omega` spolahlivosti ;o)

-napr. ked sme robili experimenty s minimalizovanim chodu ventilatorov, tak vysledok bol udesny -> uplne nove zdroje niekedy nevydrzali ani mesiac!!!

-externy zdroj 120w k 30" monitoru (!) odisiel po par dnoch, aby sa situacia neopakovala (vysoky vykon uplne bez aktivneho chladenia uzavrety v umelohmotnej skatuli) - primontoval som zdroj na zadnu stenu monitora tak, aby jeho kovove veko bolo zaroven chladicom.... odvtedy 5 rokov facha jak hodiny denne ;)

p.s.
nafuknute kondiky byvaju ukazovatelom hlavne vysokych teplot - to neznesu ani znackove, hlavne ak maju rating len 85C

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tomu P. S.: přemýšlím často, co je ukazatel značkovosti kondenzátorů. Docházím vždycky k tomuto. Kvalitní kondenzátor dá alespoň to, co píšou v datasheetu, i při té teplotě 105 °C (obvykle 1, 2 či až 7000 hodin dle řady atd.). Nekvalitní to nevydrží třeba ani týden. Některé zdroje Antec odcházely na kondenzátory třeba za týden-dva těžšího provozu. A to myslím naprosto vážně.

Při dobrém chlazení zvládnou i šmejdy leccos. I při dobrém návrhu zařízení a jejich nízké zátěži. Anebo taky ne. Je to bez legrace totální ruská ruleta. Kdo si to může dovolit riskovat, jak je ctěná libost. Já prostě všude láduji japonce, s dobrými zdroji a velkými množstevními nákupy se nechají koupit za pakatel a vím, že mě zařízení s nimi má šanci přežit. Viděl jsem i patnáct let stará zařízení, kde byly číny v pořádku. A viděl jsem mnohem víc zařízení, kde byly kvalitní (české, německé, americké, japonské) stále v pořádku a fungují dál. Takové přístroje jsou i 50 let staré. Osobně jsem tahal Rubycony CE W na 85 °C z 15 let starého televizoru. Jejich parametry byly asi v rozmezí +-10 % nominálu.

Vsázet život na čínské šmejdy, to si raděj prostřelím hlavu rovnou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

uplny suhlas - to chladenie je extremne dolezite...
Ale v dnesnej dobe tichych vykonnych 12cm ventilatorov fukajucich zhora na plosak pri adekvatnej montazi pohodicka!
(do `slabsich` zostav samozrejme)

A ten noname zdroj akoze 400W sa pri tych ani nie 100W odberu vobec netrapi a nehreje, 12cm ventilator tiez odisiel v historii len jeden (vykurovacie pentium 4 - ja som im ho nekupoval)

Vymenit zdroj je otazka 10 minut, je to ovela mensia `ruleta` ako spoliehat na nejaku `znackovost`, cenove to vyjde tiez lepsie ako udrzba starych znackovych- firmam to odporucam....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Typické pro levné ventilátory je zakápnutí pouze kapkou oleje namísto vazelíny. Takové ventilátory se rády zadrhávají po pár letech a to zdroj nikdy nepřežije. S kvalitními kondenzátory akorát zvládne pracovat několikrát déle i když se to nechladí, ale to je vše. U opravdu high-endových zdrojů jsem to nikdy neviděl, nikdy o tom neslyšel ani nečetl. U některých mainstreamových (některé Fortrony) ano, hlavně po zanesení prachem, ale občas i nedostatečným mazáním. U levných šmejdů je to jedna z velmi častých závad.

Nevím, proč mi stále podsouváte značky. Ano, když hledám něco kvalitního, jdu nejprve po osvědčených značkách. Minimálně v oblastni zdrojů ale NIKDY nekoupím nic bez toho, abych věděl, jak to vypadá uvnitř. Corsair nám začíná poslední dobou dost vlčet a je jedním z mých cílů na to poukázat.

Značky a vzhled mne u naprosté většiny výrobků vůbec nezajímají. Prvořadá je pro mne kvalita, to je hlavní ukazatel.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak to som sa zle vyjadril - mal som na mysli skor cenove hladisko (aj ked aj to je velmi neadekvatne vid. napr. kupa mojho sekundarneho zdroja v cene 1500 za 300 uplne nove kusy! - doteraz lutujem ze som kupil len dva)

Len to je prave to, ze ani u drahsich vyrobkov dopredu neviete na com ste (len si to mozte namyslat kvoli cene).

Je pre mna nepochopitelne, napr. ze tatkovi odide po roku znackovy vykonny masivny PSU nacpany suciastkami z ktoreho su napajane akurat sledovacie kamery, ja mu tam zapojim `docasne` 12 rocny smejdovy `vykuchany` 230W atx, este k tomu pridam aj naviac dalsiu zataz a..... ta mrcha doteraz chodi!!!!

Preto skor kalkulujem na pravidelnu vymenu lacnych PSU po par rokoch, pretoze to byva dost kratky cas nato, aby sa nestihli prejavit popisovane vsemozne zlyhania.... a novy je proste vzdy novy....
nemusim `ruletovat` s tym, kolko tie kondiky vlastne realne vydrzia a ci neboli prilis prehrievane a teda vydrzia ovela menej, ci ventilator nema nejaku vyrobnu vadu a este vydrzi a pod....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jojo na Corsair bacha, vlastní zkušenost, zrovna letos mi jeden HX odešel. Ale vyrábí oni vůbec vlastní zdroje? Není to ten typ "výrobců" co jen nalepí svou nálepku na OEM zdroj?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Corsair je lePič :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doteraz mi bezi v PC Antec TruePower 550W EPS (cca 8 rokov stary), funguje ako vino - vystriedali sa na nom od Athlon 64 cez Core2Duo/Quad, Nehalem az po sucasny Sandy Bridge.. vzdy pretaktovane :-)

Aj ked je to v skutocnosti CWT (aspon myslim), nemal najmensi problem.. hoci je pravda, ze nema 6/8pin pripojenie pre napajanie GFX, ale zato bohato dimenzovanu 12V vetvu.

Corsair bol vzdy loteria - podla toho, co mali poruke, tak prelepili (niektore varky Seasonic, ine CWT ci v poslednej dobe nejake nezname cinske OEM).. podobne aj v oblasti RAM, nikdy si nebol clovek isty, ake cipy boli vo vnutri!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve skutečnosti je v tom poměrně systém (viz můj přehled http://hw-world.7u.cz/index.php/clanky/1-prehled-skutecnych-vyrobcu-zdro...) a až na pár výjimek to obvykle vždy mělo naději na dlouhý bezproblémový chod. Co jsem ale zaznamenal poslední dobou přímo na úrovni součástek, to je trochu moc…

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Poviem vam to tiez na rovinu ->

otazka je kto sa vlastne da `ojebavat`???

clovek, co si kupi hogo-fogo zdroj (a pritom ho vobec nepotrebuje), zaplati zan 100 eur (z toho vyrobca paradne naryzuje - tie suciastky nestoja 5x viac nez `noname`!!!!, nabali sa aj vydatne stat na DPH)

clovek co si kupi zdroj za 20 eur, ktory mu funguje roky vyborne, vyrobca sice setril vselikde ale jeho zarobok je beztak 50 centov, stat zarobi 1/5!!!.....
dotycny o ziadnych normach nevie, ani ho nezaujimaju -> zaujima ho vysledok a ten je OK ;)

p.s.
nezastavam konkretne zdroje `Eurocase`, len lacne noname zdroje vo vseobecnosti...
Vecsinou funguju 100% dlhe roky (ak nie su zatazovane blizko pseudonominalu), aj znackovy zdroj kludne odisiel v zaruke, pricom bol zatazovany max na 20%.

Jednoducho som proti tomuto ciernobielemu `zdrojovemu nabozenstvu` sorry

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Průser je v tomhle případě, že kvůli účetnictví apod. NEMŮŽEŠ tomu státu zaplatit nebo NEMŮŽEŠ prokázat kolik máš zaplatit a to se státu NELÍBÍ o dost víc než nějaký nezaplacený DPH za zdroj.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Preto som napisal hned v prvom komentari, ze aj prilis setrenia skodi - hlavne ked je to na ochranach!

Jedina moja osobna skusenost so zdrojom odnesucim so sebou aj pocitac je ehm... ked som sa kedysi pokusal opravit vadny zdroj a oprava sa `ciastocne` podarila :oD
(odvtedy mam poucenie a vadne zdroje neopravujem)

Inak tie zdroje ZAKAZDYM len prestali chodit, dokonca aj ked v nich nieco `buchlo` a pod.

Naozaj nezastavam konkretne zdroje EC, mozno tie co predavaju u nas su lepsie - ja ti neviem, ale v pripade adekvatneho chladenia a nepretazovania nemam dovod na staznosti (skusenost s desiatkami, mozno aj stovkami zdrojov)

Ludom radsej radim, ze zdroj bud po niekolkych rokoch vymenit (je to spotrebak a este aj kriticky)- alebo aspon vymenit ventilator a skontrolovat vnutornosti pri tej prilezitosti...
Pri tej cene sa vobec nebrania ich rovno preventivne vymienat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebo si rovnou koupit něco lepšího a mít to na 10 let, že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

chcem vidiet ten zazracny ventilator, vydrziaci v poriadku 10 rokov dennej prevadzky :o))))

chcem vidiet tie zazracne kondenzatory, ktore budu po 10 rokoch jak nove...

chcem vidiet ten nadcasovy zdroj, aj po 10 rokoch splnajuci aktualne poziadavky
(vezmite si zdroj spred 10 rokov - ine konektory, uplne ine poskytovane vykony na vetvach ako dnes pozadovane -> napr. prilis silna 3.3v a 5V vetva, slabucka 12V)

chlape, zobudte sa a budte realista ;)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Se podívej třeba zesilovačů, violá - 10 let starý funkční kondík je na světě ;)

Ad 15 let staré pc - věř nebo ne, takový "pc" co se jmenuje Altos 586 (řídilo to výtahy) mám pečlivě uschovaný a to by ses divil jak je to proti těm dnešním ultragejming šmejdům kvalitní, větráček je v tom 110v Papst. Pravda, stálo to trošku víc, ale když to má dělat něco na čem záleží tak proč ne. To, že to nesplňuje dnešní požadavky je imho fuk a nemysli si, že tehdejší disky 12v větev nezatěžovaly ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ale chlape, nedavaj tu nasilne argumenty - iba sa tym zosmiesnis :o)

-10 a viac rocnych funkcnych kondikov mam plne vrece, no netrufal by som si tvrdit ze su `ako nove` (moj citat na ktory reagujes), a to dokonca niektore neboli ani skoro vobec pouzivane!
Jednoducho novy je novy, niektory sa kazi rychlejsie, iny pomalsie - no ale opotrebuvavaju sa vsetky....

-nic proti starym PC, hlavne ak je specializovane a nie je dovod menit ho (sam mam v aute 13 rocny carputer, vtedy to bolo delo).
Rec bola o kancelarskych strojoch kde neexistuje dovod silou mocou drzat `retro` masiny, ekonomicky sa to vobec neoplati

-kvalitny vetrak? bud ak ma dlhsie vydrzat tak s ball bearings, no potom je vyssia hlucnost, a zas tie tiche skor odidu.... vyber si - ja radsej tiche a pravidelne menim

-takze to je fuk??? LOL :oDDD
Zapoj na ten stary kvalitny zdroj aktualny stroj a hned jak ho zatazis tak sa zarucene vypne.... (alebo zhori, alebo odide)
Nastuduj si ATX specifikacie, jak sa vyvijali rokmi a pochopis jak trepes!!!
Jeden HDD ti berie smiesnych pol ampera, neporovnatelne s obycajnym CPU a jednoduchym GPU, ktore ti cucnu aj 15A v zatazi (a to nemam na mysli ziadne x jadrove monstra a hi-tech dualne GPU - tam je to aj 50A v zatazi)
Pred rokmi nebrali z 12V vetvy, preto bola dost slaba.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě už nemám přístup k adekvátní technice (servisák HP/Compaq, poté Celstica, servery Sun) ale jenom cena "dětské zkoušečky" na kondíky stála tehdá kolem 4k, ikdyby stála dneska 1k tak se mi nevyplatí ji pořizovat pokud nejsem servis elektroniky.

Ano, ale i ty kacl stoje mohou být vybavené kvalitním zdrojem - namátkou třeba ty HP měly Delty, v IBM NetVistách mě taky žije něco kvalitnějšího v SFX. Altos 586 je právě už takový retro, který rozhodně do konťáku nepůjde http://oldcomputers.net/altos-586.html

Ve starých Enermaxech je tohle http://shop.tntrade.cz/enermax-fan-uc-12aebs-120mm_d52419.html (bez potíku), v novějších pak s Twister Bearing (dají se čistit poměrně jednoduše), do lepších SS se dávaly Sanya.

Ano, ten Altos opravdu není ani AT natož pak ATX a ani disk v tom není 1w... S tím souvisí i ta větev pro cpu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Rec bola o kancelarskych strojoch kde neexistuje dovod silou mocou drzat `retro` masiny, ekonomicky sa to vobec neoplati"
Preco? Ak tam bezi x-rokov stale ta ista aplikacia, tak preco by som mal menit to PC. Ak su tam slusne komponenty, tak to tych 10 rokov s obcasnym vycistenim vydrzi. Ekonomicky sa to praveze vyplati. Poruchy sa casom nijako nestupnuju a jediny dovod na vymenu je, ked sa nieco pokazi a nahradne diely uz niesu. Dnes nieje iny dovod na vymenu.

"vyber si - ja radsej tiche a pravidelne menim"
Ja radsej tiche a pravidelne premazem. p.s. tichy 12cm ventilator nad 800 otacok neexistuje. Pri tych otackach je zase vecsina ventilatorov ticha. To iste plati aj pri inych rozmeroch ventilatorov,len otacky su posunute trochu vyssie.

"Zapoj na ten stary kvalitny zdroj aktualny stroj a hned jak ho zatazis tak sa zarucene vypne.... (alebo zhori, alebo odide)
Nastuduj si ATX specifikacie, jak sa vyvijali rokmi a pochopis jak trepes!!!"

Tusim uz to tu niekto spominal - za poslednych niekolko rokov sa ATX norma nijako extremene nezmenila. Slusny zdroj z ery P4 alebo novsi bude v pohode bezat aj v dnesnych zostavach.
Smelo zapojim moj 5-6 rokov stary Seasonic do noveho PC a bude slapat ako hodinky. Ten zdroj bude slapat dokial tu normu zasadne neprekopu.
Neviem ako ty ale ja si zvyknem porovnat specifikaciu zdroja s potrebami komponentov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobře promazaný větrák i s kluzným ložiskem (zvlášť s nějaký druhem olejového) nemá problém vydržet dekádu. Kuličkové vůbec ne, viz různé pozdější Fortrony.

Ty kondenzátory mám vyfotit? Mám je v sáčku v šufleti v kanceláři, dávám je stále do spotřebičů. Akorát to bude bez měření, vlastní LCR nemám a kamaráda kvůli tomu fakt nebudu (zase) tahat k sobě.

Ano, před deseti lety byl trochu problém s normou ATX, tím, že vůbec neexistovaly výkonné zdroje a tím, co jsem už říkal - kvalitní zdroje neexistovaly. Ovšem jakmile se to dostalo alespoň na ATX 2.0/2.01, tak se to bez problémů dá i dnes používat. Teď jedu na PC rodičů se starým Fortronem (odhadem 7 let), samozřejmě už po výměně kondenzátorů (viz výše). Má jedinou, 18A +12V větev. Momentálně táhne přetaktovaný Opteron 144 a X1950XT, v dohledné době nejspíše proběhne upgrade na Opteron 180 a HD 6450. Klidně jsem tam mohl dát A10-5800K a nevidím jediný důvod, proč by to nefungovalo.

A jelikož výryznější změny v normě ATX už nenastaly nějakých šest let, osobně předpokládám, že ani jen tak nenastanou, tak ano, jsem skálopevně přesvedčen, že kdo koupí kvalitní zdroj dneska (něco na úrovni 500 W), tak i za deset let ho bez problémů použije. Možná ne na hardcore herní mašinu, ale na běžný mainstreamový stroj s prstem v nose.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

@spc: Takže on ten zdroj byl v pohodě "jenom" přestal chdit, čas od času v něm bouchlo a pak vypálil pc :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

asi nerozumies pisanemu textu.... alebo ti pripada vtipne sa tak tvarit

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Delta - ehm, minimalne to, co predvadzali v Apple G4/G5 iMac PSU.. do par rokov spolahlivo odisli vsetky kondenzatory (typu Teapo a Luxcon), Apple to sice isty cas uznaval a menil, ale kto mal smolu, ze mu vydrzal zdroj dlhsie.. tak odisiel s dlhym nosom!

Rovnako zakladne dosky G5, 20 srackovych cinskych kondenzatorov (do par rokov zacal iMac mrznut alebo blbnut pri grafike) - hlavne ze sudruhovia v Cupertine sa tvaria ako super kvalitna firma!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

to nieje problem Delty ale Applu. To, co si Apple objednal, to aj dostal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

sa mi zda, ze nejako moc do toho vidis ;-)
Kazdy normalny clovek, ktory ma takto cenne data v PC ich ma zalohovane na dalsom mieste, teda ake straty? Pravidlo zalohovania pri uctvovnictve: zaloha kazdych styroch hodin cistej prace a mas po starostiach.
Niesom zastanca lacakov, ale hlupost uzivatela (majitela dat) valat na zly EuroCase...

