Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce RTX 3080 vydána: 2× rychlejší než RTX 2080 zdaleka není, ale výkonná je

2x rychlejší je

Minecraft, Quake RTX, Blender a některé další produktivní nástroje je to někde i výrazně víc než 2x, tohle je skvělá karta nejen pro hráče. Viz LTT

1.9x efektivnější je za specifického scénáře. Oni testovali ten konkrétní scénář, Control 4k, RT+DLSS 2080S vs 3080 při přesně 60FPS?

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

Přemíra snahy nepomáhá, JirkoKá...
Osobně si rád počkám na zdejší *recenzi*, kterou snad "naštěkají chro pesíci..." :))))
...
Nenávidím se za to, že jsem ty "pesíky" vůbec napsal. Větší debilitu abys pohledal... ale je to výraz respektu mistře Karáši - tak se aspoň snaž, třeba se díky tomu budu nenávidět o něco míň...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

jaká snaha, prezentace těch karet obsahovala všechny údaje, a když někdo slyší 2x a neslyší/nevidí zbytek který byl krásně prezentovaný. U Toho výkonu bylo jasné z grafů že 2x výkon byl v Blenderu a ještě nějakém SW a +- v Minecractu, v žádné jiné hře, žádný ukázaný graf v průběhu keynote neukazoval dvojnásobný výkon u jakékoli hry.

To samé s efektivitou až 1.9x, graf ukazoval za jakých podmínek to je. To že to lidi na první nepochopí je příklad výborně prováděného marketingu. Stejně jako AMD s jejich 2xRX480 > GTX1080 a je to pravda, sice platila jen pro jedinou nepříliš populární hru, ale nikdo si nevymýšlel ani nelhal. Že si to lidi přeložili že to tak bude v každé hře už byla jejich hloupost

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Z toho mi vychádza, že chválite marketing Nvidie. A vy by ste si na základe toho kúpil ich produkt.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ako to myslite? Nikde nechvali marketing. Kazdy vie, ako marketing funguje. Jeho ulohou je hlavne nadchnut investorov a pre beznych ludi potreba uputat pozornost. Na rozhodnutie, ci kupit/nekupit su tu predsa recenzie/benchmarky/fora a podobne.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ano marketing NV evidentně zafungoval a ne, na základě marketingu si HW nekupuju, kupuju HW na základě svých potřeb, a ano mým potřebám dosud nejlépe vyhovoval Intel a NVIDIA. AMD mi nenabídne výkonnější CPU než moje současná 8700k a stejně tak mi nenabídne výkonnější grafiku než současnou 2070S, AMD mi vlastně nenabídne žádnou grafiku protože dosud žádná nepodporuje ray tracing, žádná mi nenabídne tak kvalitní video encodér, nemůžu ani použít cuda akceleraci pro některé drobnosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

prakticky ve vsech recenzich si dloubli do toho 2x .. to neni vysada diitu

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, stejně tak potvrzovali že ten 2x výkon tam je ve vybraných use case a přesně to jsem také viděl už v keynote a čísla z keynote se nijak nerozchází s čísly z recenzí. Článek tady tvrdí že tam 2x výkon není, což není pravda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Minecraft rikas..no to je bomba..sice jsem jej nikdy nehral, ale jdu si tu kartu ted objednat..to je presne ten typ her, pro ktere se tyhle karty delaji :D
Tvuj typicky zeleny 'damage control' je snad jen uz grotesktni..

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Ale v niečom má pravdu, nikde nebolo povedané že všade to bude 2x alebo, že vo väčšine?
Všetci poznáme tieto marketingové keci normálny sa nad tým pousmeje. Ale vždy sa nájde niečo na kritizovanie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Marketingove kecy zna asi kazdy, komu neni '15'. Tady jde ale spis o to, ze se najdou fanaticti trolo-troubove jako JirkaK, kteri tenhle styl obhajuji. Nekdy si az clovek rika, jestli ten dotycny pouziva vubec mozek .

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Preco ho urazas? On teba nikde neurazal.
A prakticky si to sam napisal, ze kazdy pozna marketingove kecy. Vsetkym bolo jasne, ze vykon nebude 2x vo vsetkych scenaroch. Aj to vzdy v clankoch napisali, ze dvoj-nasobok sa tyka asi specifickeho scenana, ze realne to bude asi horsie.
Sam som prekvapeny vykonom novej 30-rady (v pozitivnom zmysle slova), tak aj rozmyslam, ze buduci rok si nejaku 3080 aj kupim (spolu s nejakym Ryzenom 4000, muhaha, uz teraz sa tesim... a to som Intel "fan boy", teda bol som).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale on ma neurážal alebo to bolo myslené na mňa :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslel som toho Jirka.. co napisal "ze se najdou fanaticti trolo-troubove jako JirkaK".
Pokial je vsetko v ramci diskusii, tak neviem, preco ma niekto potrebu niekoho urazat.
Vsak kazdy ma pravo na nazor, a ked niekto nesuhlasi, tak staci napisat daco v zmysle, ze "pises nezmysly", alebo "nesuhlasim" a jednoducho protiargumentovat, ved to je zmysel diskusie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

JirkaK je mierny fanatik či nadšenec značky a miestami to preháňa. Ale ja to osobne beriem je to jeho názor a jeho videnie sveta

