Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Fujitsu přejde v superpočítačích na ARM

Ono je celkove ARM rok od roku bliz Intelu a klidne se muze stat, ze do 10 let budeme mit ARM i na desktopu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To doufam že dřív, podpora Win7 končí January 14, 2020, do té doby by mohl Google nebo někdo jiný dotáhnout SW podporu i pro desktopy. A když ne, tak přeinstaluju na Lubuntu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ide o to, že Intely posledných pár rokov stagnujú. Teda v niektorých benchmarkoch si o 5% prilepšia, ale v iných sa zase o 5% zhoršia. Výraznejšie sa zlepšujú snáď len v low power tabletoch a notebookoch (vďaka lepšiemu výkonu a W) a samozrejme serveroch, kde ale prešli na stratégiu pridávania jadier.

Naopak pri ARMoch vidíme každý rok zlepšenie o celé desiatky percent. Je teda celkom logické, že skôr alebo neskôr ARM x86 dobehne, alebo dokonca predbehne. V mobiloch sa to stalo už dávno.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

ARM na desktopu davno mame. ARM byl na desktopu uz pred 30 lety - ARM1 i ARM2 jsou procesory pro stolni pocitace od Acornu.

Uz hezkych par let jde koupit zakladni desky i cele pocitace s ARM procesory - napr. Raspberry.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to slavný Raspberry nemá hrubý výkon ani jako první Phenomy X4 na 65nm.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A co byste čekal od zařízení s tříwattovou spotřebou a taktem 1.2 GHz? (Nemluvě o tom, že to je podezřele specifická laťka. Před Phenomem X4 na 65nm se nedalo na počítačích nic dělat? Co jsme si v té době vůbec počli? :D)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Většina lidí si nekoupí desktop s trapným výkonem, protože když už desktop, tak něco co porazí všechny noťasy pod např. 20k. Ne že by to dnes bylo něco těžkého...

Firmy a all-in-one zákazníci na výkon tolik nehledí, ale úplný shit vadí. Raspberry je shit, protože i některý mobily jsou lepší.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Taky ty některý mobily jsou o něco dražší :)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

A kolik z toho dělá cena SOC???

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

A přitom by stačilo nepoužívat mizerný software... Ale což, mizerní programátoři jsou dnes levnější. :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Podpora softwaru je rozhodující pro úspěch zařízení a platformy. Takže hw se musí podřídit možnostem sw ne naopak. Aspoň v současnosti, kdy je konkurenční trh.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Raspberry bolo vyrobené pre účely výučby informatiky na školách a nie ako náhrada PC. To len chytrolíni by chceli aby to malo minimálne výkon ako desktop pri dodržaní spotreby a ceny Raspberry.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"lze předpokládat, že HPC produkty Fujitsu/ARM budou mít opravdu, ale opravdu strašlivě hodně moc procesorových jader."

To by platilo ak by použili nejakých mobilných kríplikov so 128b FPU. Oni ale majú v pláne použiť rovnako široké vektorové jednotky ako má SPARC alebo dnešné Xeony. Dá sa teda očakávať, že na rovnako vysoký výkon ako má Xeon im bude stačiť aj podobný počet jadier.

To bol mimochodom problém väčšiny ARMov doteraz. Buď mali dobre navrhnutý out-of-order ale úzku FPU (A72, Apple Ax) - nízky teoretický výkon, alebo naopak mizerný out-of-order (alebo dokonca in-order) so širokou FPU (Nvidia Denver) - vysoký ale nevyužiteľný hrubý výkon.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, mají na výběr. IMHO bych ale úplně nezavrhoval ani tu možnost, že půjdou i cestou menších jader a to zcela úmyslně. GPU má 2800 „jader", hiend CPU od intelu s vysokým (možná až příliš) výkonem na jádro má 22/44 jader/vláken a Xeon Phi asi 70. Třeba je pro některé typy HPC ideální kompromis v podobě např. 200 ARM jader.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

A73 má na 10nm procese len okolo 0,6mm2 takže dať ich pár stoviek na jeden kremík môže byť cesta, ale podľa mňa to je nepravdepodobné.

Dôvod je taký, že do takého stroja by bol nezmysel tlačiť architektúru ARM. Oveľa výhodnejšia by tam bola inštrukčná sada od základu navrhnutá na paralelné HPC, tak ako to je dnes v grafikách, alebo napríklad aj v nedávno predstavenom čínskom superpočítači.

Ak vyvíjajú jadro s nejakou štandardnou architektúrou, tak je pravdepodobnejšie že ho vyvíjajú ako výkonné. Teda out-of-order so širokou FPU.

Inak s tým výkonom na jadro Xeonov to nieje až také ružové. Áno, sú výkonné, ale už v desktopových 130W 8-jadrách je vidieť, že ten výkon na jadro dosť klesá z dôvodu limitácie TDP. No a keď obmedzia 24 jadier len na 150W, tak sa celkom bežne stáva, že celý procesor beží na 1,niečo GHz. Podobne KNL 72 jadier a 250W TDP.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je nesmysl, oni těch "strašlivě hodně moc" jader budou mít zcela bez ohledu na to, jak ta jádra budou veliká. Vždyť to má být superpočítač. Kčertu, i jediný Xeon Phi má "strašlivě hodně moc" jader.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Takze se vlastne vydavaji podobnou cestou jako AMD s K12, ktera ma byt udajne prave takove velke jadro na ARM misto na x64. Je otazka, jestli AMD nema s K12 a projetem Zeppelin docela podobne choutky, ale chybi mu penize na soubeznou realizaci spolu se Zenem. Vychazim z toho, ze Jim Keller nekde zminil, ze K12 ma "bigger engine" nez Zen a o nem vime, ze jde o siroke jadro se SMT jako treba Haswell od Intelu.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mě znalosti nešálí, tak ARM podporu SMID instrukcí má a jmenuje se NEON. Každopádně oproti AVX512 je šířka registrů se 128 bity podstatně menší, o tom žádná.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Fujitsu Siemens pro mě znamená, vyhni se jim. Tak zfušovaně postavené notebooky, na kterých po letech nejede polovina železa, jsem neviděl od nikoho jiného... Zlatý starý Acer.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je zpráva jako hrom.

Nicméně spotřebák jako jsou notebooky nic moc, zkoušeli se uchytit a evidentně se nepodařilo.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.