Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Gelsinger (Intel): AMD ve vedení skončila. Máme Alder Lake a Sapphire Rapids

LOOOOL

Ano, Intel vede ve watech / výpočetní výkon. LOL

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

14+++++ tdp milion.
to su pohadky jako "Postman Pat"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

co to trepes, AL a SR budu/su na defacto 4. generacii 10 nm procesu (nazvime ho 10 nm+++), ktory je konecne konkurencieschpny a dorovnava moznosti 14 nm+++++++++ ako svojho predchodcu
az pri 3.generacii 10 nm (mobilne tigrove jazero 2020) mohol intel vobec pomyslat na nejaku konkurencieschopnost, pri 2. generacii 10 nm (mobilne ladove jazero 2019) mohol intel pomyslat akurat tak na hromadnu produkciu a rozsirenie ale nie na konkurencie schopnost a pri 1. generacii 10 nm (mobilne a ULV kanonove jazero 2018) intel nemohol pocitat ani s hromanou vyrobou

dnes je ale 4. generacia 10 nm u intelu konkurencieschopna, preto konecne moze na nej vydat aj high-performance desktopove (a serverove cipy) s 1T boostom 5,3 GHz (tranzistorova hustota intlelovho 10 nm bola a je vzdy 100,8 MTr/mm^2 co o 50% prevysuje tranzistorovu hustotu TSMC pre 7 nm high performance cipy 67 MTr/mm^2 a o 5-10% prevysuje tranzistorovu hustotu TSMC pre 7 nm ARM SoC Jablka 93 MTr/mm^2 )

takze co to trepes jake 14 nm++++++++++ ?

keby TSMC nevyrabala 5 nm ARM SoC Jablka (cca 170 MTr/mm^2), tak intel ma so svoijimi 10 nm AJ DNES (!!!) jednu z najvyssich tranzistorovych hustot na trhu (kedze 6 nm TSMC je iba vylepsene 7 nm co sa tyka frekvencii alebo tepelneho vyzarovania ale nie hustoty tranzistorov)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

haahahaha
o buducich zenoch je moc ticho--nechaju nech intel napina svaly, a potom dostanu facku po uvedeni zen.
citam medzi riadkami, nemam do buducna strach o zen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ví pan Gelsinger, že TSMC už vyrábí na 5nm, kam AMD nejspíš přejde až Apple poskočí na 3nm a stejně tak 3nm až Apple poskočí zase dál, což je dost pravděpodobné? A že inženýři AMD asi zase takový loupáci nebudou, když dali dohromady Zen a postupně ho celkem dost vylepšují?

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Ví, proto vykoupili v TSMC kapacity na grafiky, aby snížili výrobní objem konkurence, peníze na to mají.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Peniaze majú, ale podľa všetkého si TSMC kontroluje ako zákazníci narábajú s vyrobenými čipmi a či to nezneužívajú....TSMC by sa totiž mohlo ľahko stať, že Intel si s ich pomocou zlikviduje konkurenciu a im nakoniec neostane ani Intel ani konkurenčný výrobca ako odberateľ čipov.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak Intelacke paky su že software podporovany Intelom nebude podporovať AMD, za dalšie, skupia kapacity TSMC aby nemali objem vyroby a nemohla AMD zvyčovať počet čipov a za dalšie podplatia vyrobcov IT aby nepouživali AMD :)
Alebo Intel urobi to čo urobili velke zahranične firmi s našou konkurenciou, kupia a zatvoria :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Toto ste sice ominuskovali, ale to, ze ICC generoval (a mozno stale generuje) kod zamerne okripleny tak, aby bezal pomalsie na AMD je pomerne znamy a dobre overeny fakt. Samozrejme sa Intel moze opriet o to, ze je to optimalizacia pre Intely a dost tazko sa dokaze, ze to bol zamer. Ale deje sa to.

Na druhu stranu som este ICC pouzite nevidel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tam neexistuje žiadne vykúpenie kapacít. Továrne sa stavajú dopredu na základe kontraktov, ktoré má TSMC s firmami. AMD má okrem toho "tajnú" dohodu s TSMC, že prioritne dostáva ponuku na kapacity, ktoré Apple opúšťa. To znamená, že v čase keď začne Apple prechádzať na 3nm tak AMD začne poriadne konkurovať aj v oblasti veľkosti výroby a Intel s tým nemôže nič robiť...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A tuto hypotezu mas aj podlozenu niecim? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tomu ver, kľudne si o tom počítaj na semiwiki fórum kde som sa to špeciálne pýtal Daniela Nenniho, čo je týpek čo priamo pracuje v semiconductor supply chain. Okrem toho máš ty svoje tvrdenie niečím podložené alebo len reprodukuješ článok z nejakého nekvalitného média?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale podľa Gelsingera je AMD Bug. Má síce pravdu, že záleží na SW podpore HW (AMD o tom vie svoje viď. nižšie). Ale AMD na tom,aby to nebolo tak zlé robí..

