Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Gigabytu explodují mosfety ve zdrojích, problém připouští jen částečně

gigabyte jsem mel za vcelku solidni firmu.. jesli se fakt ke zdrojum co blafaj pri polovicnim vytizeni stavi tak, ze prepnou opp ze 150% na 120% tak at jdou do prdele..

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

To ja taky, ale moje posledni zkusenost je, ze jejich zakladni desky nici RAMky, pokud jsou ve vsech slotech, a grafiky nedavaji vysokou zatez.

Takze priste uz do GigaByte nejdu :-/

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám zkušenost s jednou deskou. RAMky zničeny vysokým napětím?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

2 desky s x470 a x570, RAMky na 3200MHz bez extra napeti. 2 moduly v poho, pokud jsem mel 4 moduly, tak to vzdycky 2 odvarilo. Po 3 reklamacich me to prestalo bavit.

Po nejakem to googleni jsem zjistil, ze s tim nemam problem jenom ja

Ta grafika je Aurus 1080Ti, po Sapphire jsem si rikal, ze Aurus deska + GPU by mohly byt v pohode, ale pri vytizeni (QHD Ultra) se mi obcas totalne zasekne GPU (tj. PC reaguje, ale obraz je v haji)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja som pred dvoma rokmi upgradoval po rokoch z ontelu a dosiek od Asus, Abit na ryzen a dosku od gigabite. Po vypnutí v biose na použitie len na základných 8 jadier mi už doska nenabehla, nepomohol ani reset biosu bez baterky, nič . Reklamáciu czc uznalo bez problémov, ale radšej som šiel do asusu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mohli by ste byt trochu konkretnejsi s tymi RAMkami? Po akej dobe ich nicia, pripadne ktore chipsety (Intel, AMD, alebo obidva, resp. ktore konkretne chipsety), na kolkych doskach sa to prejavilo, a v akych cenovych hladinach? Pytam sa preto, lebo mam 2 dosky od gigabyte obidve su osadene 4 modulmi, jedna je z 2007 a druha z 2013, a nezaznamel som zatial problem a tie PC pouzivam denne. Dakujem za akekolvek info.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RAM jsou G.Skill 3200MHz, desky jsou Aurus x470 a x570, nemenil jsem napeti, nic.

Driv jsem mel Gigabytky bez problemu i 3-4 DIMM, tohle jsou prvni typy, co to delaji...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty jejich grafiky jsou parodie, horsi uz je akorat Power Color :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Gigabyte nikdy nebyl solidni firmou, takze jsem se u cteni clanku maximalne pousmal nad tim, ze si od nich dneska jeste nekdo neco koupi a pak se divi.

P.S. Taky jsem si koupil jednoho Gigabyte smejda pred lety - zakladni desku, meli spatne designovany vystup integrovaneho cipu zvukovky a nabiralo to interference a v jejichz dusledku byl zvuk otresny. Externi zvukovka to resila a Gigabyte od te doby uz nikdy vice!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel mám stejnou zkušenost. Rovněž základní deska od Gigabyte, jiné potíže (částečně softwarové, ale žádný update BIOSu/UEFI již cca rok od vydání desky nevyšel), nicméně jsem rovněž používáním této desky několik let trpěl a zařekl se, že Gigabyte již nikdy. Podotýkám, že se jednalo o lepší desku za necelých 4000 Kč (zakoupena koncem roku 2013).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Moje zkušenost s Gigabyte je, že v dálné minulosti jsem měl od nich desku (platforma Intel), celkem ok. Při upgradu jsem kupoval novou desku taky od nich, ale ta trpěla nešvarem, že po vypnutí PC se po 4-5s zase samo zapnulo. Desku jsem vrátil a pořídil Asrock, se kterým to běhá naprosto v pohodě už osmým rokem. Asi rok potom jsem známému dělal taky upgrade a on trval na Gigabyte MB. Asi smůla nebo co, ale chovalo se to stejně, jako mě předtím. Takže taky vrácení a MB od jiného výrobce.

Nicméně ty zdroje mě trochu děsí, protože jsem konečně asi po 2 letech sledování trhu narazil na fajnovej gaming monitor, novinku od Gigabyte - https://www.czc.cz/gigabyte-m32u-led-monitor-31-5/324280/produkt tak doufám, že divize monitorů této firmy si povede lépe, než ta zdrojů. Ještě to nejde koupit, ale neva, počkám si.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja pred 14 dny koupil Gigabyte monitor M32-Q. Zatim funguje (nahradil smejdsky Samsung). Fugnuje ok, az na jednu vec - USB hub se vypina pri usniti monitoru a vetsinou pak po probuzeni nefunguje.

