Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k FreeSync 2 přináší více změn, mj. povinný vyšší rozsah frekvencí

ty monitory vypadaj dost luxusne.. kdyz si vzpomenu jak nVidie hustila lidem do hlavy ze bez modulu variabilni synchro pro pc nemuze fungovat.. a dneska ma freesync nad gsync pres sto monitoru naskok (:

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

to, ze "freesync modul" je soucasti rozhrani monitoru neznamena, ze to bez modulu jde
kdyby to slo tak vsechny monitory zpetne freesync podporuji
rozdil mezi freesync a gsync je, ze amd ti da specifikaci a ty si to vyrobis a pridas do svyho monitoru sam a u nvidie si holt od nich musis koupit "black box"

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to nefunguje. Nic jako FreeSync modul neexistuje. Od monitoru není vyžadován žádný hardware navíc, důkazem jsou monitory a televize, které vznikly před vydáním specifikací FreeSync a úpravou firmwaru na nich bylo možné variabilní snímkovou frekvenci zprovoznit. Ze strany elektroniky monitoru není třeba nic navíc. To, co dělá u Nvidie modul G-Sync, se u AMD z valné části odehrává na úrovni grafické karty.

AMD žádné specifikace, které by výrobci přidávali do svých monitorů, s původním FreeSync nevydávala. Bylo třeba pouze to, aby elektronika byla schopna část řízení předat grafické kartě. U starších monitorů to nebylo možné paradoxně proto, že tam bylo něco navíc - nikoli proto, že by tam něco chybělo. Konkrétně šlo o scaler, který dokázal pracovat pouze s konstantní snímkovou frekvencí a nebylo ho možné obejít. U novějších monitorů (prvními byly tuším modely od Nixeus) bylo možné scaler obejít. To pro zprovoznění variabilní snímkové frekvence stačilo. Příkladem mohou být i notebooky, které mají ještě jednodušší a užší systém propojení panelu s GPU a na kterých byl FreeSync prezentován jako první. Právě díky tomu, že mezi GPU a panelem bylo ještě méně elektroniky, která by tomu bránila, než u stolních monitorů.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

ja sem ten freesync modul nemel v uvozovkach nadarmo...
nicmene stejne je vyzadovano od monitoru bud scaler (coz je hw), kterej podoruje variabilni frekvenci nebo moznost scaler obejit a predat cast rizeni grafice, ale porad je to o specifickem hw

i dnes vychazi monitory co freesync neumi, coz nedava vubec smysl, protoze ta hw uprava neni prece nic drahyho a pro me jako vyrobce je prece lepsi nalepit na monitor freesync nalepku abych byl in a vic prodal i kdybych vyrabel jen 30-60 hz, stejne drtiva vetsina lidi ma problem prelezt 60 stabil fps

moje pointa byla v tom, ze stejne je potreba freesync kompatibilni HW a to, ze to podporoval specifickej starsi hw prece nehraje roli
emoji taky umeli nektery mobily "sto let" pred tim nez je apple roztahnul iphonem po svete
ano je to sw priklad, ale v hw se jich urcite taky dost najde...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

> protoze ta hw uprava neni prece nic drahyho
přesně tady je vidět, že o tom nic nevíte, on totiž není hw jako hw a toto opravdu není úprava na úrovni bypassu švábu na desce..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ale ale, vzdyt podle noxe cim min toho tam je tim lip viz priklad s notebookama a starsima monitorama ktery nic neumeli tzn byli levny, takze najednou je potreba drahej hw ? vzdyt to prece bez HW("modulu") jde... lol

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tomu sa hovorí skreslené vnímanie skutočnosti. :-) NVIDIA netvrdila, že to bez jej modulu nikdy nepôjde. Že to ale v čase vydania G-Sync modulu bez neho možné na desktopoch nebolo, v tom mala predsa pravdu. Iné riešenie nebolo. To čo predviedlo AMD bolo na NTB, kde bola situácia iná. A NV samozrejme ani vtedy netvrdila, že na NTB to nejde. Reč bola o desktopoch a platila v danej dobe. Keby to tak nebolo, netrvalo by AMD rok a pol či možno aj viac (tento čas si fakt nepamätám) od svojej prezentácie uviesť prvý FreeSync monitor.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Takze kdyz nekdo investoval do FreeSync monitoru a ted si bude chtit koupit Vega kartu, tak bude pritomen jak FreeSync, tak FreeSync2 a monitor neodepise nebo nove karty uz jen FreeSync2?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Cetl jste clanek?