Ale clanok vpohode, zaujimava pitva. V teoretickej rovine pekny clanok.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tvoje vyjádření "Někteří experti to dotáhli tak daleko, že na výstup dali 3 kondenzátory..." není relevantní. Některé kondíky jsou velice kvalitní a stačí jich zapojit 3 paralelně, a některých dáš 10 a i tak to nestačí. Záleží od technologie výroby (elektrolyt / tantal).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tady došlo k hrubému nepochopení textu. Pro ilustraci přikládám obrázek (už se t uv diskusi vyskytuje). http://diit.cz/sites/default/files/images/8736/priklad_smejd_zdroj.jpg

Nějak mi nesedí, jak mohou tři mizerné kondenzátory filtrovat čtyři větve.

Tantaly se ve zdrojích (zatím) nepoužívají, mají trochu problémy se životností a rády odchází v plné parádě. Osobně časem očekávám rozvoj tantalových polymerů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale daju sa vyuzit aj pri vykonnejsich zostavach - napr. ja mam nejaky 400W lacny zdroj ako primarny (MB+HDD) a vyborny vykonny kvalitny sekundarny zdroj cisto len na 12V pre GPU a CPU (bol vo vypredaji za neuveritelnu cenu)

V tychto lacnych zdrojoch pre vlastne pouzitie tiez `ladim` suciastky podobne ako v clanku :)

Inak musim zasnut - mal som rozobratych uz desiatky zdrojov a aj medzi noname rovnakej cenovej kategorie je neuveritelny rozptyl v kvalite suciastok 8-O

P.S.
dakujem za podporu, je fajn ze sa najdu aj ludia bez ciernobielych nazorov a obzvlast nemam v laske typy `norma nadovsetko - myslenie je skodlive`, ktori idu podla normy aj ked je to v konkretnom pripade skodlive....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Napájet to dvěma zdroji nevidím jako úplně šťastné řešení, rozdíly potenciálů mohou způsobit nemalé problémy.

K P. S.: Tak toto zrovna fakt nejsem, dost norem a nařízení mi leží silně v žaludku. Občas jsou ovšem některá, která jsou tu z určitého důvodu.

Nikomu nenutím high-end jak je mi tu podsouváno, sám lidem osazuji např. OCZ ZS. Mám prostě určitou hranici, která je dost vysoká, ale proč ne, odměna je sladká. A zrovna ZS to splňuje za bezva cenu.

Spousta lidí dneska kupuje stále OEM Seasonicy, to už mám za sebou. Je to lepší jak no-name, to určitě ano, ale zas tak super to taky není, k tomu už mám jisté svoje zkušenosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ano, za cca 55 eur sa to este da - nie je to taka palka oproti tym 20-25...

no pre seba by som to nebral aj z toho dovodu, ze lacny zdroj si rozoberiem, upravim na svoje specificke poziadavky a zaruka ma netrapi...
takyto drahsi uz prist o zaruku zamrzi, hlavne ked sa neda tiez spolahnut na to ze `proste pojde` :(

V pocitaci mam inak zdroje 4 - su napajane spolocne a 3 nich navzajom uzemnene (ten 4-ty je cisto na audio cast + standby rele)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No! Jsme doma. Tady leží důvod, proč jsou mé minimální požadavky tak vysoké. Jedná se výhradně o zdroje, kde je pravděpodobnost hraničící s jistotou, že to nebudu nikdy potřebovat otevřít. Má to vše co je potřeba a kvalita provedení je taková, že vylepšit už není moc co.

Apropo, jeden z dalších důvodů, proč do high-endu jít, je záruka. Tam je dneska pět let jestli se nemýlím. To automaticky znamená, že to je vyrobené tak, aby to minimálně těch pět let dalo! A jestli se náhodou po čtyřech a půl letech něco stane, tak člověk dostane jiný výměnou a běží mu nová záruka...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

bohuzial (som tu aj opisal skusenost) z praxe neverim ziadnemu zdroju...

bolo by to super, keby to bolo inak - potom by ma ani netrapila ta stratena zaruka po uprave pre vlastne custom pouzitie (som to tu uz spominal)

A tam kde sa to lahko vymiena (zakaznik), tam to radsej pravidelne vymienam (z uz uvedenych dovodov)...
Zakaznika tazko budem nahovarat na preventivnu vymenu draheho zdroja + novy lacnejsi zdroj je aj podla aktualnych specifikacii a s aktualnou kabelazou v pripade upgradu ci ma lepsie vlastnosti a je modernejsi (velky vetrak, PFC...atd..) oproti staremu `kvalitnemu`....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokial viem, tak OEM Seasonic (SS-xxx) je neporovnatelny s pravymi Seasonicmi (S12, M12).. konstrukcne, pouzitymi suciastkami atd.. ale vzdy platilo a plati - what you pay is what you get!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to Honzax a SPC:

to si robite srandu?

Aj ja poznam niekolko PC, ktore bezia uz niekolko rokov s EC zdrojmi ale je to vdaka zhode okolnosti a kvalite zvysnych komponent. Dalsia vec je ake nasledky to zanecha na komponentoch a samotnom zdroji. Ten isty PC s kvalitnejsim zdrojom moze fungovat bezproblemovejsie a dlhsie. To, ze bude mat aj vyssiu ucinnost a spotrebuje menej energie je druhorade. Argumentacie zmienujuce moralnu zivotnost PC neberiem, lebo to tu nepatri.
Kancelarske PC s EC zdrojmi fungovat budu ale ako. Je to v podstate loteria. Ak vas to bavi, tak v poriadku ale nepresviedcal by som ostatnych, ze pouzivanie zdrojov na urovni EC je v pohode. V pohode urcite nieje.

to Honzax: neverim, ze z tych stoviek PC s EC sdrojmi odislo len tych 15 zdrojov. Pracujem vo firme, ktora sa venuje okrem ineho skladaniu a aj servisu PC. EC zdroje az na par vynimiek poctivo odchadzaju po par rokoch a odhadujem, ze v dnesnej dobe funguje len par kusov zhruba z necelych sto kusov. Tie funkcne su ale pouzite v PC pracujucich ako "server" s nizkou zatazou, napajane zo zalozneho zdroja a nikdy sa nevypinali. To vsetko este na mieste s kvalitnymi el. rozvodmi. Ak by sa pravidlene vypinali a zapinali, tak su uz davno nefunkcne.
Nasadenim zdrojov Fortron (ziadna extra trieda, boli osadene v skrinkach Modecom) pred par rokmi znizilo poruchovost radikalne. Aj tie poctivo odchadazaju ale ovela pomalsie(zije z nich este tak polovica). Vymena Fortronu za OEM Seasonic po ich prichode na nas trh pred niekolkymi rokmi poruchovost este znizilo a predlzilo zivotnost PC. Zatial odisiel tusim jeden v zaruke (jedna sa o nieco viacej ako 200 kusov). Plus je aj zaruka 3 roky na tieto zdroje.
Vsetky tieto PC su kancelarske s minimalnou zatazou. Co sa neda odopriet EC zdrojom a ani tym Fortronom, ze v minimalnej miere odchadzali v zaruke, za co urcite EC zdroje vdacia prave nizkej zatazi. Pouzitim kvalitnejsich zdrojov sa znizil pocet nevysvetlitelnych problemov s PC, aj pocet problemov s komponentami a periferiami. Naklady na servis PC klesli tiez radikalne a tie naklady boli ovela vyssie ako par stoviek naviac za kvalitny zdroj. Bohuzial TCO (total cost of ownership-celkove naklady na vlastnictvo,) ludom v nasich krajoch vela nehovori a asi este dlho nic hovorit nebude.
Bohuzial aj OEM Seasonic zdroje niesu, co byvali na zaciatku. Dnes je tam kvalitny kondenzator maximalne na primarnej strane. Preslo mi rukami par kusov z jednej serie, kde ani to neplatilo. Na zaciatku aj na sekundare boli kvalitne kondenzatory. Cenova vojna aj ich pritlacila. Som zvedavy, co vydrzia.

Pouzitie zdrojov na urovni EC je ospravedlnitelne jedine nevedomostou alebo ozajstnou financnou nudzou a nemoznostou usetrit na inom mieste PC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na těch Fortronech odchází nejčastěji kondenzátory na +5 V SB, po výměně za kvalitní to bude se slušnou pravděpodobností fungovat dalších 5+ let. Kdyby byla nutná nějaká výpomoc (ať už manuální či materiální), rád posloužím;-) Pokud to vyhazujete, když se nechá něco nevyhodit, taky bych vzal :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

...alebo cista kalkulacia,
po par rokoch v ramci udrzby -> vycistit prach, vymenit `vrtule`, dat novy zdroj...

robota na 20 minut, naklady do 30 eur a pocitac moze bezat dalsich par rokov bez zasahu - potom uz byva obvykle moralne na odpis a meni sa minimalne MB+CPU+mem.

na riesenie `inych problemov` nanucovanim draheho PSU by som sa nikdy nedal -> riziko ze to `iny problem` neodstrani je obrovske, a velmi pravdepodobne by sa mi mohlo stat, ze mi je predrazeny zdroj nasledne vrateny a pre mna cista strata.
Alebo to sice zakaznik zacvaka, no mysli si pochopitelne svoje a uz ho neuvidim+ negativne referencie...
Ak vidim, ze zdroj je `podozrivy` a stary, navrhnem lacnu vymenu (beztak je to spotrebak) a aj ked novy zdroj problemu nepomoze - nikdy to nezanecha `horku pachut nanutenej predrazenej sr.cky` u zakaznika!

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to spc:
V tomto sa nezhodneme, mam odlisny pristup. Po par rokoch vycistim prach, premazem ventilatory a opticky skontrolujem kondiciu komponentov. Skonzultujem pripadne problemy s uzivatelom. Ta tvoja robota v ramci udrzby urcite nieje na 20 minut. Ak je, tak do tvojich ruk by som ziadne PC nezveril a kazis meno tomuto remeslu.
Ja zdroje nepovazujem za spotrebak a ani PC ako take. Preco davat lacne a menit ich priebezne za nove,ked mozem trochu priplatit a som uplne niekde inde ako s lacnym. Negenerujem tym ani zbytocny elektronicky odpad. Ja by som tvoj zakaznik nebol s takym pristupom.

Vlastne, co je pre teba este lacny zdroj a co drahy aby sme v tom mali jasno?Pre mna je minimum u zdroja Seasonic OEM 350W, ktory stoji zhruba 30Eur.
Po skusenostiach s lacnymi zdrojmi za 17eur naozaj nevidim dovod pri takomto cenovom rozdiele kupovat zdroje na urovni EC. Pridam 13 eur a som uplne niekde inde vo vsetkych ohladoch. Na cene PC to ani nieje vidiet. Vyssia ucinnost, kvalitnejsie prevedenie, tichsi, dlhsia zaruka a vecsia istota, ze to nieco vydrzi. Zdroje s nizsim vykonom ani nemozu byt predrazene lebo im konkuruju vykonnejsie zdroje.

Moje maximum bolo 60 eur pred tyzdnom za novy 360W Seasonic G-360 (SS-360GP), 80plus GOLD s 5 rocnou zarukou. Vie, ze na ten zdroj s velkou pravdepodobnostou tych 5 rokov nesahnem.

Neviem v akej sfere sa pohybujes ty ale kvalitny zdroj je zaklad. Dovodom "inych problemov" bol aj zdroj. Ja nikomu nenanucujem drahe zdroje ako riesenie "inych problemov" ak nemam istotu, ze tym dany problem nevyriesim. Praxou sme ale zistili, ze vela krat za to moze prave zdroj, tak lacne zdroje uz nedavame a ani ma nikto nedonuti dat lacny zdroj do nejakej zostavy. Ovela viacej casu a penazi stoji diagnotika problemov ako kvalitnejsi zdroj (a kvalitny cely PC). Ja sa pohybujem v takej sfere, kde PC bezi 14 hodin denne a vypadky riesime do 24hodin. Tiez na tom PC su zavisle aj ine zariadenia a tam sa potrebujem spolahnut na PC a nie dufat, ze sa zdroj mozno dozije zaruky. Taky isty pristup mam aj k domacim PC. Nepotrebujem riesit zbytocne problemy, ak sa im da vyhnut.

Niesom najlacnejsi ale ludia ma vyhladavaju alebo sa ku mne vracaju lebo som dobry v tom, co robim. Riesim take opravy, ktore iny neriesia. O spekulantov nemam zaujem a novy zakaznici ma vyhladavaju len na zaklade referencii od inych zakaznikov. Ak su nespokojny s mojim riesenim, tak ich do nicoho nenutim a ani nepristanem na ich navrhy lebo viem, ze sa mi to v buducnosti skoro urcite vrati. Nepotrebujem si umelo genrovat pracu pouzivanim nekvalitnych veci.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U mě jsou důvody i argumenty víceméně stejné včetně generování odpadu. Poslední dobou mě irituje jak ti zkušenější doplácí na ty ostatní, kteří si většinou nedají říct. Dokud se mě to netýkalo tak mě bylo fuk co si kdo kupuje, ale teď když kvůli "spotřebáku" zbytečně zavedli RoHS, desky na jedno brdo nebo drahý (dražší než před 3-4 lety s de facto stejnou výbavou/užitnou hodnotou) mě to začíná štvát. Dřív když člověk neměl prachy nebo výběr tak si nastudoval mechanismy jak co funguje, dneska jsou lidi líný otevřít si manuál nebo je poptávka po nekvalitních věcech tak vysoká, že si holt musíme připlatit - pravda, tak to bylo vždycky, ale ty rozdíly jsou dneska mnohem markatnější :(

Stejně tak ty zdroje - osobně si neodvážím dát někomu do pc, pod kterým jsem podepsán pochybnou kvalitu jenom kvůli tomu, že je to levnější, radši mu řeknu ať ještě chvilku šetří, případně ho nasměruji na ty firmy, které mají prachy na letáky, které jsou kolikrát za hranou klamavé reklamy.

Jop, šuškanda funguje a cena s tím kolikrát vůbec nemá nic do činění. Jen tak dál a hlavně HF&GL :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to mate celkom stastie. Ja som si videl odist skoro vsetky EC co som kde montoval a na rozdiel od serioznejsich zdrojov zo sebou vzdy zobrali aj daku iny kompomentu. Najvacia radost bola vzdy ked zo sebou zobral disk. Od istej doby ich odmietam davat do PC, alebo len s varovanim, ze skor alebo neskor to daco vezme zo sebou. Part dni do zadu som riesil jeden komp u pribuznich. EC zdroj, zobral zo sebou dosku. Nastastie ja som to neskladal.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem ještě jeden důvod, proč neosazovat tady ten šmejd, na který jsem hned nemyslel, ale může dělat problémy.

Typicky v tom není termistor či jiný způsob potlačení nárazových proudů při zapojení do sítě/zapnutí. Tudíž klasicky: kancelář (či v horším případě víc kanceláří) plná počítačů, po výpadku elektřiny či cokoli, nastavené automatické zapnutí v BIOSu, všechny šmejdy se spínají naráz a dělají proudové špičky v řádu desítek a stovek A. Jen tak to nezapnete, jistič padá, a padá, a padá…

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je úplně mimo, ale abych vám ukázal realitu. Tipněte, kolik nalepil výrobce na štítek tohoto, a nedržte se při zemi:(snad bude fungovat obrázek) <img src="/sites/default/files/images/8736/priklad_smejd_zdroj.jpg" alt="priklad_smejd_zdroj.jpg" title="" />

Kvůli absenci VEŠKERÉ filtrace na výstupu toto reálně dá asi tak 10 W aniž by to přelezlo ATX. Zvlnění na tomto v zátěži bude VE VOLTECH.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hm, tak obrázek nefunguje, tady je jen URL: http://diit.cz/sites/default/files/images/8736/priklad_smejd_zdroj.jpg

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

videl som aj este horsie - aj ked to bolo v dobe 230W atx.... ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale zaroven som videl aj lacne `noname` zdroje, ktore mali prekvapivo kvalitne suciastky ->
masivne usmernovacie mostiky, masivne cievky a transformatory, stedro dimenzovane kondiky, vykonne shottky miesto fastrecovery (dokonca tak vykonne, ze neboli v beznom to220 puzdre a podobnom, ale v sot93 8-O )

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Např. Modecom. To je důkaz místo slibů, že i half-bridge se dá udělat dobře. Ale jít naslepo do obchodu je dneska skoro sebevražda…

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Preto som rad, ze svoje zdroje uz roky nemusim konecne riesit... ;)
(rozdelenie zataze + vyborne a zaroven tiche chladenie spravili svoje)

V mojom pocitaci je vymena zdroja robota aspon na 2 dni (krute `custom` riesenie z dob nadsenosti)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, to už mám také za sebou. Ne že bych dělal až takové extrémy, ale krapet mne to přešlo po odpálení OEM Seasonicu po výměně kabeláže. Pak jsem nějak k sobě přesunul Liberty od rodičů a zanedlouho na něm začala ta zátěž, už ani nevím jak dlouho a jak moc. To byl porůznu BOINC, teď BitCoin, do toho hraní, všechno přetaktované na krev (tradičně)...každopádně po modulární kabeláži, řeknu vám, už v životě nechci pít nic jinýho (jak říkával Paulie (-:)

Jak to tedy chápu. Místo čtyř, nějak strašně zdrátovaných křápů, by vám stačil např. jeden Seasonic X, ano? Zabral by čtvrtinu místa, méně by žral, nejspíš by byl i tišší, jakékoli změny by s modulární kabeláží byly otázkou minut místo dní, nestál o moc víc než toto všechno (a to nepočítám čas) a k tomu by měl 5 let záruku. Vidím jen já pouze samé výhody?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, to už mám také za sebou. Ne že bych dělal až takové extrémy, ale krapet mne to přešlo po odpálení OEM Seasonicu po výměně kabeláže. Pak jsem nějak k sobě přesunul Liberty od rodičů a zanedlouho na něm začala ta zátěž, už ani nevím jak dlouho a jak moc. To byl porůznu BOINC, teď BitCoin, do toho hraní, všechno přetaktované na krev (tradičně)...každopádně po modulární kabeláži, řeknu vám, už v životě nechci pít nic jinýho (jak říkával Paulie (-:)

Jak to tedy chápu. Místo čtyř, nějak strašně zdrátovaných křápů, by vám stačil např. jeden Seasonic X, ano? Zabral by čtvrtinu místa, méně by žral, nejspíš by byl i tišší, jakékoli změny by s modulární kabeláží byly otázkou minut místo dní, nestál o moc víc než toto všechno (a to nepočítám čas) a k tomu by měl 5 let záruku. Vidím jen já pouze samé výhody?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Třeba ho baví počítat rovnoměrnou zátěž ;) Tuner jak má být :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

poviem vam to velmi jednoducho:

-modularna kabelaz... ehm budete tu fnukat nad prilis tenkymi kablami, ale prechodove odpory konektorov + mechanicka degradacia (najcastejsia slabina) vas netrapia??? 8-O
Cim menej konektorov na silovych vodicoch, tym lepsie....