Takze jsem mys a klavesnici holt pripojil primo do PC, misto do USB hubu jak jsem byl zvykly. Je to nicmene vada, ktera tam nemela byt (USB HUB ma fungovat porad, pokud nedojde a odpojeni od site).
Nemyslim si, ze by to byla kusova vada, proste je to tak nadesingovane, ale mohu se mylit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Funguje OK? A jak se to projevuje? Zobrazuje obraz a nemá 150 mrtvých pixelů?
Pokud po uspání nefunguje USB hub, tak je to na reklamaci a dost podstatná vada. Lidi si dneska nechají srát na hlavu...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

U normalniho panelu staci rezim zmenit v nastaveni, ty vado.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nastaveni napoajeni USB hubu mel treba predchozi Samsung monitor - ten ale zacal odchazet pomalu zajimavym zpusobem asi kvuli nejakemu studenemu spoji, nebo bezovolnate pajce - cast obrazu by po zapnuti poskozena, po nekolika minutach to postupne mizelo az to zmizelo docela. Problem se al zhorsoval ,az se muselo cekta treba 20 minut, nez monitor zobrazil normalni obraz ..... a to to byl monitor za 18 000.
Samsung uz proto nechci.

Tento Gigabyte nema v OSD zadne nastaveni chovani USB hubu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, zobrazuje obraz, funguji ruzne game vychytavky. Obraz je dobry, dle ruznych kalibracnich testu sel dobre nastavit. Dle testu rychlosti mazani se take chova lepe nez prumer - coz by mel, kdyz je to Gaming monitor. Monitor nepiska (napajeci civky atd), nema ten pitomy vnejsi napajeci zdroj. Nemam ale kalibracni sondu, tak vic ke kvalite obrazu nepovim.

No a reklamace ... tak reklamujte kvuli takove drobnosti monitor velky jako krava. Prodejci to odmitaji i za poplatek si to odvezt a tahat to nekde v metru se mi nechce. Navic, za co to chcete reklamovat? Neni to pravdepodobne vada kusu, takze by to musela byt vymena za uplne jineho vyrobce .... no a vybiral jsem ten monotor dost dlouho, abych vedel, ze moc jinych moznosti s obdobnymi na trhu neni (kazdy monitor ma nejake slaba mista dle recenzi).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

JJ, klasickej problém levnějších USB hubů. Pokud používáte windows, tak si ten port, na kterém máte zapojenej hub nechte nonstop zaponutej a bude po problému.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm zajimava rada, ale uz to necham pripojene primo do PC, kdyz uz jsem pod ten stul jednou lezl, tak ta mys tam uz zustane, dokud neco neodejde :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Škoda jen, že si namísto zjišťování problému hned označujete výrobce za šmejd. Popravdě váš problém se znovuzapínáním se jmenuje "wake on lan" a Gigabyte ho má oproti konkurenci dobře implementovanej.Problém je většinou na straně routeru, nebo špatně nakrimpovaného RJéčka.Osobně si myslím že Gigabyte je v oblasti základních desek ten lepší průměr.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

"špatně nakrimpovaného RJéčka" jakým kouzelným mechanismem dojde k WoL vlivem špatného konektoru?
WoL definuje IP/UDP packet. Ten je na dvou úrovních chráněný CRC. V reálném světě je prkticky nemožné, že by takový packet přišel "náhodně" a už vůbec ne vlivem nějaké HW chyby.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

"Prakticky nemožné" neznamená, že se to nestává.Když teď koukám na svojí evidenci, tak za posledních deset let jsem se s podobným problémem setkal třikrát.Samozřejmě jen v consumer segmentu.Možná že ta implementace nebude v tomhle segmentu zas tak "boží" :D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ok, můžete popsat nechanismus, kterým se to děje?
Protože to spíš vypadá, že GB udělá wake na základě jiné podmínky/chyby než WoL packet (reset síťovky, linkup/down...).

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Za dob éry ivy bridge sem tu firmu měl rád ,ale dnes už bych od nich nic nekoupil.. Zdrojům nevěřím delší dobu. Verze 1080 Ti byla hrozně zpracovaná. Nynější deska Auros Elite B550 taky nic moc... Za mě patří na spodní příčku mezi výrobci.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já sem kámošovi kupoval od gigabyte RX 5700XT a funguje úplně super, jinak desku od gigabyte už nikdy, v životě sem neviděl jedinou co by neměla problém. Přitom známej stavěl jen na nich a nikdy nic. Každopádně dneska mi to přijde kvalita jako dříve ECS a Tomato, popřípadě za starejch originál desky od Intelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Zdá se, že problém nenastává při příliš vysoké zátěži nebo dlouhodobé zátěži, ale pokud dojde k
>rychlému výkyvu v zátěži, což je ovšem při spotřebě dnešních grafických karet vcelku běžný
>scénář.

Na to netreba GPU
https://openbenchmarking.org/embed.php?i=2108236-TJ-LL840547926&sha=d5fe...
z
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=amd-ryzen7-5700g&num=1