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale JirkaK dokáže napsat takové koniny, že opravdu většina lidí pochybuje, že mozek používá. Ale má i světlé chvilky, kdy argumentuje rozumně.
Nicméně celkově je to jak píše Tombo - trouba, co neumí napočítat do deseti - viz například jeho počítání výkonu mezi generacema GPU, to by i třeťák na ZŠ spočítal líp.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

@7R7
..to samozrejme nebylo na Vas :)
Mirecek si to nejak spatne prelozil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som reagoval na prispevok, kde bolo to slovo "trouba" spomenute. Ja toho Jirka nepoznam (resp. nepozeram casto, kto pise dany prispevok), tak mozno mate pravdu. Len som chcel naznacit, ze da sa argumentovat diplomatickejsie.
Ja si rad precitam diskusie, ked tie IT "hadky" maju proti argumenty navzajom. Tam nie je priestor na hnev alebo urazky (aj ked chapem, ze ked to niekto prezenie, tak clovek vie stratit nervy :-D )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, ja si budu s dovolenim a nebo i bez nej rikat co se mi chce a komu se mi chce. Prispevek nebyl urcen Vam a Vam je pendrek do toho, co kde a jak komu pisu, protoze neznate historii techto veci.
;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„nikde nebolo povedané že všade to bude 2x alebo, že vo väčšine?“

Bylo řečeno, že bude „2× rychlejší“, nikoli „až 2× rychlejší“ nebo „v 5 % situací 2× rychlejší“. Pokud charakteristika není specifikovaná, očekává se, že platí obecně.

Je to stejné, jako kdyby ve specifikacích karty XYZ bylo uvedeno 8000 stream-procesorů, ale karty v prodeji měly 6000 stream-procesorů a ty jsi obhajoval, že je to v pořádku, protože výrobce sice ve specifikacích XYZ uvedl 8000, ale nikde netvrdil, že těch 8000 bude mít každá prodaná XYZ.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Toto je veta z tvojho článku zo 4.9. "Například u zeleného puntíku „3080“ je uvedeno, že je tento model „až 2× rychlejší než 2080“"
Neskúmal som či na každom slajde je slovo "up" ale na viacerých som ho videl čo sa týkalo výkonu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Což nic nemění na faktu, že během představení 1. září prezentoval CEO Nvidie slajd s tvrzením „TWICE THE PERFORMANCE OF 2080“:

https://diit.cz/sites/default/files/nvidia_geforce_rtx_3080.jpg

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Takže jeden slajd má väčšiu váhu ako viacej slajdov. Alebo ak chceme psa byť palicu si nájdeme

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, však je to pravda, stejně jako 2x RX480 je rychlejší než 1080.

To že to je v nějakém konkrétním scénáři nevadí, problém je že to číslo někdo použije a nedá ho do kontextu celé prezentace kde byly uváděné detaily, kde jasně bylo "up to" nebo grafky u her které nedosahovaly na 2x vyšší výkon ale zároveň grafy třeba z blenderu kde to bylo dokonce více.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Podle Jiřiny může Škodovka udělat novou reklamu: Octavia 2,0 TDI se spotřebou jen 0.1 litru na 100km!
A pak při testech se dozvíme, že je to jen když se jede bez plynu z kopce. :o))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Octavia 2,0 TDI zní jako velmi zlé a neekologické vozidlo, správně by to mělo mít dvouválec půl litru benzín a šestkrát turbo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spousta lidí žádné testy nečte a tedy ani nestuduje, Letitý hráči určitě ano, ale ti co kupují hardware jako dárek k vánocům, narozeninám atd. většinou ne. Před pár dny jsem poslouchal českého youtubera který na kameru řval na rozhraní mdlob a nirvány 2X výkonnější, to je sen atd. To je vymývání mozků jak z učebnice. Ale nutno uznat že svou práci dělal tak dobře, že by mohl požádat o angažmá do Národního divadla, dramatická sekce.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To že tu hru nehraješ anebo že cílová skupina těch karet bude jiná než hráči té hry je irelevantní a nezpochybňuje tvrzení o 2x vyšším výkonu. To samé že ne každý hraje Blender, ale ten výkon je dokonce více jak dvojnásobný.

tady je třeba zmíněná "up to 2x 2080"
https://www.igorslab.de/wp-content/uploads/2020/09/Keynote_Page_47.jpg

tady je dokonce tomu Minecraftu dávají méně než co naměřili recenzenti ale jde vidět že žádná hra v tabulce nedosahuje na 2x vyšší výkon, kdežto Blender a V-Ray ano a to recenze, které to měřily potvrdily.
https://www.cnews.cz/wp-content/uploads/2020/09/Odhalen%C3%AD-grafik-Nvi...

Tady je zase ten scénář s 1.9x perfromance, jde krásně vidět že se porovnává Turing při 240W který dělá 60 FPS a při 60FPS Ampere bere nějakých 126W. Také tam je vidět že žere i 320W a při této spotřebě dělá něco málo přes 100 FPS.
https://www.cnews.cz/wp-content/uploads/2020/09/Odhalen%C3%AD-grafik-Nvi...

