Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k HBM nejsou jedinou novinkou, přicházejí 2× rychlejší GDDR5X!

Článok dobrý, vševysvetľujúci, len čo mi udrelo do očí "s dvojnásobnou denzitou" Density je po česky hustota.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

V češtině se rozlišuje pojem hustota (jakožto fyzikální veličina) a denzita (jakožto počet jednotek na plochu nebo na objem). Hustota 4Gb i 8Gb čipů je totožná, oba jsou vyrobeny z křemíku.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hustota se používá ve více významech, např. hustota zalidnění v různých krajích má větší variabilitu než hustota člověka, která je blízká hustotě vody.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde ale o jakékoli odborné články nebo studie, používá se (v případě druhů rostlin, živočichů ap.) prakticky vždy termín denzita. Stejně tak v lékařství - denzita kostí. V případě čipů a výrobních procesů se termín hustota prakticky nepoužívá.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Možná by stálo za to zadat do Googlu "hustota tranzistorů" a "denzita tranzistorů", jaká čísla na vás vypadnou ;)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

je to přesně naopak, za používáním slova denzita stojí trapná snaha, aby články vypadaly odborněji a vědečtěji, normálně se jinak slovo denzita prakticky nepoužívá, viz. příspěvek nad mým.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

...takže trápna snaha, hmm....takže všetci vedci sú vlastne trapáci....a ako majú byť tie články a publikácie písané? ako článok v Blesku, či čo? používanie cudzích slov je výsada, ktorú hlupák neocení....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Použivání cizích slov má smysl pouze v případě, že neexistuje český výraz se stejným významem. V případě denzity v češtině výraz se stejným významem máme, proto všichni vědci (a nejen oni) používající slovo denzita jsou trapáci. :-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Není to třeba tím, že v češtině je mezi oběma jednoslovnými termíny rozlišováno - „hustota“ je chápána jako fyzikální veličina definovaná ρ = m / V, kdežto „denzita“ jako počet částic nebo jednotek na plochu nebo objem? Zatímco můžeme mluvit o denzitě losa evropského na Třeboňsku, těžko lze hovořit o hustotě losa… Zkrátka hustota a denzita nemají v češtině zcela totožný význam, mají pouze významový překryv. Proto se v situacích, kdy je třeba vypíchnout onen významový rozdíl, používá jedno nebo druhé a lidé z daného oboru zpravidla vědí, o čem je řeč.

„Použivání cizích slov má smysl pouze v případě, že neexistuje český výraz se stejným významem.“
Zajímalo by mě, kolikrát v životě jsi použil český termín „lučba“ namísto „chemie“, „nerostopis“ namísto „mineralogie“ nebo „silozpyt“ namísto „fyziky“ ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Denzitu" jako pojem je možné tolerovat opravdu jen v odborných publikacích a tam se to používá proto, aby se daný termín co nejvíce podobal anglickému termínu (někdy je dost těžké najít český ekvivalent). V tomto případě je ale možné použít i hustotu (mimochodem "density" je obecně i v angličtině používaná jako objemová hustota). Co se týče toho losa, běžně se dá použít spojení hustota populace, pokud chceš vyjádřit, kolik kusů se nachází na jednotce plochy. Ty staročeské nebo obrozenecké tvary nemá cenu vůbec komentovat.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

„někdy je dost těžké najít český ekvivalent“
Jinými slovy termíny „denzita“ a „hustota“ nemají totožný význam, jinak by to nemohlo být těžké.

„Ty staročeské nebo obrozenecké tvary nemá cenu vůbec komentovat.“
I tak se lze vyhnout argumentu ;-) Jen jeden detail - některé z nich nejsou ani staročeské ani obrozenecké a běžně se používaly ještě po válce. Tím bychom se mohli dostat k otázce, proč se přestaly používat a co k tomu vedlo.

Propagovat na jedné straně výhradně českou terminologii a na druhé straně aktivně ignorovat, že v celé řadě případů používám výhradně cizojazyčnou, dost podrývá váhu vlastních argumentů :-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

"density" a "hustota" mají ten význám téměř shodný, ale jsou jiné termíny, které se ve fyzice používají a pro které čeština žádný původní termín nemá (tokamak, laser, dioda ...). Schválně, jak přeložíte slovo hustota do angličtiny?

