Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce RTX 2080 je o 33-59 % rychlejší než GeForce GTX 1080

To je ocekavany posun vykonu. Prvni spekulace mluvily o 50% a to ted +- mame. Co je dulezite, ze 2080ti to stavi do pozice skvele 4k herni karty. Coz potvrdily uz existujici udaje od lidi co byli na miste a hrali na tom - mnohe hry bezely v ultra 100+ fps.

Btw slide neni unikly nybrz z erejneny nvidii na natlak na zverejneni porovnani k pascalu.

Dalsi dobra zprava z toho plynouci je ze 2070 muze v nekterych pripadech srovnat ci prekonat 1080ti/titanx. To i rekl huang na konci sveho vystoupeni.

Navic cast tech her byla s hdr a to jak vime prinasi vykonnostni propad kolem 10%, talze bez hdr by mely byt cisla vyssi.

Pokud dlss bude vizualne ok, pak je to totalni bomba.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

ono to zatim ale taky vypada, ze ta 2070 nebude ani o moc levnejsi nezli 1080ti..

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

16400 za fe a mnohe nereferencky, nejake levnejsi budou kolem 14. S tim vykonem ty ceny nejsou nejak extremni. Jo v rasterizaci pomer cena vykon nijak nemeni ale ma bonus v technologiich. Kdo nechce new tech koupi 1080ti, kdo chce new tech, vezme 2070. Kdo chce vykon co tu nebyl kupuje 2080ti, kdo chce rozumny vykon a new tech ma 2080.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ceny jsou extremni, takhle vysponovany to zatim nikdy nebylo. Krome toho vyrobci nejspis okopiruji stejny prubeh jako minule a levnejsi karty nez FE za doporucenou cenu hned tak nebudou. Krome toho, tak nejak se ceka, ze pomer vykon/cena se zlepsi. To znamena, ze se klasicky vykon v cenovce 1080 posune do cenovky 2070 za cenu 1070 Coz se bohuzel nestalo.
Mi to muze byt ukradeny, protoze nedam za kartu vic jak 10k..pruser je, ze s takovou za chvili do tech 10k nebude co kupovat..

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Vykon 2070 na urovni 1080ti i za 600 je lepsi pomer cena/vykon ze. Jako extra bonus nove technologie. U vyssich modelu je to dan za top zbozi. Absolutni vykon je vysoky a pomer cena/vykon stejny jako dosud s bonusovym techem. Neni to pro kazdeho, taky si kazdy nekoupi luxusni auto ktere poslouzi stejne jako stredni trida kdyz chci odvezt deti do skolky.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

A co si tak Jiricku aspon jednou prestat vymyslet a fabulovat, jak se ti to zrovna hodi do kramu, to by neslo?
Ja jsem nikde zadne testy 2070 nevidel, ty snad ano? Takze odkud si ty svoje hausnumera tahas..cucas si je z prstu jako spravny zaslepeny fanousek.
Krome toho pises kraviny. Cenova hladina pro danou tridu vykonu (pomernou k vydane serii) se jednoduse zvysuje. Jenom trouba tohle nechce videt. Muzes si vybrat, kam chces patrit :))

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Selsky rozum pane. Pokud maji 2080 cca kolem 50% vykonu navic, jak vyPada konfigrurace 2070, vykon 1080ti/titanax a prosta matika ze zakladni skoly rika te na tom budou podobne. Podobny nazor na to maji i zahranicni autori. Ono staci vzit vykon 1070 navysit ho o cca 50% a jsem kde? 1080ti...

Fanouskovsti do toho tahas ty, stejne jako osobni invektiva v ciste technicke diskuzi.

Mimochodem, zvyseni cen nikde nepopiram, mluvim o cca stejnem pomeru vykon/cena kdyz nepouziju nic z novych technologii, ktere jou tam jako bonus v te cene navic, v pripade jejich uplatneni se pomer ceny a vykonu zlepsuje

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To vis ze jo Jiricku, fanousek jako vysity :)) Neznas jeste ani opravdovy vykon 2080..jedine co znas jsou nejake vybrane test case scenare od NV. A interpolovat vykon 2070 z narustu 2080, kdy ta jen tak tak prekona s odrenyma usima (o 'celych' 15%) 1080Ti a ty tady klidne napises, ze 2070 ji prekona taky? Chces tim rict, ze 2070 bude jen o 15% pomalejsi nez 2080 i presto, ze 2080 ma skoro o 30% vic vypocetnch jednotek a k tomu min o 5% vyssi takty nez 2070 a rozdil bude 15%? :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Od kdy jsou fabulace z tve strany na zaklade nic nerikajiciho promo grafu od NV technicka diskuze :)) tobe vyhovuje ze za jednotku vykonu zaplatis podobnou cenu jako pred lety ?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mne ale silne znepokojuje ten fakt, ze release price u gtx 970 byla 329 usd, rtx 2070 ji ma na 599 usd. Za dve generace karet se cena puvodne lepsi mainstreamove karty prakticky zdvojnasobila. Tobe to mozna nevadi, ale pro spoustu ostatnich zakazniku bude financni stranka veci klicova. Aby to nedopadlo tak, ze 98% ostatnich radeji zustane u fullHD, bez rtx technologii a na starych/bazarovych kartach.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Cena je za nereference/fe, oboje s lepsim chlazenim, factory oc. Takze to porovnavat s nereferencema a jejich cenama nebo brat cenu 499. Narust tam samozrejme je. Me neznepokojuje. Narust koresponduje narustu vykonu, je to novinka a ceny casem klesnou, je tam kus prelomu v pristupu k herni grafice jako bonus, s vyuzitim novych technologii se zveda vykon.

