Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Gaia: 1 000Mpix vesmírné oko startuje za dva roky, bude mapovat Mléčnou dráhu i ve 3D

Já jen doufám, že se jim podaří prosadit stavbu další generace raketoplánů, protože sondy a satelity jsou fajn, ale v popularitě se lodím, které jsou řízené člověkem prostě nevyrovnají.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

další generace je samozřejmě už dlouho ve vývoji, ale s tím jak kongres cvičí s rozpočtem nasa to je poměrně těžké (viz plány na opětovné lety na měsíc).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak nám nezbude asi nic jinýho, než držet palce soukromníkům (mě je sympatická hlavně SpaceX ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ona každá mince má dvě strany. Od startu Space Shuttle programu zabírá tato položka cca jednu čtvrtinu rozpočtu NASA, kdyby se tyto peníze uvolnily jiným způsobem, mohli se lidi klidně prohánět po Marsu. Jednoduché srovnání - Ruský Proton vynese 1kg nákladu na GTO za cca 18 000USD, Ariane 5 za cca 20 000USD a Space Shuttle za cca 50 000USD. Dalším problémem je celkem problematické využití celého nákladu - přece jenom je Shuttle se svými cca 21 tunami nákladu na LEO jeden z nejtěžších vesmírných náklaďáků. Na stavbu ISS se to hodilo, ale když se na to člověk podívá víc z dálky, tak kromě stavby velkých vesmírných stanic nemá Shuttle valného využití. Dnes je situace trochu jiná a víc by se hodil pro dopravu z / na ISS nějaký "autobus", než tady ten "náklaďák".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Však odtoho by měla být nová generace, aby buď srazila náklady na provoz při zachování funkčnosti, nebo přinesla na stejných nákladech nějaké to zlepšení v jiném směru. Nejlépe to + od obojího.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pritom ten napad znovupouzitelneho stroje byl dobry ... ale zda se ze to nejak nevyslo ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

On je dobrý pořád, ale je málo využívaný. Nedávno jsem viděl studii, která říká, že cokoli letí méně, než 10x za rok, je ekonomičtější dělat přes klasické jednoúčelové rakety. Mimochodem Shuttle má rekord 9 startů za rok, takže až tak daleko od rentability nebyli, ale většinou jsou to tak 3 starty, takže hodně málo. Dokonce prý lze se současnou technologií vyvinout i SSTO stroj (Single Stage to Orbit), do kterého by se mezi starty (zjednodušeně řečeno) jenom tankovalo palivo, ale to už by se muselo létat opravdu často - cca každé dva týdny (25 startů za rok), aby se to do dvaceti let vrátilo. Ani Shuttle program možná nemusel končit, kdyby byl raketoplán menší - řekněme 7 tun místo 21 na LEO, všechny ostatní plánované projekty (kromě Buranu) mají kapacitu zásadně nižší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na to není potřeba další generace raketoplánů, stačí návrat ke klasickým lodím. Ostatně NASA to i plánovala, než byl rozpočet seškrtán. A pro lety mimo oběžnou dráhu se raketoplán stejně nehodí.
Další generaci (mini)raketoplánů NASA také vyvíjela, ale předala to armádě.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Už aby z toho byly na webu pořádné fotky ke stažení :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jojo, http://www.astro.cz/apod/archivepix.html musí zatím stačit :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

3D?
Jak presne si predstavuji ten 3D snimek neceho co je svetelne roky daleko? To tak leda ze se jeden snimek udela z Hublleho, jeden z tohohle a ta zakladna o velikosti obezne drahy zeme uz by mohla nejaky nepatrny stereo efekt dat ....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Astronomické 3D fotky sa robia štandardne z rovnakého zariadenia s polročným odstupom. GAIA by mala mať také uhlové rozlíšenie, že týchto 300 mil. km by malo stačiť aj na 3D obrázky Magellanových mračien.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Táto uhlová zmena polohy hviezdy za pol roka sa nazýva hviezdna paralaxa. A meria sa už minimálne dve storočia.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Inak prvé 3D fotky našej galaxie sa robili práve zo spomínaného satelitu Hipparcos. Mali by byť aj na internete, ale už sa mi to nechce teraz hľadať.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.