Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Fedora 18 „Spherical Cow“ přichází, změny stály za čekání

Fedora 18_
Již osmnácté vydání Fedory přináší řadu evolučních vylepšení, mimo jiné zcela přepracovaný instalátor. Jak vlastně tahle „zakulacená kráva“ vypadá?

Instalátor Anaconda zjednodušuje celý instalační proces, takže zejména začínající uživatelů nebudou tolik tápat jako u předchozích verzí. Berme to jako krok směrem k jednoduchosti instalace Ubuntu při současném zachování řady možností, které Fedora při instalaci narozdíl od něj nabízí.

Fedora 18 - AnacondaFedora 18 - výběr balíčků

Anacondu ale ještě tvůrci ladí, pro toto první vydání jsou známy některé problémy, z nichž jmenujme nezobrazování Windows 8 nainstalovaných v UEFI režimu ve vlastním bootloaderu Fedora či neschopnost připojit se k WPA/WPA2 Enterprise sítím během instalace.

Mezi desktopovými prostředími je zde GNOME 3.6, KDE 4.9, MATE Desktop i Cinnamon (tedy obě alternativy pro příznivce klasického GNOME 2), Xfce 4.10 a další. Vylepšena je správa úložišť, pro vývojáře jsou zde nejnovější verze jejich oblíbených jazyků: Rails 3.2, Python 3.3 a Perl 5.16. Kernel je z řady 3.6 a pokud si chcete zaexperimentovat, je zde i Wayland 1.0. Vyzkoušet můžete též budoucí náhradu Yumu, balíčkovací nástroj zvaný DNF (podrobnosti u jeho vývojáře Aleše Kozumplíka).

Stahovat můžete přímo skrze domovský web, případně aktualizovat svoji stávající „Fidorku“, je zde pro tento účel nový nástroj FedUp. K dispozici jsou i spiny s KDE, LXDE a Xfce ve výchozí instalaci.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Fedora 18 „Spherical Cow“ přichází, změny stály za čekání

Žádné komentáře.