Samo chapu ze hodne lidi ceka ze dostanou vic za mene. To bude s nizsimi modely. Vsak dnesni nizsi trida jako 1060 ma vykon lepsi bez par let stary high end.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jiriku, ty mas opravdu postrehy... 1060 ma vykon lepsi nez par let stary high end ... a to bychom meli byt za to vdecni... ;)
Ty jsi ciperka ;)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To není uniklý slajd, to je slajd Nvidií zveřejněný. :D

NDA na něj bylo do šesti včera večer, ven mohl jít v podstatě po skončení prezentace pro novináře.

Tvrzení, že DLSS musí podporovat přímo hra, není pravdivé.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Slajd koloval po fórech už před koncem NDA, takže uniklý byl.

Podpora DLSS musí být připravena buďto ze strany autorů hry nebo ze strany Nvidie pro danou hru. Univerzálně zapnout se nedá a ještě je rozdíl, jestli jde např. o dema, kde je obsah scény přesně očekávaný nebo o hru, kde není.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Je treba naucit ai a model dostat do driveru. Pokud neni nutna implementace vyvojare ale funguje to podobne jako treba dsr, tak je to dost rozdil v mnozst i prace vyvojare a muze byt nezavisly. Pak to nv urcite bude tlacit sama tam kde uvidi ze to ma smysl a v zadade to muze jit ven pro kazdy novy release stejne jako dnes vychazi drivery pro nove hry. Neznamou je samozrejme kvalita, ta se ale casem muze zlepsovat jak se ai dal bude ucit

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

No, a to už je dost podstatný rozdíl, jestliže vývojář do hry nemusí hrábnout a stačí, když Nvidia vezme hru a vytvoří pro ni profil v ovladačích.
A to, že se nedá univerzálně zapnout, také není definitivní, univerzálně zapnout se dá kdykoliv v okamžiku, kdy někdo v Nvidii sezná, že model je dost natrénovaný na to, aby to šlo nasadit univerzálně.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Je ale otázne či to niekedy pôjde takto všeobecne natrénovať. Reálne by som to videl hru od hry a NV bude musieť pridávať podporu do jednotlivých profilov hier. Každopádne uvidíme aké budú výsledky. Ak by sa niekedy dostali von výsledky všeobecne natrénovanej DNN, by som bol zvedavý na jej rozdiel oproti trénovaným výsledkom pre konkrétnu hru (samozrejme obe dosiahnuté na tej istej hre).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobry no, vykon +15% a to jeste v buhvi jak dosazeny, Turing naprosto o nicem. To si NVidia mohl nechat od cesty.
Kdo koupil GTX1080-1070, tak ma grafiku na 5 let bez nutnosti upgradu, Pascal se lidem fakt vyplatil. Na druhou stranu to trosku pribrzdi vyvoj her. I kdyz tam se asi stejne castecne ceka na PS5. No uvidime ve 2020, jestli se neco zmeni az se vrati AMD a nastoupi Intel.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Takže už nečekáš na příští rok teď už až 2020? Aby sis ještě někdy něco zahrál :P

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Moc neverim, ze bude Navi pristi rok, spis na zacatku 2020 a ikdyz je mozne, ze to NVidia stihne s Amperou pristi rok, spis ke konci 2019, tak uz si pockam na konkurenci a pak se teprve rozhodnu. Taky uvidime, jestli neco postupne bude lezt z Intelu nebo ten jejich Arctic zanikne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nedivím se že jsi taková socka redmarxi, když neumíš počítat, ty ani nevíš v kolik peněžence máš, když napíšeš že 45% je pro tebe 15% tak to nemá cenu. Ukázalo se že jsi jen další AMD sockoidní ovce. Bež na bazar a kup si tam RX 580 za 4000 a dej už pokoj a běž si něco zahrát bez physX, a bez RT, podle AMD fanATiků ti to pojede na 2K naprosto úžasně.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, budu davat 35K za to, abych mohl hrat RT hru ve fullHD na 60FPS, ktera s RT efekty vypada hur nez bez nich. Probud se clovece!

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Probuď se ty, jen papouškuješ zlé AMD jazyky. Nikde jsem neviděl důkaz že by hra s RT byla hnusnější než bez... Chápeš že nVidia smetla ze stolu všechnu konkurenci ?
V německu a všude jinde je normální plat 70-110 tisíc korun měsíčně, za to že ty nemáš ani 5000,-Kč, ani 2000,-kč normálně v peněžence nenosíš děláš machra, ale počítáš stokoruny, nvidia nemůže. Uvidíš jak jí lidé s dostatečnými příjmy utrhaj ruce!

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Za co budou NVidii trhat ruce? Za RT efekty, ktere jsou naprosto o nicem a musi se trenovat na neuronovych sitich, protoze zadna grafika vcetne Turingu nema na uplne renderovani sceny raytracingem?