Že někdo vystřihne 2x nebo 1.9x z kontextu, a zafixuje se na to číslo aniž by vyhodnotil všechny dostupné informace, je jeho hovězina. A ano, marketing na hovězinách příjemců informací staví.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

za prvu polovicu komentu by som ti dal aj +
ale ten scenar s 1,9x performance...to je kokotina. Nic nehovoriaci scenar. Pride mi to presne ako ten clanok z CDR co si mozes otvorit, o automobilke Nikola, ktorej tahac na vodik isiel samospadom a natocene to bolo tak, aby to vyzeralo ze ide na vodik :)
nikto normalny tento scenar obmedzenia fps nebude s ampere ani s turingom robit.evidentne len marketaci v nvidii

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

ja bych mu ji nedal ani za tu prvni pulku. Tyhle marketingove 'cherry pickups' bez vazby na realitu jsou zavadejici. K vuli minecraftu si nikdo takovou kartu kupovat nebude, tudiz ohanet se benchmarky z her, ktere pro ni nejsou urceny je demagogie

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

koupím si nějaké silné auto co jezdí 260km/h ale, jsem svědomitý budu jezdit dle předpisů, tzn max 130km/h. Znamená to snad že to auto nemůže jet 260km/h? Ne.

To zda někdo využije výkon toho auta či grafiky je na jeho zvážení, ale ta možnost tam prostě je.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Lepší analogií by bylo, kdybys napsal "koupím si nějaké silné auto co jezdí 260km/h z kopce orientovaného na jih...". ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Dobre, ja bych rad vyuzil vykon grafiky 3080, abych mel 2x FPS napr. v Borderlands 3 oproti 2080. Jak to mam udelat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo nesliboval výkon 2x vyšší v Borderlands. Najdi si slide s výkonem v té hře z keynote a spočítej pixely, z paměti bez koukání počítání pixelu to bylo tak 75-80% a světe div se tohle recenze potvrdily.

Pokud chceě 2x vyšší výkon v Borderlands musíš počkat na 3090 pokud ti ho nabídne, nebo na AMD, případně další generaci nebo doufat že to potuní vývojáři hry.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

i kdyz ten blabol opises jeste 100× pravda to stale nebude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lepší analogií je stejně šmejdsky udáváná průměrná spotřeba u hybridů na 100 km v hodnotě kolem 2,5l paliva. Faktem je, že po cca 50 km, kdy se vybijou akumulátory, to žere stejně jako každý jiný auto...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě přijde ten scénář jasný, i když to není běžný scénář jak to budou potenciální kupci používat to jsem zmínil u článku o představení, kde to zřejmě dost lidí nepochopilo co na tom grafu vlastně je.

Ale reálný scénář existuje

1: pokud to člověk dneska připojí k levnější TV, tak bude mít jen HDMI 2.0, takže to bude mít 50-60Hz, tudíž stačí 60FPS.

2: use case který se týká i mne ale i mnoho jiných a sice že hraju s V-Sync či FPS capem právě na 60FPS. Pro mě to znamená že grafika nejede na 100%, díky tomu je její spotřeba nižší a je méně hlučná. Například v Destiny 2 na 1080p ultrawide při 60FPS v max detailech 2070S Gaming X Trio jede většinu času pasivně, čas od času se ofoukne. V Controlu ale s RT a DLSS jede téměř na max a spotřeba je někde kolem 180-190W možná i víc. Pokud 3080 dává UHD v 60FPS se 126W, wow, to už je hodnota která jde chladit po většinu času pasivně i na té 2070S, ale 3080 v mém rozlišení bude mít spotřebu ještě nižší. Představa hrát náročné hry a mít při tom ticho mě láká...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

blbost, jak tech 126W tak to ze bys to chladil pasivne ... mozna bys mel pozadat nvidiu o zamestnani, byl bys urcite kouzelnik a ti maji dobry ohodnoceni

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

https://ctrlv.cz/VxLz

Máš pravdu Destiny 2 se u mě pohybuje v rozmezí 35-115W (15-52% TDP které je 215W) grafika jede na 1100-1200MHz, celková spotřeba s 8700k v peeku 216W ze zdi, typicky tak 150W celkově. Většinu času běží ta grafika mezi 58-60 stupni, cca co 2-5 minut se zahřeje tak že pustí ventilátory a chvíli ji ofouknou. Pokud by to 3080 zvládla pod 100W tak už by ten ventilátor pustil třeba jednou za 10-15 minut.

Celé je to v BeQuiet Pure base 500DX se stock ventilátory + jeden přidaný na intake. Na monitoringu je ale divná hodnota System 4 fanu, všechny jsou řízené FanControlem jedinou křivkou podle teploty grafiky, 867 otáček je v podstatě max. nastaveno je jen 75% a pouze pokud by grafika dosáhla na 79 stupňů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://www.computerbase.de/2020-09/geforce-rtx-3080-test/
Nvidia ma na Blenderu peknou optimalizaci.
Jinak RTX 3080 ma na ruznych render ulohach ruzne vysledky. Nekde oproti RX 5700XT ma jen 30% navrch.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hm, tak podle testů na jednom nejmenovaném webu - výkon ve 4K 3080 oproti 2080Ti v průměru o cca 32% vyšší, zatímco energetická efektivita o 4% procenta horší...
Vítej zpět v realitě. :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

a já zase všude viděl efektivitu vyšší o 10-15% v průměru, někde víc, někde méně. Neviděl jsem ale moc recenzí, takže nevím zda někdo testoval ten příklad 1.9x vyšší efektivita, tzn Control s RT a DLSS v UHD při 60FPS.

