Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Gigabyte vletěl na trh s trojicí desek vybavenou párem Thunderbolt portů

Iko Gigabyte Thunderbolt onboard
Dvě Full ATX a jedna mATX deska s čipovou sadou Intel Z77 nabídnou po dvou Thunderbolt konektorech, nechybí jim ovšem ani další výbava např. v podobě vysokoefektivních napájecích kaskád.

Tchajwanský gigant Gigabyte formou tiskové zprávy informoval o uvedení tří základních desek s Thunderboltem. Konkrétně to jsou desky s čipovou sadou Intel Z77: dvě FullATX (Z77X-UP5 TH a Z77X-UP4 TH) a jedna mATX (Z77MX-D3H TH).

Co to samotná technologie Thunderbolt je, jsme rozebrali již loni, připomeňme jen to, že se tedy jedná o externí prodloužení DisplayPortu a PCI Express po tom samém kabelu. Prvním zklámáním je to, že již první inkarnace přišla čistě v metalické, a nikoli optické podobě (dříve známé jako LightPeak). Druhé v tom, že jelikož na každý port je třeba dvou PCIe linek, znamená to v podstatě nutnost použít na většinu desek přidavný PLX můstek, jako býval kdysi např. nForce 200, přídávající další PCIe linky. Ten ovšem jen agreguje provoz, tudíž v případě současného využití více interních disků, síťové karty, USB 3.0 a Thunderboltu se to všechno pak nacpe do čtyř PCIe linek, které má k dispozici jižní můstek. Navíc za vyšších latencí. Zde je tak úzké hrdlo a nemá smysl ani dále spekulovat o tom, zda na maximálně třímetrovém kabelu Thunderbolt je, nebo není schopen udržet datový tok kolem 40 Gbit/s (dva full-duxplex kanály na každém portu).

Gigabyte Z77MX-D3H TH mini verze  Gigabyte Z77X-UP4 TH mini verze  Gigabyte Z77X-UP5 TH mini verze

Začneme-li poslední deskou, ačkoli produktové stránky Gigabyte stáhl, s největší pravděpodobností se bude jednat o desku z větší části totožnou s GA-Z77M-D3H. Díky PLX můstku se uvolnily PCIe linky, tudíž na ní nalezneme dva sloty PCIe ×16 a dva ×1, alespoň to je patrné z miniatury. Nabízí běžnou konektivitu v podobě několika USB 3.0, SATA-600 aj. Specifikem Gigabyte pak je použití tranzistorů s nízkým odporem v sepnutém stavu - RDS(on) - v moderních pouzdrech, což snižuje ztráty.

Gigabyte srovnání tranzistorů s IR3550

Zbývající dvě desky samozřejmě nabídnou ještě bohatší výbavu již díky většímu rozměru. Jedná se nejspíše o upravené verze GA-Z77X-UD5H, v případě UP5 pak ještě s Wi-Fi kartou. Část konektorů na I/O panelu nejspíše bude muset pro Thunderbolt udělat místo, GA-Z77X-UD5H totiž má téměř vše: D-Sub, DVI, HDMI, DisplayPort, USB 3.0/2.0, FireWire, eSATA, duální GbE… a tam už by se nic dalšího nevešlo. Jako členové rodiny Ultra Durable 5 budou mít obě dvě zejména jeho hlavní devizu - napájení procesoru složené s mikročipů IRF IR3550. Ty sestávají kromě tradičních tranzistorů řizených polem ještě ze schottkyho diody a hlavně obvodu pro řízení tranzistorů. Je zde tak vše v jednom pouzdře, na nějž je přivedeno napětí 12 V, zem a signál říkající čipům jaké napětí má být na výstupu. Jen připomeňme, že s ohledem na digitální povahu a práci obvodů až při frekvenci 1 MHz je odezva na špičky v odběru proudu mikroprocesorem lepší a při výstupním napětí 1,2 V dosahuje účinnost celých 95 %.

Zdroje: 

Pavel "Behemot" Boček

http://www.hwworld.cz/ bocek.pavel[@]post.cz

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Gigabyte vletěl na trh s trojicí desek vybavenou párem Thunderbolt portů

Neděle, 15 Červenec 2012 - 08:21 | petr ib | první vlaštovky. ještě nějaká zařízení, která by...

Zobrazit diskusi