Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Asus vydal-nevydal GeForce GTX Titan Z, prohlédněte si oficiální prezentaci

geforce_gtx_titan_z_slajdy_09.jpg
Schrödingerova kočka může jen tiše závidět. Titan Z byl ke včerejšímu datu částečně vydán a částečně nevydán. Karta ale reálně dostupná zatím není, byla odložena - z našeho pohledu - na neurčito.

Parametry GeForce GTX Titan Z, které byly až dosud známé, se oproti těm, jež pocházejí od Asusu, nepatrně liší. Nebudeme v tuto chvíli řešit, zda šlo o změny v průběhu příprav karty nebo zkrátka původní verze byla nepřesná. Ke včerejšímu datu vydání (29. dubna 2014) měla jádra GK110 běžet na 705 MHz v základu a 876 pro boost (namísto původně uváděných 730 MHz). Aktivní je plný počet (2×) 2880 stream-procesorů, (2×) 48 ROP a (2×) 384bit sběrnice. 12 GB paměti GDDR5 nakonec (resp. aktuálně?) běží na 7 GHz (namísto původně uváděných 6 GHz).

geforce_gtx_titan_z_front.jpg

TDP karty podle zveřejněné čínské prezentace dosahuje 375 wattů, ale pokud ze sypaného čaje odhadujeme správně, je chlazení dimenzované na odvod 450 wattů tepla při 2700 RPM. Implementován je Boost 2.0, který zřejmě souvisí také s vyvažováním výkonu dvojice GPU. Teploty i hlučnost chladiče jsou nastavené na stejnou úroveň, jako u Titanu Z (36 dBA, 83 °C). Další údaje najdete v samotné prezentaci v závěru zprávy - zajímavý je slajd, který obsahuje seznam ocenění.

geforce_gtx_titan_z_25_slot.jpggeforce_gtx_titan_z_3_slot.jpg

Původní verze s dvouslotovou záslepkou (vlevo) oproti nové s tříslotovou (vpravo)

Za zmínku stojí také změny bracketu. Původní dvouslotový, resp. 2,5-slotový, kterým byla vybavena preview-verze karty, měl nakonec na sériově vyráběných kusech nahradit tříslotový.

geforce_gtx_titan_z_back.jpg

Podle názorů některých redakcí došlo k odkladu karty z toho důvodu, že nedosahovala výkonu konkurenčního Radeonu R9 295 X2, u kterého navíc AMD nastavila agresivnější cenovou politiku ($1499 oproti ohlášeným $2999 / €2999 pro Titan Z). Zda jde o skutečný důvod odkladu, uvidíme podle případných úprav specifikací po finálním vydání.

Zdroje: 

Galerie ke článku

Diskuse ke článku Asus vydal-nevydal GeForce GTX Titan Z, prohlédněte si oficiální prezentaci

Středa, 30 Duben 2014 - 12:18 | Tom Miki | Buď ani NVidioti neprojevili zájem nebo se někomu...

Zobrazit diskusi