Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Evropská komise dala Googlu pokutu 2,42 miliardy euro

Já se teda o to tak nezajímám, ale není to normální, že firma podporuje a propaguje všechny svoje produkty? A beztak to dělají stejně všechny vyhledávače...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mne by spis zajimalo jestli nejde o vzajemne trestani firem mezi USA a EU, napr. BNP Paribas pocinaje...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ja to chapu tak (alespon z toho anglickeho textu v obrazku), ze zneuzili sveho dominantniho postaveni na poli vyhledavaci sluzby k protezovani jine sve sluzby

Nesoudim, osobne nedokazu rici, kde je ta hranice kdy uz nekdo ma dominantni postaveni. Na jednu stranu jsou to jeho sluzby/produkty (Googlu). Na stranu druhou pak tato dominance muze bbyt vyuzita i k jinym cilum nez jen vetsiho zisku v pripade protezovani sve sluzby.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle dokumentů EU se dominance určuje individuálně, ale bere se za to, že nad 75% tržního podílu je "silná dominance", která se posuzuje přísněji (google má ve vyhledávačích v EU cca 90%). Jde o to, že pokud má společnost v dané oblasti dominanci, nesmí toho zneužívat k získání vyššího podílu v jiné oblasti

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mi, podle čeho v komisi EU určili, že lepší pozice ve výsledcích vyhledávání pro Google Shopping není prostě a jednoduše dána tím, že tyto stránky lépe odpovídají tomu co uživatel hledal .

Nebo mám tomu rozumět tak, že jakmile někdo má na trhu podíl >90% , stává se SEO optimalizace jeho web stránek illegální?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuju pročíst si celé rozhodnutí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych byl v postaveni Googlu, tak udelam jedinou věc:

"Dobry den, vytvorili jsme unikatni produkt, ktery se ukazal byt nejlepsim na svete a nejaka krava v EU nam narizuje, jak jej budemem vyuzivat. Protoze se stanoviskem EU nesouhlasime, tak veskerou svou cinnost v ramci EU ukoncime. Penale z uzavrenych smluv se zakazniky v EU jsou nizsi, nez pokuta od EU (kterou neuhradime), takze ukoncime provoz vyhledavace google, google plus, moznost prihlaseni na mobilnich zarizenich, google play pro evropske zakazniky, veskere DNS servery v evropske lokalite, neumoznime prihlaseni na google disc v EU, ukoncime v EU google analitics, prestaneme distribuovat google adsence a vsechny sluzby s tim souvisejici..."

A zitra az se evropan probudi v praveku, tak vezme klacek a pujde vymlatit tu evropskou pakaz v bruselu...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Strašně moc bych si přál takový scénář.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Takových je nás víc.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Stačila by krátká odstávka s jmenovitým poděkováním. Ale až od října :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně by bylo dobrý, aby společnosti jako Google začali platit daně :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Počkej v postkomunistických zemích divokého východu jako ČR jsou přece daně sprosté slovo a hrdinové jsou ti, kteří dokáží stát nejvíce vyje.at. Však takové borce tady volíme :-). Google je podle této logiky borec a měla by mu být předána rovnou vláda nad celými státy

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Penale z uzavrenych smluv se zakazniky v EU jsou nizsi, nez pokuta od EU

LOL, urcite. Tahle pokuta je joke. Google revenue = 90giga rocne, tj ta pokuta je ztrata zhruba za deset dni. Jo je to tuna, penez ale zase tyhle vykriky typu "konec sveta" jsou k smichu. Volkswagen (a dalsi firmy) taky zaplati(li) jeste daleko vic a prezije to. Penale z uzavrenych smluv ? to vam muze byt upr**, stejne jako pokuta, ty skutecne penize o ktere prijdete jsou ty budouci smlouvy o ktere by jste prisli ukoncenim provozu v oblasti. Kdyz ma google jen ctvtinu prijmu z evropy, to cini 25 giga rocne. pry penale my ass.. za takovehle rozhodnuti v Googlu by jste letel, nejen bez zlateho padaku, uplne bez padaku..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dobrá, když pominu Váš EU hate na který se každý chytne (kdo by EU nařízení miloval že?), tak mi z toho vychází, že byste si přál google monopol potažmo postupnou likvidaci menších firem. To by určitě trhu a uživatelům prospělo.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Odpovím možná méně blbě: a vám se líbí, že vám EU do všeho kecá?
Upřímně: já bych radši přirozený monopol několika firem než diktaturu EU. Ono je potřeba si uvědomit, že hromada těch monopolů vznikla tím, že se do určitého odvětví dostaly některé regulace, dokonce takové, které řada lidí považuje za velice prospěšné. Já osobně si dokážu představit svět i bez regulací na téma frekvenčních pásem, to je pro někoho úplná noční můra, že prý bychom si dneska nezatelefonovali :).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslel jsem, že z mého komentáře je jasné, že nejsem EU lover. Na druhou stranu nejsem narozdíl od Vás takový naivní idealista, abych věřil tomu, že ekonomické teorie z konce 17. století by snad mohly fungovat i v dnešním světě, proto jsem ochoten přijmat "menší zlo" jako tu schůdnější cestu a to je to nej co si můžeme v dané situaci zvolit.. Všimněte si jak mluvíte idealisticky - "monopol několika firem" - což vlastně není monopol. Jakmile byste měl volit mezi skutečným monopolem(oligopolem) a EU, tak už by Vaše volba nebyla tak jednoznačná a protože nejste hloupý ani bez svědomí, tak to sám víte.
Jen tak mimo téma - ono je dobré kromě Locka, Smithse číst i toho Marxe, takový "fragment o strojích" je rozhodně nadčasovější, než nějaká ruka co nejde vidět. Jak říkám - číst všechny, ale nikoho z nich nebrat jako pravdu ad absurdum

