Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Firmě AMD s konceptem Fusion pomáhá North Carolina State University

Nejen navrhnout a vyrobit čip, ale taky naprogramovat ovladače - a tady bych asi spíš věřil AMD, než Intelu. Intel si sice může dovolit najmout pět set nových kvalitních programátorů obratem ruky, ale než získají zkušenosti s konkrétním problémem, to nějakou dobu trvá, člověku se chce napsat, že u Intelu obvykle věčně. :-)

Možná to bude potřebovat i změny v jádrech operačních systémů. Což by u MS asi znamenalo Windows 9.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud navrhneš procesor, který potřebuje úpravy systému, tak je jako produkt zazděný. Viz. problémy buldozeru.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jak kdy. HW prakticky vždy předbíhá vývoj SW. Namátkou x87, x64, MMX, SSE, AVX, FMA ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

...ona i (hw) architektura IA-32 čekala dlouho na OS a pak na aplikace, které by využily všechny přednosti. Ještě mne napadá SMT (tedy Hyper Threading) a SMP. Kampak na RISCové platformy...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Testovali to na simulaci fiktivní APU se společnou L3 cache. Opět tedy, jako již mnohokrát, AMD opijí zákazníky rohlíkem - čipy a programy, které by daly termínu APU nějaký užitečný význam, budou tak za 5 až 10 let. To jim ovšem nebrání již několik let masírovat média popisem světlých zítřků. Každopádně ty jejich "APU" jsou výborné procesory a grafiky, třeba E-350, 450 je povedený kousek. Nebo Llano v notebookovém provedení (škoda, že se nedají nízkoodběrové verze sehnat do desktopu). Ale nejde o nic jiného, než o grafiku a procesor na společném čipu. Do APU jim zbývá ještě velký kus cesty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano, že to bude "dlouhý pochod" je celkem evidentní a třeba já jsem na to upozorňoval už při uvedení prezentace Fusion před několika roky. Nicméně všechno to je o vývoji a "tranzici" (transition), revoluce z čistého nebe je většinou neúspěšná (kdo se dnes rozpomene na Transmetu s Crusoe?), daleko schůdnější je cesta postupné evoluce, která má je jedno úskalí, a to to, že to trvá dlouho a cesta je to dlouhá a trnitá, přičemž se s ní nesmí sejít a ani se na ní zastavit ;-)

Naštěstí se zatím zdá, že v tomto segmentu je AMD "on track" a jede vcelku přímočaře vpřed.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja si rád spomenem :)

Hybridné procesory alebo APU sú jednoducho trend a obe spoločnosti chcú byť jednoducho in a v podstate ako sa obaja zhodnente opíjali zákazníkov pritom vedia, že je to "dlouhý pochod".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je fakt, AMD se poslední dobou celkem snaží - konečně dekódovaní videa (v HD7000 i kódování), funkční OpenCL (po propadácích CTM, ATI Stream), podpora linuxu. Ale je otázka, jak se to s APU vyvine. Ono programování GPGPU je značně specifická a specializovaná oblast, na většinu věcí je to zcela nevhodné, na pár zadání je to ale bomba (maticové transformace, dekodéry videa, lámání šifer, genetické programy, obrazové filtry - prostě všechno, kde se dělá s vektory nebo maticemi). Proto je dost možné, že se časem ukáže projekt typu Larabee (s vektorovými procesory na bázi x86 jader) mnohem výhodnější a životaschopnější. Docela bych si na to vsadil. A dnešní GPGPU zbyde nám ostatním šílencům (a grafikům a fotografům na urychlení Photoshopu a Zoneru :-)
Nikdo vlastně neví, co by od architektury měl do budoucna chtít, ani jak to vlastně programovat - OpenCL se objevil dost nedávno a pořád se mění, CUDA je stabilnější, ale také velmi úzce zaměřená.
Proto si myslím, že bláboly o APU patří spíše do říše marketingu, s realitou to nemá prakticky nic společného.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tá prvá veta ma veľmi zaujala, pretože ju VIA taktiež nápĺňa i keď troška odlišnou integráciu teda nie hybridno procesorovou ale all-in-one chipsetovou. Totižto najnovší chipset VIA VX11 tú prvú vetu napĺňa do bodky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.