Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k EVGA končí s grafickými kartami, nevyhovuje jí jednání Nvidie

No EVGA vyloženě spolupráci s Intelem a AMD nevyloučila, jen řekla že ne teď. Pro ty dva je to teď příležitost jak rychle získat schopného výrobce. Pokud učiní dobrou nabídku na spolupráci, mohli by získat EVGA pro sebe. Ale musí konat rychle než z té firmy utečou zkušení lidi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak přechod k Intelu by byl určitě zajímavý, byť nad Arc grafikama chodí pomalu pohřební řeči. Intel by získal opravdu schopného výrobce na úrovni.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Spoluprací EVGY s Intelem, by Intel získal schopného výrobce a EVGA neschopné čipy.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si EVGA stezuje na male marze s GeForce, co by asi rikala na marze z Arcu? Nebo si myslite, ze by ji to intel dotoval?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo, schopný výrobce karet a na to čipy na h****, tak to by byla výhra.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

AMD s výrobci karet spolupracuje a jedná s nimi jako s partnery. Ti zvládnou vyrobit i víc karet, než AMD dodá grafických čipů - nemá důvod jim přidávat dalšího konkurenta.
EVGA byl "dvorní" výrobce Geforce. AMD svého dvorního výrobce má taky - Sapphire.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Klidně si žijte v tomto bludu, ale pravdou je, že AMD s výrobci, možná až na své dva hlavní dvorní výrobce Sapphire a PowerColor, byť i o tom mám své pochybnosti, nejedná o nic lépe a to, co EVGA vadí u NV, tedy zastropování cen a tím i marží a omezování, ba až zakazování vlastních inovací, dělá AMD také.

Jinak to, čím byl EVGA pro NV, je pro AMD spíš PowerColor, tedy výrobce grafik pro ty největší nadšence a přetaktovávače, kteří jsou ochotní si za to zaplatit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všichni si namastili kapsu a drobný už jim nevoní. Prej malý marže :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na konkurencnim webu je obrazek, ze kteryho vyplyva, ze za 20 let marze vyrobcu GK od nVidie klesly z 25% na 5%...
On je to zabavny paradox: nVidia zacinala jako firma, co umoznila ostatnim vyrabet a prodavat karty s jejich cipy (a sama karty neprodavala), zatimco tehdejsi konkurence bud zcela (vcetne ATi), nebo z vetsi casti karty primo na trh dodavala. Tenhle tehdy ojedinely pristup nVidie ji pomohl (krome jineho) ziskavat podil na trhu. A dnes se zda, ze dela pravy opak...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale můžete proti tomu snadno bojovat a hlasovat svou peněženkou.

Stačí místo levných GeForce od Palitu nebo Radeonů od Sapphire nakupovat ROG Strixy od Asusu a výrobce dostane svých patnáct procent! ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ja treba nic jinyho nekupuju nez strix, nitro, msi gaming, zotac extreme ...
ale moje posledni nova grafika koupena v krame byla radeon hd4670 zbytek uz jenom z bazaru takhle ja rozhoduju penezenkou

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že podle EVGA Nvidia určuje i maximální částku, za kterou se mohou grafické karty prodávat, a omezuje tak prostor pro inovaci a odlišení se, těžko říct.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já měl 1060 STRIX, kamarád 1060 takovou tu jednovětrákovou mini. Rozdíl byl asi jako mezi stropním ventilátorem a vysavačem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vsechny technologicke firmy se vzhlidli v applu tak si chtej delat vsechno sami a vyrobci grafik jsou momentalne prekazkou,
nvidia utahuje srouby co to da, evga ikdyz ma 40% us trhu a je hojne kupovana i v zapadni evrope nemuze konkurovat asusu,msi a gigabyte, ktery si tyhle cenove vykyvy pri nastupu nove generace muzou dovolit, evga asi uz ani nechtela si to dovolit