Chapes to, ze NVidia prisla s blbyma 5% narustu vykonu, protoze to uz vic jednoduse nejde a vedeli moc dobre, ze musi udelat stejnou zmenu jako uz udelala AMD. (Nikdy a nikde nepopiram, ze se AMD prvni pokus nepovedl, ale jak vidno ani NVidia na tom neni lepe.)

O RT se muzeme pobavit za dva-tri roky, az na to bude spousta her a budou mit grafiky vykon na opravdovy RT renderovani sceny a ne ta ubohost co NVidia chce, aby zakaznici zaplatili ted!

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

5% tady, na něco tuning píšeš 15%, ty jsi z toho fakt mimo.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V nadpisu 33%
Nahoře si napsal 15%
Teď píšeš 5%
Na toto odpovíš 1%?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedinej kdo tu pocita stokoruny je jistej Crha... sam to psal https://diit.cz/clanek/geforce-rtx-2080-ti-2080-2070-uvedeny/diskuse#com...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zkopíruj to sem celý ne? Ať se každý dočte: "Hej ty seš můj člověk, přesně tak se to dělá, odkládat peníze bokem, každej měsíc, odkládám si tak 125Kč na dálniční známku, 666Kč na auto, 600 na PC, né protože musím šetřit a neměl bych na to, ale protože mě baví pracovat s penězi a ekonomikou, jak v práci tak ve svým životě."
_____________________________
hlavně by jsi si měl přečíst tohle:
"né protože musím šetřit a neměl bych na to, ale protože mě baví pracovat s penězi a ekonomikou, jak v práci tak ve svým životě."

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"protože mě baví pracovat s penězi a ekonomikou, jak v práci tak ve svým životě."
Tak tím se pár věcí vysvětluje. Jako třeba proč tě baví psát do diskusí příspěvky, který nikoho nezajímají a každý z nich má -10.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na fhd si kup 1080ti a mas to bez kompromisu, kdyz nechces nove technologie, tak budes naprosto vyrechtany, hodne lidi je i v qhd s toule kartou. Nebo levnejsi 1070ti kdyz nepotrebujes max detaily. I ta 2070 pro tvuj ucel bude vic nez je potreba. Az budes na 4k, tak pochopis ze vykon potrebujes a 2080 nebo lepe tta 2080ti ti ho poskytnou. Na fhd tyhle karty budou opravdu overkill

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Crhousku s tema sockama si nejdriv zamet pred vlastnim prahem... jak si tu psal v poslednich dnech, tak ty potrebujes po stovce mesicne setrit i na takovou drobnost jako je dalnicni znamka. Na vec co clovek s prumernym platem ma jako drobny vydaj z mesicniho platu :o) A spousta lidi tu ma jeste v zive pameti tu tvoji komedii s koupi gtx 1080 o ktery si mesice mluvil, nez si na ni vubec nasetril...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

bla bla bla kopání a překrucování pravdy jako vždy. Já si s penězi hraju jak v práci tak i doma, i to jsem tam psal, kdyby jsi uměl číst tak to pochopíš. Je to ekonomika, studování ekonomiky, to že ty to nechápeš je tvůj problém. gtx1080 jsem kupoval v blbé době kdy jsem byl vycinkanej z přestavby zahrádky. Ale to už je pro tebe absolutní scifi...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Uz mas predobjednanu GTX2080, kdyz to tady tak moc obhajujes? Nebo nakonec jsi dospel ke stejnemu zaveru jako ja, ze narust vykonu minimalni a RT efekty budou zajimave tak za 2 roky? A nechas si teda zatim tu GTX1080 stejne jako ja si necham GTX1070 a zadny upgrade nebudu delat, dokud vyrobci nevybehnou se 7nm grafikama.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ale ty nemáš gtx1070, ty máš nějakou upocenou gtx570...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Fakt nemam tuseni jak to mate vy doma, ale mi proste mame dve PC a samozrejme, ze mu to PC uvolnim, kdyz si chce hrat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sam si se odkopal tema stovkovejma castkama ktery si psal. To ukazuje realitu o tvem platu. Me do platu, ktery ty udajne mas, par desitek tisic chybi. Presto moje ekonomika je... tenhle mesic odlozim deset tisic na tohle, deset tisic na tamto.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Chápej, cikánský baron si musí pořídit GTX1080 aby mohl po diskusích machrovat že na to má, a pak celý měsíc žije o chlebu a vodě. :-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

baron pošle poskoka aby mu ji někde štípnul a zbytek měsíce si žije jako král z dávek..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ta závist z Vás trsyká jak gejzír na islandu :D mám z toho radost.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A co ze ti to mame zavidet jarousku ? Ze si dlouhodobe kandidat na leceni u psychiatra je znama vec. Ale to co predvadis posledni dny z tebe dela kandidata na polstrovanou mistnustku a sveraci kazajku. Na tom toho moc k zavideni neni.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