Pat Gelsinger Says Silicon Without Software Support Is a Bug

about 10 hours ago
https://www.tomshardware.com/news/pat-gelsinger-says-intel-needs-softwar...

AMD Developers Looking At GNU C Library Platform Optimizations For Zen
in AMD on 25 March 2020

Stemming from Glibc semantics that effectively "cripple AMD" in just checking for Intel CPUs while AMD CPUs with Glibc are not even taking advantage of Haswell era CPU features, AMD developers are now looking at properly plumbing AMD Zen platform support into this important C library for Linux users.

https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=GNU-libc-Platform-Op...

RadeonSI Lands Another Big Overhead Optimization - "Substantially" Helps In Some Cases
on 4 October 2021

Marek didn't quantify the "substantially" better SPECViewPerf/Snx performance but he did cite some Piglit micro-benchmark test cases around glCallList ranging from gains between 9% and 265% faster than the prior display list implementation.

Merged to Mesa 21.3-devel this weekend was a rework to the display list interface for the Gallium3D code and Mesa
https://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px=RadeonSI-Display-Lis...

5 September 2007
In Quake 4 with the lowest available settings, the performance improvement was 54x faster! Yes, fifty-four times faster.
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=822&num=4

Neoficiálně: V roce 2018 přijde nová verze Vegy
11. 12. 2017
Klíčovým problémem situace má být určitý rozpor mezi hardwarovou a softwarovou sekcí grafického oddělení. Hardwarová sekce sice vyvine požadovaný hardware, ale už nezohledňuje, jak složité bude v rámci dané architektury pro softwarový tým zprovoznit všechny její prvky. Výsledkem toho má být spor, podle něhož hardwarový tým z výsledného chování produktu viní softwarové oddělení a to zase poukazuje na komplikace ze strany hardwaru.
https://diit.cz/clanek/vega-refresh-prijde-v-roce-2018

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

IMO Intel ma hodne dobrou softwarovou podporu, mozna celkove nejlepsi, ale 1) AMD je hodne blizko, 2) v nekterych oblastech softwaru je Intel bohuzel proste smejd. Takze tak jednoznacne to neni. Ty X let stare linky komentovat nebudu, jsou to nahodne faktoidy ktere s celkovym obrazem nemaji zhola nic.

A ty zvasty o vedeni uplne ve vsem, jsou taky o nicem. Jeste ani ** nedohnali ** TSMC ve vyrobe, nebo Nvidii v AI, ale uz zitra budou ve vedeni.... a samozrejme TSMC, AMD i Nvidia zatimco je Intel dohani/predhani, budou hrat kulecnik... to je takovej teplej vzduch zdarma od CEO, pro podzimni vecery, pripadne pro hloupe investory :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tie staré linky ukazujú, kde bolo AMD a Ati so SW podporou v minulosti, a dnes to stále nie je pri CPU zďaleka ideálne, pri GPU je to už skoro ideálne, ale stále sú tam rezervy.--

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Po stresujucom zazitku s rozchadzanim nejakeho Radeonu skrz fglrx na nForce chipsete s nejakym uz nepamatam akym procesorom na nejakej prastarej Fedore som na AMD na dobru dekadu zanevrel a pouzival len nvidie, lebo ich binarny blob proste fungoval. Az do momentu, kym fungovat prestal a inac funkcny pocitac siel do srotu kvoli nepodpore grafiky (noveau sucks, lebo nvidia sucks).

Aj ovela starsie zelezo s radeonmi vdaka zmene politiky a pristupu k driverom u AMD dnes stale fachci. A to ATi-ckove drivery boli vyhlasene svojou smejdovostou snad este za cias Windows 98.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jasne OSS ovládače od AMD majú vyšší výkon ako proprietárne

https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=linux515-mesa213-pro...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Pat Gelsinger Says Silicon Without Software Support Is a Bug"

Intel o tom ví svoje taky: https://diit.cz/clanek/intel-po-2-letech-8-mesicich-vydal-ovladace-pro-k...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

u Apple je očekáváno 4nm příští rok, 3nm napřesrok

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

----------------------------------------------------------------------------------------------------
ano mozes si byt isty pan Gelsinger o tom vie a intel je v podstate co sa tyka tranzistorovej hustoty stale vo vedeni (co sa tyka high performance cipov):