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prej schopný výrobce XD
Prej kvůli maržím :D
Po těch problémech jejich karty kupovali jen težaři.
https://diit.cz/clanek/geforce-rtx-3090-predevsim-od-evga-umiraji-pri-hr...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni měli problém i s GTX 1080(TI?) FTW (v té době přezdívanou WTF) kde zase zapoměli osadit tuším VRM jakýmkoliv pasivem (návodů jak to opravit byl plný YT). Od EVGA jsem měl v ruce jedinou kartu, RTX3070 a byla OK, ventilátory vyladěný a chladila dobře. Takže pro mě ztráta "nula".
Spíš mě zajímá...za kryptokrize se říkalo, že si mastěj AIB kapsy, takže buď je tu někdo tak trochu zrd*ček, nebo si ve skutečnosti mastili kapsy koncoví prodejci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problémy s přehříváním napájecí kaskády na 1080
Napájecí kaskáda odpálí chip na 3090

Spotřeba te tvé 3070 bude 290W. A spotřeba 3090 je 350W. Že:
https://www.newegg.com/insider/power-requirements-for-nvidia-geforce-rtx...

Za mně to je výrobce který neumí kartu nakrmit.
Jako jasně, když jim nVidia omezí finance na celou kartu, že to někde musí ošidit.
Ale při spotřebě 4000 karet . . .To je dobře, že se do toho EVGA ani nepustí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nechci tady obhajovat evga, protože ostatním výrobcům se to nejspíš nestávalo, ale
když od nvidie dostaneš drivery dýl než recenzenti (to se opravdu stalo), tak těžko něco otestuješ,
když se cenu dozvíš až v keynote od jensena a ty čipy musíš nakupovat předem tak ani nevíš kolik si můžeš dovolit strávit na vývoji/testování, abys neprodělal kalhoty,
když ti jensen musí schválit grafiku na krabici,
když máš omezené možnosti marketingu na svoje produkty, protože jensen,
když máš maximální částku za kterou můžeš prodávat svoje karty,
když si musíš objednávat na startu ampere čipy bundlovaný ještě s turingem,
když tratíš spoustu peněz na každý kartě s GA102 a pak ti nvidia začne svoje karty prodávat o 300$ levněji
tak firma, která je z 78% závislá na nvidii tohle neustojí, teď si vem jak musí odrbávat zákazníky ostatní firmy, aby se udrželi v sedle

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Proletěl jsem jednou to, nevracel jsem se k tomu, ale myslím, že Burke říkal, že cenový strop je jenom na highendu.

U levnějších karet není tolik potřeba, protože jenom magor by kupoval RTX 3060 za ceny RTX 3080.

Nějaké ovladače na otestování mají, jenom jsou striktně hlídané a možná mají nějaká omezení. Není to tak, že by vyrobili kartu a nemohli ani vyzkoušet, jestli funguje, dokud není týden do vydání. Kazily se jim i karty, které vydávali v době, kdy byl daný model venku a mohli testovat do alelujá.

A jestli navrhovali RTX 3090 Ti v době, kdy začínalo padat krypto, a jen rok před uvedením RTX 4090 s tím, že ji budou na věky věkův prodávat za 2400 dolarů, tak sorry, ale to je jejich blbost.

RTX 3090 Ti byla vedle RTX 3090 na normálním trhu neprodejná i za MSRP, ne tak si na to přirážet ještě další stovky dolarů.

A jen tak mimochodem, EVGA ukončilo s Nvidií spolupráci v dubnu. Nvidia RTX 3090 Ti zlevnila v srpnu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Dělá to na mě spíš dojem, že naobjednávali kvanta drahých čipů, a kryptobublina kvůli Putinovi splaskla dřív, než čekali.

Poprvé to šlo do háje v listopadu, a na začátku dubna to začalo padat podruhé a takovým tempem a na takovou hodnotu, že už nebyla šance, že to všechno prodají za ceny, jaké si představovali. V podstatě to zasekli ve chvíli, kdy bylo jasný, že se krypto už nevzpamatuje.

