Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Gigabyte Aivia Osmium: klávesnice se spínači Cherry MX Red a USB 3.0

Gigabyte Aivia Osmium
Společnost Gigabyte představila další z řady svých klávesnic vybavených kvalitními spínači Cherry MX. Model Aivia Osmium nese konkrétně verzi Red, a to v trošku větším počtu, než obligátní 104/105klávesová klawiatura. Nechybí ani USB 3.0…
Gigabyte Aivia Osmium

Kromě samotných kláves a USB 3.0 přidali konstruktéři Gigabyte ještě svoji obvyklou „anti-ghosting“ elektroniku zajišťující možnost spínání více kláves najednou ,než je obvyklé, a dále dva otočné regulátory pro hlasitost zvuku (na klávesnici samozřejmě nechybí konektory pro sluchátka s mikrofonem) a intenzitu podsvícení.

Použité spínače Cherry MX Red vyžadují pro sepnutí sílu odpovídající váze 45 g, dávají velmi dobrou hmatovou odezvu při tichém chodu, přičemž mají redukovanou výšku sepnutí - k sepnutí znaku stačí stlačit klávesu o 2 mm. Jak je u Cherry MX zvykem, životnost je udávána na 50 miliónech úhozů.

Gigabyte Aivia OsmiumGigabyte Aivia OsmiumGigabyte Aivia Osmium

USB 3.0 je realizováno tak, že klávesnice vedle konektorů se zvukem a USB 2.0 pro své vlastní použití disponuje i USB 3.0 kabelem, vše zataveno dohromady v tlustém kabelu, který vidíte na fotografiích. Fakticky je tak její USB 3.0 konektor jen zakončením USB 3.0 prodlužovačky. No zkrátka a dobře, pro připojení nějaké té herní myšky skrze tento port by mělo být bezproblémové, ale rychlost USB 3.0 spíše z tohoto portu dělá adepta na občasné připojování čtečky s nějakou SDXC kartičkou, kamarádova pevného disku apod.

Gigabyte Aivia Osmium

K anti-ghostingu můžeme říci pouze to, že Gigabyte hovoří o tom, že lze současně tisknout mnoho kláves, konkrétní počet ale neudává. Nechybí však pět programovatelných makro kláves a také odnímatelná podložka pro zápěstí. Gigabyte Aivia Osmium již registrují první české eshopy, cenovka je někde kolem 2 800 Kč.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Gigabyte Aivia Osmium: klávesnice se spínači Cherry MX Red a USB 3.0

Sobota, 6 Září 2014 - 12:51 | msoky | ja by som si ten USB3 predstavovall skôr ako...
Neděle, 21 Říjen 2012 - 14:10 | Silas | layout pro mě ideální, ale tím kolečkem bych...
Sobota, 20 Říjen 2012 - 19:27 | Yiri | Co je nestandardni?
Pátek, 19 Říjen 2012 - 12:11 | BTJ | Nestandardni layout, 3k za klavesnicu? AAAAUUU!...
Pátek, 19 Říjen 2012 - 11:49 | bomberman | Podla toho obrazka to vypada, ze este zo zadu je...

Zobrazit diskusi