7 nm TSMC ARM SoC Jablko : 93 MTr/mm^2
7 nm TSMC high performance cipy (Zen2/Zen3; RDNA1/RDNA2) : 67 MTr/mm^2
vs.
10 nm Intel (po novom "intel 7") : 100,8 MTr/mm^2 a to vsetky 10 nm pokusy od 2018
-------------------------------
5 nm TSMC ARM SoC Jablko : 170 MTr/mm^2
5 nm TSMC high performance cipy (Zen4; RDNA3) : cca 120 MTr/mm^2 (ked pridu tak pridu)
vs.
7 nm Intel (po novom "intel 5") : povodne plany 242 MTr/mm^2 z ktorych ostalo nieco medzi 180-200 MTr/mm^2 skor blizsie k tomu 180

intel nazvy svojich vyrobnych procesor zdegeneroval/zdevalvoval preto, lebo su zdegenerovane/zdevalvovane u uplne vsetkych ostatnych vyrobcov naokolo a tam plati cim menej nm tym lepsie a intel by so svojimi 10 ci 7 nm vyzeral ako chudak pri 5 ci 3 nm hausnumerach konkurencie ...... ako vidno aj po zdegenarovani/zdevalvovali nazvov vyrobnych procesov to pekne krasne cca koresponduje s tranzistorovou hustotu u konkurencie, intel si to cele musel o jednu generaciu posunut/premenovat
----------------------------------------------------------------------------------------------------

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tento a podobny druh kidu o tom, jak je nejaka firma uzasna a bla bla jsem uz slysel od techto postavenych lidi v IT a technickych oborech tolikrat, ze si obcas rikam, jestli je to to jedine, co tyhle pozice vyzaduji :)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

+1 :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prostě sympaťák Pat drtí Lisu, Intel je zde jako neohrožený KING ve všech segmentech, už i Apple M1 se třese strachy!

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

M1 šmerdzi

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já mu fandím, konkurence se pro mě, jako zákazníka žádoucí. Takže fandím i Lise. Ostatně jsem spokojený uživatel výrobků obou firem. :)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Byla by fajn konkurence v reálných produktech, ne jen slibech. Kdy že bude mít Intel odpověď na Threadrippery? Neutěšený stav konkurence v HEDT umožňuje AMD odložit uvedení Zen3-based Thr na cca 1,5 roku po vydání Ryzen 5000 (Zen3-based).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pod to se podepíšu. Zároveň doufám, že pokud si Intel tu korunu přece jen zase převezme, tak AMD nezůstane daleko za ním a za rok dva se to třeba zase přehoupne naopak.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš fandit komu chceš, ale v tuto chvíli bude předražené snad všechno.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dal bych plus, nebýt toho, že to není dobrá zpráva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bohužel je, ale to vlastně skoro všechno, a co není, brzy bude...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedine co maji je ohen pod svou prdeli, tyhle velke vykriky mel i Hitler nez skapal.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Proč nechtít konkurenci ? Už by bylo na čase, jelikož 5600X za 8k je už od AMD špatný vtip. Ryzen 3600 je ukončen a dostáváme se tam co kdysi s Intelem. Zajímavé procesory od 8k výše.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Procesory od AMD nejsou vubec drahe, vubec, navic 6 - jaderny 5600X ma vykon jako 8 - jaderny 3700X.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pak jsi slepý, nebo se prostě nepřeneseš přes tu zaujatost proti Intelu a Nvidia. AMD pěkně podražilo a jestli to nevidíš, tak je to smutné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale vzdyt ma pravdu. Ten procesor je naceneny presne podle jeho vykonu. Cenove naprosto presne zapada do vykonostni rady procesoru od AMD. Na jednotku vykonu k zadnymu zdrazeni proti predchozi generaci u 5600X nedoslo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O mrtvych len v dobrom.. Mel hezkeho vlcaka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prosím vás, interné výroky marketingového oddelenia na poradách Intelu by sa nemali zverejňovať.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé. Doposud se Intel oficiálně tvářil, že žádná konkurence v x86 neexistuje. A když někde něco náhodou nevycházelo ideálně, tak za to mohl COVID, mírné zpoždění procesů apod.
Co mi to jen připomíná? Aha, Gándhí: Nejdřív tě budou ignorovat, pak zesměšňovat...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem nadseny, Intel proste jede a ma proste nejlepsi Alder Lake i ARC grafiku. Tu sice odlozil, ale az jednou prijde, tak to bude bomba. Nakonec stale je jeste cas, odlozit i Alder Lake procesor. Uvidime. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

@RedMaX: Než Intel vypustí tú svoju zázračnú grafiku, bude už mať zastaralé ovládače, lebo aktuálne sa vo svete budú používať Windows22 :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale on dobre napisal. Pokym to budu odkladat, tak to stale moze byt pred vydanim najlepsi produkt v galaxii.