-menej zral? heh, chlape, je optimalne zdroje nezatazovat na max nielen kvoli trvanlivosti, teplote ale aj lepsej ucinnosti - takze viac ciastocne zatazenych zdrojov je lepsie riesenie ako jedno kuriace hovado ;)

-tichsi? takto staci na vsetky jeden 12cm vetrak, ktory ide na male otacky kvoli nizkym teplotam

-odladoval ste uz vzajomne rusenie? netrklo vam, preco mam na audio cast zvlastny zdroj? zeby preto ze rusenie napr. od CPU sa nedalo odfiltrovat zo zvuku? Analogove casti mavaju casto vlastnu zem - inak som to za roky nedokazal spolahlivo kvalitne poriesit, boli za tie roky aj vymenene zdroje, zmeny koncepcie, nove MB a nove CPU... len rusenie zostavalo.

jedine minus je len to, ze je to vrazda na robotu okolo toho- ale to je pri custom veciach uz raz tak, ze beru vela volneho casu....

btw. zdroj v obchode si dokaze kupit kazdy chudak, dokonca aj `kvalitny` zdroj po precitani nejakej recenzie... Modovanie a custom riesenia su uz ina kava, na to nema hocikto hlavu, cas ani trpezlivost - co tak prejavit trocha respektu miesto trapnych posmeskov???

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, přechodový odpor tam v nějakém zanedbatelném procentu je, ale že by byl nějaký extrémní rozdíl třeba mezi PRO a MODU Enermaxem jsem si nevšiml. Naopak jsem si všiml, že se alespoň snaží odpor kompenzovat pozlacenými konektory a měděným drátem příslušného průměru což u levnějších, byť i novějších zdrojů často vidět není. Plus na ATX/ATX12V větvích nebývá pravidlem. Mě osobně vyhovují více PRO - 1. nemusím hledat kabely (zákoš je na beton stejně ztratí) a za 2. umím kabely svázat i v hodně špatných bednách.

Certifikace 80+ (gold, platinum atd.) znamená, že má zdroj určitou účinnost pod kterou prostě nejde ať už je zatížen z 20% nebo 90%. Jeden bude žrát určitě méně než 4 už jen kvůli tomu přechodovému odporu, který je ovšem znedbatelný v porovnání s mosfetama, nekvalitníma kondíkama a vlastně vším co v těch nekvalitních zdrojích obvykle člověk najde ;)

Tišší bude taky - třeba ty Behemotem zmiňované SS-X nemají větrák, nižší jsou semi-pasivní :)

Audio část je většinou zmrvená výrobcem skříně, kde je audio na společné zemi s usb (stačí jej přerušit a natáhnout kabel).

Ber v úvahu, že ne každý má bastlení jako koníčka u kterého nelituje času. Znám lidi, kteří si umí postavit pc i zdroj (v dobách Sinclairů si stavěli na koleně celé počítače), ale vyšlo by je to jak časově tak i nákladově podstatně dráž už jen z důvodu, že nemají třeba přístup k oscilátoru atd. Navíc dneska je jednodušší mrknou opět na Behemotem zmiňovaný Johny Guru a nechat si poslat řešení hotové, maximálně vyměnit vrtuli nebo upravit regulaci, přendat jinam termistor a podobnou bižuterii...

Tuning smysl určitě má - chraň Bůh že ne - ale jen u věcí, u kterých se to vyplatí ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím že to nejsou trapné posměšky. Jde o to, jak si člověk cení svého volného času. Pokud dám do něčěho x-hodin volného času a výsledek mi ušetří několik stovek, tak do toho nejdu. Leda že by mě to FAKT KRUTĚ BAVILO. V opačném případě bych si koupil vyladěný zdroj se speciální větví na audio.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Skvělej článek...
Ta "svoboda" slova, ta tady nikdy nebyla a ani nebude, ale to je zas někam jinam na debatu...
:-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Byt elektrice az zas tak nerozumim, dekuji za super clanek. Neco takoveho se uz dnes nevidi. Budu zvedav, zda se nejde nejaky cenove dostupny zdroj (okolo cca 1000Kc), ktery bude v poradku podle norem ATX.
theseus: Svoboda slova je mozna jen pokud na ni mas penize, nebo pokud tim neohrozujes bohate a mocne. Cili jen tehdy, kdyz ta slova zrovna nic neznamenaji... Ale to tak bylo a bude asi vzdy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dík za opravdu moc pěkný článek.
Zdroje Eurocase nám domů nesmí již několik mnoho let.
Potvrzuje se, že investovat do kvalitního, byť dražšího zdroje se bohatě vyplatí.
Doznávám se k bezbřehému obdivu nad Vaší prací a snažením - já bych zdroj poslal rovnou do kontejneru a raději koupil nový-kvalitní.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tato znacka je dlouhodobe opravdu des, ale asi to porad vi malo lidi, kdyz je stale na trhu.I kdyz nekteri seriozni prodejci ji nenabizi, je stale dost tech, kteri vedome podvadi zakaznika.Testu zdroju je extreme malo bohuzel, a presto ze to je nejdulezitejsi komponenta, vsichni porad testuji jen GK a CPU jak poblblí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to nasnadě, oproti procesorům a GK, kde reálně stačí používat vyhledávač a může to testovat i člověk, co to před tím nikdy nedělal a moc o tom neví, zdroje přeci jen vyžadují jakési know-how a nějakou výbavu. To moc lidí nemá a každý, kdo to už má, obvykle může jít dělat jinam za lepší peníze v dané sazbě a počtu hodin, i kdyby to měl být průměrný servis, který ale dneska málokdy jde pod 500,-/hod. bez DPH. Resp. za tyto peníze dneska fungují dokonce už i neodborné firmy, dělající práci, co ještě řed lety zvládl kde kdo doma (minule jsem valil oči v Počítačové pohotovosti - 550,-/hod. bez DPH), myslím, že odborné servisy, co dokáží věci opravit a ne jen vyměnit, jsou dneska ještě dál.

Pořád mám obrovské mezery, nebudu dělat ramena, že ne, ale očekávám od toho, že mě to popostrčí dopředu. Tato poslední modifikace mi za pár měsíců dala podobné penzum znalostí, jako celé dva předchozí roky na VŠ, a mnohem použitelnější. Osobně si myslím, že jsem stupeň pod některými experty, kteří šli ze školy s klidem rovnou navrhovat monitory např. pro BenQ, a podle toho ty produkty vypadají…

Zatím se věnuji modifikacím už existujících věcí, pomalu se chystám na experimenty se svými prvovýrobky, tak kdo ví, kam mne to zavede. Ale mám už jakési exemplární příklady jak to nedělat. Hlavně, na rozdíl od nich, se učím naopak z 90 % praxí a 10 % teorií. Na tuto oblast školství jsem nějak úplně zanevřel. Myslím si, že po letech praxe jsem použitelnější, než řada takových inženýrů.

Pokud půjdou výpůjčky, tak mohu recenze slíbit, když nebudou komplikace, nevidím šest kousků měsíčně jako žádný problém. Např. Gabriel Torres, vlastník Hardware Secrets, zvládá měsíčně třeba i deset dobrých recenzí (za prosinec má zatím 8), a k tomu ještě desítku dalších článků (kde už kvalita osciluje, ale přeci jen), takže s tréninkem by to mohlo jít. Otázkou právě je, jestli se mi to bude vyplácet. Na to hlavně myslím narazili v minulosti všichni, kdo to v ČR zkoušeli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdo si nekdy precetl na SHW test PSU tak mu je asi jasny ze to neni sranda otestovat, na druhou stranu tyto testy neni potreba provadet zase 2x mesicne, myslim ze jednou do roka udelat test nekolika zdroju jako ukazku toho co kupovat a co ne, by melo stacit.Jednou za 5 let je to ovsem uz malo.A jeden takovy test rocny, urcite bude 10 hodnotnejsi, nez 20 testu GK, kde se dozvime, ze jedna znacka ma oproti druhe 3 FPS navic.Vedle obtiznosti, bude taky problem, v tom, ze test zdroju neprilaka tolik fanousu, jako testy grafik a CPU, kde se pak muzou v diskuzi servat, kdyz de vlastne o prd.Ale tak uz to chodi, ze lidi zajimaji hlavne veci, ktery namaji skoro na nic vliv.

V kazdym pripade tady je to snad posledni mistni web, ktery je ochoten se tomu venovat.Vyplacet se to finacne asi moc nebude, ale spravne veci malokdy prinasi profit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já doufám, že to snad půjde, jestli zůstaneme jediní, tak by mohlo. Jak si začne konkurovat víc webů, tak z toho pak nebude mít nikdo nic. Pravdou je, že náš trh není zas tak velký, aby všichni mohli dělat všechno, tak doufám, že se njak rozhodí „odbornosti“. EHW dneska beru jako metu monitorů například, atd.

Ono nakonec i ve světě jsou takové 3-4 stálice co dělají víc kvalitních recenzí zdrojů a pak takové 2-3 servery co jich už nedělají tolik, ale pořád s nějakou úrovní. Zbytek je vždycky jeden kus za sto let, anebo hromady póvlu typu co předvádí poslední dobou (b)OBR.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pokud by byl zajem, mohl bych mozna poslat nejaky ten zajimavy zdroj na testy, s tak trochu (predpokladam) opacne strany spektra kvality :) Aneb 200W 80+ Gold je imho podstatne vetsi frajerina nez se takovym necim chlubit u 750W ;)

(mam je tady ve vicero verzich - i "starsi" bez gold, "jen" 80+, mohlo by to byt zajimave pro srovnani)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je nějaký zahraniční pico/mikroATX, anebo něco ze serveru? :)

Vím, že např. FSP má topologie s 80+ Gold, co to dávají i na nízkých výkonech, ale nikdy jsem je neviděl na živo a zdá se, že i ve světě ne moc lidí. V podstatě jsem je našel jen na 80plus.org. Byly hned vedle těch, co o nich asi před třemi lety proběhla zpráva ve stylu, že FSP chystá zdroje s účinností 80+ Silver a Gold. Pak nikde nic, přišel Seasonic X a po něm teprve Aurum od FSP.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsou to serverove zdroje :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli je to ATX, proč ne. V rackmount co mám k dispozici už to ATX moc nepřípomíná. V serverech je to každopádně standard a v podstatě co tam je dneska, my budeme mít za 2-5 let. Dneska je tam skoro standard 92+ % (92+ bronze? :D).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by teda byl zajem, tak se pls. ozvete na chewbacca(zavinac)peklo.biz a domluvime se. Muzu poskytnout 2 zdroje - oba 200W s ATX kabelazi, 80 plus a 80 plus Gold. Muzete si je i rozebrat a libovolne se v nich vrtat, pokud je pak slozite a vratite funkcni ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co presne se chystas vyrabet? Vlastni zdroje?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skoda. A myslis, ze by to bylo mozne? Krabici by slo pouzit z jiz nefunkcniho, vetraky, konektory a kabely koupit jdou, jak je to se soucastkama nevim. Tistene spoje se kdysi leptaly doma, ale je otazka, zda jde jeste sehnat ta chemie, beztak to EU zakazala.
Takovy open-source zdroj by nemusela byt spatna idea, byt pro mizivou cast populace.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Občas s tím koketuje někdo na BadCaps, ale to prostě nemá smysl. Dá se uvažovat o něčem třeba s účinností 80+ Bronze. Jenže toho je na trhu dneska kotel a mnohem levnějšího, než co by to stálo udělat.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Me slo v prve rade o to, jestli to je technicky mozne. Nerozumim elektronice natolik, abych to dokazal odhadnout. Co se smyslu tyce - ekonomicky to urcite mit smysl nebude, ale to spousta doma delanych veci. To dodelani zdroje v clanku je taky ekonomicky nesmysl, kdyz pripocitas cenu prace. Melo by to i dost vyhod - treba ze by si tam clovek vzdy napajel takovou kombinaci vystupu, kterou zrovna potrebuje (molex, sata, fdd) a navic primo v potrebne delce. Dale by byly jednodussi opravy, kdyz by mel clovek k dispozici dokumentaci. ventilator by mohl mit stejny konektor jako je na zakladni desce, coz by usnadnovalo vymenu. A urcite by se nasly i dalsi vyhody...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono je to tak s každým bastlem, ceny součástek jsou nekřesťanské. Aby se člověk dostal na ceny za které osazují výrobci, musel by si kvůli tomu založit velkoobchod...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A nebo se dohodnout s už existujícím velkoobchodem, že vám budou dávat součástky za nákupku a vy budete na výrobek lepit jejich logo. Oni nic netratí a budou mít reklamu skoro zadarmo (a to dobrou reklamu, když budete produkovat kvalitní zboží) a vy budete mít konkurenceschopné ceny. Vydělají "obě tři" strany (velkoobchod, bastlič, zákazník).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Me nejde o hromadnou vyrobu. Ja bohuzel sam takove znalosti nemam, ale mit je a mit moznost slozit si opravdu kvalitni zdroj za dejme tomu 1000 Kc za soucastky, nevahal bych.
Pokud by to nekdo doma vyrabel na kolene a chtel prodavat, tak by mu mozna taky vyslo, ze da 1000 Kc za soucastky a 5000 Kc za praci a bylo by to neprodejne.
mamlasos1: Presne neco takoveho jsem cekal. Proste musis nekde nekoho znat, aby ti to na to ICO objednal. Uzasne zakony, za chvili si clovek nebude moci bez potrebne kvalifikace a licence ani na WC utrit pr....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Stejně je to od prodejce přehnaný přístup IMHO. Protože tímto stylem by z ešopu nikdo nemohl objednat ani lak na nehty, a to může. Ale lak na plošné spoje nepošlou... chápal bych to třeba u leptací lázně/kyseliny.
Naštěští ještě existují drogerie kde se dá kyselina koupit/součástkové kvelby kde mají chlorid železitý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bych chtěl vidět. Prosímtebe jako s řadovým bastlířem se s tebou nikdo nebude bavit. (To už by to tak chtěl dělat každej) A když někdo vyrábí a odebírá větší množství tak jsou většinou ceny smluvní, ono už od 10/100/1000 kusů za položku cena pěkně klesá (jak u čeho, rezistor kusově za korunu je za 0,7-8 od 100ks atd.). Jenomže tohle není systém pro někoho kdo bastlí různé věci = potřebuje od dané součástky kusová množství.

