Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Výrobci končí s 2GB GeForce GTX 960, nahradí je 4GB modely

Galax Gtx 960 Oc Reference 4 Gb
Výrobci grafických karet chystají nové 4GB modely GeForce GTX 960. Ve výrobě stávajících 2GB už patrně pokračovat nebudou, zájem o ně již není tak velký…

4GB modely GeForce GTX 960 jako takové nejsou žádnou novinkou. První se na trhu objevily už kolem Velikonoc a minimálně nejznámější výrobci přišli každý alespoň s jedním. Podle dostupných informací si ale GeForce GTX 960 nestojí tak dobře, jako dříve - nový Radeon R9 380 je pro ni poměrně silným konkurentem, který nabízí jak vyšší výkon, tak 2 i 4GB modely od vydání. Radeon je navíc levnější (byť v zahraničních cenách je možná rozdíl o něco výraznější než u nás).

Výrobci se proto rozhodli přistoupit ke krokům, které kartu poněkud zatraktivní. 2GB verzi, o kterou již není takový zájem, přestanou vyrábět a přijdou s novými 4GB modely. Ty dosavadní byly totiž z většiny koncipované jako luxusněji vybavené karty, kde krom paměti navíc získal uživatel i výrazně lepší chladič, kvalitnější PCB osazené lepšími součástkami, vyšší OC a podobně.

Galax Gtx 960 Gamer Oc

Aktuální situace si ale žádá i produkty, které sice nabídnou 4GB videopaměť, ale jejichž výrobní náklady a tudíž i prodejní cena nebudou výrazně nad základní 2GB verzí. Můžeme tedy čekat určité zpestření nabídky. Prakticky všichni výrobci tyto novinky již představili nebo v blízké době představí. Najde se mezi nimi nemálo těch, které disponují referenčním chladičem či zkráceným PCB, což koresponduje se snahou nabídnout parametrově zajímavější produkt v nižší cenové relaci.

Zatím se neobjevují žádné nové zprávy o GeForce GTX 960 Ti. Ta patrně bude konkurovat Radeonu R9 380X, který byl očekávaný na přelomu října / listopadu (podle některých zdrojů došlo k posunu vydání na přelom listopadu / prosince). Vydání výkonnějších modelů by zvlášť v předvánoční sezóně bylo mnohem zajímavější než kosmetické úpravy stávajících produktů - zdá se však, že oba výrobci zvolili vyčkávací taktiku a čekají, co ten druhý.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Výrobci končí s 2GB GeForce GTX 960, nahradí je 4GB modely

Úterý, 1 Prosinec 2015 - 01:26 | Bartist | Ty minus mi určitě dali zarputilí fanoušci nVidie...
Čtvrtek, 5 Listopad 2015 - 22:15 | Bespi | Zde je to opravdu 4 GB, ale je to jedno. Zrovna...
Čtvrtek, 5 Listopad 2015 - 21:02 | Bartist | 4GB nebo 3,5 + 0,5? :)

Zobrazit diskusi