Taky jsem neviděl efektivitu třeba při tom Blenderu kde je víc jak 2x výkonnější ale spotřeba je vyšší jen o cca 50-60%

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

RTX RTX RTX...
Opravil bych sekci kde se píše o starších NV kartách 260, 480/580 které se jmenovaly nVidia Geforce GTX nikoliv RTX.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemá mít RTX 3080 96 ROPs?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano, opraveno, zapomněl jsem řádek s ROP aktualizovat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ještě jako mínus bych považoval avizovanou podporu virtualizace, k čemuž nedošlo a nvidia si ji nechá asi zatím jenom pro Quadro :(

jinak pokud se berou pouze pozitivní stránky tak je to velmi dobrá karta, přijde mi ale, že na full hd není jenom problém s výkonem procesoru, který je všude papouškován, třeba tech power up naměřil i že je pomalejší 3080 vs 2080 ti
https://tpucdn.com/review/nvidia-geforce-rtx-3080-founders-edition/image...
takže jsem hodně zvědavej na 3070, která už by neměla být tolik limitována procesorem.

taky jsem četl, že v Ghost Recon: Breakpoint na ultimate detaily ve 4K 3080 došla RAM a 2080 ti byla díky tomu výkonnější, bohužel tu recenzi nemohu najít, ale určitě se objeví další testy, jestli je to pravda
včera byl stream od českého zastoupení nvidie, a podle toho co říkal, tak dostupnost bude docela dobrá

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

tak už jsem to našel:
https://babeltechreviews.com/wp-content/uploads/2020/09/Untitled-1-4.jpg
- The only benchmark that did not run well on the RTX 3080 is Ghost Recon: Breakpoint – but only on the Ultimate Preset at 3840×2160. Ultimate/4K requires 11GB of vRAM and the RTX 3080 is equipped with 10GB. This is the only benchmark where the RTX 2080 Ti beats the RTX 3080, but dropping to the Ultra Preset returns the RTX 3080 Founders Edition to complete dominance over the $1199 Turing FE flagship.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Že v téhle konfiguraci nebude karta future-proof bylo zřejmé už od začátku. Podle mě jde o klasickou strategii nacenění "již od" a kdo bude chtít, aby mu pár let vydržela, bude muset počkat na refresh s dvojnásobkem paměti. Totéž bude nejspíš platit pro 3070. Tohle je vyloženě šance pro AMD.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A co je future proof? Drtivá většina hráčů dnes kupovala 2070S a RX5700 XT nebo slabší karty, tedy mají v max cca polovinu výkonu 3080, často to kupují s vidinou že to vydrží 4-5 let bez problémů. Pokud 3080 dropne perfromance v jedné hře, ve které byl problém s výkonem vždy navíc v jediném presetu, pořád mají výkon vyšší než ti zmínění lidé, jak na tom budou za 4-5 let? Pořád lépe.

Ano více paměti je šance pro AMD jak si zvýšit výrobní náklady a tudíž i výslednou cenu grafiky. Takže... hurá do toho :)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

uz teraz v niektorych hrach 3080 na 4K pada vykon k 2080ti, lebo jej chyba VRAM
takze 3080, karta co je robena na 4K je taky iny futureproof, je to nefuture proof

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Future proof znamená, že je karta vyvážená a nebude mít výrazný bottleneck, který by zabíjel její použitelnost do budoucna. K čemu ti je výkonný čip, když jej nemáš čím krmit? Pokud už teď jsou aplikace, které dokáží paměť snadno saturovat, dalších bude rychle přibývat, nikoli naopak.

Za těch cca 20 let, co se IT věnuju, jsem došel k názoru, že paměti není nikdy dost. ;)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jasně ale k čemu jak dlouhý ten future proof je? Lidi dnes kupují nejvíce 8GB karty a tvrdí že jsou future proof, proč by mělo vadit 10GB a nebýt future proof? Možná to začne být skutečně problém až se rozšíří karty s více jak 10GB paměti... ale to bude ještě několik let. kdy už zase ta futureproof grafika bude slabá.

Mát výkonný čip a málo paměti není takový problém pokud se odstraní bottleneck = bandwidth, ten se odstraní použitím direct storage. Ten bohužel bude až příští rok. Při výrazně rychlejším načítání je rázem možné do grafiky posílat stejná data častěji

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Jen pro zajímavost, kolik nVidia platí za to, že se jim v diskuzi pod každým jejim výplodkem líbá pozadí za každou cenu?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To sa môžeš pýtať aj z opačnej strany iných, ktorý robia to iste len v opačnom garde

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé je že stejné názory, v tomto případě třeba na paměť mají i uznávaní novináři, kteří jasně tvrdí že to problém není a dnešní hry tolik paměti zdaleka nevyužívají.Protože světe div se, každý moderní engine využívá co nejvíc dostupné paměti k preloadu, protože proč ne, když jsou v danou chvíli volné prostředky, lepší než načítat ve chvíli kdy volné nejsou. To že se ty data často vůbec nepoužijí nevadí.

Vývojáři nezačnou hromadně dělat hry které by současný HW nezvládal. Že někdo udělá nějaký extra high res texture pack pro ty kteří na to HW mají je bonus, ale ne nutnost. Naopak vývojáři komunikují s vývojáři HW aby našli společný kompromis a ten tady je.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Že někdo udělá nějaký extra high res texture pack pro ty kteří na to HW mají je bonus, ale ne nutnost."

