Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Opravujeme monitor: Fujitsu-Siemens Scaleoview L22W-7SD

Abych už nepsal třetí článek o tomtéž, model L20W-1 má tutéž desku, opět vadné kondenzátory. Transformátor v pořádku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Největším problémem u těchto shitových zařízení jsou ovšem tištěné spoje, které jsou vyráběny z hmoty, které sama o sobě praská. Nechápu, proč se to nedělá ze sklolaminátu jako na začátku.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Cena. Skleněnovláknové/laminátové desky jsou dražší a tím pádem se běžně používají u lepších zařízení. Levnější mají různé tkanivo (textilní, papír) sycené pryskyřicí a následně lisované do vrstev.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To já vím, ale proč se používá lepený papír u monitorů, které stojí přes 4000 Kč?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Lepený papír se používal i u TV, když ještě stály 15000Kčs :-) A občas pěkně prohořel.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

pozrel som aj ten clanok linkovany, ten samsung s trafom...

Boli spomenute studenace.

Dalo by sa niekedy zamerat na studene spoje a nafotit ich zopar?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že u mě ne. Mnohdy je to dost špatně identifikovatelné byť jen okem, často to je, že mám pouze zdání mikropraskliny, která by se časem rozšiřovala, ale na můj foťák bych to prostě nedal. Pominu-li na dnešní stav foto techniky opravd nedostatečné parametry, tak zrovna u pájených spojů je pak problém s odlesky, jsou tak tvarované, že se tam něco leskne v podstatě pod každým úhlem.

Nicméně následky jednoho většího studeňáku jsou u AL2423W, vydáno pár týdnů zpět.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Když už se řeší to pájení spojů, jaký "přístroj" používáš při opravách Behemote? Taky se mi občas dostane do ruky něco s vadnýma kondenzátorama. Dřív jsem měl starou trafopájku. Teď jsem si koupil novou pájecí stanici ZD-931, ale ať na ní nastavím jakoukoliv teplotu, spoj mi na desce (základní deska, zdrojová deska) prostě neroztaví. Pájka je samozřejmě v pořádku, hrot používám ten nejtenší co se k ní dal sehnat. Normální cín mi roztaví bleskem a pokud něco vyrábím s novýma součástkama, letuje jak blázen. Tak kde mám problém? Kvuli tomu musím z desek kondenzátory vyndavat trafopájkou, která povolí cín bleskem a pak už tam nový letuju pájecí stanicí.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

sorry, odpověď je níže, netrefil jsem to. :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

- teplo se předává cínem, je dobré si na hrot dát trochu cínu
- širší a kratší hrot předá víc tepla
- je možné si pomoct třeba horkovzdušnou pistolí
- je potřeba dostatečný výkon pájky, pro desky s velkými plochami mědi je 48W fakt málo. Z vlastní zkušenosti můžu doporučit http://bit.ly/12heeke Jsem si vědom, že je to profi pájka za profi cenu, ale jako inspiraci, ten výkon je znát.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne je zbytečné přeplácet hromady peněz jen proto, aby prostě byla stanice, protože stanice. Stanice je na přesnou práci s miniaturními součástkami a spoji, nemá pražádný smysl ji roubovat na výkonné věci. Se sebelepší stanicí stejně neodpájíš z koule pájky, mědi a silných vodičů nic (zcela běžně se vyskytující případ na výstupu ATX zdrojů, hlavně na zemi). Na takové věci je výkonná trafačka ideální, dodá výkon přesně v místě, kde je třeba, a dodá ho tam hodně. Pero naopak nebude nikdy ideální, protože nahřívá někde úplně jinde a pak se musí spoléhat na vedení. Ale to má setrvačnost a kapacitu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pointa byla v tom, že je potřeba výkon. Uznávám, že pokud člověk nepájí osm hodin denně a upálený spoj ho netrápí, tak přednosti stanice tolik neocení. Pro pájení koule cínu v hromadě plechů bych stejně sáhnul po klempířské pájce, to je ještě jiný level.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já dávám přednost univerzálnímu nástroji, protože nebudu na jedno zařízení používat patnáct nástrojů. Obvykle se vše od malých spojů po koule pájky tak nějak vyskytuje v jednom zařízení, a kdybych měl v tom omezeném prostoru kde jsem neustále všechno přendávat, chystat, zapínat, chladit, uklízet atd., tak se ztoho poseru a ještě mi to trvá třikrát tak dlouho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://www.zbozi.cz/?q=ETP5&typ=nabidky&seradit=nejlevnejsi

Dřív jsem používal 75W Lux, pak 100W čínu (i s úpravami šla za něco přes půl roku do hajzlu), na velké věci jsem si pomáhal hořákem (ale to je mnohdy naprd), případně 100W pájecím perem (stále dobré hlavně na odsávání hromad cínu, třeba z úchytů chladičů). Co jsem přesedlal na ETP5, jsem spokojen.

Tedy, bylo třeba se trochu učit dávkovat výkon na malé spoje, třeba ty levné mizerné desky v BenQ a k tomu pidispoje, kde páječka dokázala utavit/upálit měděnou cestu, to bylo něco. Taky mi spadla a trochu se rozjely vývody (což jsem posledně při čištění konečně dal úplně do pořádku). Pokud by někdo měl takový problém, vzal jsem od výrobce do zásoby spony sekundáru (ty plastové hranoly tam). Ještě si musím odleptat nějaké pásky čistého kuprexitu mezi ty sekundární vodiče, tam už to mám celé opálené :D

Teď jsem opravoval televizi (článek budu psát jak bude čas), výměna čipu QFP-48. Použil jsem bastlíře, no do budoucna bych na takové věci asi pořídil vlastní pájecí stanici, toto se prostě trafačkou nedá, je třeba něco s regulací teploty.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Problém máš v tom, že tím tenkým hrotem nepřeneseš tolik tepla do desky. na to, abys odpájel kondík z desky musíš prohřát nejen pájku, ale i desku na teplotu tavení pájky (cca těch 160°). A to se s tenkým hrotem dělá blbě, když všechno teplo ti po spojích desky "uteče" a navíc z termomechanického hlediska tenký hrot neprospívá kondukci tepla. Navíc není deska jako deska - pájení jednovrstvé desky (typu zdroj LCD) je lahoda, ale třeba výměna kondů na motherboardu, to je pakárna za trest.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Díky za odpovědi, konečně je mi jasný, proč si s tím neumím pájecí stanice poradit. A kdybych věděl, že mi bude na prd, ani bych jí nekupoval. Škoda 1300 Kč.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Rád bych se zeptal, Behemote, kde se dá uvedený transformátor SPI 8TC00332 koupit nový. Mám stejný monitor, přepájel jsem kondenzátory, což nepomohlo, nicméně bych chtěl ještě to trafo zkusit vyměnit. Díky za odpověď.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj Behemote,
Dostal jsem monitor FujitsuSiemens Scaleoview L22W-3,s tím,že nefunguje.
Po zapnutí se rozsvítí logo a pak se na pár vteřin objeví obraz PC, ale v zápětí zhasne.
Zůstane svítit modrá LED. Vypnout tlačítkem jde.Když odpojím D-SUB-svítí oranžová.
První co jsem udělal že jsem vyměnil kondenzátory na zdrojové desce, kromě vstupního.
Chyba se projevuje dál.
Prosím tě napadá tě něco čím by to mohlo být?
Díky za články , které tu publikuješ.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.