Je v důchodovém věku, tohle se jim stalo v podstatě už podruhé, tak si prostě možná řekl, že už se nehodlá dál stresovat, nechce to zažít za dva roky potřetí, vklidu si doprodá zásoby karet a na důchod už si vystačí i s těmi zdroji, u kterých se tohle vůbec nemusí řešit.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ikdyby naobjednali kvanta čipů tak si včas v dubnu uvědomili, že už nic dalšího nechtějí a jde jenom u koho ten černý petr skončí, když nvidia je úplně první v celém řetězci, takže musí reagovat mnohem dřív s objednávkama u samsungu a nikdo několik kvartálů dopředu nevidí jak trh bude vypadat, kor když se situace změnila v podstatě z měsíce na měsíc, jediný problém u evga je, že tahá na kratší konec a už jí to nebaví

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ty zapomínáš že nevíme ceny čipů, za který jim to nvidia prodávala, když ty čipy kupují dřív než ty karty reálně se objeví na pultech což trvá možná měsíc, dva, tři? od dodávky čipů

evga přestala odebírat ampere v dubnu a nvidii oznámila konec spolupráce v červnu, což je přesně to období kdy už bylo jasný, že jde celý gpu trh do kopru a nechtěli dělat nvidii polštář a všechno co si nahrabali za krypto hodit do koše na oltář marže nvidie jako se to stalo nejspíš už u turingu

jenom hypotéza: dovedu si představit že se každý měsíc dohadovali za kolik budou kupovat čipy bundlovaný s paměťma, takže bundle pro 3090ti mohl stát ještě v lednu těď plácnu 1400$, nakoupili vyrobili a nikdo to nekupoval tak museli jí s cenou na 1399$ kde už generovali ztrátu a pak ti v srpnu nvidia srazí cenu bez předchozího oznámení na 1099$ mezitím ti nvidia vyhrožuje, že ti lovelance nebude dodávat, když už v dubnu nechceš odebírat ještě ampere za nesmysl ceny, tohle je čistá spekulace, ale moc mimo nebudu a starší CEO EVGA, který stál u zdrodu nvidie a dělali spolu první pcb na geforce je znechucen jak nvidia zahodí 22let úzké spolupráce a nechce ojebávat naprůměrný servis a služby v aftersales, který evga měla

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

> Nějaké ovladače na otestování mají, jenom jsou striktně hlídané a možná mají nějaká omezení. Není to tak, že by vyrobili kartu a nemohli ani vyzkoušet, jestli funguje, dokud není týden do vydání. Kazily se jim i karty, které vydávali v době, kdy byl daný model venku a mohli testovat do alelujá.
------------------
Ne. Ovladače nemají. Mrkněte na youtube, kde JayzTwoCents a Gamers Nexus popisují rozhovor s přímo CEO firmy EVGA. Vysloveně si jim CEO stěžoval, že jakékoliv ovladače má až po redakcích (že má jen hardware, ale bez ovladačů na nich nic neotestuje). Je to tedy přesně tak, že nic otestovat nemohou.

> A jestli navrhovali RTX 3090 Ti v době, kdy začínalo padat krypto, a jen rok před uvedením RTX 4090 s tím, že ji budou na věky věkův prodávat za 2400 dolarů, tak sorry, ale to je jejich blbost.
-----------
Opět plácáte nesmysly. CEO vysloveně uvedl, že prodělávají se současnými slevami několik stovek dolarů na každé kartě. Když nVidia srazila cenu své Founders Edition, a tím všechny srazila do ztráty.
Podle něj má nVidia ambice vyřadit výrobce karet, a chce ovládnout celý dodavatelský řetězec (nVidia vnímá výrobce karet jako zbytečné, a tak s nimi i jedná).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Ve fabrice mají ovladače, ale jsou uzamčené, hlídané, monitoruje se, kdo a kdy je pustil, a nemůžou je poslat dál. A možná mají nějaké pojistky/limity/brzdy podobně jako u LHR, aby nemohli leakovat reálné výsledky testů výkonu. To je něco, co se recenzentům nesmí dát. Fakt to není tak, že by vyrobili desetitisíce karet, a až týden před zahájením prodejů mohli vyzkoušet, jestli vlastně fungují.