A nie si zrovna ty ten blbecek, co tak 3 leta zvanil pod kazdou diskusiou, ako si NUTNE potrebujes kazdu hru vychutnat na UBER ULTRA MEGA MAX detaily, ze inak to nie je pozitok, pretoze jedine to maximum, co ti vyvovjari nachystali, je ten pravy zazitok? Neprides si uz fakt hrozne trapne? Pan "zakazdu cenu jedine maximalne detaily a nijak inak"? Traposko..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Člověče já čtu tvé příspěvky už delší dobu a došel jsem k závěru, že nejsi produktem pozemské evoluce. Ty ses nenarodil ty jsi se vyskytl.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

U většiny her je nejvyšší úroveň textur pouze zvětšením o stupeň nižší úrovně. Přináší zvýšení nároků na výkon a kapacitu paměti, ale nepřináší zvýšení detailu. Smysl to má pouze z marketingového hlediska - hra je náročná, testuje s ní většina recenzí a dělá to reklamu zadarmo. Uživateli to ale nic nepřináší. Takže z toho bych dalekosáhlé závěry nedělal, alespoň ne pro většinového uživatele RTX 3080, který bude mít kartu maximálně dva-tři roky. Na druhou stranu je fakt, že v avizované nabídce Nvidie o výkonu RTX 3080-3090 chybí něco cca 12-14-16 GB.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tady budu trochu nesouhlasit. Běžný scénář je takový, že se řada her vydává s "HD texturami", často jako bonus zdarma. A tím důvodem je právě dostupná video RAM.

Je smutné, že dnes existuje rok stará hra, GR: Breakpoint, která novinku za 20k pošle do kolen jenom proto, že tam nedali 12GB paměti. 16 GB je future proof, přesně jako to dělalo AMD s Radeonama, kdy tlačilo prodej 8GB variant, které sice nejsou úplně nejrychlejší, ale lepší textury do paměti nahrají a umožňují tak hráčům hrát tituly, které jsou 2-3 roky staré v remaster light verzi.

Navíc, pokud ještě před fyzickou dostupností karet mluvíme o refreshi s více pamětí. No já teda nevim kolikrát si kdo z vás koupí kartu za tyhle peníze, nejsme úplně študý chudent, ale při téhle ceně rozhodně přemýšlím. Obzvlášť, pokud potřebuji i 8/16 procesor, rychlý NVMe disk. Protože za rok tohle bude standard díky konzolím.

Uvidíme co AMD. pak budeme vědět, co je možné dnes vyrobit a prodat za tyhle peníze.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jak píšu, nejvyšší textury jsou v naprosté většině her jen zvětšené z o stupeň nižšího rozlišení. Pro studia je to problém, protože textury v tak vysokém rozlišení nejsou nasnímané a jejich vytvoření pro hry současného rozsahu by stálo více než celý ostatní vývoj. Používá se proto zvětšování více či méně pokročilými algoritmy, které ovšem nezachycený detail nevytvoří. Textury jsou větší, ale míra detailu ne. Uživatel tak o nic nepřichází, pokud použije o stupeň nižší než maximální rozlišení, které má na objem dat 4× nižší nároky (nepočítám mipmapy).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

já mám zkušenost z kingdome come s texture packem a tam to znát bylo, míra těch detailů byla o dost větší
taky diablo 3 ač se to nikde nepsalo, tak se min. 2x zlepšila kvalita textur
jsem myslel, že se hry vetšinou dělají ve vyšším detailu než se pak výsledně použije

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To se zpravidla týká modelů (počet polygonů), nikoli textur.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jak u čeho, Pamatuji kdy po kritice textur v Crysis 2, byly dány k stažení nové a to byl sakra znát rozdíl

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ta karta je plná velkých pro a proti,
+brutální výkon
+výborná cena
+na to kolik to žere tak je to velmi tichý

-brutální spotřeba
-zbytečný na fullhd kvůli malému škálování výkonu na nižších rozlišeních
-málo paměti, když i při vydání se objeví titul, který nemá dost vram, tak jak to bude vypadat po roce/2 po vydání konzolí

takže naprosto chápu lidi co si ji koupí a nebudou litovat, ale taky chápu lidi co by si ji i koupili, ale má to velké háčky

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

anandtech zlobil a Smith misto rtx3080 dostal od Jensena nabacano, nebo co se deje ze nemaj recenzi?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Osobně jsem se setkal s oběma pány a ani se zapojením nejbujnější fantazie si nedovedu představit, jak by první mohl dostat nabacáno od druhého.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

No-X-i, co ty vlastně děláš, krom psaní sem? Nebo je to fulltime job? (zajímá mě, jak se člověk z čr dostane k Huangovi :) )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono jim to sem tam trvá déle, zato to ale bude kvalita.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Anand recenzi bude mít později,protože jejich firma sídlí v Californii,kde jsou teď velký problémy s požáry.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Nvidia se při odhalení GeForce RTX 3000 na začátku září pokusila postavit novou řadu do co nejlepšího světla, maximálně ohromit předloženými čísly. Namísto 2× vyššího výkonu však přichází 1,67-1,52-1,35× vyšší realita a namísto 1,9× lepšího poměru výkon na watt přišla s posunem 1,1-1,2×."

