Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k FB-DIMM paměti asi mají problém

Myslím, že zrovna u serverových řešení těch pár doláčů za licenci nebude tak extrémně bolet jako u desktopu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak již bylo řečeno celý problém se týká spíše srverů. AMD zas tak velký problém nemá, protože každý CPU má vlastní paměťový řadič a tedy i vlastní paměťovou sběrnici. U dvouprocesorové sestavy je tedy schopno při stejném taktování a časování použít dvojnásobný počet paměťových modulů než Intel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 MildaIV: Nechci Vam kazit radost, ale opak je pravdou. Je uplne jedno, jestli se pameti pripojuji k jednomu NorthBridge, nebo ke dvema ci ctyrem CPU, pokazde bude nutne pouzit X kanalu, tj. X x 64 datovych linek, coz je presne to, proc by mely dosavadni paralelni propojeni DRAM nahradit seriove kanaly pouzite u FB-DIMU, protoze routovat na desce treba 8x64 linek je dost znacny problem, pokud to ma byt levne, spolehlive a pritom i rychle. Proto se FB-DIMM moduly pro vice-modulove systemy jiste prosadi a pak bude mit v pripade nutnosti platit licencni poplatky, problem spise AMD, protoze na I. platforme zaplatite jednou za jeden NB, zatimco na AMD zaplatite treba 4x za 4 Opterony! Ovsem vysledna cena muze byt i stejna, to zalezi na konkretni licencni dohode te, ci ktere firmy, ale obecne na tom muze byt AMD hure, protoze bud bude nuceno delat dve varianty Opteronu (s podporou FB-DIMM a bez ni), a nebo platit licencni poplaky za kazdy CPU, i ten ktery nakonec pojede v desce bez podpory FB-DIMM (napr. workstation, ci slabsi server).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD si to vyrobi v Drazdanoch, nebude musiet nic platit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak, a tedka sazky - potopi Rambus svou nenazranosti FB-DIMM pameti jako RIMM???
- ja si tipuju ze ano.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 zet) To mu nebude nic platne, kdyz to bude chtit prodavat v USA
2 JeJe) O tom se da jen spekulovat, kdyz neni znamo, kolik za to budou chtit. Preci jen servery nejsou sortiment, kde je nizka cena az tak rozhodujicim faktorem, ostatne i ty pameti RAMBUS byly ve sve dobe ve workstejsnach a mensich serverech rel. uspesne. Hlavni rozdil ale muze byt v tom, ze pro FB-DIMM nebude existovat nejaka levnejsi alternativa. Kazdopadne si nemyslim, ze by RAMBUS byl nenazrany, oni toho maji patentovano celkem hodne, a u rady veci se nad poplatky nikdo nepozastavuje, takze asi az tak "zli" nebudou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

trocha mi v tom clanku chybalo to najpodstatnejsie - ze to rozhranie je po celej ceste od RWM po procesor (teda hlavne na motherboarde) seriove a preto je take vyhodne...no myslim ze je to tam niekde okrajovo spomenute, ale pochopil som to az z toho druheho obrazku.
BTW inak mi je uplne jedno kto sa s kym taha o licencie, skor by ste mali pisat v clankoch o tych technologickych zalezitostiach!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto je klasicka ukazka zrůdnosti patentového práva v USA, v EU si takovou obecnou ptakovinu jako je "serio/paralelni" prevodnik na RAM modulu patentovat nejde a tak nelze bezpracne vydelavat na dodaseni papiru na patentovy urad.
 

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenom mala poznamecka: u serveru se pouziti vice paru pameti nekdy resi i tak, ze se s pribyvajicim poctem modulu snizuje jejich pracovni frekvence. takze dva moduly bezi na ddr400, ctyri uz na ddr333 a osm na ddr266.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

navic servery pouzivaj Registered ECC DDR a ten registr chip je buffer.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JeJe: otazku lze polozit i jinak, chce intel svou nenazranosti, a tim ze prakticky okopiroval existujici reseni RIMM a XDR (FB-DIMM se jim podoba v mnohem vice ohledech nez jen v AMB) znovu podrazit RamBus?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jojo, zase jeden krasny priklad jak patenty podporuji rozvoj technologii a chude hlady umirajici vynalezce..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s Karlem, v tomto případě je patent RAMBUSU příkladnou ukázkou triviálního patentu, který tu byl již mnhokrát použit v jiných zařízeních, a ne ochranou konkrétního řešení. Mimochodem! Nadpadlo někoho z vás, že na stejném principu (komunikace přes buffer) pracují třeba HDD a jiná zařízení?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.