To, co popisuje Jayz, je standardní stav při komunikaci s markeťákem, kdy se při poslání samplů ptají, jestli máme (veřejné) ovladače, protože oni je ještě nedostali.

Ano, prodělávají se současnými slevami. Ale v háji byli zjevně už v době, kdy se ta karta prodávala za pětapadesát tisíc.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ovladače mají ořezané na kost, aby bylo možné pustit pouze nějaké diagnostické testy, nic jiného na tom nejde pustit, alespoň někdo od výrobce to takhle podával

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? Můžete, prosím, sdílet link, kde to zaznělo?
Pokud to Vaše angličtina zvládne, doporučuji Vám následující:
https://youtu.be/12Hcbx33Rb4?t=353

Doslova tam Jeyz říká:
"We as reviewers get the drivers before AIBs do."
AIB je zkratka pro "Add In Board", tedy výrobce a dodavatele grafických karet:
An AIB supplier or an AIB partner is a company that buys the AMD or Nvidia Graphics Processor Unit to put on a board and then bring a complete and usable Graphics Card or AIB to market.

Jeyz dále říká:
"They have functioning working cards because they have schematics they are working within. Functionally they work but in terms of being able to see their true potential (and it is the software that requires to unlock that - the drivers and such) they don't even have access to them."
Tedy, že májí chémata a funkční karty, ale nemají software.

Ještě dodává jak často zaznívá v diskuzí s výrobci grafických karet: I can't tell you how many times it has been like:
výrobce: "Hey, do you have a driver?"
Jeyz: "Well, I have a press driver."
výrobce: "OKAY, because we have nothing."

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mno, já vám říkám, že když Jayz fasuje sampl na testy, neprobírá ovladače s někým z R&D, kdo ty karty vyvíjí, ani s někým od výrobní linky, kdo je po vyrobení testuje, ale řeší to až s markeťáky na konci celého distribučního řetězce. A markeťáci (už) ty ovladače skutečně nedostávají před redaktory, a tudíž je těm redaktorům dát nemůžou. A proto se ptají, jestli je mají, a proto jim říkají, že je to OK, protože sami je nemají. On ani není důvod, proč by měl mít markeťák v předstihu ovladače ke kartě. Ten má řešit, komu pošle vzorek na testy a proč. Nemá sedět v kanclu a testovat, jak to běhá. I mě se ti markeťáci už několikrát ptali, jestli k tomu mám ovladače, protože oni je nemají.

Naopak si tím výrobci GPU ještě sichrují to, že i když někomu kartu dát nechtějí, tak nehrozí, že mu to nacpe ten markeťák a dá mu k tomu své ovladače. Protože to se taky stávalo, že někdo, kdo karty od AMD nebo Nvidie nedostal, je z kamarádství nafasoval od AIB partnera i s ovladači, a na truc to zveřejnil ještě před koncem NDA, protože žádné NDA podepsané neměl.

Dnes už markeťáci nemají drivery ani u karet AMD, ani u karet Nvidie. Všechno se řeší přímo s PR AMD a s PR Nvidie, a všechno si to hlídá přímo AMD a přímo Nvidia. I když jde o karty AIB partners, a posílají je AIB partners. A recenzenti drivery dostávají ve chvíli, kdy mají podepsané NDA přímo od AMD a přímo od Nvidie. I když nafasujete kartu od AIB partnera, nebo ukecáte někoho z eshopu, neškrtnete si, protože k tomu musíte dostat ovladač od AMD nebo Nvidie.