Mimochodem jsem ještě výrobek od bastlíře s logem velkoobchodu neviděl...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Je to běžně sehnatelná chemie ale má to háček, nepošlou ti to poštou ani jinou dopravní službou, žádnou chemii, ani blbý lak. Chemii ti pošlou jen speciální dopravní službou za speciální cenu pokud máš IČO, na obyčejného smrtelníka prdí... Je to daný super zákonama/jejich výkladem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Oh, takže když jsem teď právě vezl chlorid z domu do Prahy busem (protože doma nejsem, tak tam neleptám a je mi to tam na nic :D), ještě navíc ozbrojen, tak mě mohli zastřelti jako terroristu? Uff, no ještě že u Grandu nemají detektory…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To přijde v další pětiletce...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

diky, jen houst a vetsi kapky, clanky tohto typu jsou super, jeste jednou diky

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Stačí se podívat na CZC, kde mají uváděnou poruchovost, EC je přeborník: http://www.czc.cz/eurocase-supersilent-pfc-400w/28701/produkt?q-category... :D.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Moc dekuji za takovouhle "recenzi". Je pekne si precist , co se vlastne v levnych zdrojich ukryva...
PS: ČOI už vůbec nechápu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To jsem si pěkně početl. Děkuji :).
Osobně by mě zajímal problém výkonnějších zdrojů ze kterých občas leze nepříjemné pískání na velmi vysokých frekvencích. A právě i ty super kvalitní zdroje touhle odpuzovačkou komárů či hlodavců trpí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

díky, za test donutil mě zaregistrovat :)
mohl by příště být otestován (nebo aspoň zkouknut) tento zdroj?
je to levná 350W, na internetu jsem o téhle sérii moc nenašel :(
http://www.czc.cz/chieftec-iarena-serie-gpa-350s-350w/92903/produkt

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Chieftecy jsou také časem v plánu, ale zatím nemohu slíbit. Poslal jsem seznam co bych rád, tak uvidím, co se vlastně podaří získat…

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Docela zajímavý by byl FSP. Bývalý Fortron který teď spadá pod Eurocase. Otázka je jasná. Převzaly dříve kvalitní zdroje praktiky 3.cenové? :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Které přesně? FSP group dělá na zakázku OEM, postavené na svých deskách, a krom toho prodává svoje pod značkou Fortron. Partis si nechal dělat jak OEM zdroje od FSP, tak teď přímo prodává Fortrony.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je právě ono. FSP Group takto dělala pro víc výrobců skříní aj. Problém je, že co se týče OEM, nedá se na nic spolehnout. O co si zákazník požádá a za co zaplatí, to dostane. Proto zdroje, které jinak jsou založeny na stejné tpologii, mohou být osazeny jinými součástkami a dávat úplně jiné výsledky. Anebo na tom OEM odběratel chce nahrabat víc a napíše na krabici o 50-100 W víc, než na co to bylo stavěné. Příklady se dají dohledat, na rychlo jsem vyhrabal např. http://www.hardwaresecrets.com/article/Cooler-Master-Elite-Power-460-W-P... a http://www.silentpcreview.com/article204-page1.html (tento mimochodem u mne čeká na výměnu kondenzátorů, po letech v serveru i na mírné zátěži jsou KO a jestli to ještě startuje, záhy by přestalo).

Dovolil bych si odkázat na svůj přehled recenzí: http://hw-world.7u.cz/index.php/clanky/1-prehled-skutecnych-vyrobcu-zdro... stačí vyhledat dle stejných desek a najít některý model, kde to někdo přehnal (typicky jako tady se z toho snaží vymačkat víc, než to dá).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No kupoval jsem si FSP700-80BPN. Všichni mě (konkrétně třeba na 3dfx.cz:) odrazovali ať jdu do Seasonicu apod značek. Že FSP není už co býval co začal spolupracovat EC. Zatím tedy se tedy žádné problémy neprojevily, ale také to bude tím, že se pohybuji max okolo 70% vytížení.. Proto bych byl zvědavý jestli je na těch fámách něco pravdy...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mám u sebe dost rozkuchaný BlueStorm II, zašel na přehřívající se +5V SB. Dle zkušeností ze světa to prý padalo jak hrušky a do dvou-tří let jich takto odešly hromady.

V podstatě od BS II těm zdrojům nevěřím. Už tenkrát výkonnější verze byly mimo ATX specifikace a po letech se projevily i ostatní problémy. Když si člověk srovná i třeba Aurum se Seasonicem X, ano, je levnější, ale i na těch součástkách je to vidět.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je určitě možné, do velkoobchodních vztahů bohužel nemám náhled, jestli máte, směle se podělte;-) Vycházím až z toho, že relativně krátkou dobu mají uveden prodej těchto zdrojů na svém webu.

Co se týče těch Eurocase, jak jsem už říkal, elektronika je stoprocentě odněkud z Číny, ovšem mám za to, že case si dělají tady (hlavním zaměření Partisu u nás je práces plechem) a montují to do nich také tady. To vysvětluje i poslední dobou stoprocentně české štítky na zdrojích.

Spojení s ExplodeGenem by mnohé vysvětlovalo, ty návrhy jsou v mnohém podobné a bylo by zvláštní, kdyby ExplodeGen dlouhodobě zrovna z našeho trhu neměl nic. Druhá polovina (L&C Power či jak se to jmenuje) je vlastně americký Deer, což je asi stejná katastrofální kvalita jak ExpodeGen. Nebo aspoň bývala, pomaličku se to zlepšuje a jak je vidět nyní, už to alespoň nevybuchuje apod., ale vypíná se to (ač to spíš bude záležitost menšího následného počtu reklamací, než že by to dělali dobrovolně pro zákazníka).

Vedle toho se objevují v zahraničí generické značky, což je opravdu děs střídající hrůzu, ale kupodivu se nějak nedostávají k nám. Možná můžeme Partisu vděčit alespoň za to, že nás drží dál od ještě horších výrobků, než má sám ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel, co se týká skříní, tak české výroby je taky jen část. Na těch zdrojích jsou české opravdu jen ty štítky (a většina je nalepena už v Číně). Partis do skříní namontuje co si odběratel objedná, proto jsou uvnitř vidět různé zdroje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky moc za clanek. Jen houst pokud na to mas chut a cas, protoze tvoje clanky jsou vetsinou original, kterej jednoznacne vycniva z beznyho laborovani i na diit, a to je taky trochu specialitka.

Pekny Vanoce ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem koukla na to jaké zdroje nabízí tsbohemia se svou značkou barbone - v kancelářských sestavách je jako výchozí zdroj 400W eurocase (http://interlink.tsbohemia.cz/print.asp?cls=stoitem&xsl=xconfigsti&stiid...), v domacích je také, ale posléze jej vytlačuje Seasonic Energy Knight SS400ET a v herních pak SS-500ET... Jak kvalitní tyto seasonicy jsou, by mne tedy opravdu zajímalo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Těch Seasoniců mám v práci asi desítku. Za dobu, co je používám, mi odešel jeden po několikanásobném nahazování jističů bez dalších následků na PC. Neměl jsem to zatím čas měřit. Objevil jsem v něm jeden nafouklý elyt, ovšem nikoliv na hlavních větvích ale na stand-by větvi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak vám nevím, co vám na tom připadá perfetní? Mě to příjde jako docela zmatený a místy humoristický článek.
Přiznám se, neměl jsem sílu celé to přečíst, ale u pár perel se musím zastavit.
Vezmu to od konce.
Cituji:"Zajímavostí největší je ale to, co vlastně řídí primár: jelikož jsem to blíže nestudoval dokud byl čas, a doma teď s sebou zdroj nemám, z fotografií odhaduji, že je buď jaksi využit VIPer..."
Jste si jistí, že víte o čem píšete? Kurva Viper řídí pomocný Standby zdroj a nic jiného neumí, když už autor píše o něčem v čem si není jist mohl by se alespoň podívat k vyrobci do datashhetu. K záhadě samotné, nádejte proč tam jsou 3ks optronů :-)
Autor sice neví jak zdroj funguje, o frekveci na které pracuje nemá ani tušení , ale přesto klidně napíše cosi o cituji "zoufale poddimenzovaný transformátor". Jak jste to poznal,když nevíte jak a na jaké frekvenci zdroj pracuje. když jsme u těch frekvencí, zmínka o tom jak se nám tyto zdroje do budoucna přesunou směrem k 10MHz, mě dojala až k slzám. Slyšel jste někdy něco o spínacách ztrátách na tranzistoru, o skin efektu u vodičů?
Cituji, "Kapacita vstupních tranzistorů (470 uF, efektivně tak 235 uF) je samozřejmě velmi silně nedostatečná." Jak jste na to přišel a co si představujete pod pojemem efektivně tak 235uF? Pokud se nepletu tak zdroj má pasivní PFC, vážně nevidím důvod proč by to mělo být velmi slně nedostatečné. Nicméně bez znalosti spínací frekvence je nesmysl něco takového tvrdit. když pak autor vyšší zvlnění na výstupu hodí na vrub těmto C na vstupu nemohu si myslet nic pěkného, zvláště když se zvlnění projevuje napříč zátížením. Chlape neblbněto, občas to tu čte i někdo kdo ví o čem píšete.
CO říci na závěr, cituji "4A tranzistory 13007 by mohly stačit." nevim zda by mohly nebo nemohly tačit ty vaše známé 13007, ale my ostatní známe MJE13007 a ty jsou 8A :-)

Pokud se chce redakce věnovat recenzim zdrojů, mohu jen chválit, ale chce to slušné vybavení a vědět o čem píši.
P.S. DS1102E stačí tak na měření žárovek u Rigola osciloskopy začínají až 4000 řadou 1 řada jsou hračky pro děti. Když chci o nějakém C prohlásti, že je to šmeid, měl byvh mít alespon slušný LCR metr a vědět jaké je ERS daného C.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za upozornění, u toho VIPeru to je pozůstatek mnoha editací a zůstaly tam bláboly. Má jen dva MOSFETy pro klasický two-transistor forward, žádný výstup onoho integrovaného PWM; pokud by byl, jako zdroj pulzů to může stačit.

Tři optočleny slouží jako zpětná vazba, ale nemohou nijak samotné tranzistory přímo řídit, na to je třeba zdroj pulzů, čili buď PWM, který tam právě nikde nevidím, nebo nějaký samooscilátor. Chyba vznikla čistě z toho, že jsem to ve spěchu přešel, zdroj pak nechal na firmě a s sebou domů nevzal, a tady při psaní mi to přišlo zvláštní a začal jsem po tom dodatečně pátrat. Částečně za to může i fakt, že upřímně nemám moc zájem zjišťovat o tomto výrobku všechno do poslední podrobnosti. Mě to k ničemu není, čtenářům to k ničemu není, ani „někomu, kdo ví, o čem píšete“ to k ničemu není. Raději udělám test dalšího jednoho zdroje, než se o den víc nimrat v tomto, o čem už víme, že to nefunguje jak má. Ovšem alespoň jsem se pokusil, takže jak můžete vidět, jistý zájem mám. Dospěl jsem prostě do stadia, kdy jsem si řekl, že naprosté minimum recenze už dokážu zařídit a šel do toho. Učení nikdy nekončí a tímto způsobem bych mohl stále čekat, stále vylešovat, do nekonečna. Nikdy bych nic nenapsal. Berte, nebo nechte být.

Frekvence běžných spínaných zdrojů je maximálně 100 kHz, obvykle spíše do 80 kHz, pak rostou ztráty na jádrech transformátorů a cívek, použité materiály mají svá optima a příliš daleko na některou stranu jim nedělá dobře. Zde to začalo cca na 43 kHz (20 % zátěž), kam to rostlo jsem nezkoumal, když to ani plný výkon nedalo, je to úplně zbytečná práce, jak jsem už říkal). Oblíbený argument o kouzelných XYZ frekvencích, co výkon přenesou, je ovšem úplně mimo, tak ho prosím nepoužívejte, děkuji pěkně. Jelikož spínací frekvence jsou pro běžné materiály v podstatě tedy dané, hodnotu přenenseného výkonu pak ovlivňuje hlavně velikost jádra. Můžete si všimnout, že číselné označení velikosti nápadně sedí na přenesený (čístý výstupní) výkon. Tudíž z ERL-28 můžeme vymáčknout dlouhodobě pod 300 W, možná 350 W špičkově, což se ukázalo, po prvním vypnutí už se ten zdroj dále vypínal na cca 150 W.

Maximum frekvence zde je dané, pak to moc dobře nezvládají filtrovat ani cívky, ani kondenzátory (zvlášť tyhle levné šmejdy), rostou ztráty všude atd. Samozřejmě u běžných materiálů a běžných součástek. Frekvence VRM v dnešních DC-DC měničích ovšem rostou (resp. mohou růst) až k 1 MHz (toliko tedy zatím z datasheetů, reálně jsem to neměl možnost změřit). Umožňují to moderní tranzistorová pouzdra a elektrolytické kondenzátory s pevným dielektrikem. Kondenzátory jsou vůbec největší omezující faktor. Můžete si všimnout, že již mnoho let zpátky DFI úspěšně osazovala VRM s digitálním PWM, pracujícím přes 1 MHz díky SMD tantalům. Sem jde moje spekulace. Je dost divoká, proč ne, ale z odhadu vývoje za poslední dekádu tomu celkem věřím.

Pod pojmem efektivně si představuji to, že jsou v sérii a tudíž je celková kapacita tohoto bloku poloviční. Je to trošku více rozvedené v prvním výskytu této fráze (u rozborky mé úpravy), kdybyste to četl pořádně, tak si to uvědomíte. Že někdo přeskakuje na pár pasáží, co se mu líbí a nepřečte to celé, je sice hezké na hraní toho, jak mě zaskočíte zezadu, ale tak nějak to nefunguje. Občas totiž nějaká informace je uvedena dříve, či naopak později. Vím, že tam pár problémových míst mám (a hlavně vím, která to jsou).

Pasivní PFC nemá s kapacitou primárního kondenzátoru (či kondenzátorů) zase tak mnoho do činění, nechápu, proč to zmiňujete. To spíše topologie zdroje a hlavně účinnost spínání a přenosu energie, která je právě tady dost zoufalá, takže si to s klidem mohu dovolit tvrdit. Navíc zvlnění na výstupu má průběh, který není sice úplně, ale přeci jen dost podobný typickému chování toho, co zdroj dělá při velmi poddimenzovaných primárních kondenzátorech. Zde špičky takřka výhradně sledovaly spínací frekvence obou tranzistorů a stejně tak jejich velikost rostla se zátěží.

Díky za upozornění na tranzistor, opravím, chyba musela vzniknout v katalogu nějakého čínského výrobce, jsem si zcela jist, že v datasheetu jsem viděl 4 A. Každopádně i kvůli právě zmiňované nízké efektivitě spínání mnohdy stejně víc jak dvojnásobek maxima tranzistorů než je očekávaný výkon na sekundáru u těchto zdrojů nestačí. Vznikají vysoké špičky, a i když to přečká toto, pokud není výkno drasticky omezen jako tady, dojde k saturaci jádra a to trazistory odpálí zcela jistě. Proto říkám, že 13007 je na 350+ W málo. Je to mnohokrát v praxi ověřeno.

Nabídnul jsem nějaké spekulace na vysvětlení, které nejspíš daleko do reality mít nebudou. Pokud článek berete jako vysvětlení, proč to nefunguje, tak to jste prostě špatně. Zaměření bylo na to ukázat, že to nefunguje, přinést teorie, proč tomu tak je, a vyzkoušet v praxi, zda jsou teorie třeba správné, nebo také ne. Mám načteno dost a tudíž vím, že jsem poskytl v pár pasážích i lepší rozbory, než kvalitní zahraniční servery. G. Torres testuje jak na běžícím páse a moc se vlastně nezajímá o vnitřek (resp. o tom minimálně nepíše). Na HardOCP o tom napíší v podstatě podle toho, jakou mají náladu, zdá se mi. Tudíž se rozhodněte, co čekáte. Nebráním se diskusi, rád se něco naučím, znovu opakuji, vím o sobě, že mám mnoho mezer, ale náhodným pícháním do některých pasáží nedocílíte ničeho. Pokud čekáte odbornou studii, jděte jinam.

Zasponzorujte, budeme rádi, do té doby zůstanu na tom, co nyní stačí a je to vůbec ve finančních možnostech.

LCR metr není nutnost vůbec k ničemu. Ono to dokonce vlastně nic neříká. Že levné čínské šmejdy mají občas po výstupu z továrny lepší parametry jak kvalitní japonské značky je celkem známý fakt. Ale co to udělá za den, za týden, za měsíc či za rok, nebo co to udělá za deset minut při 105 °C, to už LCR jaksi říct neumí. Se šmejdy mám už dost zkušeností a mohu čistě na základě tohoto s klidem prohlásit, co šmejd je a není, protože vím, co to umí v podmínkách, které jsem popsal, dělat. A ono to kupodivu opravdu sedí na realitu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hups, a bublina splasla :-). I tak je to urcite lepsi pocin, ako by som tu recenziu napisal ja. Pan kkkk, mohli by ste urobit na porovnanie recenziu vy. Popripade dat hlavy dohromady a mladeho priucit. Tym by sa jeho dalsie recenzie a hlavne chut do nich zlepsila. Takto to nie je moc konstruktivne pre ziadnu zo stran.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu velmi zajímavé čtení. Moc díky za něj.
Mimochodem, neznáte někdo zdroj Fractal Design Newton R3 600W?
http://www.fractal-design.com/?view=product&category=3&prod=81
Nikde jsem nenašel recenzi této řady zdrojů (v angličtině či češtině). Dle parametrů by to měla být naprostá špička. Nemáte s tímto zdrojem někdo náhodou zkušenost?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkusím ho sehnat do high-endu, dám vědět. Když to půjde podle plánu, rád bych v cyklech dělal pravidelně vždy low-end, mainstream a high-end (dle svých měřítek).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

@Behemot: Ač nepatřím k lidem, kteří slaví Vánoce, tak musím říct, že váš článek byl krásným dárkem. A je radost vidět někoho, kdo umí chytit provaz za správný konec a nespoléhá se jen na to co ho naučí druzí (=škola). Těším se na další články.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Měl bych dotaz, který je sice trošku mimo hlavní téma článku téma, ale vzhledem k tomu, že článek je o zdrojích, tak jen opravdu trošku. :-p
Jak jsem si všimnul, v případě výstupu 12V různí výrobci uplatňují dva různé přístupy - buď navrhnou zdroj, který má jedinou mohutnou větev 12V schopnou dodávat i 50 a víc Ampér, nebo několik (typicky 3-4) větví schopných dodávat 20-25A, kdy ovšem celkový součet proudů je vždycky nižší než součet max. proudů schopných dodávat jednotlivými větvemi. Oba tyhle přístupy se vyskytují v celém cenovém spektru - nejlevnějšími zdroji počínaje až po zdroje high-endové.
Jaký přístup je podle vás lepší? Dokážete někdo odborně zhodnotit klady a zápory obou těchto přístupů k návrhu zdroje? Já jako laik se domnívám, že jediná silná větev je lepší než několik větví, které jsou slabší, protože v případě jediné silné větve není třeba brát v potaz jak moc je která větev už zatížena, ale stačí jen prostě připojovat nová zařízení. Ale nijak odborně ten názor podložený nemám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z mojho pohladu cloveka "trochu" znaleho veci skoda casu na takto rozsiahly clanok. Ziadnymi upravami sa takyto zdroj neda dostat do stavu aby fungoval tak ako mal lebo ten zdroj bol tak navrhnuty a plosny spoj si clovek neupravi. Jediny sposob je postavit komplet novy zdroj. Uplne stacil poriadny rozbor starej a novej verzie zdroja ako takeho bez tych uprav, ktore neviedli nikam.