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Majitelia zdrojov Enermax sa týmto článkom určite dobre bavia ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Neobhajuju Gigabyte - ty zdroje jsou evidentně odpad. Pobavila mě spíš diskuze, kde se pár lidí vyjádří že tuhle firmu už nikdy, protože jim někdy něco odešlo. Jindy je tu článek o MSI - opět v diskuzi že je to šmejd. Pak zase další firma...
Já osobně nemám dobré zkušenosti s ASUSem (grafika) a ani MSI grafika se nechovala úplně korektně a přitom jsem teď po cca 10 letech měnil střeva s ASUS deskou, která celou dobu jela bez jakýchkoli problémů a otec má ještě staršího gigabyta, který šlape doteď - obě desky za cca 2 tisíce tehdy.
Jinými slovy - buď dnes všechny firmy na kvalitu kašlou a je fuk co koupíte, nebo se toho prodává tolik že se vždycky najde někdo komu něco nefunguje - a pak je fuk co koupíte. Vychází mi z toho že je fuk co koupíte, protože odporoučet se může cokoli ;(
Otázka je, jestli to řeší dražší produkty, nebo i ty už jsou dnes spotřební zboží.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kazda firma ma chybove vyrobky (jajsne jeste hraje roli kvalita inzenyru, aby neudelala vadnou celou serii 10 000 vyrobku). Ale kde je rozdil je pak jak se firma k problemu postavi, kdyz se tohle stane.

No a Gigabyte v tomhle konkternim pripade mlzi, keca a keca ..... na tom Gamernexus video je to pekne popsano. A hlavne, o problemu se vi 8 menicu a firma furt zatlouka.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Intel pro jistotu vydal update specifikace pro "spickove spotreby" svych budoucich produktu :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim. Jedna vec je, jak se firma k problemu postavi. Druha vec je, jestli je to problem kusovy, protoze vzdycky se muze stat, ze vyrobce desky koupi treba nejake vadne kondenzatory, nezjisti to vystupni kontrolou a vyrobek pak po nekolika letech odejde. Ovsem, co by se stavat nemelo, je vadny design vyrobku. Proste neco, co je spatne a firma toho vyrobi stovky tisic kusu s nejakou chybou a pak to prodava jako by se nechumelilo.
Spatny design integrovane zvukovky na desce tak, ze to interferovalo s necim jinym, je proste vyvojarska chyba a nema se stavat vubec nebo vyjimecne. Pritom Gigabyte ma podobne chyby, jak na bezicim pase.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady může být klidně návrh v pořádku, ale čínské kopie mosfetů dají tak sotva poloviční výkon...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že se to stávat bude. Zvláště při tak překotném vývoji, a cenách, které v segmentu spotřební elektronky panují.
Pochybuji, že na většině produktů třeba alespoň někdo zkusil klimatiku. Speciálně u zdrojů bych řekl, že většina by ani nepřežila běžná compilance testy - které např. obsahují 1kHz 1kV pulzy do vstupu - provoz nesmí být narušen (protože tohle je fakticky HDO). Design spousty zdrojů je ale takový, že při tomto nevyhnuteně shoří... (pak trpí ti, kteří shodou náhod bydlí blízko zrovna trafačky, kde to do sítě bubnují).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mam desku Intel a funguje dobře. Doporučuji.
Je to spotřební zboží, neočekával bych delší životnost než 20.000 hodin provozu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to je taky asi hlavně o tom, kdo co vyžaduje a s čím je spokojený. Navíc každá firma je jednou nahoře, jednou dole - takové období červené nepájivé masky u MSI je myslím hodně známé, co já se naměnil kondíků...

Jenže specificky u GB mám dlouhodobou zkušenost, že to je firma, která vyrábí desky, ve kterých straší. Na první pohled jsou macaté a dobře udělané, ale pak se začnou objevovat potíže - síťovky detekují linkspeed přes 30 sekund, deska zapomíná konfiguraci, ačkoli CMOS baterka je nová a OK nebo se mi stalo, že u systému s více PCI kartami to chvíli jelo, pak se celý PC kousnul na BIOSu a pomohlo až relokovat kartu do jiného slotu - a zase to chvíli jelo (podle mě BIOS stále dokola šachoval s INTA#-INTD#); karta v jiné desce s totožnou konfigurací jela jako z praku.

Takže když bych to měl shrnout, tak:
Asus = nestabilní desky kvůli tlaku na automatický OC RAM
Asrock = kinder Asus (tj. problémy se násobí)
GB = zabugované BIOSy, nepochopitelné řešení HW (viz ta Redmarxova zvukovka)
MSI = lehce levně vyrobené desky, ale v drtivé většině perfektně stabilní. OC jen průměrné, ale to mi neva.

Vzpomínám jen v dobrém na Abit, než se posrali s těmi USB-only deskami (a následně krachli.)

Soltek, Biostar, nebo dokonce chuťovky jako Tomato (příznačný název!) raději ani nevzpomínám.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"síťovky detekují linkspeed přes 30 sekund" tohle jsem několikrát řešil, hlavně v Linuxu.
Je to tím, že deska neřeší inicializaci ETH PHY pokud není aktivní PXE, a Linuxové drivery k němu ho potom neřeší taky - resp. řeší jen omezeně, standardní IEEE konfiguraci, ale už né různé specifické quirky/workaroundy z errata výrobců PHY - dopisoval jsem to do pár driverů několikrát, je jasě vidět, že autor toho driveru tu dokumentaci nikdy neviděl.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Abit se "proslavil" už za dob PII deskami s hnijícími kondenzátory. Naopak Soltek pro Athlon/Duron byla naprosto fajn deska. Pokud jde o MSI, "umí" to samé, co zmíněný Gigabyte - vyrobit desku s blbě rozvrženými součástkami, takže integrovaná zvukovka taky produkuje spíš pazvuky. Fakticky tohle občas udělá každý výrobce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak deskám z té doby shnily elyty nakonec všechny, napříč značkami, šlo jen o to kdy, a kdo osadil jak kvalitní kondy. Já na své KT7-RAID je nakonec po 8 letech měnil taky.