vyžívám se v tom, že jste jako AMĎáci dostali od nVidie po čuni. "poor volta" :D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Spis ukazujes Jarousi dokolecka, ze se chovas neustale jako nebetycny pablb, ktery se nedokaze nad nic povznest.
Takova mala utapla seda myska, neco jako malej ratlik, ktery musi stekat, aby ho bylo vubec videt..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já nepsal kecy typu poor volta, já nepsal že polaris bude víc než víc lepšejší než gtx1070...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jarousku, ono se ti to nejak vsechno plete tradicne dohromady. Pokud vim tak vyrok "poor volta" nepochazi od zadnych fanousku, ale od marketingu cloveka AMD, ktery dnes uz v AMD ani neni. Co tohle ma spolecneho z fanousky, tomu rozumis, asi jen ty sam.
Co se tyce Polarisu a GTX 1070..tak to je takovy tvuj vecny evergreen, kdy nepochopis ani to, ze kdyz se fabuluje na zaklade nejaky dohadu, tak se bud trefis nebo netrefis. Uplne stejne fabulujes ty Crha nebo treba tady mistni fabulujici expert Jirka a dalsi. Ale to uz ten tvuj jednostranne nastaveny mozek nejak nebere...
Tak klidne muzes hrat toho priblblyho stekajiciho ratlika dal...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

poor volta nebyla od fanoušků... taky aby jo když to je jediné na co se za 5 let AMD zmohla.
Právě že fanoušci tady prezentovali jak bude RX 480 úžasná karta a že si nemám kupovat gtx1070, že ju to hravě překoná a pak ta ledová sprcha po vydání, nedokončené ovladače, ovladače neuměli řídit energetiku karty a ta žrala i trávu u silnice a topila jak radiátor. Až po několika měsících přišli ovladače, které kartu dostali na rozumné hodnoty, výkony, příkon a teploty. A nakonec to byla plichta s gtx1060.
Pak honem přispěchali fanoušci s tím, že Vega bude nový král, který nVidii sesadí z trůnu. V té době už jsem se s gtx1080 tomu hype trainu už jen smál. A jak dopadla Vega víme všichni... takže ano AMD vystupuje jako slibotechna z nějakých 25% ale z 75% jsou slibotechny fanoušci AMD.
A nejdrsnější na tom je že fanoušek nVidie řekne že Turing bude skvělá a výkoná karta tak se nakonec ukáže, že to je skvělá karta, s 45% nárůstem výkonu, ať se AMD fanATici snaží tuto hodnotu srazit sebevíc. Ale všimni si, že aktivní jste jen vy, hrdinní chrabří bojovníci za AMD. AMD samo nijak na nVidii nereaguje. Nevydávají x tou verzi RX 680D ani nepíšou "poor turing".... tohle všechno dělají fanoušci, včetně fanouškovských redaktorů, kteří si rádi kopnou. Takže se mi nic neplete, mám vás všechny pěkně rozškatulkované.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To je zbytecne dale komentovat..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Po cuni ? Pridani 10 - 15 % hrubyho vykonu proti minuly generaci s nesmyslnou cenovkou ? Me pride, ze po cuni dostali spis nvidioti z kterych si dela nvidie dojnou kravu :o)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. Ale pravověrní už mají předobjednáno. :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

10 - 15 % - uveď zdroj, graf, nebo odkud čerpáš?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Stranky NV ....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Z hardwarovych specifikaci.. z toho jedinyho co o turingu opravdu vime. Vime kolik to ma jednotek. Vime jaky to bude mit frekvence. Z toho se da vypocitat vykon jak pro vypocty, tak pro grafiku.
Takze kdyz porovname referencni gtx 1080 s novou rtx 2080 v plnem boostu tak nam vychazi:
Vypocetni vykon v single precision 8873 vs 10068 gflops.
Pixel rate 110.9 vs 109.44 GPixel/s.
Texture rate 277.3 vs 314.64 GTexel/s.
Rozdil v hrubem vykonu mezi 1080 a 2080 vychazi kolem 12 % :o)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tvrdíš takové bláboly a říkáš si odborník z IT a DIIT ? Kdyby to bylo jen o parametrech tak Vega zdupe TitanV na prach...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Na blaboly ses tu specialista ty. Jak by mohla vega zdupat titana, kdyz ma v ty nej vodni edici Pixel rate jen 107.3 GPixel/s. To jest min nez gtx 1080... a skoro jen 2/3 z titanu xp, ktery ma 152 GPixel/s.
Predlozil sem realna cisla. Vic o turingu zatim realne nevime. Otestovano nic nemame. Na dany hardware si skoro mesic nemuzem ani sahnout. O moznosti vyuziti a dopadu na herni vykon u tensor cores nic nevime. Jaky bude realny vykon a dopad na grafiku pri pouziti raytracingu toho taky moc nevime... zatim sme vydeli jen video s udajnym real-time raytracingem pri 30 fps s nevalnou kvalitou vysledku. Tomb Raidera, kde to ve fullhd nedalo stabilne ani 60 fps. A battlefield, kde byl raytracing vyuzit k totalne nesmyslnym efektum. Jako buzzword je raytracing bezva, ale zatim nedokazali ukazat nic z ceho by se dostavil patricny WOW efekt.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Odpovím ti jak jsi napsal svůj příspěvek z mé perspektivy: "o novým turingu nVidie nic nevíme ale už teď je to sračka. O AMD Vega víme všechno a bude to super karta!"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Odpovedel si zase dalsim blabolem. Tak aspon dekuju, ze potvrzujes jak mam pravdu :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co že ti vlastně mám závidět? Tu GTX1080 na splátky (ééé... teda koupenou s odpočtem DPH)? :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

*Dle částek spíše měsíce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+15 procent? Nevidis nebo nechces? Ano 2080 prekona 1080ti o 15%. O kolik 2080ti asi prekona 1080ti? Bavime se o necem jako 40-50 procent bez pouziti novych techu. Dlss zveda vykon az dvojnasob. 2070 bude atakovat. 1080ti bez novych techu s nimi hrave prekona. Nevim kolik si cekal... pro me je to super a pokud vsadim na dlss tak mi staci v poho 2080.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jenze cenovka (+ ocekavany mirny priplatek za novou generaci v nekonkurencnim prostredi) spis mluvi o tom, ze GTX2070 nahrazuje GTX1080 a GTX2080 nahrazuje GTX1080Ti.