Pokud se to používalo po válce, tak je to před 70 lety a to je docela dost pro vývoj jazyka.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Musíme si tedy zvyknout, že i když se všude jinde a naprosto převážně ve spojení s hloubkou integrace používají termíny jako "hustota integrace", "hustota tranzistorů", apod., na DIIT to bude denzita, protože denzita losa evropského, kde se mimochodem též zcela běžně používá českého spojení hustota populace, hustota výskytu nebo krátce a jednoduše početnost.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jenže i hustota, stejně jako denzita, může značit počet jednotek na plochu nebo na objem. Stačí se podívat na definici obou termínů třeba na Wiki. Spíš bych to viděl tak, že v různých oborech je použití jednoho nebo druhého termínu dáno zvyklostí a vliv dozajista má i pronikání anglikanismů do češtiny.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

V odbornych clankoch sa pouziva skor denzita ako v slovencine tak cestine. Takisto sa pouziva vyraz denziometria a nie hustomeria:)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Nebo měření hustoty a hustoměr.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nuda. Pětky jsou už u konce s dechem a jediný důvod proč to zatím tolik nevnímáme je zákys na 28nm. HBM přinesly tolik, že si jsem jistý koncem 512 i 384 bit grafik s jakýmikoliv GDDRX. Nvidia třeba znovu opráší myšlenku GPU s integrovanými ARM jádrami + HBM a AMD se už s HBM chytlo natolik, že už nic velkého s GDDR nechystá a pro nová APU to platí jakbysmet. Nevidím cílový trh pro přetočený pětky ani vylepšený pětky. Výhoda v menších rozměrech/spotřebě a nových možností pro APU udělá jasného vítěze z HBM2.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Jeste tu je lowend segment, kde pouziti mene pouzder pro dosazeni stejne rychlosti a 128bit zbernice

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Na to bude bohate stacit soucasna Gddr5 s prehledem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Oznacenie je len vec dohody (konvencie). Tie vylepsene petky GDDR5X pokojne mozeme oznacit ako GDDR6. Pretoze koncepcne uuuplne vychadzaju z GDDR5.

Naproti tomu HBM v ziadnom pripade nemozme oznacit ako GDDR6, lebo koncepcne nevychadzaju z GDDR2/3/4/5.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

GeForce 960Ti 4GB GDDR5X 12Gbps 64bit - made by NVidia. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak panove.. vcetne redakce jste to sezrali i s navijakem :)) Tyto nove pameti nejsou 2x rychlejsi.. ale ve skutecnosti spis pomalejsi. Single ended IO jede na 8 Gbps, ale differential na 14 - pouziva pritom uz piny dva! Takze na pin je to jen 7 Gbps ;)

Realne ale nikde specifikace neni - ma ta pamet 2x vetsi pouzdro a tedy i vetsi sirku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je lepší si nejdřív přečíst článek, a pak až na něj reagovat. Pak se člověk snáz vyhne trapným okamžikům :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A to nebylo mysleno spis tim ze prvni generace bude 10Gbps a pak 12 a 14, zatimco u GDDR5 je to dnes 5/6/7/8, s tim ze realne se pouziva 6 a tedy 10 je pokles?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslim ze jak GDDR5A(Advanced - 8GHz) tak GDDR5X(Xtreme>2x Bandwitch) najdou sve uplatneni v stredne nizsi, stredni a stredne vyssi tride, protoze vyhodou jak GDDR5A tak GDDR5X je nativni kompatibilita se soucasnymi GPU, co u HBM nehrozi. HBM a HBM2 jsou zatim pameti nedostatkove a drahe, jejich integrace(GPU-Interposer-HBM) je vec podobne casove narocna a draha, pricemz vyzaduje kompletni prekopani navrhu samotneho GPU, coz se u produktu preznacenych nedela, jenom u uplne novych GPU.

Nemuzem si ted proste myslet ze AMD osadi od portfolia R7 HBM vsude(kompletne prekope navrhy techto GPU pro kompatibilitu s HBM I-II), jiste bude minimalne pocitat s GDDR5X ktera by hlavne u modelu R9 480 a 480X zvedla latky a spolecne s HBM2 u R9 490X + Nano2 by to byla velice zajimava kombinace kto z koho.

Ja se souboji GDDR5A a HMC(GDDR5X) od Micron-u s HBM od Hynix-u tesim, konkurence je pro zakaznika zdrava.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.