A jak jsem už psal, průsery se nevyhnuly nikomu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já teda už dlouhodobě jedu Asus, a ťuk ťuk, zatím si nemohu stěžovat. I když chyby se sem tam najdou - třeba můj současný Prime B350 Plus má u integrované zvukovky takovou chuťovku, že vypadává pravý kanál. Není to v konektoru (pohyb konektorem nemá vliv, a dělá to jak zadní, tak front panel výstup), ale po odpojení konektoru ze zvukovky a vrácení zpět nebo restartu PC jsou zase oba kanály (nějakou dobu) funkční. Řešením je levná SB Audigy FX do PCIe. Stejně většinou používám BT sluchátka, takže high-end kartu nepotřebuji, jen aby to občas normálně zahrálo do obyč. repro. Jen jsem teda díky tomu zjistil, jak je trh se zvukovými kartami (hlavně interními) smutný. Zrovna ten Asus měl kdysi solidní nabídku velmi slušných zvukovek, a nestály majlant.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já zvukovky na deskách definitivně pohřbil koupí FiiO K3, což mi vyřešilo dvě mouchy jednou ranou - nekvalitní audio na deskách a chybějící optický výstup na většině současných desek. Pokud člověk nemusí řešit každou stokorunu, je dnes imho externí USB zvukovka ideální řešení naroubovatelné na cokoli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

JJ Tomato a ve spojení s AMD, to bývala pecka. Nikdy nezapomenu na učebnu vybavenou touhle kombinací, kdy se každý počítač choval úplně jinak a výkonostní rozdíly byly obrovský.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do nové konfigurace jsem původně chtěl MSI prkno. Jenže nejlevnější (a v podstatě jediné) mini ITX mají o cca litr dražší než GB, což v té cenové dělá pořád dost nepěkných +-25%.
Pořád jsem nepochopil co kategorii mini ITX desek dělá tak luxusní, když na ní výrobci můžou spíš ušetřit materiál a být tak levnější. Jen by do nich všech nesměli tlačit nejrychlejší wifi a modrozub.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi neznáte automobilový průmysl, takové Porsche vám vytahá ze dveří výplně, místo klik tam dá poutka, vytahá pár "zbytečných" kusů přistrojovky, ze sedadel vyhodí většinu výplně, na záda nalepí nápis RS a prodá vám to o mega dráž :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

;)
Tam je to ale aspoň stylovka. Prkno do PC schovám někam hluboko pod stůl a je mi jedno jak vypadá, svítí nebo tancuje, dokud bude zticha. Problém je, že v téhle kategorii prostě není výběr, pokud člověk potřebuje B550 pro cezanne ;(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já to píšu s nadsázkou :-) Jinak to ITX se dá taky minimálně považovat za stylovku, když se vezme v úvahu k poměru k ceně. Má to ten "styl", že je to celé drobné. Ale bedny jsou drahé, desky jsou drahé, zdroje jsou drahé a všeho mizerný výběr...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Biostar ještě šli až na koníky, ale Soltek, ECS a Tomato to byla jízda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A PC Chips!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy jste nemel K7S5A? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja v dobrom spomínam DFI. Ich Lanparty MB s NF4 chipsetom, na ktorom som mal pretaktovaný Opteron 144, chladený pasívne s Schyte Ninja by mi bežal dodnes, keby to nebolo už morálne zastaralé. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> MSI = lehce levně vyrobené desky, ale v drtivé většině perfektně stabilní

No vidis, a ma zkusenost s MSI je - pravdepodobne nejhorsi ze vsech (ale ne o moc). Ani ne tak hardware, ale software. BIOS vic zabugovanej nez GB, problemy s rozeznanim RAMek, dokonce jsem narazil na jednu ktera nerozeznala pulku grafickych karet v PCIe slotu (vyzkouseno asi 5 grafik, AMD i NV). Pak jsem zjistil ze na to vydaly update BIOSu.

Jinak ale souhlas, vsichni vyrobci maji sve mouchy a smejdy, mel jsem desky snad od vsech, kdyz zapocitam i zkusenosti znamych, tak je to celkem jedno co si koupite. Je to vzdy loterie.