...čísla prezentovaná Nvidií jsou o desítky procent jinde než nezávislými testy naměřená realita...

prosim to by neslo s odstupom casu zalovat? neco jako oj3bavanie zakaznikov, klamliva reklama ... proste po case za absolutne jasne, bezosporne, jednoznacne ukaze, ze narast nebol taky, ako na reklamnych slajdoch ...

ak nvidia testovala v nejakej specialnej hre, alebo specialne zatazenie GPU cipu na specialnych ovladacoch, mala to do riti zasranej niekte napisat malymi pismenkami, ze pozor: my sme za takychto a takychto podmienok namerali taketo zvysenie vykonu, realne ale moze byt nizsie

nenavidim intelovske a nvidiotovske skurviace marketingove ojeby

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tak to urob čo ti v tom bráni?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"my sme za takychto a takychto podmienok namerali taketo zvysenie vykonu, realne ale moze byt nizsie"

Graf 1.9x perf jasně ukazuje že je to při 60FPS a že 3080 při 100 FPS v tom Controlu žere 320W a že 2080S (tomu odpovídá výkon i spotřeba i když to tam napsané není) žere 240W.

že neumíš vyhodnotit jednoduché dvě osy a dva body na nich je problém tebe, ne toho grafu. Ano zvýrazněný je best case scénář ale máš tam i worst case.

Podobně ten 2x výkon, však tam byl graf který krásně ukazoval výkon 60-90% max asi v 5 titulech ale zároveň ukazoval víc jak 2x třeba ve V-Ray a Blenderu.

Ty čisla potvrdily i recenze. Takže vše bylo uvedené v tom keynote, to že si lidi vzali jen pár čísel a vytrhli je z kontextu ostatních nebo ostatní prostě ignorovali, je to jejich problém, ne té prezentace.

Neviděl jsem tě nadávat když Koduri ještě v AMD tvrdil že 2xRX480 je ryhclejší a levnější než GTX1080. Protože skutečně rychlejší byla, jen v té jediné ukázané hře, recenze ukázaly že výkon je typicky o dost nižší a v některých hrách byl výkon dokonce nižší než u jedné RX480, tehdy ale spousta amd fans vykřikovala jak všichni budou kupovat 2xRX480, dokonce jim ani nevadilo 320W spotřeby těch dvou 480, dnes to ale u několikrát výkonnější karty znamená nepřekonatelný problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby mně jí někdo daroval, tak okamžitě letí na Aukro. Doufám, že se AMD poučí a ladí. Takovýhle směr vývoje nechci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smer vyvoja? Myslis tych 320W pri 3080? njn, to sa mi tiez nepozdava, tiez by som bol radsej, keby zrala maximalne tak ako predchadzajuca generacia. Ale tak co uz.. momentalne asi najlepsie cena/vykon v high-end GK a nejako mam pochybnosti, ze AMD s novou GK vykonom predbehne 3080... aj ked by som si to prial.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

spotřeba se zvyšuje bohužel neustále, bylo by zajímavý otestovat třeba většinu novějších grafik nastavených max na třeba 150W jaký výkon by dávaly :)
někdo psal, že už 220W grafiku co má doma a hraje 5+ hodin v kuse tak mu to vytopí místnost o +2 stupně navíc v létě to bude peklo s 3080

jinak amd by v podstatě stačilo udělat výkon 2080ti s 16gb za cenu 5700XT a lidi by jim trhali ruce což asi tak dopadne, pokud se potvrdí výkon 3070ky což by 2080ti dát teoreticky měla ne jenom v RT

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Někde se to musí zastavit. Notebooky jsou čím dál tenčí, takže mají nároky/potřebný směr vývoje přesně opačný. I jako majitel R9 390X (podtaktované) říkám - takhle ne! Já už nad cca 200W u grafiky nikdy nepůjdu, CPU max. tak 150W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jo, kde je doba, kdy si i vyšší mainstream (např. R4850/R5850) vystačil se 130-140 W. Tohle dneska žere nižší mainstream typu 5500XT.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já nevím kde VY zase berete tyhle móresy. Kolik bude ta 3080 žrát, pokud budete hrát 1080p@60FPS? Nebo to se Vám nehodí do krámu?
Jó tak Vy chcete hrát ve 4K@100+FPS a mít spotřebu jako v roce 2010? A chcete aby ty hry vypadali jako v roce 2010?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a těm co vyjdou s větší VRAM ta spotřeba ještě povyskočí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepodstatně i pro 220W „střízlíka".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samsung 8nm je tak marny, ze do toho museli narvat 2x tolik cuda, aby meli aspon 50% vykonu navic, a navic to zere 150w extra, dobra fail generace :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S tím procesem souhlas, je žravější, náročnější na plochu wafferu. Oproti TSMC 7nm prý ale nVidia ušetří ca 25$ na jednom čipu.
Nicméně jestli to bude fail generace, to určí až prodeje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale zase se vyrobí méně čipů na každém wafferu, docela by mě zajímala výtěžnost těch obřích GPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Úplně nedokážu posoudit, zda se tím dá řídit, nicméně nějaké výpočty jsou v tomto videu: https://www.youtube.com/watch?v=tXb-8feWoOE&t=1050