Byly doby, kdy je i ti markeťáci byli schopní poslat se vzorky karet, dnes už ne. I když mají vzorky. Byly dokonce doby, kdy ovladače byly na DVD spolu v krabici s kartou (ale i tehdy se testovalo na aktuálnějších od PR zástupců AMD a Nvidie).

Tohle ve videu nezaznělo, takhle to prostě funguje s markeťáky firem u nás, a předpokládám, že nikde jinde to není jiné. Fakt mi nevysvětlujte, jak to chodí na základě dvou ukoktaných vět, co jste viděl na jednom videu.

Jak AMD, tak Nvidia si ty ovladače už teď sviňsky dobře hlídá a dává si pozor, protože když jdou ty karty na sklad tak, aby byly v době prodejů na pultech, tak je jediné, co trochu schopnějším testerům brání sehnat si je dopředu, otestovat to a pustit ven, aniž by s někým podepsali NDA, absence těch ovladačů. Jinak se vždycky dá skamarádit s někým, kdo dělá v marketingu, kdo dělá v distribuci, kdo dělá v e-shopu, kdo vám tu kartu ze skladu půjčí i před uvedením.

Můžete mi vysvětlit, jak by mohlo docházet k těm leakům testů karet z čínských fabrik vyfocených na mobil, kdyby žádný výrobce neměl týden před uvedením jakoukoliv možnost tu kartu rozběhat a změřit to? Asi ne, co.

Znovu říkám. Nějaké ovladače mají. Mají možnost s nimi zkoušet a testovat. Jak říká, jsou uzamčené, je k nim potřeba další software, který hlídá, kdo a kdy to pouštěl a nevím co ještě, možná mají i nějaké omezení podobně jako u LHR, kdy čip jede z hlediska spotřeby naplno, ale vrací horší výsledky. Ale to jsou zase ovladače, které nesmějí v žádném případě dát z ruky, nesmějí z té firmy utéct.

On mluví jenom o tom, že s nimi nemohou vyzkoušet opravdový potenciál karet (tzn. mají nějaká omezení), ne o tom, že by nikdo z celého EVGA tu kartu neviděl fungovat, dokud se nezačne prodávat v obchodech.

I kdyby tomu tak nakrásně bylo, zprasili i karty, které vycházely dávno po tom, co měli možnost je otestovat dokonale, protože měly po vydání a ty plnohodnotné veřejné ovladače měli.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Plácáte opět nesmysly. Nejde o to, zda ovladače posílá sám Jensen Huang, markeťáci nebo uklízečka. Jde o to, že je posílají zaměstnanci nVidia, nikoliv výrobců (ti je sami nemají).

> I když jde o karty AIB partners, a posílají je AIB partners.
-------------
Jeyz s Vámi nesouhlasí:)

> Můžete mi vysvětlit, jak by mohlo docházet k těm leakům testů karet z čínských fabrik vyfocených na mobil, kdyby žádný výrobce neměl týden před uvedením jakoukoliv možnost tu kartu rozběhat a změřit to? Asi ne, co.
-------------
„Asi ne, co“?? Hahaha.
Já přeci nikdy neřekl, že testy nikdo nikdy před uvedením netestoval. Naopak jsem si naprosto jistý, že je nVidia(!) testovala před jejich uvedením. Pokud Vy tvrdíte, že to byly testy výrobců (AIB), pak je to opět Vaše tvrzení.

> Znovu říkám. Nějaké ovladače mají. Mají možnost s nimi zkoušet a testovat.
-------------
Potřebují otestovat *funkčnost* vyrobených karet, ale nVidia se evidentně nemyslí, že musí testovat i herní výkon.

> On mluví jenom o tom, že s nimi nemohou vyzkoušet opravdový potenciál karet (tzn. mají nějaká omezení), ne o tom, že by nikdo z celého EVGA tu kartu neviděl fungovat, dokud se nezačne prodávat v obchodech.
-------------
On mluví o tom, že ke kartě nemají ovladače.