Staci to len odkladat. Ako s tou mackou v krabici: verime, ze tam je, ale nevieme dokazat, ze je ziva.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> to bude bomba

Spis depth charge. Ale vlastne je to fajn, koupite si jezero a k tomu ponorku, smysl to dava :) davam ti plus za vytecnej trolling

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Intel nepochybne dupne na plyn v následujúcich rokoch. Ale to isté spraví aj AMD, obzvlášť ak sa im podarí dokončiť akvizíciu xilinxu budú omniho silnejšia spoločnosť než pred pár rokmi.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

AMD za posledných 5 rokov vždy koncom septembra ukázala finančné výsledky za 3Q toho konkrétneho roku, ale tento rok sa tak doposiaľ nestalo. Žeby sa čaká na Xillinx a ich finančné výsledky spojené s oznámením o dokončený zlúčenia oboch spoločností?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sekl jste se jen o měsíc ... září = september je ještě součástí Q3 tak jak by mohli zveřejňovat výsledky? Btw. stačí hodit do googlu "amd results q3 2020" abyste zjistil:
> Oct. 27, 2020 (GLOBE NEWSWIRE) -- AMD (NASDAQ: AMD)
> today announced record revenue for the third quarter of 2020
Takže ani loni to v září nebylo ...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Logicky by to tak malo byť, ale zrejme to majú o nejaké týždne posunuté.
https://ir.amd.com/financial-information/historical-financials

NVIDIA to ma zase posunuté ešte viac....tý už sú v roku 2022... https://nvidianews.nvidia.com/news/nvidia-announces-financial-results-fo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výplatu taky nedostaneš prvního...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak kdo, jak kde...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ono by to malo byť v Októbri až. Ale akonáhle bude AMD spolu s Xilinxom tak je možné, že finančne v najbližších rokoch dokonca dobehne aj Nvidiu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu se mýlíte. AMD má fiskální kvartály stejné jako kalendářní, takže Q3 zveřejňuje pochopitelně vždy až v druhé půlce října. Nejinak tomu bude i letos.
https://ir.amd.com/news-events/press-releases?category=financial

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu...jedno sú data...kedy končí kvartál (Quarter Ended), to čo som tvrdil ja...a druhé, čo je už ako správa a zverejnenie...to je o mesiac neskôr.....samému mi to nešlo do hlavy, keďže 9. mesiac ešte patrí do 3Q. A priznám sa nikdy som nestriehol na to kedy už vydajú finančné výsledky, to len teraz ma to zaujímalo a stále nič :) ....tak mi ešte vysvetlite prečo xilinx aj nVidia už vedú účtovný rok 2022 a hádam v tom budem mať jasno.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady jsem našel docela hezký článek o fiskálním roce:
https://www.investopedia.com/terms/f/fiscalyear.asp

Stručně řečeno, fiskální rok je pravidelně opakované období 12 měsíců, které se používá pro účetnictví, daně, reportování výsledků, atp. Může ale nemusí odpovídat kalendářnímu roku. Můžou si ho zvolit třeba neziskovky tak, aby korespondoval s obdobím kdy získávají dotace. Ale i spousta US firem ho má posunutý. Microsoft přesně o půl roku. Apple prý "poslední sobotu v září". No a nVidia ho má dokonce o 11 měsíců dopředu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sám považujem Gelsinger-a, za jedného z mála ľudí na tejto planéte, ktorý dokáže Intel dostať do formy v akej bol kedysi. A je mi aj jasné, že nemôže rozprávať o tom, že jeho rozhodnutia budú mať vplyv tak za 3-4 roky a že teraz nemajú nič také ako bolo svojho času prvé core. Musí rozprávať aký sú úžasný, aj keď sa len doťahujú na konkurenciu či chvíľami ju predbehnú, lebo robia menšie krôčky ako konkurencia a tá na ten "veľký krok" potrebuje nejaký čas (necelý rok), aby prešla aj na lepší proces a to taký o akom sa Intelu môže zatiaľ iba snívať.