Je tam naprosto jasne napsane, ze na FreeSync1 se nic nemeni. Vega ho podporovat bude.

FreeSync2 "pritomen" nebude, dokud vyrobce monitoru nedoda specifikace AMD a ta mu neschvali certifikaci. Toto se muze stat i po vydani monitoru (pokud dokazal vypinat ten tone-mapping a mel rozsah frekvenci lepsi), nebo se to muze do monitoru dostat patchem. To je take zmineno v clanku (ale uz vam asi nikdo postou neposle nalepku "FreeSync 2 certified").

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ok, dik, no kazdopadne jestli maji Radeony nejakou prevahu nad GeForce, tak je to prave tohleto. Ja teda mam skoro novej monitor bez FreeSync, navic NVidia kartu, ale musim rict, ze casem kdybych sel do noveho monitoru, tak uz bych asi bral i s FreeSync a potom ac je NVidia ve vsem jinem lepsi, tak tohle proste je obrovske plus pro zvazovani karty od AMD. NVidia by mela velmi rychle zacit uvazovat nad podporou FreeSync!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To mi povídej, kamaráde. Najednou pro absolutní plynulost obrazu stačí (v mém případě) 48 fps, což dá mainstream karta na ultra detaily levou zadní. Já se právě kvůli freesync rozhodl pro Radeon, kupoval jsem totiž nový monitor.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To LFC mi nedává smysl. Proč by to měl podporovat monitor, když je nejsnadnější, aby ten duplicitní snímek vyslala sama grafická karta?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si 100% jisty, ale IMHO...

Karta odesle kompletni snimek a zacne stavet v bufferu novy. Musela by mit dalsi buffer a cist obnovovaci frekvenci monitoru a preposilat mu stale znovu jeden a ten samy obrazek po sbernici.

Na druhou stranu monitor dostane cely snimek a muze ho zobrazovat nekonecne dlouho. Dokud mu nedorazi dalsi, kompletni snimek.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Myslím si, že to funguje takto: Grafická karta vnutí monitoru frekvenci v rozmezí, které zvládá monitor např. 48-60Hz. To si předem spolu domluví. Obnovovací frekvenci mění grafika podle toho, jak zvládá vykreslovat celé snímky, neposílá ven nehotové. Pokud tedy stíhá kreslit rychlostí 48-60FPS, obraz je plynulý, bez škubání a bez tearingu (rozpad obrazu na dva nenavazující snímky)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Snímek samozřejmě posílá grafická karta. Ale aby to mohlo fungovat, musí monitor podporovat rozsah obnovovacích frekvencí, kdy maximum je přinejmenším dvojnásobkem minima. Pokud by zvládal jen například 40-75 Hz, tak duplikováním 40 Hz vzniká 80 Hz a to monitor neumí zobrazit. Všechny Radeony, které umí FreeSync, umí i LFC. Ne ale všechny monitory, které umí FreeSync, LFC zvládají. Proto je jako limitující prvek chápán monitor a jeho podpora dané technologie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

takže teoreticky by asus mg279q mohl zpětně dostat freesync 2? Panel je to 144Hz a fs podporuje v rozmezí 35-90...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po přečtení, tak jak byl článek podán, se vlastně jedná o nezanedbatelnou snahu eliminovat snahu Microsoftu strkat prsty tam, kde nemá co dělat. Neříkám vše, protože z větší části se jedná o technologickou evoluci, bohužel Microsoft se bude snažit udělat lepším, důležitějším a nepostradatelnějším, proto očekávám odvetu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle me docela spatne zvoleny nazev. Zvolil bych treba Freesync HDR. Pokud jsem to dobre pochopil tak nove benefity jsou pouze pro hdr monitory, ktere zatim nejsou, pouze TV. Skoda ze amd neklade pozadavky i na parametry panelu/monitoru. 10bit panel/elektronika, lepsi gamut aspon DCI-PC, lepsi kontrast atd. Jinak hdr postrada smysl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

LFC s HDR nijak nesouvisí. AMD v některých ohledech spíše naznačovala a byla nekonkrétní, takže je možné, že výčet novinek nebo požadavků pro certifikaci není kompletní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

LFC uz funguje davno na non HDR monitorech, to neni nic noveho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je jako tvrdit, že před osvícenskými reformami Marie Terezie a Josefa II se taky našlo pár lidí, kteří uměli číst a psát, takže povinná školní docházka nepřinesla nic nového.

