Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Facebook pochybil při ochraně osobních údajů. Německý soud to potvrdil

Německý soud rozhodl, že výchozí nastavení ochrany osobních údajů na Facebooku a některá jeho ustanovení porušují tamější zákony.

Trestní oznámení bylo podáno v roce 2015 tamějším sdružením práv spotřebitelů, VZBV. Jako hlavní argument sdružení uvedlo nedostatečně jasné informace, které jsou poskytnuty uživatelům před tím, než potvrdí "informovaný souhlas". Německý soud dal sdružení za pravdu.

Sdružení VZBV také označilo za protizákonné, že Facebook požaduje skutečná jména, což bylo shledáno jako protiprávní. V květnu tohoto roku vejde v platnost nová legislativa EU, která bude upravovat právě oblast ochrany osobních údajů. Mimo jiné již nebude možné, aby políčko pro uvedení souhlasu se zpracováním osobních údajů bylo zaškrtnuté dopředu.

Ve svém prohlášení mluvčí společnosti Facebook sdělil: 

"Toto nedávné rozhodnutí pečlivě přezkoumáme a jsme potěšeni, že se s námi soudy shodly na řadě otázek. Od chvíle, kdy byl tento podnět předložen, se naše produkty a zásady značně změnily a další změny našich podmínek a zásad pro ochranu dat se očekávají v letošním roce s ohledem na nadcházející změny zákona. Pečlivě usilujeme o to, abychom zajistili, že naše zásady budou jasné a srozumitelné a že všechny aspekty služby Facebook budou v souladu s platnými právními předpisy."

Minulý měsíc společnost Facebook uvedla nové změny, ve kterých upravuje přístup k ochraně osobních údajů. Tyto úpravy jsou již v souladu s novým standardem ochrany osobních údajů EU.  

Zdroje: 

Diskuse ke článku Facebook pochybil při ochraně osobních údajů. Německý soud to potvrdil

Čtvrtek, 15 Únor 2018 - 15:33 | Jan Ringoš | "pochybil"

Zobrazit diskusi