Tak je take nutne se stavet ke srovnani a ten vykon teda dvakrat nahoru nesel.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ja vidim posun mezigeneracni, ten tam proste je, take me zajima absolutni vykon. K cemu mi bude levna karta ktera nema vykon ktery potrebuju, to mam uz ted. Za hranici soucasneho vykonu (pomijim titan v vzhledem k cene) me posouva uz 2080, pri vyuziti dlss dokonce dost vyrazne za stejnou cenu jakou jsem dal za predchudce (ano je to diky kurzu dolaru ktery jw ted nizsi) ale kdyz jsem byl ochotny dat ty penize za 1080 tak proc bych nebyl ochotny je dat za 2080 ktera je vykonove vyrazne dal? Ze muzu mit starsi kartu o neco levneji s podobnym vykonem (ve hre bez dlss) a nemuzu na ni pouzit rt pokud to budu chtit pouzit? To me pak prijde lepsi volba nova karta.

Ano 2080ti sla hodne dal cenou (jeden z duvodu muze byt nevydani spornych titanu). Ano je to vic nez sem cekal a aktualne nemam doresene financovani te karty ale... jesli me komp a vse kolem nej vyjde na 100 nebo 110k uz prece neni takovy rozdil pokud mi to poskytne to ceho chci dosahnout -plynuly chod v 4k, coz 2080ti s rezervou zvladne.

Aktualne jsem spise v rozpolozeni, zda nebude pro me ucely stacit 2080 s ozelenim par detailu ve hrach co nedostanou dlss nebo tvrde priplatit za ti.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Trolololo :D Takze JirkaK, ktory kym nema VSETKO NA UPLNE MAX, tak hru radsej ani nehraje... Tedka tvrdi, ze ozelie nejake detaily? Ty si dobre seres do huby vole :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, Turing přináší zajimavé možnosti a zlepšení VCA, obzláště se zajímám o spojení s Catia (Ray Tracing). Catia s 3DEx tvoří takový pevný bod, ze kterého vzniká fotorealistická grafika, vizualizace, simulace* ..... A mimochodem v materiálech se uvádí, že jeden Turing (označení nebylo upřesněné) dovoluje až 75 uživatelů - tzn. dokáže utáhnout 75 pracovních stanic (včetně Ray Tracing) Samozřejmě, že zákazník zaplatí, ale nemůžete odstřelit celou architekturu jen pro nějaké hloupé hry.

* Vzhledem k velmi omezeným prostorům, se musí proces montáže nacvičit s pomocí virtuální reality a pro budoucí operátory se připravuje realistické dynamické prostředí nezbytné pro kvalitní výcvik s možností nastavení libovolných parametrů a scénářů. A s ohledem na prezentace a ochutnávky, vypadá Turing více než revolučně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobry marketing, 1080 ve 4k hdr dava kolik fps? 35?
Takze 2080 dava max 60 a to pouze, pokud funguje dlss, coz stejne bude dalsi fail s podporou max prvni rok
mate max 45fps, ve 4k hdr, kolik ze to stoji?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Kolikátý nový antialiasing to vlastně je? A kde jsou všechny ty antialiasingy z minulých generací, o kterých vždycky výrobce tvrdil jak jsou úžasné? Já na svým lowendu hraju většinou bez AA, maximálně tam dám 4xAA :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Dlss neni jen aa, je to jen dusledek. Diky tensor cores a naucenym modelum na superresolution ai najde odhadne hrany objektu ktere se renderuji ve VYSSIM rozliseni a downscaluji se na nativni, coz vytvori efekt aa a proto to taky nazvali supersampling. Ten nirmalne funguje tak ze se obraz renderuje vetsi a downscaluje.

Dale to umozni zlepsit vysledek rt, diky cemuzblze pouzit mene paprsku na ktere je jeste vykon.

Diky tomu ze s dlss cast renderingu prebiraji tensor cores, ulevuji tim cuda a to se projevuje tim narustem vykonu. Je asi dobre si znovu pustit keynote a pozorne poslouchat.

Neni to upscaling jak se tu mnohokrat zminilo. Upscaling se deje v superpocitaci kdy misto 4k to budou delat v super resolution (tak to bylonoznaceno v keynote), treba 8k, 16k, na tom nauci neuronovou sit a nauceny model se praskne do driveru. Priklad ten ct scan. Ui se nauci odhadnout co tam je a paknto dokaze generovat ve vyssim rozliseni

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

takze kvalita obrazu bude nizsia, vsak? mozno okom neviditelna, ale bude
podla prezentacie DLSS sa skor renderuje s nizsim poctom samplov ako je bezne a potom ten horsi render sa postprocesom pomocou tych tensor cores vylestuje (hlavne ze sa to blysti)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vyssi dle toho co tvrdi lidi conto videli behat.