Willow Cove jadrá na 10nm++++ (Intel 7) procese, je ako keby AMD urobila Zen4 na 7nm procese. Bolo by to dobré, ale len by sa vyrovnalo performance jadrám v Alder Lake (willow cove) za cenu vyššej spotreby a plochy, preto AMD si ide svoje a Zen4 sa ukáže až na 5nm, pretože tak urobí väčší krok. Prajem Intelu tých 9-12 mesiacov, keď budú mať najvyšší výkon na jadro, zaslúžia si to, lebo to vypadá na najvyšší skok vo výkone za poslednú dobu z ich strany (teda ak testy v Sisoft Sandra-e, sú len anomália). Otázne ja aký počet tých procesorov s Alder Lake reálne na trhu uvidíme, lebo Tiger Lake je refresh-nutý aj na 8jadier a Sapphire Rapids by rado tiež na svet (no ani nechcem vedieť, akú spotrebu a plochu bude mať tých 14 funkčných jadier na čipe s Willow Cove architektúrou a vyrobených na Intel 7 procese)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jestli tomu u Intelu i věří tak to je nečeká nic pěkného.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Při dnešních cenách elektřiny to minimálně na evropském trhu určitě bude prodejní trhák. :D

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Winter is coming:)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

věřím až tomu co uvidím

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No.Já intelu rozhodně nefandím. Ani jako zdravé konkurenci. Možná jsem staromodni, ale v podstatě co výrok nebo prezentace, to je lež nebo klamava reklama. Ze je intel na vrcholu s TOP modelem, ktery kdyz zapoji dve jadra tak vede nad AMD? Je zapotrebi silene draha zakladni deska a neexistujici pameti. K tomu nemuzou prodat boxovanej vetrak, protoze by se jim to monstrum na uchlazeni 250W peaku nevešlo. Ale stejně me tak stve AMD, že nejsou více důrazní. Že nevytahnou na jejich prezentaci konkretni procesor intelu, nedají tam napajeci limit a neudelaji prezentaci o tom, jak jsou intelacky procesory pokrytecký.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Akože mohli by to robiť, ale do veľkej miery sa dáta o TDP vždy vyskytujú v recenziách. Ľudí čo to zaujíma si to väčšinou dokážu nájsť.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To ano. Jen TDP není žádný standard a každá firma si ho vykládá po svém. ALZA píše, že TDP je maximální možný tepelný výkon, což u intelu neplatí, tam je to průměrný tepelný výkon a jen v případě, že polovinu času je počítač v uspaném režimu:)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jáj, áno v tom prípade rozumiem čo myslíš. Nuž AMD potrebuje popracovať na marketingu, fakt je že aj v tej oblasti sa výrazne zlepšili.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Oni to nemají důvod dělat, protože stejně mají vyprodáno a produkci nejsou schopní navýšit. Tak proč šponovat vztahy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nic nového pod sluncem, prostě očekávatelné bláboly CEO firmy: "čekají nás zářné zítřky". Těžko čekat, že by fungoval jako smuteční plačka na funusu.

Navzdory všem výhodám obřího korporátu, Intel je coby obří korporát také odpovídajícím obřím způsobem korporátně prohnilý, a klidně se může stát, že se z toho už nikdy nevymotá.

Nějakým blokováním konkurence - AMD v této chvíli - se z toho Intel nedostane, protože poměry se velmi mění. Když Intel blokne konkurenci výrobu v TSMC, tak po pár letech prchnou TSMC s výrobou do Číny, případně se pochlapí přímo Číňané a koncentrací úsilí a kapitálu, počtem inženýrů a prostředků Intel nakonec převálcují a smetou...

Navíc predikce další situace v USA nedává právě záruky nějakého dalšího rozvoje technologií - když je fšecko "woke".

Prostě uvidíme za pár let. Každopádně bude rostoucí konkurence pro koncové zákazníky výhodou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně jak se pochlapí ve výrobních technologiích, když plánují stavět nové továrny. Celkem věřím tomu, že svůj 7nm proces (dnes jako i4 a i3) nějak doklepou, ale aby ten 20A (dříve 5nm) nebyl nic jiného než 2nm proces (licencovaný) od IBM. Tzn. Intel by v budoucnu vyráběl a IBM by dělala R&D.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vlhké sny. Pat je asi v pubertě.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Najlepsie to dokladaju tieto grafy: CPU - Intel vs AMD - v roznych trhovych kategoriach:
https://www.reddit.com/r/Amd/comments/pzbovs/like_a_bulldozer_amd_is_ste...

Kedysi okrem technologickeho naskoku ale pouzili aj nekale zbrane. Teraz uz je ale Intel pekne sledovany a kazdy chybny krok s nim riadne zatrasie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak v spotrebe bude zen3 velmi tazko konkurovat alder laku.
Ale zase ani vo vykone na watt, ci jadro to nie je nic moc.
Ale co bude Intel robit proti Zen4? predpokladam ze vyda 300-400W XXX lake

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.