Pravdepodobne jedinej zpusob jak dostat neco kvalitniho je zaplatit podstatne vic a koupit Supermicro nebo neco podobneho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak dřív měly problém hlavně produkty MSI. U GB je to novinka, ty dřív jeli tak nějak stabilně bez výkyvů. Ikdyž ty jejich revize, za to také černý puntík...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to urcite ne, Gigabyte je ttreba v grafickych katasrofa uz leta. MSI se ted vyrazne zlepsilo a jejich karty jsou dobre. Nevim co nove desky, ale ty mel Gygabite jeste pred 4 rokama docela v pohode. A jsou firmy, ktere na kvalitu nekaslou, napr. Sapphire. Kdyz AMD kartu, jedine od Sapphire.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne po cca 10tich rokoch odišiel SSD Intel 320series 80GB, nebol to jeho problém, ale cez noc sa mi dookola stokrát reštartoval PC, keď išiel hibernovať tak len na skundu nabehol a vypol, nabehol a vypol.... - vadná Ramka... a disk sa zablokoval na 8MB - BUG, klasicka chyba tohto SSD intelu ak ho zle odpojite od elektriny.... disk som opravil pod Linuxom, odblokoval, no kedze mal 10 rokov a cca 30TB prepisu, chcel som nový, kúpil som teraz Gigabyte 240GB. Po mesiaci sa odporučil, Pc nenabehne..... Tak som kúpil najlacnejší šmejd Patriot Burst 120GB za pár euro, asi 18 euro bez DPH, ide ako raketa a keď zdochne, aspoň ma to neprekvapí.....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Budu se nejspíš opakovat, ale jestli mi na tomhle serveru i po letech něco chybí, tak jsou to Behemotovy krutopřísné recenze zdrojů.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

To podepisuju. Když se člověk přenesl přes jeho ne vždy korektní přístup (hlavně v diskuzích), málokde se dozvěděl o zdrojích více než u něj (pokud jde o recenze v českém jazyce, tak nejspíš byl jediný). A i celkově, mnohokrát jsem se snažil i v zahraničí pohledat důkladné rozborky zdroje i s měřením - marně...

A to po Diitu napsal o pár zdrojích na PCTuningu + souběžně jel svůj web (anglicky). Ale odevšad asi zmizel, na hardwareinsights pouze dal zmínku před měsícem o ukončení VRLA aku Panasonic, letos v březnu updatoval tabulku výstupů UPS, 2020 dal opravu jednoho monitoru, zbytek článků 2018 a starší.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Asi sa oženil :-0

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale účet má pořád otevřený :-D

http://www.hwworld.cz/index.php/transparentni-ucet

A očividně je pořád sám sebou, protože obvykle nechodím na HW stránky číst toto:

http://www.hwworld.cz/index.php/aktuality/816-jak-stadni-propaganda-popi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

... a teď naopak recenzuje manželka jeho! :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm Pavle, bohužel, ochrana OVP, OCP ani OPP nezafungovala, máš BAN na 9 měsíců a potom 18-26 let budeš platit poplatky za certifikaci...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Behemot se vyskytuje na diskuzich D-Fens. ale tam celkem vystupuje jako arogantni ..... (no radeji nebudu psat co). Zadny HW samo neresi, jen politiku a lidi.

Ale to zmizeni asi celkem chapu, delat takove poradne recenze musi stat tolik casu, ze se to aspon na tom malem ceskem trhu nezaplati.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky jsem se přesvědčil o tom že kvalita GB šla silně dolů - před půlrokem hned nová deska nechtěla fungovat s osazeným víc jak jednim modulem RAM a před měsícem jsem reklamoval hned dva SSD...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

GB dává na SSD dvojnásobek přepisů jak ostatní a 5let záruky. Všechny SSD chcípou stejně, noname jako ADATA víc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrejme GB pocita s tim, ze 99% lidi to stejne bude pouzivat normalne, a tech par chciplych SSD vymeni.

Podobne jako kdyz nektere firmy nabizeji "neomezena" data.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pred X lety jsme kupovali naraz s kamaradem pc. Oba na hrani. Ja mobo Asus (jako vzdycky) a on GB. Delo se mu, ze jakmile dal pres sit kopirovat data, nebo jsme hrali (pres kabel), v momente kdy prijal 200MB (naprosto pravidelne) tak sitovka konec, cela deska zamrz. Uz tehdy jsem si rikal, GB kreteni, neumej ani sitovku na desce. To je bratru 15 let. Za tu dobu jsem videl potom jen jako servisak GB bricknuty desky a jednou ustreleny kondik na vrm desky.
Cely zivot si pro sebe a nejblizsi kupuju jen Asus. A jedna moje byvala sestava bezi s i7 Sandy Bridge@5,2 ghz dodnes. Je to na ty desce Asus, jak mela poprve tu Armor na sobe. Model si presne nevzpominam.
Takze tomu, ze GB posral i zdroje, se vubec nedivim. Jedinou vec co jsem mel od GB a diky bohu se nerozbila, byl Titan X 12GB. Ale je pravda, ze dva mesice po zakoupeni jsem menil komplet cely chladic za Evga ACX. Mozna to zivotnosti pomohlo. To nevim.
GB domu neeee.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nebyla to RTX 3080 (od Gigabyte), co vzal zdroj s sebou?
https://www.youtube.com/watch?v=Xts3pvbcFos&t=41s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že dokonce 3090, ale GIGABYTE to byl. Proto Steve říká, že to vlastně nic nemění.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já tam v tom čase rozuměl thirty eighty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čili chápu dobře, že dnešní grafické karty nijak v návrhu napájecích obvodů neřeší, že by měly vykrývat ty nárazové změny odběru, ale spoléhají na to, že zdroj je v tomto ohledu nadstandardně vybaven? Nebylo by logičtější chybu hledat spíše u výrobců grafických karet? Nebo je to celé šedá zóna, kde časové změny parametrů odběru u norem napájecích zdrojů nejsou řešeny?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj má mít funkční ochrany! Jednou se mi stalo, že jsem zapomněl přepnout zdroj ze 110V na 230V, zapojil ho v EU do 230V a zdroj zasmrděl. Po přepnutí na 230V normálně fungoval, všechny komponenty OK. U GB to vypadá, že když by náhodou v EU šla do prodeje US varianta, tak z PC přežije akorát case.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Eh, tohle se uz davno resi tak, ze je schopen zdroj fungovat s 100-240V rozsahem vstupu. Ono je to vstupni napeti z principu fungovani DC-DC temer fuk...