> Fakt mi nevysvětlujte, jak to chodí na základě dvou ukoktaných vět, co jste viděl na jednom videu.
-------------
Mám-li si vybrat, jestli věřím „dvěma ukoktaným větám“ od Jayze nebo 3400 znaků (dvě normostrany) naprosto nesouvisejícího textu o markeťácích od Vás, tak mám docela jasno:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžete mi, prosím, tedy s vaší genialitou přes angličtinu, přeložit správně do češtiny větu

„Functionally they work but in terms of being able to see their true potential (and it is the software that requires to unlock that - the drivers and such) they don't even have access to them."

tak, aby v češtině dávala smysl? Protože ji zjevně dobře nechápu.

Ten zbytek, chápu, že je to příliš komplikované, zkusím to tedy co nejjednodušeji:

Markeťák MSI sedí v Brně. Markeťák v Brně má vzorek na testy. Markeťák k němu nemá ovladač. Neexistuje důvod, proč by musel mít markeťák v Brně ovladač. Existují důvody, proč ho mít nesmí. To, že markeťák v Brně nemá ovladač, neznamená, že ho nemá ani nikdo jiný z tří tisíc zaměstnanců MSI po celém světě.

Místní markeťák má za úkol předat kartu a zajistit, aby recenze vyšla s koncem embarga na výsledky testů. Proto se musí recenzenta zeptat, jestli má ovladače. Recenzent dostane ovladače od AMD nebo Nvide, odpovídá ano, mám. Markeťák odpovídá OK.

Když se zeptáte markeťáka, jestli vám může dát utilitu na editaci BIOSu, tak vám ji taky nedá. Nemá ji. Nesmí ji mít. Neznamená to, že nikdo z MSI nemůže editovat BIOS na vlastních kartách.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

>Naopak jsem si naprosto jistý, že je nVidia(!) testovala před jejich uvedením... Pokud Vy tvrdíte, že to byly testy výrobců (AIB), pak je to opět Vaše tvrzení. On mluví o tom, že ke kartě nemají ovladače.

Takže toto je leak z Nvidie, do které výrobci posílají své karty na testování?

https://www.svethardware.cz/geforce-rtx-4090-s-3-0ghz-taktem-dle-testu-2...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Takže toto je leak z Nvidie…
---
Upřímně mě toto zkratkovité myšlení fascinuje. Předpokládejme, že jde o fotku skutečného testu (což není zaručené). Myslíte, že výrobce (AIB) stojí o to, aby uniky informací byly z jeho firmy? Pravděpodobně bojuje proti případnému úniku informací podobně jako nVidia nebo AMD (např. u schémat nebo fotek vyrobených kusů apod. když už nemá ovladače k testování výkonu). Na základě jaké logiky usuzujete, že jde o únik informací od AIB?

> …do které výrobci posílají své karty na testování?
---
Druhá část Vašeho dotazu je stejně nelogická jako ta první. Kdo vyrábí **pro nVidii** její Founders Edition karty a inženýrské vzorky? A kde se testují? Nechávají si je posílat? Nebo je testují její vlastní inženýři přímo tam, kde si je nechává nVidia sama pro sebe vyrábět?

Ať už je to, co říká Jeyz, pravda či ne, stejně přeci nebude důvod, aby výrobce (AIB) posílal do nVidie karty na otestování“. Pokud má Jeyz pravdu (z mínil, že takové informace dostává opakovaně), tak si nVidia nemyslí, že musí AIB mít možnost testovat grafický výkon (pouze testovat správnost výroby).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A video od Jayze jsem si pouštěl do zblbnutí furt dokola asi deset hodin v tahu. :D

https://pctuning.cz/article/evga-konci-s-nvidii-i-s-vyrobou-grafik-co-k-...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

měl sis pouštět radši video od gamers nexus, ty to měli 100x líp udělaný, jayz je někdy docela hňup a nění takovej profík jako gamers nexus
nehledě na to, že otrocky přepisovat 20 minutové video, když si můžu nechat vygenerovat cz titulky přímo od YT je jako zametat chodník kartáčkem na zuby, jak by řekli v moviezone, hezký, ale k hovnu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako ten strojový překlad z automaticky generovaných titulků? No tak to jo. :D

