Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GDDR6 jsou vůči GDDR5 drahé, poměr cena / propustnost je ale výhodnější

"Z hlediska pamětí tedy není důvod, aby grafické karty s GDDR6 nabízely horší poměr cena / výkon než karty s GDDR5"

Nechápu tu logiku poměru cena/výkon.

Fakt je že 8GB grafika s GDDR5 8GHz bude na výrobu dle toho ceníku o 38,60 levnější než grafika s GDDR6 14GHz. Nijak to nesouvisí s výkonem grafiky jako takové.

To je samozřejmě nákupní cena, v prodejní ceně to bude více, počítám 45-50 v nejlepším případě, pokud mají být ale marže aspoň 60%, tak spíše 60+.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to jednoduché. Pokud grafická karta potřebuje určitou paměťovou propustnost, vyjde levněji, pokud jí bude dosaženo s použitím GDDR6 než kdyby jí mělo být dosaženo s použitím GDDR5. Poměr cena / výkon tak bude při použití GDDR6 mírně lepší (v praxi výrazně lepší, protože s GDDR5 by ještě stouply náklady na PCB i na straně GPU v důsledku implementace širší sběrnice).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale propustnost pamětí je jen jedna z věcí která ovlivní výkon.

Můžeme se bavit třeba o tom že čip může uzsší sběrnici při použití GDDR6, zachová se přenosová rychlost ale ušetří trocha křemíku oproti širší sběrníci s GDDR5. Jenže ten křemík ušetří kolik, možná pár dolarů, rozhodně to nešetří několik desítek dolarů, což už může být výrobní cena menšího čipu. Rozdíl v PCB bude marginální, cena celého PCB včetně osazených součástek se typicky uvádí kolem 10 USD.

úspora tak bude v řádu několika dolarů ale ty paměti stojí o desítky dolarů více. reálně tedy cena povyskočí, s maržemi třeba těch 50 USD, což třeba odpovídá zdražení u RTX2080, 2070 a i předpokládané ceny 2060

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„úspora tak bude v řádu několika dolarů ale ty paměti stojí o desítky dolarů více. reálně tedy cena povyskočí“

To jedině za předpokladu, že by to počítal člověk, kterému dělá problém matematika základní školy. Polopaticky: Pokud mám GPU, které potřebuji vybavit datovou propustností např. 448 GB/s, mám dvě základní možnosti: Použít 8 čipů 14GHz GDDR6 nebo 16 čipů 7GHz GDDR5. GDDR6 vyjdou na 8× $0,835 = $93,52, GDDR5 vyjdou na 16× $104,304 + vyšší náklady na GPU s 512bit sběrnicí + vyšší náklady na vícevrstvé PCB. Řešení pro kartu s 448 GB/s postavené na GDDR5 se prodraží o $15-20 čistě v nákladech oproti řešení s GDDR6. To je v nákladech nějakých 10 % více, což znamená o 10 % horší poměr cena / výkon pro GDDR5. Marže a daně na těch 10 % nic nemění, protože ty jsou procentuální.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se u tohoto výpočtu trochu nezapomnělo na kapacitu, kterou nepočítáš. 8 čipů GDDR6 třeba představuje 8GB za $93,52. Oproti 16 čipům GDDR5 s 16GB za $104,304. Nebo taky pro GDDR5 stačí čipy s poloviční kapacitou a výsledná cena bude podstatně nižší.
Za nepatrně vyšší cenu (12%) mám dvojnásobnou kapacitu pamětí při stejné propustnosti. Já bych tedy v rámci poměru cena/výkon dal jednoznačně přednost GDDR5 řešení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomnělo. GDDR5 s poloviční kapacitou už se nevyrábějí, staré modely grafických karet, které je používají, běží na skladové zásoby a nové se již nechystají, protože by nebylo čím je osadit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ta matematika ze základní školy by platila, kdyby nárůst výkonu byl lineární. To ale není. V reálných aplikacích není ani 100% uptime využítí 100% propustnosti takže tak..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"...cena celého PCB včetně osazených součástek se typicky uvádí kolem 10 USD." - mohl bys mi to prosím ozdrojovat? Dík.
Jakožto člověk, který ze zájmu o výrobu elektroniky vyráběl zakázková PCB/DPS na SMT lince o tom něco málo snad vím, ale případně tuto myšlenku budu připomínkovat až po pročtení těch zdrojů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak je to cena samotného PCB bez součástek - má omluva. Zdroj je například Gamers Nexus, konkrétní video teď fakt nemíním hledat. Dají se najít různé porpočty výrobních cen porůznu na netu a většinou se ty PCB točily právě v téhle ceně. https://www.theinquirer.net/inquirer/news/1001407/how-much-does-an-nvidi... rok 2005, 13.4 USD.

Nebo tady: https://imgur.com/vkRDt u některých karet se dostaneme na 10 USD včetně osazených součástek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky, to už dává smysl. Ona se ta cena odvíjí především podle množství (vysvětlím) a kvality osázených součástek (pak samozřejmě náklady na výrobu atd.).
Proč "množství"? No ona se stejná deska nemusí vždy osazovat plně a dokonce se dá (nejen) dle různých revizí osázet dost odlišně. Ale to už zabíhám někam, kam snad ani nechci...
Každopádně díky, jak jsem už psal, dost mě to zaujalo :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Cena za propustnost je lepší, ale občas je potřeba kapacita. Bude to rychlejší, ale stejně tam musí nacpat ty gigabajty, zvlášť u rychlejších pamětí je potřeba, aby tam bylo pokud možno vše, s čím se bude pracovat. Takže celkově poroste cena paměti na desce víc než výkon, který ty paměti zvýší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co si pod tím mám představit? Režim clamshell? Žádná GeForce s GDDR6 ho nepoužívá. Všechny mají nejnižší možnou kapacitu GDDR6, se kterou lze dosáhnout té paměťové propustnosti, které dosahují. K žádnému „nacpání gigabajtů“ tam nedochází.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To znamena jen to, ze si clamshell a 2x vetsi kapacitu VRAM nechavaji pro Quadry, zalozene na tech samych GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš právě kvůli vysoké ceně..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.