Zkusím to vysvětlit ještě jednou: LFC na FreeSync monitorech není povinné, jde o volitelnou funkci, kterou podporuje velmi malá část z oněch 121 vydaných. FreeSync 2 nabízí LFC jako součást specifikace, takže všechny monitory s logem FreeSync 2 musejí a budou LFC podporovat. To je novinka FreeSync 2 a zároveň je to novinka, která nijak nesouvisí s HDR.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nechci se vyjadrovat k tematu clanku, ale k tomu prirovnani, jez jste pouzil. - Je to sice off-topic, ale vy jste s tim zacal, tak alespon par poznamek k tomu:
- pred zavedenim POVINNE skolni dochazky umelo cist vic nez jen par lidi - nebyla jich ale vetsina
- samotnym zavedenim povinne skoly se procento populace schopnych si precist desatero ci jednoduche intrukce tovarnika v manufakture sice stoupalo a trvalo to desetileti - nebyla to otazka jedne generace
- nevim, co si predstavujete pod pojmem "osviceny", ale ja bych takovy termin pro efektivnejsi zotrocovani vetsiny populace nepouzil. Povinna skolni dochazka neslouzila k blahu obyvatel - ani k jejich vzdelani a vetsimu rozhledu a tim i svobodnejsi volbe udelu zivota.
Ne - byl to nastroj, kterym se slabnouci feudalove snazili "vyhovet" skupine stale mocnejsich tovarniku a majitelu mechanizovanych provozu, kteri chteli snizit naklady na"drahe" zaucovani svych delniku/nevolniku. Povinna skolni dochazka mela jen vycvicit "lidske zdroje" k jednoduchemu pocitani, cteni a zapisovani jednoduchych instrukci spojenych s vyrobou. Rozhodne je nemela naucit adaptabilite, vlastnimu nazoru, kritickemu mysleni apod. - O tom ostatne dostatecne svedci ceske skolstvi, ktere se za tu dobu prakticky nezmenilo a je na chvostu vzdelavani nejen v Evrope, ale i v celem svete.
Povinna skolni dochazka slouzi jen k tomu, aby tovarnici nedostali "surovy material", ale uz "polotovary" - lidi. Ostatne mnozi majitele prumyslovych podniku si to u nas tak predstavuji dodnes: chtej od statu, aby nutil zaky do ucnovskeho skolstvi, prip. technickych oboru vyssich skol na ukor jejich svobodne volby, talentu a schopnostem. Proste jde jim jen o levne otroky - kteri - bez vseobecneho vzdelani - maji mnohem mensi sanci si najit jine zamestnani a jsou tak daleko vic zavislejsi na svem chlebodarci - zamestnavateli - zotrocovateli. (Ostatne to, ze ceska ekonomika cislech uz nekolik let roste, vcetne produktivity prace, trzeb a zisku majitelu, ale platy nerostou ani zdaleka trochu umerne tomu, je vypovidajici samo o sobe). A vubec neprekvapuje, ze vetsina techto majitelu - casto podivnych zbohatliku z dob socialismu a divoke Klausovy "privatizace" ma vlastni deti na skolach jinych - prestiznich, humanitne, pravnicky a ekonomicky zamerenych.

To jen tak strucne k tomu, ze povinna skolni dochazka rozhodne nebyla a neni "osvicenecka" - je to jen dalsi a efektivni nastroj zootrocovani.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, zajímalo by mě, proč je ve specifikaci LFC "... where max refresh is ≥2.5X min. refresh" a v článku pouze 2x
http://www.amd.com/Documents/freesync-lfc.pdf

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je možný že to u "FS2" doladily. Jinak je pravda že pro funkci LFC u FS1 je zapotřebí maximální refresh nejméně 2,5x větší než nejmenší refresh.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.