Tiez chapem, ze kvalitne pristroje potrebne na meranie ucinnosti su drahe a v nasich podmienkach sa investicia do nich asi nikdy nevrati ale operovat v recenziach s takou nepresnostou je na urovni max. blogu a nie recenzie na takejto stranke. Taketo merania dokazem robit aj ja s mojim vybavenim. Od Diit som cakal ovela viacej.

Chvalim snahu, lebo testovanie zdrojov je dobra tema a je potrebne robit v tomto smere osvetu. Chvalim aj preto lebo na hardwaresecrets netestuju low-end zdroje, ktore sa vyskytuju v nasich koncinach.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozřejmě, ale měřit jednoduše a přesně vysoké proudy bez toho, aby byla měřením zátěž ovlivněna (což vylučuje velké bočníky, a na malé bočníky je třeba sakra hodně citlivé vybavení) moc nejde. Navíc, základem je se podívat, jestli ta věc při stoprocentní zátěži funguje, jak má.

Nezakládám si na tom, měřit nějak extra přesně účinnost a dělat si srovnávání s jinými weby (ač srovnávání mezi sebou v rámci jednoho testovacího vybavení asi dělat budu). Na druhou stranu, ví vůbec někdo, s jakou přesností měří třeba 80PLUS? S jakou přesností měří JonnyGURU? S jakou kdokoli jiný? Mám dost velkou obavu, že zrovna toto nikdo z nich nikdy neuvedl (nečetl jsem všechny jejich články, ale přímo v recenzi jsem to nikdy neviděl). Takže kdo ví, jestli jim to také nelétá o +- 5%? Ono měřit přesně velké proudy opravdu není jen tak, a tady vzniká chyba největší. Jestli jsou napětí +-0,5 % či +-0,25 % už nedělá tolik, ale proudy +-2,5 % a následné aritmetické operace s tím to prostě šeredně hnou.

Uvítám samozřejmě jakékoli návrhy v této oblasti, ten proud je prostě nic moc, a to mám nejlepší dostupný ampérmetr co jsem na českém trhu našel. Já alespoň šel tak daleko, že jsem čísla čestně uvedl a jako čtenáři s tím naložte, jak chcete. Nemusím připomínat, jaké parodie předvádí např. jeden z českých serverů nyní s „kombinací zátěže pomocí grafických karet“ a něco takového. Jestli se tam vychází z tabulkových hodnot průměrných příkonů, maximálních příkonů, tahá se to z rukávu, chodí se pro data k DD St(r)achovi, anebo se to vyrábí na generátoru náhodných čísel netuším, dál jsem to obvykle neměl sílu číst.

Jak už jsem psal, nehodlám usnout na vavřínech, budu vymýšlet a pracovat na různých metodikách. Nebude to za týden, nebude to za měsíc, ale třeba po půl roce bych rád přinesl nějaké větší dílčí zlepšení metodiky. Hlavně jsem ale chtěl začít. Mít něco v ruce znamená moct to vylepšit. Vylepšovat nic jde velmi těžce :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ucinnost nieje jedina vec a su aj podstatnejsie veci ako zvlnenie, hodnoty napeti, schopnost dodavat max. vykon... Chce to ale v clanku uviest na co sa chces v testoch zamerat.

Co tak nechat bezat nejaky zdroj urcity cas pod zatazou a po case otestovat, co to s nim spravilo?

Som zvedavy na pokracovanie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Základ recenze, je to tam. Musí se to naplno zatížit a podívat, co to dělá (jestli to zvládne). Tzn. napětí, zvlnění (základ normy ATX). Účinnost se měřit snažím, bohužel je přesnost zatím nic moc, ale aspoň něco;-) Každopádně základ to není a ani to tak nestavím…

Úplně si nedovedu takový test představit. Jedině to dát do nějakého firemního serveru…co není úplně důležitý a nebude vadit, když to případně někdy zdechne :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dotaz 2:
Nevíte o nějakém zdroji, který by měl softwatovou kotrolu toho, co se v něm právě děje (jednotlivá aktuální napětí, proudy, teploty, apod.)? Já vím pouze o Gigabyte ODIN GT série
viz. http://www.gigabyte.com/products/list.aspx?s=51&p=149&v=1&ck=41
Netušíte jestli tohle dělá ještě i nějaký další výrobce?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Abych odlehčil diskusi: V časech hubených, které zmínil i autor článku, kdy sehnat nějaký pořádný zdroj byl úkol přetěžký, jsem si na radu nechal přivézt zdroj z Německa. Že tam prý nějaká partička bastličů dělá zdroje kvalitní, podle vlastních návrhů, žádné "Čína OEM s vlastní samolepkou" a založila si firmičku be quiet!. Neznal jsem je, nikdo je neznal, ale horší než to co bylo k dostání tady to být nemohlo. A opravdu nebylo. Zdroj to byl opravdu dobrý a sloužil mnoho let a odpočívá v pokoji, teda na půdě, stále funkční, jako záloha. Ale když se mi dostal do ruky, tak si ho známý prohlíží a říká: "Teda že ta krabička není z obyčejného plechu, ale z titanu, aby to líp stínilo a nerušilo to zvukovku, déjme tomu..., ale ta pozlacená mřížka na větráku už je fakt moc!".

Jo to fakt přehnali. 0:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za info, svůj příspěvek jsem psal bez přečtení toho vašeho :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Díky za solidní článek. Souhlasím, že by bylo hezké rozdělit si "testované kategorie" mezi webovými deníky, mohlo by to fungovat.

Dříve jsem bral za etalon českého testování zdrojů a monitorů SHW, nyní monitory na EHW a zdroje... mi tak nějak chyběly (jistý jiný web s "testy" zdrojů nepočítám), takže díky.

K mému dotazu, dal by se otestovat některý ze zdrojů be quiet! dark power pro P10? Do 750W, více nepotřebuji, navíc vyšší již mají podle informací jinou vnitřní konstrukci. Aktuálně mám některou starší 450W Pro sérii (odpovídající generaci C2D, 8800GT, cca 4-5 let zpět?) a jsem spokojen s tichostí, samozřejmě stále funguje. Zajímaly by mě výkonnějšší aktuální varianty.

Btw., na webu KitGuru (recenze DPP P10 550W) mají na první pohled zajímavý test Cross Loading; vysoká zátěž na jedné větvi a minimální na druhé, má to z Vašeho pohledu smysl testovat/zařadit do metodiky?

Děkuji za Váš čas.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jooo za pořádný test ála Behemot zdroje be quiet! Dark Power Pro 10 750W (BQT P10-750W) bych se také přimlouval. Zrovna ten mi totiž napájí mého miláška. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Určitě, je to v plánu, někde jsem to v článku i psal. Tady to pouze nemělo smysl, s ohledem na to, že napětí už tak létalo skrz celé spektrum i při rovnoměrné zátěži :)

Jestli se u nás Be Quiet dají sehnat, není problém. Chci se zaměřit právě na tyto alternativní značky na našem trhu. Čistě logicky, že, nemá smysl testovat to, co v zahraničí už rozebrali skrz naskrz, a vyhýbat se stále do nekonečna tomu, co nikdo nezná;-) V mainstreamu chci probrat ty různé Fortrony, jak jsem zjistil, těch OEM verzí je teď na trhu asi šest nebo tak nějak. A dle informací ze světa, některé jsou na tom velmi bídně.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

add ČOI : nechal jste se odpálkovat prvním ouřadou, kterému se to dostalo na stůl. Mylný předpoklad tuším byl, že tam čekají s otevřenou náručí na upozornění na nekvalitní výrobky na trhu, aby mohli zahájit správní proces stažení z trhu. (Víte kolik by to bylo papírování?!)
Bohužel pro úspěšné jednání s našimi úřady to občas/často (nehodící se seškrněte podle osobní zkušenosti a rozpoložení ;) vypadá tak, aby jeden znal legistlativu, vyhlášky a správní postupy lépe jak ouřada a navigoval ho příslušným směrem střídáním cukru a biče.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mensi oprava, prvnim zkorumpovanym ouradou, ted je otazkou, jak je na tom druhy ourada.Ale vzhledem ze tento stat je korupci prolezly, moc nesazim na to, ze by druhy ourada zkorumpovany nebyl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že tady to ani nesouvisí s korupcí. Problém bude spíš s tím, že jsou placeni úředníci, kteří nerozumí své práci (nemají dostatečnou kvalifikaci a nikomu to nevadí), no a pak v přístupu úředníků. To, že by se stížností zabývali, by znamenalo, že by si přidělávali práci, a to přece není v jejich zájmu... na druhou stranu, čest vyjímkám - slušným úředníkům, zatím jsem naštěstí narazil spíš na ty lepší než horší, ale pravda, že s úřadama moc do styku nepřicházím.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Dobrý den. Předem bych rád poděkoval za fantastický článek. Díky! Bylo by možné otestovat zdroj LC POWER LC420H-12? U nás ve firmě se na něm staví 99% kancelářských PC. Do této chvíle se na něm postavilo více jak 200 stanic a bez jediné poruchy. Některé běží už více než 3 roky. Vnitřnosti jsem u tohoto modelu nikdy nekoumal, jelikož na to opravdu není čas. Ale Váš názor a rozbor by mě opravdu zajímal. Můžeme i poskytnout kus na testy, není problém.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proč ne, ovšem nemůžu zaručit, že to přežije. Měl jsem v ruce jeden z těch černých LC, přišel mi subjektivně lepší jak srovnatelný EC, ale stejně mě to asi nemá rádo či co. Dvakrát mi vybuchnuly primární tranzistory, napodruhé s trochou víc škody, takže šel na součástky…

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za zajímavý článek, těším se na další! Vždycky mě daleko víc potěší článek, který jde hodně do hloubky, než nějaká přepsaná tisková zpráva nebo zahraniční článek. A vůbec nevadí, že tam jsou některá potenciálně nedokonalá místa, však časem se to určitě ještě zlepší a i takhle to je na slušné úrovni.

Při zmínce o nemožnosti změřit hlučnost zdroje kvůli hlučnému chlazení zátěže mě napadla jedna věc (vzpomněl jsem si, jak v některém z článků tuším WIFT popisoval měření hlučnosti nějakého disku) - nešlo by zátěž (nebo zdroj) strčit někam "za dveře"? Nebo je chlazení tak hlučné, že by ani tohle nepomohlo? Pak by šlo třeba na zátěže přidělat chladiče, čímž by se možná mohl použít ventilátor s menším průtokem vzduchu, nebo v extrémním případě vodní chlazení, ale to už je, uznávám, s poměrem pracnost/přínos asi někde úplně jinde :)).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nedovedu si to úplně představit…někudy je třeba vést kabely :) A k té hlučnosti chlazení, no - 12cm Papst (=velký motor s kvalitními ložisky, o to méně místa na lopatky) při průtoku ~250 m^3/h. No, co k tomu dodat, kdybych do toho strčil prst, už ho nikdy nikdo nenajde ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, proč je v titulku anglické slovo "specifikovaný", když existuje české slovo se stejným významem "určený". Že by snaha po "světovosti" autora. Komu se nelíbí čeština, měl by se odstěhovat do Anglie. Já používání anglicismů považuji za přizpůsobování se okupantovi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Většinou používám „daný“. V tomto případě vycházím čistě z toho, že výkon je dán ve specifikaci zdroje (štítek, krabice, manuál atd.). Tudíž je specifikován. Anglikanismy s dovolením nikomu nepodsouvejte, čestinu používám obvykle i tam, kde redakční kolegové sahají k anglickým výrazům. Když už, tak se jedná o odvození přídavného jména ze slovesa (specifikovat).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slovo "specifikovat" rozhodně do češtiny nepatří a nepřekládá je jako daný, ale jako "určený, vybraný, zvolený, popis a podobně". To co je na štítku toho zdroje, je tedy "popis" toho zdroje. Tam kde má čeština slovo se stejným významem se má použít české slovo. Každý by měl být hrdý na to, z jakého národa pochází a neměl by být líný použít správný český výraz. Čeština rozhodně není tak chudá na technické výrazy, aby bylo nutné používat slova z angličtiny. Opravdu jsem znechucen, když v televizi slyším, naše letadla létají do různých destinací, nebo dokonce cílová destinace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě dodám, pokud umíte anglicky, tak si pusťte jakýkoliv film v angličtině a zapněte si české titulky. Pak se teprve budete divit stupiditě některých "překladatelů" a drzosti za jaké "překlady" berou peníze. To že někteří vydavatelé filmů na DVD nepřekládají některé názvy filmů, protože nechápou co by mohli znamenat je kapitola sama pro sebe. Že by opravdu nešly přeložit názvy: SkyFall, Iron Sky, Ghost Rider, Total Recall, Avengers nebo je to jen nad chápání diletantů z vydavatelství?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Trochu se zklidněte, názvy se obecně nepřekládají. Naopak mě irituje to, že to dělají, protože to lidi zkouší dělat literárně tam, kde to mají přeložit doslovně, a naopak.

Významy slov se mění, já rozhodně nechápu to sam pod pojmy specifikace a popis. Specifikadce je pro mne totiž technická věc, určení vnitřních, funkční apod. parametrů. Popis vnímám jako vyprávění o vlastnostech lidí a vůbec netechnických předmětů.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ale on může být i popis zdroje - je černý s drátěnou mřížkou a má kabely napevno. To je popis.
Specifikace zdroje je např. špičkový výkon 400W, na 12V větvi zvládne 20A ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chcete tím snad naznačit, že bez blbé angličtiny bychom nemohli popsat ten zdroj? Svatá prostoto, je vidět, že neovládáte svůj mateřský jazyk, styďte se.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ač lásku k naší mateřštině s vámi sdílím, tak si říkáte o to, aby vám někdo nastavil zrcadlo větou: Svatá prostoto, copak by nešlo zvolit si nick bez použití té blbé angličtiny? 0:) (já vím, to byla podpásovka, mluví ze mě vaječný koňak a rumové vánoční pečivo :) )

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám na to stejný názor jako Damel. Taky mám rád svou mateřštinu, ovládám ji - troufnu si říct - na slušné úrovni, taky mě štvou anglicismy nebo jiná slova, která nesmyslně zaplavují češtinu (když už český výraz existuje), a snažím se takovým výrazům vyhýbat, i když mi to bohužel taky nezřídka uklouzne.

Ale proč ti tolik vadí zrovna slovo "specifikace"? Jak jinak to říct česky, aby to mělo úplně stejný význam? Třeba zmíněný "popis" nebo "určení" na to úplně nesedí, má to jiný význam. Snad to zkusit opsat nějak víceslovně, ale asi už to bude znít hůř a je otázka, jestli to bude významově stejné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a opis budu dost těžko cpát do už tak dlouhého titulku…

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Budu hádat - forum zive.cz a minimálně moderátor. Měl bys jít pořádně seřvat Kineczka za ty jeho LN/ULN pitchoviny (navíc vymyšlené - jedině on dokáže roztočit Noctuu - jak jinak než ULN - na 100-200 rpm ikdyž to nejde ani kdyby se na hlavu stavěl). Z takovejh je zase blbě mě protože lžou, umí kulový a navíc mají funkci, prostě takovej Stach II.

Jenom diletant si bude překládat něco co v ostatních zemích nepřekládal už jen z toho důvodu, že se to líp hledá a nic to nestojí plus je název jistý brand (kamenuj mě :D). Podle tvé logiky bychom se nejspíš měla přejmenovat Škodovka do všech světových jazyků, to by byl panečku úspěch!