„Toto jsou velmi omezené desky, jsou to velmi omezené běhy, nebudeme to dělat na plný úvazek dobře v Kolíně nad Rýnem v Německu a 20 série se znovu objevila s edicí zakladatelů, která byla k dispozici na plný úvazek, když vyšla skutečné barvy společnosti Nvidia o tom, že je dokonce upřímná, a ukázalo se, že Nvidia byla od té chvíle absolutně v podnikání proti aibs nyní karty zakladatelské edice byly obvykle těmi pravými, které byly v uvozovkách msrp. Vezmu to dovolte převinout karty edice zakladatelů zpět v 10 sériích bylo o 100 více než msrp a přišlo 20 sérií a trh v době, kdy se náklady msrp a zakladatelů staly stejné, obvykle má msrp nejnižší náklady, takže nyní jako partner ve správní radě jste ve velmi nejisté situaci...“ :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

okey je to bída :D
já koukám občas na anglický titulky a tam to sedí docela dobře, český jsem neviděl hodně dlouho, čekal jsem, že to bude lepší ale je tam hodně technikálií a to se blbě překládá

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je dost smutné, že ačkoliv jste tím strávil 10 hodin, tak základní informaci jste vůbec nepochopil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

EVGA u některých modelů problémy měla (když je teď známo pozadí, tak je i jasné proč), ale na rozdíl od některých takyvýrobců grafik je obvykle uznala a bezproblémově řešila.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

KECY!
Si pamatuju na ten problem s chlazenim VRM, to bylo kecu ze strany EVGA, nakonec dodali poskozenym chladici prouzek, ktery si tam lidi museli nainstalovat sami misto, aby grafiky vymenili za nove.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne. Poškozeným karty vyměnila. Pokud měl někdo z ostatních zájem, dostal zdarma pásku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Grafiky jsou totálně předražený a firma končí, protože má malý marže? To znamená, že všechny ty exces peníze končí v kapse Nvidii? Nějak se mi tomu nechce věřit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nejspíš většina ano, protože podle evga na každé kartě s GA102 čipem generují teď ztrátu

nvidia předpokládá, že když si výrobci karet nahrabali na cryptu, že ty prachy daj na konci jí, což by bylo částečně fér, když musela určitě odebírat od samsungu obrovský množství oplatek za velký peníze, když měli zafixováno i v době když bylo jasný, že crypto jde do kytek a tenhle černej petr učitě neskončí u samsungu nebo tsmc v podobě nerealizovaných objednávek, protože ty už čipy dávno vyrobili a prodali, ještě před tím než cryto šlo do kytek

ten problém je ještě umocněn tím, že nvidia ani nemůže prodávat ampere za nižší výprodejové ceny, protože kdo by si koupil na konci roku adu, když by teď dávali 3080 za 500$ a 3060ti za 300$

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

EVGA je snad ještě tragičtější výrobce grafik s čipy NVidie než je u AMD firma Sapphire. Dobře že končí, proti EVGA je takový Palit zlatý, ten aspoň za to nechce prémiové ceny!