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě ta úspora je spočítaná při ceně 7nm u TSMC za 8k a u Samsungu za 3k za wafer, při nějakých známých výtěžnostech a přepočtu velikosti čipu na densitu. I při větším podálu defektních čipu na waffer je ten waffer o hodně levnější, výpočet je samozřejmě spekulace, ale proč ne. Samsung má kapacity na rozdávání, může na horší proces lákat tou cenu, protože fabriky mu už stojí a sám kapacity nevyužije, teď samsung podstřelil TSMC a Qualcomm bude vyrábět u samsungu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle asi úplně fail generace nebude, spíš naopak. Byť osobně bych taky preferoval víc VRAM, takže vyčkám na srovnání s AMD.
Vždyť moje stará 1070 už má 8 GB a od nové karty očekávám, že bude zase sloužit cca 4 léta (navíc ve vyšším rozlišení, řekněme okolo 4k).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moje ještě starší R9 390X má taky 8GB VRAM a dokud se neobjeví 4K monitor co by mě zaujal, tak nic mohutnějšího kupovat nehodlám. Stejně častěji hraju na PC s kartou co má 256 MB VRAM :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koneckonců proč ne. :)

Mocmoc by se mi líbil 4k 40" monitor s freesync na 120Hz (ale stačilo by 75), RGB submaskou (aktuální 43" mají BGR a rozmazaný text), homogenním podsvícením a rozumnou odchylkou od sRGB po celé ploše monitoru.

Snít můžu dál. Jinak, monitor je jeden z důvodů, proč taky ještě nepřepočítávám peníze. On ten Dell U2711 ne a ne umřít. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak ona se efektivita tak moc nezvyšuje
když se podíváš https://tpucdn.com/review/nvidia-geforce-rtx-3080-founders-edition/image...
tak 5700XT má horší efektivitu jak 1080, 4 roky starej pascal a to běží na 16nm tak si nepředstavuj, že RDNA2 poběží na 200W a dá to 2080ti

edit: to měla být reakce na Batchman

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím 2x tolik CUDA to až tak není. Když to zjednoduším, ke 2x"ALU" a 1x"FPU" mají jenom dva "dráty", takže buď se použije zároveň "ALU"+"FPU" nebo "ALU"+"ALU", ale nejde použít "ALU"+"ALU"+"FPU". Ale nepochybuji o tom, že nV věděla co dělá (i když 8nm Samsung nic moc, ale zas je "levný").

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

8nm neni kvalitni proces pri srovnani s 7nm+, nicmene ty karty budou mit uspech, o to bych se nebal

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Však jste to porovnávali s 2080S nikoliv 2080. Jinak RTX 3080 je 2x rychlejší dle benchmarku které byli udělány v zahraničních médií, které se tomuto věnovali.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To není pravdivá informace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale je, u RTX Quake je to kolem dvojnásobku, stejně jako v Minecraftu, tedy tituly s výrazně větším podílem RT, v případě Quake je to vlastně čistě pathtracing s nulou rasterizace.

Blender taky neřeší rasterizaci, přitom je víc jak 2x výkonnější, V-Ray taky...

Ta karta umí být 2x výkonnější.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pane, vy jste úplně mimo. Ale totálně. Víte, na co jsem vůbec reagoval?
Pán nade mnou psal "Však jste to porovnávali s 2080S nikoliv 2080...". A to prostě není pravda.
Nemáte náhodou dlouhodobé problémy s porozuměním psanému textu? Připadá mi, jako byste v min. polovině příspěvků nevěděl, na co vlastně reagujete.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kdyz vidim ten trend...dalsi ze situaci, kdy jsem rad, ze jsem v pokrocilem veku a nekterych veci se uz nedoziju :-) predstava hadky s hysterickym pubosem, ze nekolik splatek hypoteky je dulezitejsich nez jeho novy "kompl na hrani" s grafikou zn. nVidia? diky nechci.. :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Vyborna situace je i s vychvalovanym DLSS.
Pro vetsinu her to ma podobny scenar. Pro FHD, QHD ani nedoporuceje zapinat DLSS pri RT.
https://www.youtube.com/watch?time_continue=283&v=32GE1bfxRVo&t=4m43s
Dle "Jeye" velke zklamani v kontrastu s uvadenim (DLSS je vykonne jen na urcitych titulech )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ups, díky za odkaz, DLSS 2.0 jsem považoval za kladné body Nvidie, pokud to tak nebude, tak to je velký zásek. Jedu na QHD

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl mezi výkonem ve FullHD a QHD je na 3080 minimální. Při provozování QHD tudíž nemá cenu DLSS vůbec zapínat - v tom lepším případě získáte pár FPS navíc, ale ztratíte kvalitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I tak je to pecka s ohledem na tu cenu mistře No-X. Počkejme si, s čím přijde vaše oblíbené AMD. Pokud se dostanou alespoň na tuhle úroveň, byl by to pro ně supech, ideální by bylo s ohledem na sníženy ceny, kdyby se dostaly na výkon 3090 tomu ale snad nevěří vůbec nikdo…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta spotřeba je taková, že výkon už mnohé ani nezajímá. Od AMD očekávám nižší výkon i cenu, menší spotřebu a větší VRAM za danou cenu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že AMD by ani grafika na úrovni RTX 3090 nijak nevytrhla. Důležité bude, jestli dokáží konkurovat RTX 3080. Můj nepodložený tip je, že ano.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

já tipuju výkon kolem 2080ti a spotřeba do 300W což by nevadilo, pokud bude stát 12 000,- :)
asi taky záleží jestli budou tlačit, aby dostali zpět nějaký market share