PS: pocházím z místa, kde se narodil Josef Jungmann, ale že bych cítil potřebu používat slovo nosočistoplenka místo kapesník opravdu nemám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem nemám místo vás použít místo slova diletant třeba neodborník abychom si rozumněli?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je vidět, že jste nepochopil. Názvy výrobků, programů a podobně se nepřekládají. Ale názvy filmů a podobně ano.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A podle toho to vypadá. Příklad: Wicker park (film) - Miluj mě, prosím. Co to jako? Nemám slov…

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tady je problém spíš v tom, že to nemá s překladem vůbec co dělat. Je to prostě vymyšlený úplně jiný název. Tenhle jev (u filmů a možná i někde jinde) mi taky přijde naprosto nesmyslný, neměl bych nic proti (rozumně udělanému) překladu, ale tyhle paskvily mě dost vytáčí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jak tady někdo poznamenal že by si koupil raději zdroj s větví určenou pro audio. No tak takový jsem v životě neviděl. Proto se ptám, existuje nějaké bastlířské udělátko které by z normální větve (12V5VGNDGND) udělalo tu kvalitní - audio ? ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pořád nemůžu vymyslet, nač potřebujete takové věci? Obvykle si člověk, co chce kvalitní zvuk, koupí kvalitní zvukovou kartu, která má vlastní dobrou filtraci napájecího napětí. To fungovalo už před deseti lety, kdy ze zdrojů lezly občas hrozné věci. Následně si to vyvede do dobrého zesilovače a do dobrých beden. Neříkám, že je to váš případ, ale typický český přístup je nakoupit šmejd (Eurocase, int. Realtek, xyz.1 bedny Genius) a vyrábět z toho něco, čím to nikdy nemůže být.

Nemusím snad dále připomínat, že dnešní špičkové zdroje mají i na plném výkonu zvlnění, které se skoro blíží hranici chyby měření, takže přímo ze zdroje orpavdu žádný šum nepůjde.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já to nepotřebuju, jenom mi to přišlo jako zajímavá idea.
U zdrojů mi víc vadí jaké mají teňoučké káblíky, na to kolik tam teče ampér...
Ono to jde poznat i po hmatu - jak se v zápřahu pěkně hřejí...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Díky za recenzi, je dobré vědět, že výrobce ani nedodržuje parametry, které sám deklaruje. Obecně ohledně výkonu PC zdojů je to nafouklá bublina a i proto taková situace mohla nastat. Většina běžných kancelářských systémů se do 100W lehce vejde.
Co se týče dodělávek apod., tak si myslím, že je to pro velice úzký okruh lidí a doby bastlů jsou nenávratně pryč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro všechny zastánce levných sra*ek typu EuroCase:

Pravidlo č. 1 - NIKDY nešetřete na zdroji, dáváte mu na milost to nejcennější co v PC máte, konkrétně Vaše data!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Že se nedá navrhnout kvalitní spínaný zdroj ?
Já třeba k napájení síťových prvků a 3 disků využívám doma průmyslový zdroj zdroj weir hss 100, vyrobený v roce 1992, který jsem zachránil z jakéhosi case, asi prehistorického diskového pole s dvěma disky ještě s ST-506, od té doby běží cca 8 let u mě doma v racku. Každá rok údržba - čištění (ventilátor ale nemá), přeměření kapacit.
Dál mám pár zkušeností se zdroji z CNC strojů ještě z konce 80. let, vyrobené v ČR. Stále funkční, elektrolyty (Tesla :D) stále žijí a kolikrát mají lepší parametry, než by byly nové podle katalogu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mozna to bude zdejsi zajimat, neco k tematu zdroju obecne:
http://rayer.g6.cz/elektro/psu4pc.htm
A testik meho noveho PSU od Seasonicu:
http://rayer.g6.cz/hardware/s12ii430.htm
Vcetne reseni problemu s aktivnim PFC a starou trapezovou UPS

Behemote, muzu tuhle fotku pridat na web?
http://diit.cz/sites/default/files/images/8736/priklad_smejd_zdroj.jpg
Este bych poprosil o fotku stitku toho zazraku, abych vedeli co to je zac.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někdy si počtu, dík :) Ohledně toho Seasonicu, nemá tam bočníky? Mají strašně malý odpor (protože ty proudy tečou přes ně), takže diodotestem se ti bude zdát, že jsou všechny +12V větve spojené. Co z toho tvoří ty „větve“ je, jak už jsem tu někde psal, přítomnost bočníků, na kterých se odměřuje protékající proud a podle toho (ne)zasahuje OCP ochrana na konrolním čipu. OEM verze je nemají, ale plonohodnotné S12II vždycky měly ;-)

Co se týče těch PFC, no, částečně v tom je i ekonomičnost (je levnější tam dát pár tranzistorů a diod), ale na druhou stranu, účiník se s tím blíží skoro k jedné během jakékoli zátěže, což pasivní ani z principu nemůže, ta je vlastně vyladěná na určitou zátěž a kolem ní se už zhoršuje. Aktivní PFC má samo o sobě horší účinnost (tratí se tam pár wattů), ale díky tou, že zvyšuje vstupní napětí až někam k 400 V, tak se zvyšuje účinnost transformace. V konečném důsledku jsem přesvědčen o tom, že dnešní 80+ gold/platinum zdroje by při nahrazení aktivním PFC za pasivní měly účinnost horší, protože tam je spínání a trasformace tak dobrá, že 50-75 V navíc udělá víc, než se ztratí na PFC.

Jinak osobně bych to řešil jak jsi tam zmínil a jak se to často dělá - předřazením usměrňovače a kondenzátoru před zdroj, jsou bez problémů schopné fungovat na stejnosměrný. V konečném důsledku je to možná i lepší. S aktivním PFC odebíráš menší jalový příkon a teoreticky bys tak měl dát delší čas běhu na baterie. Jo a díky za vybíjecí charakteristiky, baterie mě úplně nenapadlo studovat. Nějaké zmínky jem o tom zahlédl, ale tady vidím prvně, že při velké zátěži je kvůli procesům uvnitř baterie část energie nevyužitelná (tzn. že s proudem neklesá doba ani náhodou lineárně). Takže moje rozhodnutí z praxe nahrazovat akumulátory těmi největšími, co se fyzicky vejdou dovnitř, se ukázalo jako správné. Nejenže mají větší nominální kapacitu, ale odebírá se z nich pak poměrně k jejich maximálnímu proudu méně, tudíž pak díky charakteristikám vydají víc energie.

Fotku si klidně vezmi, ukrad jsem to na BadCaps, akorát neregistrovaní to nevidí, takže jsem to sem uložil. Penťák to tam dával do gutless, bloated atd. Štítek si tam vezmi, tady si zatím ještě nikdo nezkoušel tipovat, kolik je na něm napsáno. Co bys řekl ty než se na něj mrkneš? :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bocniky? Nevsim sem si leda by se maskovaly jako dratove propojky, tech tam par je ale to budou nejspis jen propojky a nebo neco SMD, na dryhou stranu sem poradne nekoukal, protoze se tistak nedal snadno vyndat z case...
PFCcko mam uz vyreseny, ale kapanek me to nastvalo, ze kuli takovymu zlepsovaku ma clovek zas starosti navic a v podstate si v kramu nevybere. Kdyby ty ricici obvody udali aspon tak inteligentne, aby chodily i pri trapezu tak nic namitat nebudu. Proste se nemuzu ubranit dojmu, ze to je jen tahani dalsich penez z kapes zakazniku. Ale tak za tu smartku sem dal peto a vyreseno :)
Aha, na badcaps moc nechodim, kdyztak hod link at to nemusim hledat. Co ja vim, napsat si tam muzou cokoli treba 300W, realne bych z tomu vic jak 100-150W nedal.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno, ty do vzduchu vyzvednuté, obvykle silnější měděné drátové spojky jsou ve skutečnosti bočníky. Případně bývají SMD, napájené přímo.

Tak ono tolik těch starých UPS v oběhu není, tehdá se jich tolik neprodávalo…tak proč to řešit.

Nominál to má mít 500 W :D http://badcaps.net/forum/showpost.php?p=295575&postcount=486

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No tak pozor, v Czech Computeru lze stale radu APC Back UPS koupit a neni tam jadiny upozorneni, ze by to mohlo delat s novymi zdroji problemy.
http://www.czc.cz/apc-back-ups-cs-500ei/20961/produkt

LOL, tak tech 500W asi je PMPO (Pet Minut Pred Odpalenim), tomto pripade mozna spis Milisekund... :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Fíha, jsem si myslel, že to už všechno dělá simulaci sinusovky, a vono ne…díky za info, může v budoucnu předejít dost problémům…

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

to RayeR: takychto zaloznych zdrojov mame v prevadzke niekolko sto kusov (od novych az po stare mozno viacej ako 7 rokov) a ziaden problem so starymi alebo novymi zdrojmi nemame. Chyba bude niekde inde.

tu sumix : ES seria je navecsi nepodarok APC, nebrat. Taketo pripady ako popisujes, nam autorizovany servis APC vracia ako neopravitelne (draha vymena elektroniky).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

p.s. asi vsetky off-line UPS(a aj niektore line-interactive) nemaju na vystupe sinusovku. To nieje otazka novej alebo starej UPS. To je otazka pouzitej technologie a ceny. Ak chces sinus, tak si priplat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano je to "otazka pouzitej technologie" ale ani to nesouvisi s tim, jesi je UPS offline nebo online. Jde jen o tyo pouzityho invertoru. Logicky driv, kdyz byly zdroje uplne bez PFC nebo s pasivnim PFC, tak nebyl zadny duvod delat UPS se sinusem, kdyz reseni s trapezovou aproximaci bylo jednodussi a levnejsi, ale ta doba se zmenila. To neni zadny muj vymysl. tyhle problemy ma s novymi zdroji spousta lidi, kteri maji tento typ UPS, jako napr. ta statra BackUPS x00 CS. Jak sem na webu psal, zalezi take na zatizeni toho zdroje pri provozu z trapezovu. Uzivatele, kteri maji novejsi usporny komp, tak s tim nemusi mit problem. Treba kamos ma core i3 kery v idlu celej komp bere kolem 40W tak mu to bezi. Ale pri vetsim zatizeni to ten zdroj neda.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja som netvrdil, ze je to tvoj vymysel ale len, ze problem je niekde inde. Ani, ze to suvisy s typom UPS. Len som napisal, ze sa to vyskystuje v skoro kazdej off-line UPS a niektorych line-interactive UPS. Tiez poznam rizika tohto riesenia a ten problem ako taky my dvaja nevyriesime. Ludia ich kupuju a vyrobcovia ich predavaju. Kazdy je spokojny.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Díky za poznatek ohledně té ES. Já nad tím (asi 4 roky zpátky) moc neuvažoval, prostě jsem vzal UPS dle předpokládané max. zátěže a líbilo se mi, že do ní můžu rovnou zapojit prodlužovacího "psa", což do jiných UPS nejde.

Zajímalo by mě, jestli skutečně to je neopravitelné (tj. jestli to neříká APC s tím, že pro ně je výhodnější, když si zákazník koupí celou novou UPS - teda pokud to ovšem nemá být záruční oprava), nebo ne. Pokud by to byla jenom nějaká diskrétní součástka, třeba ty všude možně odcházející kondenzátory, tak by se to opravit dalo. Horší ale bude (pro mě) přijít na to, v čem by ta chyba mohla být. Podezříval jsem ty kondenzátory, ale po rychlé prvotní prohlídce se pohledově zdály OK. Jen mě trochu překvapuje, jestli ta ES řada jsou takové zmetky, že jsem nevygoogloval zmínky o takovém chování a ideálně i jeho příčině a případně možnosti opravy.

Co se týče průběhů na výstupu, tak tam je mi jasné, že to nezávisí na stáří UPS a že u těch levných (tj. převážně offline) nebude sinus, spíš by mě zajímalo, jaký konkrétní výstup je u které UPS :-). Kdybych měl osciloskop, tak nebudu nad tím koumat a rovnou to zjistím, ale bohužel nemám :(.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

My sme to tiez pred kupou extra nestudovali. Tiez sme ich zacali pouzivat kvoli tomu, ze mali klasicke zasuvky a nemuseli sme robit redukciu (predlzovacku) na klasicke zasuvky. Po case sa ale zacali poctivo kazit. Vsetky ale vydrzali dlhsie ako zaruku (3-4 roky) . Polovica z pokazenych nesla opravit. To kde je presne problem neviem. Mam to od kolegov, ktory ich posielaju na opravu. Ak by ta to strasne zaujimalo mozem skusit zistit.
Opravitelne urcite budu ale ocakavam, ze pri dnesej cene prace, sposobe opravy (vymeny celych modulov namiesto vymeny pokazenych suciastok) a vysokej ceny nahradnych dielov to vyjde drahsie ako novy. Je to des, ked kvoli blbej jednej suciastke vyrobcovia menia cely modul.
Aj z tohto dovodu si chceme zacat opravovat zalozne zdroje samy. Pri tom mnozstve UPS, co sme dodali sa nam to vyplati.

My sme to nijako neriesili aj z dovodu, ze su s nimi ovela vecsie a castejsie problemy ako s CS radou a o to viacej by sme mali telefonatov a servisnych pripadov. Bohuzial tie chyby nebolo mozne ani jednoducho vyriesit a tam sa aj ukazalo, ze to nieje az taka vyhoda mat na zaloznom zdroji klasicke zasuvky. Pri klasickych UPS sme pri poruche UPS jednoducho po telefone navigovali zakaznika aby vytiahol napajaci kabel a kabel redukcie zo zalozneho zdroja a zapojil ich do seba. Tym padom sme jednoducho docasne obisli vadny zalozny zdroj. U UPS ES sme to jednoducho urobit nemohli a zakaznik musel zhanat predlzovacku aby mohol docasne vyradit pokazenu UPS, lebo vsetky zariadenia boli zpaojene priamo do UPS.
Poucili sme sa a uz ES radu nepouzivame.

Priebehy na vystupe kazdy seriozny vyrobca UPS popisuje v dokumentacii, takze osciloskop nepotrebujes. Zatial som nemal problem tuto informaciu najst.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Děkuju za info :-). Pokud by se ti podařilo něco víc k tomu zjistit (na čem to odcházelo, tj. jak by se to dalo spravit), tak bych byl jedině rád. Sice jsem koupil místo toho novou lepší UPS, ale prostě mě štve, když bych měl vyhodit skoro funkční věc, která se dá třeba za pár korun opravit a bude sloužit dál. Přesně jak říkáš, že to je s těmi opravami výměnou modulů, nevýhodností to opravovat kvůli hodinové sazbě techniků a podobně, čímž se ovšem generuje spousta převážně zbytečného odpadu).

S tím, že osciloskop netřeba, máš pravdu, ale řekl bych, že ne úplně (ale možná je chyba i na mojí straně). Samozřejmě jsem to hledal - našel jsem "Iterační aproximace sinusového průběhu" - což je termín, který jsem jinak asi nikde neviděl (narozdíl od zavedených termínů pro typické průběhy, jako např. obdélník, trojúhelník, pila, modifikovaná sinusovka, čistá sinusovka, ...). Tak jsem hledal ve francouzské sekci APC (abych našel (téměř) stejný model, jako se používá v ČR), tam jsem našel "Sinusoïde approchée", což je něco jako aproximace sinusovky, pak jsem zkoušel německou sekci ("Stufenweise Annäherung an eine Sinuswelle" - což odpovídá tomu českému výrazu). Takže jsem nevěděl, co to je vlastně zač. Nakonec jsem ten výraz zadal do googlu a objevil to paradoxně tady: http://www.svarforum.cz/forum/viewtopic.php?pid=40248#p40248 :)

Pod tou iterační aproximací bych si představil něco daleko sofistikovanějšího, řekněme skoro čistou sinusovku, jenom trochu "hranatější" :). Právě proto jsem se ptal :).

Mimochodem, do elektro(tech)niky trochu vidím, ale jen docela omezeně, tak by mě zajímalo, proč je tak složité vyrobit na měniči sinusovku, nebo aspoň něco, co by se jí podobalo daleko víc než ta modifikovaná sinusovka.

4redakce: Jinak když tu je řeč o UPS, co třeba kromě testů zdrojů občas do recenzí přihodit i nějakou týkající se UPSek? :) Sice to je asi docela okrajová záležitost, ale snad by si to nějaké čtenáře taky našlo... A ideálně zabrousit i do vod jiných výrobců než standardně používaného APC.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna tenhle Seasonic mi u jednoho PC fungoval dobře s Back-UPS ES 700 (což bude, odhaduju, podobná, ne-li horší UPS, jako řada CS). Tedy do doby, než ta UPSka začala blbnout - občas, nejspíš při výpadku sítě/přepětí/podpětí odpojila síť, ale už se nepřepla na baterku, nebo spíš se dostala do nějakého divného stavu, kdy pořád pískala, ale měnič už nejel. A pískala takovým divným způsobem, na jiné frekvenci než je běžné třeba při výpadku, navíc to nešlo vypnout jinak než odpojením baterky... ještě se budu muset podívat, jestli náhodou nevykoumám, v čem je chyba. Zkoušel jsem do ní dát fungl novou baterku z Back-UPS RS 550, kterou jsem koupil místo té ES, ale chovala se stejně.

Co se týče UPS celkově, nevíte někdo o nějakém přehledu, co leze z jaké UPSky (tím myslím obdélník, modifikovaná sinusovka, sinosovka, ...)? Já jsem to nikde nedohledal konkrétně, všude se jenom mluví o obdélníku nebo o sinusu, na stránkách APC jsem třeba k Back-UPS CS našel něco o "aproximaci sinusovky", což teda pokud vím není žádný zavedený termín a můžu si pod tím představit leccos (i když bych to tipoval na modifikovanou sinusovku). Konkrétně by mě to zajímalo pro Back-UPS CS 350/500, Back-UPS ES (700) a Back-UPS RS 550 - ta by měla mít na výstupu sinus, nebo něco, co se mu blíží. Nevíte k tomu něco blíž?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl bych na čtenáře jednu prosbu (:

Potřeboval bych dva šestipinové PCIe napájecí konektory. Kdyby někdo ideálně v Praze měl jednu či víc vadných grafických karet, odkud bych to mohl kuchnout, či věděl, kde se to dá koupit, budu moc rád, když mi dá vědět ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem odbornik na spinany zdroje, ale z tohodle clanku mam trochu usmev na tvari a trochu zdeseni v ocich.
Takova smes znalosti, dobrych poznamek a ocernovani a PR kecu ruku v ruce s gangstas pimpovanim.