Nevim o tom, ze by nejaky zdroj kdy mel ochranu proti spatnemu vyberu US / EU napeti. Podstatne jsou ochrany na vystupech, na vstupu je max ochrana proti blesku tj tisice voltu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnes už se přepínače napětí nenosí, zdroje umí pracovat v širokém rozsahu automaticky. Spíš dnes fungují jako varování, pokud jej nějaký zdroj má, znamená to, že koncepce návrhu si šlape po vousech. Ale myslím, že i ty největší plečky na trhu dnes už přepínač nemají. On by ten ultrastarý návrh už neprošel přes normy a nemohl by se prodávat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže jak by to měl řešit výrobce grafik? Že tam narve navíc hromadu velkých kapacit? To bude ještě už tak takovou kartu zvětšovat a dělat více složitou. Nebo že bude grafika udržovat stabilnější napájecí profil? To ale pak bude víc žrát, protože si nebude moct dovolit prudce snížit spotřebu v případě krátkodobého uvolnění prostředků, a bude muset udržovat +/- stabilní odběr...nejsem osobně příznivcem současného trendu u grafik, protože výkon se sice v mezích zákona zvětšuje, ale často se šponuje právě tou spotřebou. Nicméně místo, kde bych vlastnost stabilního napájení očekával, je právě ten zdroj. Protože ten je platný pro celý PC, a je jedno, jestli špičkuje GPU či CPU. Navíc právě v něm je prostor pro doplnění kapacit a zlepšení reakce regulace.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jak nadstandardně vybaven? Co je nadstandardního chtít po zdroji, aby zvládl např. najet při 60% vytížení namísto toho, aby potřeboval, aby se zátěž zvyšovala pozvolna?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"aby se zátěž zvyšovala pozvolna?"
To je z podstaty věci blbost. Všechny ty turba fungují přesně opačně. Ten zdroj je prostě blbej, má špatnou OPP ochranu a Gigabyte se z toho snaží tak debilně vykroutit, že bych člověka najmutýho na damage control hned vyhodil.
Mimochodem v některém videu Steve zmiňuje, že ten zdroj dali i do normálního počítače kde běžel benchmark v loopu a zdroj dosahoval maxima 60% jeho výkonu a stejně to spejchlo po teď nevím zda 48 nebo do 72 hodinách. A to už vůbec není normální, ať si Gigabyte říká co chce.... Asi vadnej kus? *wink,wink*

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Chybi me test, kdy projde jeden zdroj skrze OPP torture na 130-140 %, a druhej nikoliv, a pak oba se zapnou na 60%. Tj. podle toho jak to testovali me spis prijde, ze zdroj se tim nadmernym namahanim nacal, a pak uz stacila jen bezna zatez a chcipl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jim ty zdroje odcházely i za běženého použití. Tímhle testem chtěli ukázat, že problém není tam, kde tvrdí Gigabyte, tedy v souvislosti se zátěží blízkou OPP limitu. Ani v souvislosti s délkou trvání zátěže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ono to chovani bylo slozitejsi. Vetsinoui bylo potreba nejprve pretizi ten zdroj aspon jednou na tech 120%, aby zafungovala ochrana. Pak ten zdroj celkem pravidelne vyhorel treba uz pri te 60% zatezi.

Nekdy to vyhorelo i bez toho pretizeni, jen treba pri tom pripojeni na Gigabyte grafiku. A asi 10-15% lidi z fora hlasilo, ze zdroj nefungoval uz od prvniho zapnuti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdroje od GB těžko soudit, snad se poučí. Co jsem měl grafiky a desky od GB tak OK. Dokonce jejich support docela ochotně řešil problémy s kompatibilitou NVMe SSD u první generace ryzenů, kde to byl obecně problém. To se nedá říct o ASUSu, který stejný problém na supportu vyřešil tím, že SSD není na seznamu testovaných komponent, což je docela fail u high-end desky, co stála přes 10tisíc.
Mně se desky aktuální desky od GB líbí, některé modely mají overkill VRM a mají chladič na VRM místo hliníkové kostky, často umí 22110 SSD a bios mi přijde nejlepší co se možností nastavení týče. Umí nastavit křivku ventilátoru podle libovolného teplotního čidla, lze si vybrat preferovanou grafiku pro POST, lze si prohlédnout SMART u NVMe disků, na AM4 umí ECC ram.
U grafik při registraci nabízí 4roky záruky. Takže buď to bude podvod, nebo si věří, že karty mají kvalitní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já měl za poslední dobu asi největší problém s deskou od ASUS. Strix B550-A. Diagnostika problému bylo peklo, protože PC fungovalo, ale po vypnutí někdy nešlo zapnout, někdy až napodruhé, třetí čtvrté....většinou pomohlo vytáhnout CPU z patice (z čehož jsem měl s vodou strašnou radost, reset biosu, default nastavení nic. Vymenil jsem v PC všechno, nepomohlo to. Mno desku vyreklamovali bez problémů...jenže...i nová se po pár dnech začala chovat stejně. V zoufalosti jsem vypnul oba šetřící módy eurostar i california cosi(teď z hlavy nevím jak přesně se to jmenuje) a rázem bylo po problému. ťuk,ťuk

