Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Eutelsat spustil v Evropě první satelitní vysílání v 4k UltraHD

Eutelsat
Satelitní provozovatel Eutelsat Communications v pondělí oznámil, že spouští ukázkové vysílání v UltraHD pro Evropu. O přenos UltraHD streamu ke konzumentům se (po)stará satelit Eutelsat 10A a jde pochopitelně o 4k rozlišení...
Eutelsat 10A - pokrytí_
Eutelsat 10A "vidíme" v Česku velmi dobře ... stejně jako Albánci :-).

Nic naplat, 4k obsah se na nás bude postupem roku valit stále z víc a více míst (a více a více tiskových zpráv). Nový kanál Eutelsatu lze samozřejmě v tuto chvíli chápat spíše jako testovací vysílání, které dá nejen zákazníkům šanci prověřit svůj přijímací řetězec, ale i provozovateli vyzkoušet si přípravu a přenos 4k vysílání, než dojde k jeho plnému nasazení, jak je tomu nyní u 1080i.

Nový vysílací kanál pracuje v progresivním režimu s 50 snímky za sekundu, tedy ve 4k/50p (nebo chcete-li 3840×2160/50p). Přenos je kódován pomocí MPEG-4 (nepochybně Part 10, tedy H.264) s datovým tokem 40 Mbit/s ve čtyřech HD streamech - je tedy jasné, že je zde jistá nižší kvalita signálu, než jakou očekáváme u 4k videa kvalitou odpovídajícího špičkovým Blu-ray filmům na 50GB médiích. Ale rozhodně by mělo jít o viditelně kvalitnější věc, než případný upscaling z 1080 do 4k.

Na kompresi videa spolupracuje Eutelsat s Ateme, předním dodavatelem takových řešení. Přenos na vlastní satelit je realizován z teleportu u francouzského Rambouillet jihozápadně od Paříže.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Eutelsat spustil v Evropě první satelitní vysílání v 4k UltraHD

Středa, 16 Leden 2013 - 16:16 | HKMaly | Kde se ty 4k porady berou? Jen aby to nebylo...
Středa, 16 Leden 2013 - 12:01 | mixal 11 | a pritom je to taka blbost :) ... (mysleno...

Zobrazit diskusi