1.strana -
seznam chyb je k popukani, copak asi znamena diodova lecba a co jsou to presne znamena "podhodnocene", a u popisu k cemu je PFC jsem taky zasnul.
2.strana -
- " topologie by klidně zvládla napěťový zdvojovač, " jasne :-)
- "Cívka PFC se zdá být opravdová" - hm, tak co ji treba premerit, at se nam to nezda
- "680 uF v sérii, což dělá 340 uF efektivně" - to je nejaky poslanecky zpusob pocitani?
- vymenit 13007 za 2SC2625 ma teda valny efekt, mensi napeti, spicka to zvladne propalit rychleji a jinak maji kolektorovou ztratu stejnou (80W), takze prast jak uhod. Zbytecna vymena.
- " zoufale tenká" - tak schvalne, kolik uz neni zoufale tenka? 3mm?
- " výkonné 125VA trafopájce" - jasne, to je delo, indukcni.
- " zkrátil elektrody" - kazda soucastka ma elektrody, svareci elektrody.
3.strana -
- deska ok, ocisteni lihem by neskodilo, spinace zateze maji max 6A, takze 75W na 12V, docela na tesno.
- ocenuji trosku slusny meraky oproti jinym serverum. Radsi bych videl opravdovou kvalitu, fluke 87, agilent u1272 atd
4.strana -
- fajn, merime zvlneni. Co takhle prechodove jevy. Ano, vyrobce nam na krabici lze a misto 350w zvladne 330w a pak ochrana vypne (tak nakonec ma nejake ochrany)
5.strana -
- "Přestřelená tlumivka", "vecpal ještě 680uF kondenzátor" - ale uz vazne, chtelo by to videt schema, nejake vypocty a simulaci v LTspice treba. Pak vasim modifikacim uverim. Jinak placani do vetru.
- " při zapojení do série je jejich kapacita poloviční" - jednicka s hvezdickou
- linky na datasheety bych prosil
Zaver -
- hazeni spiny, nic vic
pokud vyrobek dostal ve zkusebnach vsechny potrebny papiry a nalepky nevidim duvod proc by nemohl byt na trhu. At si kazdy rozhodne jestli chce zdroj za 400kc nebo za 2000kc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1. Kdyby se někdo zeptal dřív, odpovím mu dřív (: je to převzatí termín z angličtiny, který se mi líbil, proto jsem ho také převzal. Primárně se začal používat u zdrojů, kde byly na +12 V místo usměrňovacího můstku dvě diody ghetto stylem spájené dohromady, výstup pak vedl obvykle přes chladič či nějaký jiný metalický bazmek.
2. inu co by nezvládla, donedávna celkem běžná věc
tak až budu mít čím, milerád, do té doby holt budete muset vystačit s optickou analýzou složení, nebo to taky nečíst
2×680 uF v sérii mi opravdu přijde jako 340 uF, jestli vám ne, máte rozbitou fyziku
napěťové špičky se tam neocitnou, rozhodně ne větší jak je napětí toho tranzistoru; ano, ovšem plocha pro výměnu tepla je větší, takže se ten výkon lépe odvede, díky chladiči to bude chladnější a zvládne to fungovat na 100 %, možná i víc
jako u skříní, od 1,5 mm nahoru to začíná být co k čemu
divil byste se co je to za mrchu, oproti 75W úplně jiná dimenze; rádoby negativní projevy tu rozebírat nebudu, každopádně tyto pomluvy jsou trochu mimo realitu
3. očištění proběhlo pokud se dobře pamatuji, zbytek nějak nepobírám
to vidíme stejně
4. jestli jsou myšleny změny při skokových změná odběru, zatím to není s výbavou možné, do budoucna v plánu
četl jste to vůbec? přijde mi, že ne…
5. jestli máte dojem, že budu u každého šmejdu na trhu dělat napřed schéma, to zadarmo zveřejňovat a ještě mít hrozbu žaloby nad sebou, tak asi žijete v jiné realitě; každopádně mi přijdete jako teoretik, typické univerzitní vzdělání, týdny to budeme teoreticky rozebírat, dělat schémata a pak na tom něco zjišťovat…já prostě na základě praxe provedl úsudek, udělal experiment a měřením si ověřil výsledky
datasheety budu pravidelně dodávat v dalších recenzích, tady už to moc nemá smysl, názvy součástek jsou, nalézt se to dá, jsou to skoro všechno generika co dělají desítky výrobců
závěr - očividně nemáte moc ponětí o tom, jak probíhá „zkoušení“ výrobků v Evropě…když to VŮBEC do zkušebny jde!

apropo, skvělý případ státní garance kvality byla tuhle vodka od Draka, jestli po tomto ještě někdo má dojem, že evropské/státní orgány fungují a zaručují nějakou kvalitu, pak se nemá smysl s takovým člověkem bavit, to je prostě ztráta času, je mi líto

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

chapu kam recenze smeruje a vitam snahu ukazat lidem nekvalitu vyrobku, jednim dechem dodavam, ze nerozumim proc hanite vyrobek, ktery je navrhnuty za ucelem uspokojit levny segment trhu. To je jako si koupit skodu 120 a lamentovat nad nepritomnosti aribagu a deformacni zony, protoze vyrobce setril a svaril to gheto stylem a ne moderne.

Nechapu co je na diodach spojenych ve vzduchu spatneho oproti mustku, dioda jako dioda, co naopak chapu, jaky to ma vliv na celkove naklady vyrobni serie.

U spojeni kondenzatoru jsem narazel na to, ze 2x680u v serii JE polovina, zadny efektivne neefektivne, proste polovina. Muzu si to pocitat jedna lomeno kapacita bla bla, a nebo selsky, ze na kazdem kondenzatoru je polovicni napeti, tedy kapacita.

Spatne jste me odhadnul, nejsem zadny univerzitni teoretik. Praktit, ktery si to umi spocitat, zmerit. Je docela dobrym zvykem pri opravach a rozborce si to schema nacrtnout at vime jak moc teda vyrobce setril, jak to cele funguje. Jedno schema je mnohem lepsi, nez tri stranky popisovani jak nekvalitne ty diody, tranzistory, civky, kondenzatory vypadaji. Nechci znat dojmy, chci exaktni informace. Nutit vas do toho nebudu :-)
A nebojte, za schema vas nikdo nemuze popotahovat.

Kdybych neznal ruzna schemata zdroju, nevedel co je to half-bridge, atd.. tak bych opravdu moc z recenze nemel. Recenze je neco mezi popisem pro laika (ktery se ma dozvedet proc je zdroj spatny) a odbornym vykladem (ktery bez znalosti, nejde pochopit) a na tom bych urcite do priste zapracoval.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Stodvacítku dneska nikdo neudělá, protože to nesplňuje žádné normy a nesmí to být na trhu. Můžeme se bavit o obsahu těch norem, rozumný střed tu je, kam to posouvá EU je mimo všechny meze, ale nějaké zákaldní normy tu být musí. Teď si vezměte ATX, dle mého názoru je ta norma dost slušná a nic nepřehání. High-end je bez problémů třeba v pětině tolerancí daných ATX. Pak tu jsou šmejdy, které se do mantinelů nevejdou ani náhodou. Jak to, že toto může být na trhu? Zdá se vám to v pořádku? Mě určitě ne.

No tak samozřejmě jsou spojené diody velmi špatně, jednak to nemá ani zdaleka parametry můstkových usměrňovačů z hlediska např. ztrát, a už vůbec nemluvím o tom, že jsou dost často nějaké 5-6A diody tam, kde štítek specifikuje 20A odběr na té větvi…

No schémata mám alespoň zhruba tak nějak za ty desítky prohlédnutých zdrojů v hlavě, a když ne, dají se využít schémata již existující. Jak jsem tam snad i někde zmínil, ta topologie je stará, používaná už od lepších AT zdrojů, dále přes ATX zdroje. Jsou si dost podobné a stačí vyjít z jedné a jen identifikovat rozdíly. Jako že mnohdy mezi desítkami tady těch čínských šmejdů jsou z nich jeden jak druhý.

Ano, tak nějak ta recenze je. Nechtěl jsem ovšem dělat 100% teoretický rozbor, protože to je nošení dříví do lesa. Kdo chce vědět přesně jak vypadají různé topologie apod., v článku se dozví, jaké pojmy by měl znát a může se podívat na Hardware Secrets, kde vyšel dobrý základ v podobě Anatomy of Switching Power Supplies. Případně nastudovat nějaké odbornější weby. Nebo jít číst BadCaps a ptát se. Dělat to zas zcela odborně, na to sám nemám znalosti, to přiznám bez skrupulí, dále odborníků tolik není a obvykle už ví zač je toho loket, a z běžných čtenářů by to nečetl nikdo…

Efektivně nechápejte jako nějaký exatní odborný výraz, to je prostě slovní balast :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A co je tedy ta diodová léčba?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Čtyři diody na vstupu místo můstkového usměrňovače a/nebo dvě diody na výstupu místo můstkového usměrňovače.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže když se místo integrovaného můstku použije totéž z diskrétních součástek, tak je to špatné.
V čem?

Vždyť zrovna u větších proudů to může být výhodné finančně, líp se to chladí a funkce je úplně stejná.

Ty dvě diody na výstupu (čeho?) jsem moc nepochopil. To je nějaká specialita spínaných zdrojů?

Jak se to jmenuje v angličtině zkusím to vygooglit.

Také bych se přimlouval pro připojení schémat úprav, případně kritizovaných věcí.
Moc spínaným zdrojům s trafem nerozumím, ale zajímá mě to a když to uvidím na schématu tak to snad pochopím a budu schopen najít ve zdroji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsem si přečetl tvou odpověď kolegovi výše a chápu důvod kritiky použití diod protože jsou poddimenzované a zapojené na přímo na jiné součástky.

Čili je problém v konkrétním připojení konkrétních součástek a ne v principu použití diskrétní součástek místo integrovaných do můstku?

Ten můstek by přece mohl být poddimenzovaný úplně stejně.

Na ten Hardware secrets se určitě podívám. Díky za odkaz.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V principu mohou být nahrazeny i poddimenzovanými můstky, ale to se obvykle neděje, protože (minimálně donedávna) byly poddimenzované můstky pořád dražší jak diody.

Potíž výkonových diod na vysoká napětí je, že ty na velké proudy jsou už drahé a velké a nakoenc zaberou ještě víc místa, jak můstek. V praxi se pak osazují i „4A“ diody co mají velikost pouzdra jako 1,5A, takže je jasné, kam to s tím výkonem vede.

Na výstupu (sekundár) to je pak kapitola sama pro sebe. On se můstek dá mnohdy slušně přetížit když je dobře chlazen a špičky na něm nejsou dlouhé (časově). Dioda s jediným chlazením v podobě několikacentimetrové tenké elektrody to zvládne dost těžko.

Obecně je to prostě bráno jak dost prasácké řešení a proto na to vznikají taková ironická ovznačení, to je celé :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

OK.
Ale 1,5 A není zase tak málo, když je zatížena pouze 1/2 periody ne?
To dává v můstku 3A na 230V.

To jsem nakonec pochopil, že je to bráno jako prasácké řešení, ale příště by bylo vhodné vysvětlit použité pojmy, zejména když je článek určen laikům.
V tomto případě by 1 fotka a věty vydali za půlku tohoto vlákna.

Jak se to nazývá v angličtině?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V průběhu času teče výkon vždy přes jednu diodu v tom můstku. Aby dioda byla schopna ustát větší proudy, je třeba, aby ty špičky trvaly kratší čas. To jsme ale řádově jinde než jaká je síťová frekvence, takže se to tu neuplatní. Navíc vždycky mohou vznikat nějaké odběrové špičky na které nestihen včas zareagovat PFC cívka apod., nemluvě o tom, že slušně navržené zařízení má vždy výrobní tolerance nad možnou zátěží (vč. špiček).

Při zahrnutí 70% účinnosti a účiníku 0,7 už máme využitelnou méně jak polovinu výkonu, který přes ten můstek proteče. To je nějakých rozumných 100 W.

Neříkám, že samotné diody jsou z principu špatné, ale bezpečné jsou tak 2 A pro 200 W na výstupu a 4 A pro 400 W na výstupu. (odhad pro účinnost kolem 70 % a pasivní PFC, tj. účiník kolem 0,7). Už u 4A diod je levnější tam dát můstek. A jelikož v levných zdrojích je to při osazení samotnými diodami vždycky špatné, tak proto se to takto chytlo.

Nj, to mě hlavně nenapadlo, že taková slangová prkotina zaujme tolik lidí :) V angličtině diode treatment.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale vzhledem k nabíjení kondenzátorů teče přes diodu mnohem větší proud kratší dobu, čili nemá moc smysl tady debatovat nad jedním číslem bez zapojení a datasheetu.

Nejsem si jist jestli se uplatní účinník při výpočtu proudu diodou. Myslím, že v tomto případě pracuje účinník pro odběratele a tedy co proteče didou se neztratí, ale využije. Ale asi bych si to musel nakreslit nebo nasimulovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Inu, jistě, i tak je ale ta doba minimálně na úrovni, specifikované v datasheetu pro špičky (8,3 ms). To je ovšem prostě špičkový odběr, u špičky se počítá, že se stane jednou za delší interval, ne stále, 50× za sekundu. A dobrý přístup opravdu není dřít to na krev a doufat, že ten usměrňovač to zvládne.

Zvlášť s malou vstupní kapacitou, což je typicky právě i u levných zdrojů (reps. u lepších také, ale tam si to mohou dovolit, to teď nebudu rozebírat), kdy kondenzátor odebíraný náboj prostě kolikrát nemá. To je pak kaskáda: tranzistoru klesá napětí, zvyšuje nárazově proud (takže špička na tranzistorech), kondenzátor si nárazově cucne ze sítě (špička na diodách). Toto je prostě ten problém. Ano, kolikrát to jakž-takž funguje i s přetěžováním, nějakou dobu. Pak obykle opotřebením dojde ke zhoršení parametrů součástek (typicky, odejdou kondenzátory), špičky se najednou zvyšují až daleko za nejbenevolentnější hranice, a bum. A toto se děje, to není žádná teorie.

Z hlediska diody je celkem jedno, co se s tím výkonem stanem. Ten výkon přes ni proteče ať už se využije, nebo proteče druhou diodou zpět do sítě. A ta první na to musí být dimenzovaná. (občas se najdou i výrobci-experti, co dokonce dají u léčby právě ty dvě diody, přes které se proud vrací, menší).

Můžete si ráčit všimnout, že u kvalitních produktů jsou naopak můstky naddimenzovány kolikrát i 4× nad jakékoli existující maximum výkonu. Tam to nemůže odejít skoro nikdy.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě k článku:

"2. Rána pod pás pro mne ovšem byla vyjádření, že „Obvod PFC (napsali PCF, pozn.) neslouží pro případ PC zdroje ke korekci účiníku, ale pro snížení zpětného harmonického vyzařování…“. Jestli se jim zdá „Power Factor Correction“ přeloženo jako „omezovač zpětného harmonického vyzařování“, tak nemá smysl se s dotyčnými pány „inženýry“ bavit a ve stejný moment jsem nad nimi zlomil hůl."

Ale on PFC oprevdu neslouží ke korekci účiníku, ale k potlačení vyšších harmonických, vznikajících při nabíjení kapacity za usměrňovačem a tedy ke snížení harmonického vyzařování. Podle anglické wiki používají pro obojí stejný výraz.
Mám nad Vámi zlomit hůl? :-)

Naopak, pasivní PFC(= cívka ve střídavém obvodu) přece musí zhoršit účiník.

http://en.wikipedia.org/wiki/Power_factor_correction#Power_factor_correc...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Samotná cívka by účiník zhoršila, ovšem v tomhle případě zlepšuje účiník proto, že tam jsou i kondenzátory, pokud vím. A nezjistil jsem, že by se v tom odkazu nemluvilo o kompenzaci účiníku :)... nebo mi něco uniklo?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by na zdroji nebyla cívka, pak je účiník 1, protože kondezátory jsou v stejnosměrné části obvodu a tudíž nemohou posunout fázy ve střídavém.

(Za provozu je kondenzátor je nabitý na určité napětí a proud ze sítě teče pouze, když průběh napětí v síti přesáhne toto napětí kondenzátoru. Z toho vyplývá, že proud je ve fázy s napětím(maximální proud při maximálním napětí), ale není to sinusovka, tedy zákonitě obsahuje vyšší harmonické kmitočty. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Power_factor_75.jpg )

Odkaz vede do poloviny článku o "Power factor", kde je vysvětlen tento termín v nelineárních systémech - spínaných zdrojích.
V první polovině řeší lineární systémy - česky účinník.