Bavime se o dlss ne o rt, s tim to primo nesouvisi. Obdlss se staraji tensor jadra. Supersampling znamena ze obraz se generuje ve vyssim rozliseni a zmensuje se, ne obracene. Vykon to neubira, naopak, protoze o to vyssi rozliseni se nestara cuda ale tensor. Ss obecne zlepsuje kvalitu obrazu. Viz keynote a ukazka kanonu a hran.

Ve spojeni s rt to pak umoznuje generovat efekt s mene paprsky. neni dost vykonu aby to bylo jako treba to co vidime ve filmech. Umela inteligence ale ten vysledek doladi aby byl v dostatecne kvalite.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ono to svadi to dlss tak chapat ze se pouzije nizsi rozliseni. Ale nizsi rozliseni v kontextu keynote je vse co neni "super resolution" tzn 4k je on low resolution image.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na co Ti je napr. ve 4k nejaky AA, jeste k tomu, kdyz to neni ani pocitany, ale "odhadovany" pres AI.. tohle docela uz nechapu. Aby to nedopadlo stejne jako ty RT efekty v BF demu, ktere vypadaji sice libive, nicmene s realitou obrazu nemaji mnoho spolecneho, protoze na to ty karty zati nemaji jednoduse vykon v prvni generaci. Ale hype uz jede.. Nebyl jsi to nahodou i ty, ktery vystupoval pro Hype ala Vega a spol? :))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vsak pisu ze to neni jen aa ale i moznost renderu vyssiho rozliseni za cenu mensiho dopadu na vykon. Navic aa v 4k samo neni zbytecny. Jasne mozna na nejake 27" a podobne velke obrazovce, ale ja nechci pri hre koukat na malicky obraz, i ta 40" co mam na stole mi dnes prijde strasne mala ale limit je prostor kdyz chci mit i druhy monitor. Jinak bych volil vyrazne vetsi obrazovku. Tam uz jsoubpixely vetsi a logicky je patrnejsi aliasing

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jirko nezlob se, ale vsechno ma nejake fyzikalni zakonitosti, i fanouskovstvi :)
Pokud mas 40ku na stole a cucis na to maximalne z metru, coz dal bezne nebyva od hlavy, tak si na hrane (spis za hranou) neceho pouzitelneho. Pokud budes mit zase vetsi vzdalenost, tak ti automaticky klesa schopnost rozpoznani pixelu. Pokud si poridis treba 50ku, tak to uz fyzikalne ocima schopny pobrat nejsi a ztratis se v castech obrazovky. Chapu ze na letecky simulator je 40ka mozna jeste ok (ono se tam nic moc dynamicky nedeje), ale treba u her, kde o zavisi na rychlosti, to nemuze fungovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dle meho DLSS zavani bud nahodilou degradaci kvality vysledne sceny a nebo nepredvidatelnym kolisanim fps ....nebo oboji naraz

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Supersampling ze sve podstaty vylepsuje kvalitu.

Kolisani fps samo muze nastat pokud by nekde musely tensor cores nestihaly zbytku. Stejne to bude pokud nebude stihat bezny rendering, ale to mame ve hrach jiz dnes, jen mala zmena uhlu kamery muze znamenat vyraznou zmenu fps protoze je razem narocnejsi scena.

Tady ale nastupuje to cemu se rika optimalizace, upravuji naroky tak aby byly realne moznostem hw. Musi se sladit vykon rasterizace, ai a take rt kdyz se pouzije. Stejne jako stavitel pocitace potrebuje sladit cpu,grafiku,ram,disky tak aby nikde nebyl vyrazny bottleneck. Ted uz nerozhoduje jen hruby vykon ale i vykon tensor cores, rt cores.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

https://www.youtube.com/watch?v=IG2wVjQUr3c&feature=youtu.be&t=8762
oficialna prezentacia nvidie, vidno tam, ze ta ficura maze vsetko coho sa dotkne(budovy, zbran, zobrazenie (kmitanie) horuceho vzduchu)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Prijde ti taky, ze ten detail toho potrubu s tim DLSS vypada ve skutecnosti jinak, nez ten s TAA? Mne to prijde, ze je to vic nez vyhlazeni, ale opravdu docela hutna manipulace obrazku, kde se ztraci dost detailu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jj, tiez mi to tak pride, kopec detailov s DLSS na obrazku chyba
...ale zachvilu nam bude vysvetlene, ako velmi sa mylime :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hehe..prijde mi to neco jako photoshop ;)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Abych pravdu rekl tak cekam az pujdou do prodeje a probehnou prvni testy atd. a pak se budu zabyvat tim jak to je doopravdy (bez fabulaci ktere vychazi z uvolnenych promo materiu NV)