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

bublina splaskla lol
fermi2

amd co ma v cajku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to nemá, protože nevěřím markeťákům ani jedné strany. Až to projde více testama různých redakcí, pak můžeme soudit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

myslim to tak, ze este vcera museli prekonat 2x vykon 2080TI, co sa zdalo nedosiahnutelne
po dnesku...
nemusia, lebo s 3080 proste odrbavali a bolo k tomu malym fontom dopisane (len v RTX a DLSS v dvoch hrach)***

cize novy ciel dohnat 3080 sa nezda az taky nerealny, lebo 3080 je o dost menej vykonna ako nvidia podvodom prezentovala

a ta spotreba je ad absurdum, 320-350w lol a 3090 musi byt 500w
ojeb s 10gb ramky ani nevravim

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nvidia tvrdila že 3080 je 2x výkonější než 2080, což není, je to zhruba 60-70% ve 4K, což taky není málo, což je 30-40% nad 2080ti
a neboj amd se nebojí velké spotřeby, takže budeme rádi když se vejdou do 300W a budou pres 2080ti, jediný co je asi jistý je, že nabídnou hned na začátku víc vram

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ide o 3070

ked 3080 bol podvod tak je iste ze aj 3070 je podvod

takze amd to ma v cajku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenom jedina vec mi vadi, proc ma mit RTX 3090 24GB VRAM coz ji uplne zbytecne prodrazuje a naopak vykonna RTX 3080 je omezena na 10, jednoznacne ji tez meli ponechat 384-bitovou sbernici a pote by mela 12GB VRAM coz by bylo uplne akceptovatelne.

AMD Radeon RX 5700 XT je presne vykonem na urovni 50% vuci RTX 3080 :-), doufam ze Lisa prekvapi vic jak v pripade prvniho Zen-u(40% > 52%).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pretoze za mesiac je 3080TI s neskriplenou VRAM.

A takato firma ma mat ARM.
ROFL

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

musíte to brát proč to udělali, bylo jim jasný, že z výkonu si sednou všichni na zadek, ale co budou dělat, aby prodali další generaci a obhájili si koupi nové generace vůči staré, kvůli výkonu už to nebude, stejně jako "zkriplili" turning cenou na výkonem, protože jim bylo jasný, že po pascalu to bude mít nová generace těžký stejně, tak proč ji nezkriplit víc a připravit půdu pro ampere, ze kterýho si všichni sednou na zadek - konec spekulací :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Recenze grafik partnerů jsou venku. A resumé? Pokud budou ceny RTX 3080 partnerů vyšší než FE, tak jsem zvědav, kdo to koupí. Dokáží uchladit lépe třeba o 5 °C, nicméně výkon stejný, nebo +2 až +3 fps.

Ale za 3 FPS navíc si připlatíte 124€.
https://www.guru3d.com/articles_pages/asus_geforce_rtx_3080_tuf_gaming_r...

Nebo za výkon na úrovni FE ale 5 °C lepší teploty připlatíte 100€.
https://www.guru3d.com/articles_pages/palit_geforce_rtx_3080_gamingpro_r...

Myslím, že to bude pro nVidii ještě ostuda. Budˇ vyřadí ze hry partnerské karty FE edicemi, nebo budou FE edice velmi brzy nedostupné a opět zvítězí marketing nad zdravým rozumem, tudíž bude např. pan JirkaK zcela jistě potěšen.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jsem správně pochopil JayZho, tak ano, ale mnohem tiššeji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem z hecu jsem si nastavil na stránkách nvidie upozornění, až bude dostupná FE edice.
E-mail dorazil v 16:09 - předmět: "Je to tady!".
... a světe div se ... ne, karty nikde. Skladem nic. Pouze odkaz na CZC a ALZU.
Nemá FE edice prodávat sama nVidia?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

si si odpovedal, par kariet FE asi vydali, ale bude to fantomova ponuka, aj cena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ, bude to v podstatě takový první jednorožec ever :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je skoro 23:00 a alza stále mlčí. CZC nahodilo ceny +2000 a víc ale skladem mají velký prd. NEČEKANĚ na stránkách nvidie taky nepořídíte. Vstávám a tleskám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neprekvapuje, zpravy o tom, ze karty v principu skoro nebudou, jsou stare uz nekolik tydnu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kde se dá objednat FE za 19 000 Kč ? Referenčky nic moc ceny, 5 stupňů rozdíl přežiju a ošklivá taky není

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak v tuto chvíli se pořídit nedá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejvíc bych se nasmál, kdyby AMD vydalo něco s rasterizačním výkonem jako 3080, ale po zapnutí RT by výkon "klesl" nad 3090 - a rázem by nVidia neměla nic, ani dostatečnou paměť ani RT :D

Není to úplně nemožné, minimálně ve scénáři bez DLSS; a taky tomu nasvědčuje fakt, že AMD chtěla RT, které funguje i na low-endu, tzn. nemůže si dovolit implementaci, která by ten low-end totálně zkriplila. Ale ono by stačilo i kombo 3070 v rasterizaci a 3080 v RT, za cenu 3070 super (protože paměť).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak karta stojí 20k+ ? tak nic no :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Absolutní masakr a největší mezigenerační výkonnostní skok jaký v grafických kartách pamatuju. Další mazec je, že NV je už skoro 25 absolutním a neotřesitelným králem trhu grafických karet, prakticky vymazala veškerou konkurenci takže je dneska úplně osamocená, ale přitom stále neusíná na vavřínech a dodává nedostižné top produkty za poměrně směšné peníze. Hands down NVIDIA and RESPECT!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady nekdo ve svem nadseni zapomel na vydani Turingu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preco si si nevzal prasky? Pan primar nebude nadseny..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.