V části před nelineárními zdroji je použit název "Distortion power factor". Myslím, že se používá i nějaký český výraz, ale nejsem si jistý jaký. Asi harmonické zkreslení. http://cs.wikipedia.org/wiki/THD

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Asi jsem měl dát odkaz na tuto kapitolu, kde je vysvětlen i vznik. Ale snad to nebylo tak těžké najít:-) http://en.wikipedia.org/wiki/Power_factor_correction#Non-linear_loads

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by tam nebyl obvod pro korekci účiníku, tak je tento maximálně 0,6, typicky horší. Někdy si zkuste vzít starý zdroj bez PFC a přeměřit to.

To ovšem funguje v případě, kdy je kapacita velmi dostatečná na to, co se z ní odebírá na druhé straně. V praxi, a zvlášť právě u levných zdrojů s nedostatečnou kapacitou na vstupu, dochází k tomu, že kondenzátor kolikrát náboj vůbec nemá a na tranzistorech vznikají zajímavé věci/ošklivé průběhy. Jak klesá napětí, roste proud tranzistory. Nezřídka dochází k těm propadům napětí na sekundární straně (které jsou nakonec myslím zřetelné i u druhého zdroje), když PWM nestíhá reagovat dost rychle, anebo je na svých limitech. Nezřídka časem vzrostou proudové špičky na tranzistorech tak, že explodují.

Ten výkon se z kondenzátoru odebírá o tři řády častěji, než do něj ze sítě teče. Při takových propadech pak zákonitě rostou proudy odběru ze sítě. Jelikož je takový rozdíl ve frekvencích, zde právě vzniká to harmonické zkreslení, které se navíc, pokud není potlačeno, šíří elektrorozvodnou sítí, minimálně do blízkých spotřebičů.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

1, Jaký má charakter jalová složka a jak si vysvětlujete, že vzniká?
Vzhledem k tomu, že tam budou harmonické proudy, tak výsledek bude obyčejným watmetrem opět velká neznámá.
Určitě to vyzkouším.

2, "V praxi, a zvlášť právě u levných zdrojů s nedostatečnou kapacitou na vstupu, dochází k tomu, že kondenzátor kolikrát náboj vůbec nemá a na tranzistorech vznikají zajímavé věci/ošklivé průběhy."
Pokud kondenzátor nemá náboj, nemají z čeho vzniknout ošklivé průběhy (z hlediska fázového posunu proudu z hlediska harmonického zkreslení viz dále).

Pokud je kondenzátor slabý jeho napětí kopíruje napětí sítě, proudové špičky se rozšíří a klesne jejich maximální hodnota (přiblíží se sinusovce) a opět proud bude ve fázi. Protože napětí na kondenzátoru kopíruje napětí sítě a kondenzátor není schopen pokrýt část sinusovky, kdy napětí klesne pod hodnotu potřebnou k udržení výstupu klesne i výstup.

To nevysvětluje fázový posun před diodami na straně sítě.

3, Vůbec nechápu co se snažíte vyargumentovat a čím:
Harmonické zkreslení je zkreslení odvozené od původní frekvence - zde frekvence sítě. Nesouvisí s pronikáním frekvence oscilátoru do sítě.

Čím větší poměr frekvencí, tím se z hlediska kondenzátoru a sítě jedná o rovnoměrnou zátěž.
Pokud bude kondenzátor slabý a odběr bude mít konstatní výkon, tj. čím větší napětí sinusovky tím menší proud pak opět nedojde k fázovému posunu neboť proudový odběr bude symetrický s půlvlnou napětí. Proudový pokles při napěťové špičce je opět příčinou vzniku harmonických frekvencí(jiných než v případě správně navrženého kondenzátoru).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"Proudový pokles při napěťové špičce je opět příčinou vzniku harmonických frekvencí(jiných než v případě správně navrženého kondenzátoru)."

Asi vzniknou stejné harmonické frekvence, ale v jiném vzájemném poměru.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Trochu jsem dostudoval (: Díky za impuls, naučil jsem se funkci některých dalších konvertérů a aktivního PFC ;-) Dále uvedená trvzení nemám sám ověřena v praxi např. měřením, ale celkem těm materiálům věřím.

Skutečně, žádný výkon se nevrací. Jalovou složku to vůbec nemá, nevzniká fázový posun, ale nelinearita, zkreslení průběhu. Skoro si to zaslouží vlastní rozbor (jak se zdá, mnoho lidí má o účiníku v elektronice zastaralé představy), někdy to možná zkusím, až si to zkusím trochu naměřit.

Typický proudový odběr spínaných zdrojů je strmá špička kousek před maximem každé půlvlny průběhu napětí, která trvá krátce, asi do maxima průběhu napětí. Jak klesá kapacita vstupního kondenzátoru, roste tento proud (tato špička) a různé ztráty na primární straně zdroje. Pokud se bude kapacita výrazně snižovat, úměrně tomu poroste ta proudová špička. To odbouchne tranzistory, za předpokladu velmi dimenzovaných tranzistorů (a chlazení) ta špička každopádně poroste nade všechny meze, což odbouchne pojistku, usměrňovač (ne nutně v tomto pořadí). Pokud má PWM svou mez, tak jednoduše sekundár utře a napětí budou někde v kanálu se zvlněním na úrovni hodnoty toho napětí. Pokud mez nemá, saturuje se jádro a tranzistory vybouchnou stejně.

To, že tam je nekonzistence mezi proudem a napětím tím, že průběh napětí je jiný než průběh proudu, je právě tou příčinou účiníku menšího jak jednotka. Až druhotným projevem toho, jak jsem již zmínil, jsou vyšší harmonické, ze kterých je v reálu ta proudová špička složena. Evropská norma opravdu mluví o odstranění harmonických. Ty se do jisté míry dají odstranit a přesto výsledkem může být účiník výrazně menší jak jedna (např. odstraněním všech ostatních harmonických, kdy zůstane prostě jen nultá; je to trochu teorie, ale berme). Vyšší harmonické ale dělají mnohem více problémů, ovlivňují (často i těžce) i další zařízení (typicky motory), kdežto jalový příkon „jen“ zatěžuje elektrorozvodnou síť. Proto je povinná jejich redukce, ale už se tolik nikdo nezajímá o to, jestl ise tím zlepší i účiník.

V praxi se volí korekce účinku, a jmenuje se to tak proto, že při korekci účiníku tak jaksi postupně mizí i ty harmonické proudy, a přidáním aktivního PFC mezi usměrňovač a spínání se všechno za PFC maskuje jako kdyby to byla čistě rezistivní zátěž. Napětí a proud ve fázi, žádné zkreslení, žádné harmonické.

Snad jsem do toho vnesl trochu světla, já jsem dneska úplně ozářen, a to mám ještě co ke studiu, no jak praví přísloví, v nejlepším přestat, jdu se dát do pořádku a spát…a chtělo by to už taky hnotu s dalším zdrojem ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

1, OK

2, :-)

3, "Typický proudový odběr spínaných zdrojů je strmá špička kousek před maximem každé půlvlny průběhu napětí, která trvá krátce, asi do maxima průběhu napětí. Jak klesá kapacita vstupního kondenzátoru, roste tento proud (tato špička) a různé ztráty na primární straně zdroje."

Je to naopak. S rostoucí kapacitou roste úroveň proudové špičky a zužuje se (a přibližuje "maximu napětí").
Která součástka povolí v krajních mezích je záležitostí návrhu a je irrelevantní v této souvislosti.
.

4, "To, že tam je nekonzistence mezi proudem a napětím tím, že průběh napětí je jiný než průběh proudu, je právě tou příčinou účiníku menšího jak jednotka. Až druhotným projevem toho, jak jsem již zmínil, jsou vyšší harmonické, ze kterých je v reálu ta proudová špička složena."

Vidím to takto:
Vyšší harmonické jsou důsledkem/příčinou nesinusového průvěhu proudu. Tyto vyšší harmonické se způsobují nižší účinnost. viz. http://en.wikipedia.org/wiki/Power_factor_correction#Distortion_power_fa...
Čili si nemyslím, že harmonické jsou druhotným projevem nižšího "účiníku", ale příčinou.
Problém bude asi v názvosloví, kdy výraz účiník schovává téměř vše. Nemáte nějaký odkaz online?
.

"Evropská norma opravdu mluví o odstranění harmonických. Ty se do jisté míry dají odstranit a přesto výsledkem může být účiník výrazně menší jak jedna (např. odstraněním všech ostatních harmonických, kdy zůstane prostě jen nultá; je to trochu teorie, ale berme). "

Nechápu důvod ponechávat pouze stejnosměrný průběh a potlačovat frekvenci sítě(1. harmonická). To v té normě snad není. Nemáte odkaz?
.

5, "V praxi se volí korekce účinku, a jmenuje se to tak proto, že při korekci účiníku tak jaksi postupně mizí i ty harmonické proudy, a přidáním aktivního PFC mezi usměrňovač a spínání se všechno za PFC maskuje jako kdyby to byla čistě rezistivní zátěž. Napětí a proud ve fázi, žádné zkreslení, žádné harmonické."

Viz. bod 4, Myslím, že "účiník" je zhoršen harmonickými, čili jejich potlačení je primární cíl. Opět si nejsem jist zda za názvem účiník máme na mysli oba totéž. A proto znovu prosím o nějaký odkaz, snad se lépe pochopíme:-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To zúžení špičky je projevem toho, že se zvyšuje její maximum, není tak? Šířka může zůstat stejná, změní se výška a tudíž poměr. Každopádně, nemám žádné měření z praxe, ale co říkáte o tom, kdy ta špička nastane, nepřijde mi to úplně logické. Pokud kondenzátor má malou kapacitu a náboj se z nej vyčerpá vždy mnohem dřív, než se půlvlna průběhu napětí přiblíží maximu (aby se vůbec mohl začít nabíjet), tak přeci na tom kondenzátoru je (po vyčerpání náboje) nízké napětí, nebo je dokonce i blízké nule, pokud se vyčerpá úplně. Ta proudová špička vzniká proto, že za předpokladu toho, že kondenzátor drží dostatečný náboj po celou dobu, napětí na něm klesá málo, tak se nabije jen opravdu blízko amplitudy napětí v síti, a to celkem rychle. No pokud ovšem ten náboj dost dlouho neudrží, napětí na něm padne daleko dřív, tudíž ho i dřív „přebije“ napětí ze sítě a dřív se začne nabíjet. Pak by mohla i samotná proudová špička být širší, protože se začne nabíjet dřív, ale to nabíjení musí stále trvat až zhruba do amplitudy napětí ze sítě.

Účiníkem myslím z definice: poměr reálného příkonu ve wattech ku zdánlivému příkonu ve voltampérech.

Harmonické: myslím tím toto: http://sound.westhost.com/lamps/pf-f2.gif (mimochodem, Rod tam má dost zajímavých článků). Zde zobrazená špička v nelineární části je vlastně jen „suma“, složení všech jednotlivých vlnění. No ono ale teď, pokud všechny vyšší harmonické potlačíme a necháme jen tu základní, ta špička tam stále bude, zátěž bude stále nelineární a tudíž problémová, není tak?

Trochu jsem čekal, že se tu zadrhneme na tom, kde kdo začíná (nultá vs. první) :) Myslím ponechání jen základní sinusovky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"To zúžení špičky je projevem toho, že se zvyšuje její maximum, není tak? Šířka může zůstat stejná, změní se výška a tudíž poměr."

1. věta:
Při odběru proudu z kondenzátoru se snižuje jeho náboj. Náboj je zjednodušeně řečeno součin proudu a času. Zde je náboj dodáván v proudových špičkách a matematicky je tedy integrálem proudu dle času - plochu pod proudovou křivkou. Takže ano, ale chápal bych to spíš obráceně, to že je užší vede k tomu, že musí mít vyšší úroveň.

2. věta:
Viz. 1. musí být zachován náboj, pokud zůstane šířka stejná, úroveň by se neměla měnit.
.

Zbytek prvního odstavce:
V zásadě asi souhlas, proto neplatí, že čím větší kapacita kondenzátoru tím lépe.
Napětí kondenzátoru nemusí dosáhnout maximálního napětí sinusovky sítě. Kondenzátor se pak nabíjí delší dobu a nedojde k tak velké proudové špičce. Myslím, že je to dokonce žádoucí. Problémem je velký pracovní rozsah.

Zajímavost:
Pokud zdroj(spínaný bez PFC) pracuje při minimální zátěži generuje velké zkreslení. Při maximální je to zkreslení minimální.
Je to tím, že vyšší harmonické proudy jsou stejné, ale zvětší se proud sítě(zkreslení se uvažuje poměrně).

"Účiníkem myslím z definice: poměr reálného příkonu ve wattech ku zdánlivému příkonu ve voltampérech."

Beru to tak, že harmonické svým výkonem zvyšují zdánlivý výkon a proto se potlačují. viz. ten odkaz http://en.wikipedia.org/wiki/Power_factor_correction#Distortion_power_fa...
.

"Harmonické: myslím tím toto: http://sound.westhost.com/lamps/pf-f2.gif (mimochodem, Rod tam má dost zajímavých článků). Zde zobrazená špička v nelineární části je vlastně jen „suma“, složení všech jednotlivých vlnění."

Každý nesinusový průběh lze rozložit do sinusových průběhů. Nevím jak to přesně myslíte, ale to není jen suma. Je to skutečný průběh proudu a ten se zkládá z těch vyšších harmonických. Smažte to slovo "jen" a souhlasím.
.

"No ono ale teď, pokud všechny vyšší harmonické potlačíme a necháme jen tu základní, ta špička tam stále bude, zátěž bude stále nelineární a tudíž problémová, není tak?"

Nebude viz. odpověď v jiném vlákně.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě k čtvrtému odstavci:
"Vyšší harmonické ale dělají mnohem více problémů, ovlivňují (často i těžce) i další zařízení (typicky motory), kdežto jalový příkon „jen“ zatěžuje elektrorozvodnou síť. Proto je povinná jejich redukce, ale už se tolik nikdo nezajímá o to, jestl ise tím zlepší i účiník."

On se i ten účiník potlačením harmonických zlepší.
(Příčinou horšího "účiníku" jsou právě ty harmonické)

viz. zdroj na odkazované stránce wiki
o pasivní PFC:
"The disadvantages of passive PFC techniques are that they typically yield a power factor of only 0.60 to 0.70, and unlike active topologies, they require a voltage-doubler circuit for universal operation on most topologies above 150 W."

http://www2.electronicproducts.com/PFC_options_for_power_supplies-articl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se mi, že se stále motáme v tom, jestli byla první slepice, nebo vejce :)

Za předpoklad toho, co jsem odpověděl výše. Pokud potlačíme všechny vyšší harmonické toho proudu, a necháme jen základní. Ta proudová špička tam stále bude, není-liž pravda? A pokdu tam stále bude, tak bude stále vyrábět nelineární průběh a pokřivovat i účiník?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Zdá se mi, že se stále motáme v tom, jestli byla první slepice, nebo vejce :)

Za předpoklad toho, co jsem odpověděl výše. Pokud potlačíme všechny vyšší harmonické toho proudu, a necháme jen základní. Ta proudová špička tam stále bude, není-liž pravda? A pokdu tam stále bude, tak bude stále vyrábět nelineární průběh a pokřivovat i účiník?"

Pokud potlačíme harmonické, potlačíme tím tu špičku. Ta je tvořena právě těmi harmonickými, když nebudou nemůže být proudová špička!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jasně, složené vlnění (:

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vyplývá to i ze samotného řešení PFC. Sice jsem to přímo nepsal, ale proudová špička je způsobena změnou napětí na kondenzátoru. Tedy u aktivního PFC, kde je udržováno konstatní napětí toto odpadne. U pasivního je špička potlačena indukčností cívky a moje představa je taková, že při obrovské indukčnosti cívky budete mít opět na kondenzátoru konstantní napětí.

Tak mě napadá jestli ono slavné aktivní PFC není prachsprostá elektronická cívka.:-)

EDIT po dostudování: je to samozřejmě nesmysl :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

U aktivního PFC se většinou využívá boost verze. Je to taková pumpa, cívka se přirozeně nabíjí jak jí prochází proud a podle potřeby z ní tranzistor „přifoukne“ na kondenzátor. Jedno to řešení je popsané právě na webu s tím obrázkem co jsem sem před chvíli dával. Většinou se to liší jen o to, jakým způsobem je ten řídicí čip na co zapojen a jak bere svoje napájení, ale cívka, tranzistor(y) a dioda tam jsou vždy (no klasický boost :)).

Každopádně by mělo být aktivní PFC lepší pro usměrňovač a ač to samo nějaký výkon požere, díky zvýšení napětí na 400 V a menšímu zvlnění dochází zase k lepší účinnosti transformace. Spolu s novými topologiemi to podle mě stojí za zvýšením účinnosti. Někteří lidi se mnou nesouhlasí, ale podle mě naroubovat pasivní PFC na active clamp reset zdroj by účinnost zhoršilo.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Možná je přesnější tento odkaz, aby bylo jasné co mám na mysli. http://en.wikipedia.org/wiki/Power_factor_correction#Non-linear_loads

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná je přesnější tento odkaz, aby bylo jasné co mám na mysli. http://en.wikipedia.org/wiki/Power_factor_correction#Non-linear_loads

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

prosim o smazani

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, taky jsem se poučil, když mi nový (!!!) 350W EC shit zrušil procesor ;) od té doby je u mě zdroj něco, na čem se prostě nešetří....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.