ale co jsem pochopil ze pro kazdou hru/engine se bude predpripravovat na super pocitaci specialni profil ? Takze je velka pravdepodobnost ze nebude konstatni kvalita ani podavany vykon v ramci budoucich updatu a vzhledem napr. mezigeneracnimu posunu do budoucna nedostanou nove karty aktualizovany profil pro starsi hry nebo hry ktere nejsou soucasti mainstreamove vlny ? Nebo je ta moznost ze po vydani vykonnejsi nove generace dojde k degradaci vysledneho vykonu predesle generace zvysenim vysledne kvality ?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze se to tak da chapat, jak to pises. Bude to dost o tom, co NV doda nebo ne.
K tomu lze jeste pridat jednu vec, ze pokud nekomu jde o presnost/kvalitu obrazku, tak zadne AI nemuze dorovnat presny matematicky model prepoctu. Muze nejak zkombinovat ruzne pristupy, narozdil od jednoho matematickeho algorytmu a podle toho upravit vysledek. Jenomze tady nastava potencialni pruser v tom, ze se dopredu neda vlastne rict, jaky ten vysledek bude.
Spis mi to prijde dobry jako nahrazka tam, kde neni vypocetni vykon, ale pak pujde podle mne kvalita/vernost zobrazeni nekam jinam.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ak nieco ma reklamnu-marketingovu znacku "AI" :) tak nedovera je vzdy na pravom mieste :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

konecne nieco rozumne =t.j. nezaoberajuce sa slepou ulickou -RT? ;) kazdopadne na vymenu za 1080Ti to nevyzera :) jedine ak by bola cena noveho Ti 600E :) tak potom -mozno :) tato seria na dracku iste nepojde :))) pockame na uder AMD. Mimochodm -viac info o tomto DLSS?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Rt je jedna vec daleko rozsirenejsi bude dlss ktere zasadne zveda vykon a z toho co jsem si nastudoval dnes rano tak lide co to videli tvrdi ze vysledny obraz je prinejmensim stejne kvalitni, casto zminuji lepsi.

Tohle se prodavat bude, 2080 a hlavne 2080ti bude luxus 4k hrani, pro 2080ti lidi uvadeji ze to tam behalo bezne 100+fps v ultra. Ti co chteji 4k a byli ochotni priplatit za monitory/velke tv. Jsou ty karty spasa. Take take prinese dalsi lidi co 4k odlozili protoze na to nebyl vykon. Jak jsem psal nekde jinde, lidi si kupuji mobily co stoji stejne jako ty karty, lidi si kupuji luxusni zbozi za vysoke ceny, tady to nebude rozdil, jen to nebude pro kazdeho.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vic o dlss v keynote. Vysvetluje to pomerne podrobne, ale je treba to sledovat pozorne, na cnews to dnes nekdo popsal pekne v cestine s presnymi odkazy do keynote

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

~47% posunu ve výkonu nevěřím.. Specifikace to nijak nepodporují.

Základní takt 2080 je o cca 100 MHz nižší, než základní takt 1080. Boost je u FE stejný jako u OC edicí 1080.
SP je o 15% více - 2944 vs 2560.
TMUs je taky o 15% více - 184 vs 160
ROP je stejně.
Velikost VRAM je stejná..
Jediný větší upgrade je propustnost pamětí - 448GBps vs 320 GBps.. Což je 40% zrychlení.
TDP je o 25% vyšší.

Pokud byla propustnost pamětí výrazný bottleneck, tak zde by mohl nějaký výkon přibýt (nechce někdo s 1080 změřit, o kolik naroste výkon při 10% memory OC a základním core clock?), ale nárůst počtu jednotek vliv vyšší propustnosti sníží. Stejně tak prostě přidání výpočetních jednotek nezajistí adekvátní nárůst výkonu (stačí se podívat na grafiky AMD).

Očekával bych reálný průměrný nárůst výkonu 2080 oproti 1080 tak 15-20% a pokud bychom byli hodně optimističtí, tak těch 30% taky není nereálných..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A presne kvuli takovym ty cisla nechteli davat s tim ze stejne nebudou lidi verit. Nv ve svych prezentacich o vykonu byva presna.

Vykon cuda mel jit nahoru, coz v tom matematickem vzorci jaksi chybi. Interni pochody se mohly zmenit/optimalizovat, to taky prosty pohled na specifikaci videt nejde...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vidět to ze specifikace samozřejmě jde - maximální výkon je dán TFLOPS - těch nabízí 2080 10.1, zatímco 1080 dosahuje kolem 8.5-9 dle míry OC.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale tflops jspu udaj k nicemu, nerika to vubec nic
Je to hypoteticky vypocetni vykon na zaklade par udaju ve kterych napriklad vubec.nehraje roli pamet, nejen velikost ale i rychlost te pameti. To jako nema vliv na rychlost grafiky? Nezohlednuje to jak efektivni jsou jadra pri renderovani. Je to marketingove cislo naprosto k nicu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

TFLOPS naopak říká docela hodně - je to maximální počet operací, pokud nejsme omezeni paměťovou propustností. Jde o to, jak moc byla 1080 efektivní a vyvážená - kolik reálných TFLOPS byla schopna dosáhnout v herním nasazení. Pokud nebyla výrazně omezena pamětí, pak bude reálný nárůst výkonu relativně blízko teoretickému nárůstu TFLOPS. Zvýšení propustnosti paměti přinese extra výkon pouze, pokud to bylo doposud neefektivní - omezeno pamětí.