Jinak ale nám to může být ukradené, do ČR dodávali jen přebytky, pokud jim zbyly. EVGA se zaměřovala na trh v USA a ten si holt NVidia řekla, že obslouží sama.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mám od Sapphire 4. Kartu a pokud nepočítám jednou pridreny větráček na konci záruky na RX570 (ITX velikost s jedním větrákem) tak žádný problém.
Kecáš z hladu.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Sapphire už dávno není ta socková varianta, co bývala před 15 lety.
Teď jsem používal 3 roky GTX1080 od Inno3D a tu jsem si taky pamatovával jako sockovou a vyklubala se z ní fakt dobrá značka.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Abych to upresnil, tak posledni Sapphire, co jsem mel v ruce byla RX470, kondenzatory po 3 letech byly nafoukle a skoncila. Muzete rict, ze RX470 je uz nejaky ten rok, ale ja se te znacce budu i nadale radeji vyhybat a musel bych u lidi, co jim neco delam s kompem, narazit na dalsi funkcni Sapphire, bych uznal, ze uz to nejsou takovi tragedi jako byli.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nepoužívaly se na RX470 už jen polymerové kondenzátory?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Ty klasický s elektrolytem, co se ještě mohly nafukovat se pro tento účel nepoužívají snad už takových 10let, takže tomuhle tvrzení nevěřím ani náhodou. Ty se používají snad už jen na specifický situace v audiu (co se týká PC), např. v části MB pro filtraci pro zvukový čip, nebo tak něco.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase kecá z hladu. Snad jen Pulse od Sapphire jsou takové...no, nic moc. Nitro je naprosto OK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.youtube.com/watch?v=CsxGGa1KZ6E

V tom odkazu tu grafiku rozebira a u te grafiky, kterou mi daval znamy, abych se na ni podival, byly ty krajni nafoukli.
Podle me to tak byt nema a rekl jsem, ze mu ta grafika nejde proto, ale je to jedno, proste nefungovala.

Abych splachl dotaz dole, tak nemam zadny Sapphire, uz od dob ATi se jim vyhybam, ale obcas se ke mne dostane PC, kde je osazena grafika vadna a vzdy je to Sapphire.

Ja vam nikomu nevnucuju, at je nekupujete, jen rikam, ze ja si Sapphire nekoupim, to uz radeji pujdu do Gigabyte.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ve které řadě?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve které řadě se nafoukly ty kondenzátory. Na videu jsou vidět dva typy, ale stejně si myslím, že jsou to oba polymery.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kolik toho od Sapphire provozuješ? Já několik kousků od R9 380, přes RX 5600XT po RX 6600 bez a s XT, měl jsem na zkoušku i RX470 a 480 a všechno velice slušné kousky. Jediná tragédie jsou tvoje občasný výlevy...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Rozhodne Sapphire pri AMD nez Gigabyte, ten se zprasil pri grafickach vice nez dost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já měl od Gigabyte GTX 750 Ti někdy od jara 2014 (byla to jedna z prvních 750 Ti na trhu) až do loňského listopadu, kdy teprve odešla a fungovala za tu dobu postupně ve třech různých počítačích. Naposledy v manželčině s i5 10400, kde se pak přešlo na integrovanou grafiku. Proto jsem taky ani moc neřešil na co odešla. Každopádně si myslím, že na takovouto low-end grafiku je 7,5 roku života slušné, ne?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pripadá mi to ako nepodarená výhovorka. Keby EVGA mala problém len s Nvidiou, pokračovala by vo výrobe produktov AMD. Toto skôr vyzerá na to že mining skončil, a už sa nám to tak neoplatí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Trh je se soucasnym hardwarem presyceny, lidi cekaji na pad cen a jestli se skutecne potvrdi nechutne energeticka narocnost noveho next-genu, pak jeste EVGA stihla tu zpatecku zaradit pred poradnou stagnaci prodeju grafickych karet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Protože podle EVGA nevyšla Nvidia výrobcům vstříc, rozhodl se CEO společnosti ukončit výrobu grafických karet. Neplánuje se k ní vrátit ani další generací (GeForce RTX 5000), neplánuje přejít k AMD nebo k Intelu. Přestože je příjem společnosti z 78 % tvořen příjmem z prodeje grafických karet, jsou marže na ostatním hardwaru (zdroje, částečně desky) násobně vyšší než marže na grafických kartách a společnost bude schopna fungovat i bez nich."

<= Toto je na první pohled ekonomická sebevražda. No, jsem zvědavý jak na tom budou až byznys s grafikami úplně opustí ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.