Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Evropská komise má obavy z dohody Intelu a McAfee

McAfee logo staré
Pokud máte pocit, že tzv. „schválení úřadů“ je v procesu nákupu jedné společnosti druhou typicky formalita, pak by vás jistě mohlo zajímat, že pro Intel nebude získat „razítko“ Evropské komise v otázce koupě společnosti McAfee zase až tak jednoduché. EK má Intel v hledáčku od doby, co řešila jeho obchodní praktiky, jimiž se měl dopouštět vyštípávání konkurence (AMD) ze hry zneužíváním svého dominantního postavení na trhu s x86-kompatibilními procesory. A tak není divu, že když chce Intel koupit McAfee (což není žádné neznámé jméno), v Evropské komisi nejednomu „šťourovi“ zaplála očička…

Wall Street Journal informuje o „zdrojích obeznámených se situací“, že lidé z antimonopolních úřadů EU už mezi sebou sdílí obavy, jak si tak pročítají dohodu obou společností. Ve hře jsou nyní dvě možnosti: buďto dát celé akvizici zelenou, nebo oznámit, že se budou tímto případem zabývat déle.

A co že se regulátorům nezdá? Je to právě kombinace dominantního postavení s plány Intelu zakomponovat bezpečnostní prvky vyvinuté ve spolupráci s McAfee do jeho procesorů. Je jasné, z čeho má EK obavy: Intel by se tím mohl dopustit dalšího zneužití svého dominantního postavení vytvořením výhody, která by mu při jeho úspěšnosti na trhu v EU nemusela projít. Stejně tak by mohl mít „přílišnou“ výhodu McAfee, pokud by jeho technologie byly podporovány v procesorech Intelu. Ostatní tvůrci antivirů by se mohli dostat do situace, ve které by těžko McAfee (Intelu) konkurovali.

Intel už se prý dříve na toto téma vyjádřil, že nehodlá „zabudovat natvrdo produkty McAfee do svých procesorů“, spíše by rád porozuměl tomu, co takový antivir dělá, a zakomponoval do procesorů instrukční sadu v podstatě „akcelerující“ práci antiviru obecně, tedy nejen McAfee. Z toho by tím pádem mohli těžit i další výrobci bezpečnostního softwaru a v konečném důsledku i uživatelé, neboť antivir se typicky řadí do kategorie softwaru, který nejvíce zpomaluje práci počítače.

McAfee

Podle pravidel EU má nyní komise čas do 12. ledna, kdy buďto dohodu posvětí, nebo přejde do druhé fáze jejího zkoumání. Intel může už nyní poskytovat komisi prostředky pro zmírnění jejích obav, což samo o sobě může o několik dní oddálit termín rozhodnutí komise.

Pokud by komise zahájila druhou fázi zkoumání dohody, neznamenalo by to nutně, že ji neschválí (to se prý opravdu děje velice zřídka), jen by došlo na zdlouhavé vyjednávání s oběma stranami, které by musely komisi nějakým způsobem přesvědčit, že bude všechno v pořádku, aby od ní posvěcení získaly.

Zdroje: 

WSJ

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Evropská komise má obavy z dohody Intelu a McAfee

Pondělí, 20 Prosinec 2010 - 19:18 | WIFT | Nevím, zda to považovat za rozumné info, ale v r...
Pondělí, 20 Prosinec 2010 - 14:37 | HKMaly | Copak o to ... ale konecne bude virus mit...
Pondělí, 20 Prosinec 2010 - 13:54 | Radek Liška | Kde bych našel nějaké rozumné info ohledně toho...
Pondělí, 20 Prosinec 2010 - 13:16 | Václav Pospíšil | Je spíš otázkou proč to Intel dělá, skupovat...
Pondělí, 20 Prosinec 2010 - 12:07 | Ricky | Mc Afee jsem měl plnou home verzi a v pátek jsem...
Pondělí, 20 Prosinec 2010 - 11:51 | any.sk | Hmm pridat instrukce do procesoru pro podporu...

Zobrazit diskusi