Vycházím z toho, že v Nvidii nejsou idioti, takže nedali do čipu o moc víc SP, než kolik byla schopna obsloužit použitá paměť - to by bylo zbytečné plýtvání křemíkem. Proto neočekávám, že nárůst propustnosti přinese velký nárůst výkonu - část ukrojí více SP a zbytek budou nejspíše využívat Tensor a RT cores. Hlavní nárůst výkonu pochází z více SP a více TMU. Rychlejší paměť něco zrychlí pouze, pokud je ta stávající moc pomalá.

Co se týče "efektivity renderování", tak ta by se asi nijak měnit neměla. Novinka v CUDA je FP16 přesnost, která by měla přinést teoreticky 2x vyšší výkon oproti FP32, pokud je využita - toto pochází z Vegy.. Jak ale můžeme vidět, nikdo to moc nepoužívá, takže to Vege s reálným výkonem nepomohlo. Jediné další vylepšení je přepracovaná struktura cache v SM, ale pochybuji, že by taková změna přinesla 20% nárůst výkonu..

Samozřejmě, že realita bude vidět až v recenzích.. Jen bych nebyl moc optimistický. Nvidia nejspíš moc nemluvila o hrubém herním výkonu a jeho nárůstu z dobrého důvodu..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vykon cuda se zvysil o cca 50%. Coz je dalsi ofiko slide. Jak toho dosahli netusim a jako zakaznikovi je mi to jedno. Nv nepublikuje vykon ktery by byl mimo misu, coz potvrzuji i recenze drivejsich generaci.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Žádný další oficiální slide jsem zatím neviděl a Google nepomáhá.. Link?

Jestli máš na mysli slide v tomto článku, tak ten vůbec o CUDA nehovoří - to je souhrnné zvýšení výkonu ve specifickém případě (HDR) a pochází ze všech faktorů, ne "zvýšeného výkonu CUDA".. Ten by se dal prezentovat při aktivování stejného počtu jader a nastavení stejné propustnosti paměti..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky.

Otázka je, co si představit pod "shading performance". Nejsem zrovna expert na PC grafiku, ale myslím, že to bude jen část procesu renderování. Je tedy otázka, jak velký dopad na celkový výkon to bude mít, ale určitě je to další faktor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Objevil se dalsi unikly slide. Vyrazne nizsi latence l1 cache nez u pascalu a dvojnasob kapacita. Dalsi duvod k urychleni celkoveho vykonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tomto videu jsou docela dobré body k zamyšlení a trochu to rozvíjí to, co jsem se snažil říct.. Stojí za shlédnutí. https://youtu.be/hl-CvWvbiXU

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejak som nezachytil trochu viac info o AI v nVidia driveroch. Respektive o tom ako a kde bude ukladat driver vytrenovanu siet pre DLSS alebo pre RT a kto alebo co bude tu siet trenovat. Bude sa to diat lokalne podla toho co bude uzivatel pouzivat/hrat alebo to bude robit nVidia a novu siet posle pri update ovladacov ? Ako princip je celkom fajn, ale nechcel by som aby driver na grafiku zaberal na disku koli nejakym datam povedzme 5-10GB, lebo si cachuje natrenovanu siet.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V keynote to padlo zcela jasne. Ai se uci na superpocitacich jako dgx2 a nauceny model se da do driveru. Samo jak se bude ai dal ucit muze se aktualizovat za lepsi. Zda to bude na popud vyvojaru, zda to budou delat oni nebo nv na sve naklady samo rec nebyla, ale to neni problem zakaznika. Nv to jiste bude tlacit a pokud neni ze strany vyvojare nutnost cokoli delat ve hre, tak to nv bude delat mozna automaticky jako soucast driveru ktere vydavaji k launchi klicovych her.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"světle žluté sloupce" - nejsou zelene nahodou?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

tak jsme chlapi a rozumíme si ne? prostě svetlejší :-) nebo se budem dohadovat o barvách jako ženský? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ony jsou vazne zelene ☺

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bavime se tu o grafickych kartach, barvu povazuju za dulezitou v tomhle svete. Navic je to o dvorni barve te spolecnosti, kazdej vime ze proste zelena. Jak muze autor napsat zluta proboha? Prijde ti normalni, kdyby ti nekdo ukazoval na cerveny auto a rikal "koukej na to oranzovy auto" ? To nema s chlapama a zenskejma nic spolecnyho, to je slendrian/unava pri psani clanku, nic jinyho.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Klid...Záleží i na monitoru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jak monitoru? Redaktoři diit by si přece nekoupili hnusnou nVidii s 8bitovejma barvama 4:2:0 a monitor bez 150% rozložení plochy monitoru sRGB s gamakorekcí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mam vedle sebe ips a tn panel a podle meho jsou na tom tnku opravdu minimalne zlutozelene, mozna az s lehkym nadechem do oranzova :o)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

kolik stála GTX1080 při vydání? když byla o hodně dražší? RTX2080 stojí 21999,-

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Problem je MSRP karet a levnejsi edice vyrobcu, ktere maji stat min nez FE. Po vydani 1080 trvalo skoro pul roku, nez ceny i nizsich edic 1080 sli niz nez FE. Letos, pokud nejaky vyrobce neprekvapi, tak to bude asi jeste horsi..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Moje MSI GeForce GTX 1080 GAMING X 8G stála 1.8.2016 pěkných 22 192 Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

uz aby byly realne testy z vice zdroju, at je jasno...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

14. 9. Pocitam ze v 15:00

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.