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na jednu stranu je to celkem vtipný komentář, na druhou stranu zbytečně haterský (tohle není zdaleka jen vlastnost EU) a na třetí stranu vaše fiktivní situace PŘESNĚ ilustruje proč všude na světě existují antitrust nařízení a regulace. Protože ta firma otočením palce dolů a odstavením nějakých služeb může docela dobře kontrolovat světové a obchodní dění (dělat globální nátlak).

V tomhle mají dominantní hráči smůlu a budou vždy pod větším dohledem než "normální firmy". A svou logiku to má, protože si ještě dobře pamatuji co za šílenosti u nás přinesl (tehdy státem podržený) monopol Telekomu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Odpověděl jste si přesně: státem podržený. V tom je celé to jádro pudla. Státy se snaží dalšími regulacemi napravit průsery, které vznikly zavedením jiných regulací.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ano i ne. Též nejsem příznivcem státní regulace každého prdu, ale obávám se, že zrovna antimonopolní opatření je zřejmě potřeba v každé společnosti (koneckonců vyskytuje se už snad od starověku).

Věnuje se tomu řada teorií, nejsem studovaný ekonom, ale princip podle mě spočívá v tom, že volný trh je samospádem neudržitelný, protože dříve nebo později jej někdo ovládne a tržní podmínky zaniknou. Proto se těm co se dostanou nejvýše (dominance na trhu) začnou poněkud podrážet nohy, aby se jejich sila oslabila a trh zůstal funkční a hlavně konkurenční. Cílem tedy není je zničit, ale udělat strop, aby zůstal prostor pro ostatní. Samozřejmě je tu otázka, jestli se všem měří stejným metrem, jak se to vyhodnocuje atp.

Třeba wiki má celkem slušně zpracované toto téma. https://en.wikipedia.org/wiki/Competition_law

Osobně jako větší problém vnímám narušování rovnováhy trhu pomocí dotací, nerovných podmínek, státních zakázek bez soutěže nebo manipulace soutěží, politické podnikání (agrofert a sorry jako), což EU také kritizuje a různě vyhrožuje, ale u nás to není politické téma (a víme proč).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Antimonopolni opatreni nejak nechapu a asi mi to bude muset nekdo vysvětlit. Uvedu jeden priklad:

Jsem cerpadlarska firma v Trinidadu. Vyvinu genialni cerpaci soustroji, které při spotrebe 30 wattu dokaze vytlacit 1000 litru za sekundu do 1000 metru. Soustroji je bezporuchove, bezudrzbove, nemá zadne pohyblive dily. Lide toto cerpadlo chteji, je super. Zacnu prodávat po celem svete, mam obrovsky uspech. Male cerpadlarske firmy krachuji, coz není muj problem, at udelaji něco lepšího nez ja. V tom ale prijde EU a rekne, ze moje cerpadlo musí mit prutok maximalne 30 litru a prikon minimalne 500 wattu, protože ostatní nejsou schopni něco podobného vyrobit. Jestli budu i nadále prodávat svoje prevratne cerpadlo, tak mi napari pokutu...

Chapu tu politiku EU spravne? :) A mimochodem vyrobci v EU ještě dostavaji dotace, které ja nemam a ještě za dovoz do EU platim clo a DPH (a pokuty :) )...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Není to jen politika EU (viz odkaz výše - souvisí to s teoriemi o ochraně tržního prostředí). V USA a jinde po světě to funguje podobně. Neříkám jestli to je dobře nebo špatně, ale je to tak, i u nás máme UOHS.

2. Dominantní postavení není problém, využívání dominantního postavení problém je. Takže dokud budetemít malý až normální marketshare a to čerpadlo bude mít třeba jen patentovanou přírubu na motory XZ (protože s nima máte třeba nějakou dohodu), nikoho to zřejmě trápit nebude. Jak budete v dominantním postavení, tak si pište, že takové selektivní praktiky začnou být problém a první kdo se ozve budou zajisté výrobci motorů s jinou přírubou. Takže nařízení bude, že musíte umožnit připojení i jiných motorů jinak pokutička.

Googlu nikdo nebrání být dominantním vyhledavačem, ale dostal se do pozice, kdy je pečlivě sledován, kupříkladu jestli tohoto postavení nevyužívá k ovládnutí jiných oblastí trhu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.