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak když shoří naráz tak je to asi nakonec lepší než když postupně poškozuje komponenty jak se stalo mě, začalo to HDD, potom blbly ramky a nakonec vykopávání grafiky ze systému. Přesto reklamaci neuznali. Viník ovšem jednoznačný, po instalaci nového kvalitnějšího zdroje najednou PC "rock stable"....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Klasicky scenar nevhodneho designu obvodu budicich trafo,ktere za 1. muzou byt malo dimenzovane tranzistory, hlavne jakmile dojde k prudke razove zmene zateze, vystupni napeti zacne padat a zdroj okamzite brutalne prida sirku pulsu aby to dorovnal a pokud maji nevhodne resene omezeni energie pulsu tak se muze stat ze tranzistor vybuchne, pokud se to stane a 1 se prorazi, okamzite v dalsi opacne periode uleti i ten druhej a je vymalovano. Divim se ze neco takoveho nemaji odskouseno, lidi co to vyvyjeli si urcite jsou vedomi techto razovych stavu kde dochazi k max zatizeni polovodicu, me udivuje ze to radne neodskouseli a jeste ted kdyz uz je jasne ze jde o chybu designu ze se k tomu nepostavi celem, pokud zdroj za 2k zabije 3090 za 80k tak v tom vidim docela problem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"kdyz uz je jasne ze jde o chybu designu ze se k tomu nepostavi celem"

To je to nejhorší, jejich přístup. Taková chyba by se stát neměla, ale víme, že se prostě stává. Solidní výrobce by měl říct sorry, pod*lali jsme to, vyměníme vám zdroj za plně napravený kus/vrátíme peníze/atp. Přístup GB nesvědčí o solidní firmě.

Jinak já osobně už mnoho let razím u zdrojů pouze Seasonic/Corsair. Jasně, mají lepší i horší série, někdy se také něco nepovede, ale celkově mám u nich největší pravděpodobnost, že bude zdroj fungovat jak má, a když ne, tak se výrobce ke mne pravděpodobně neotočí zádelí. Ostatně tyto dvě firmy se věnují zdrojům opravdu ve velkém, nevím proč bych měl experimentovat s GB a podobnými, pro které je to jen okrajový business, a nechají si to nejspíš komplet navrhnout a vyrobit u nějakého číňana, který tam na finále akorát nalepí Gigabyte samolepku. Pak to dopadá takto.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Corsair je taky lepič samolepek, zdroje nevyrábí (akorát teda ty samolepky lepí nejčastěji na Seasonicy, takže to není takový průser)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je jasné, že si zdroje nechávají někde vyrábět, i ten Seasonic si pravděpodobně nechává levné série u někoho bouchat. Ale tam je ten rozdíl, že obě firmy si dávají záležet na návrhu, a když třeba nějaký kupují, tak si jej definují či zkontrolují dle svých standardů. Jinak já osobně preferuji právě Seasonic, ale Corsair bych si klidně pořídil taky, a doporučuji zdroje od těchto firem. U nich se člověk nemusí bát i těch levnějších, byť jsou oholené, starší koncepce, ale fungují v rámci možností, aniž by se člověk musel bát průšvihu.

GB a ostatní podobní si to koupí sakum prdum, houby tomu rozumí, a dost často to i vypadá, že dodanou koncepci neumí řádně otestovat, či si kontrolovat, zda kvalita nešla nějakými úsporami na straně výrobce do pekel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

osobne pouzivam nejcasteji corsair RM pripadne vetsi z rady RM, RM1000, HX1000 jsem mel leta v rigach nebyl jediny problem, solidni konstruce, vysoke ucinnosti. Seasonik to same velmi dobre zdroje a i ty levne rady bronze na opravy ekonomy kompu umrtnost 0 nic, resp v poslednich 10 letech snad uplne 0. U corsaitu bych bral jen RM a HX, ty levne rady budou ojebane na soucastkach nizke kvality, ale to maji i ti dalsi vyrobci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nepochybně, mne osobně doma oba počítače živí Focusy Gold, a to beru pro sebe jako minimální kvalitativní třídu zdroje. Ale když někdo škudlí každou korunu, jsou levné řady (i to neoblíbené VSko) jednou z mála variant, se kterou se dá žít. Sice jak jsem už psal, jsou tyto zdroje dost oholené, záruka nic moc, ale než kupovat nějaký nJoy, 1stCool a podobný odpad...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na dobrý zdroje je většinou i 10let záruka. Iinženýři ze Silverstonu mi řikali, že 5let záruky je maximum co jakýkoli výrobce může garantovat a víc je blbost, že to ty zdroje nevydrží... Zatím Seasonic a EVGA točí 6 a 8let a žádný problém, ani ložiska ventilátoru...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl, Corsair nema od Seasonic skoro nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, minimálně AX řadu Seasonic pro Corsair dělá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"lidi co to vyvyjeli si urcite jsou vedomi techto razovych stavu kde dochazi k max zatizeni polovodicu, "

Spíš to vidím takhle:"Ty vole, ti kluci z vývoje se asi fakt pos*rali. Podívej se kolik tam ti alibisti dali zbytečných ochran. To nechápou, že se to taky musí vejít do nějaký ceny? Tuhle ochranu tam prostě nedáme a ušetříme 3,5$. V minulé řadě tam ta ochrana taky nebyla a bylo to cajk. A ty tranzistory jsou taky nějak moc předimenzovaný, dáme tam ty co máme naskladněný z té minulé řady a jsou jen o 10% slabší. A další 2$ úspory doma. No nejsme mi kluci šikovní? Úspora 5,5$ na kus je dobrej kus práce, už se těším na prémie!"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak lepší než ti výrobci USB nabíječek z Ali, kteří v rámci úspor zbytečné elektroniky jen propojí autozásuvku s USB konektorem :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ta ochrana proti nadproudu tam je, vem si ze ten primarni dil spina s frekvenci 50-100 khz a pokud dojde prudke zmene zateze, neco vyzehli kondiky na vystupu, ridici obvod meri napeti vystupu treba take 50 000 x za sec a okamzite koriguje siri impulsu aby dorovnal a tam je ten problem zrejme, energie max sirokeho pulsu musi byt jen takova jakou bezpecne snesou polovodice a tam se mistri utnuli proste to je omezeno malo (nebo je regulace prilis prudka pri reakci na zmenu zateze) a zrejme se jim takovy stav kde to crashne nepovedlo v labu uskutecnit a meli za to ze ok. Tudiz pri pozvolnem rustu zateze zadnej problem nenastane nastane pouze pri prudke spicce, poresit toto by se dalo vyssi filtracni kapacitou na vystupu zroje nebo omezenim energie pulsu, coz mam dojem se resi nejakym kondikem na ~ proud ktery limituje proud z meziobvodu do trafa, nebo tak nejak. Asi holt hodnoty soucastek nebyly uplne idealni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problém u FETu není ani tak délka pulzu, protože v tom stavu má nízké RDSon, ale přechodový děj, kdy defakto pracuje v lineárním režimu. Nikdy se to nepodaří na 100% eliminovat, ale cílem je tento přechodový děj co nejvíce zkrátit, tedy udělat hranu co nejvíce prudkou. Dále je problém někdy s budiči samotných FETů, protože je to poměrně tvrdá věc, díky kapacitě na gate. Ta samá kapacita pak má ještě jeden neduh - je třeba ten FET vybít (často i aktivně). Může se tedy potom stát, že se kapacita jedné dvojice FETů v H můstku nevybije a jde to pak do zkratu přímo proti sobě.

Těch problémů tam může být moře, jak nevhodně zvolené spínací prvky (velká kapacita - "líné" FETy, nízké RDS - v tomhle případě zřejmě ne), až po pomalý budič nebo nevhodná kompenzace celé regulační soustavy (nestandardní stavy při tranzientech, kdy začne prudce padat nebo růst napětí, nebo se to celé divoce rozkmitá a podobně). Každopádně tady je průser v návrhu a snížením OCP (tedy špičkových proudů tekoucích např. přes diody nebo měřící bočník) to nenapraví.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jde o energii pulsu do trafa - proud x cas a pokud neni dostatecne omezena muze nastat pri razove zmene zateze presne tohle. Navic tam vetsinou nejsou mosfety ale IGBT tranzistory tedy aspon myslim ale na tom nezalezi jde to ze se pri prudkem pridani vykonu na dorovnani napeti vystupu prekroci asi i vyrazne max proud polovodicu a pri beznem provozu k tomu nedojde protoze zmeny jsou pomale nebo ne tak velke, reseni je omezeni proudu do trafa a zvetseni filtracnich kapacit na vystupu. A hlavne u pomerne zavedeneho vyrobce nedelat mrtvyho brouka a postavit se k problemu celem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale proud polovodičem nám neroste, je stále stejný. Je daný odporem zátěže (trafo), který se v podstatě nemění (mění, ale s frekvencí, ale zmiňuješ šířku pulzu, nikoli změnu spínacího kmitočtu) a napětím, na které se nám nabíjí aktivní PFC kapacita (zpravidla něco přes 350V). Takže ne, není to pravda, že by polovodičem jednou tekl menší nebo větší proud, teče furt stejný, mění se samozřejmě ty šířky pulzu, může ještě cestovat kmitočet, takže se změní impedance zátěže, ale i to není zásadní problém.

Ten problém leží v tom, že pokud je špatně kompenzovaná celá regulační smyčka, nebo je slabej či pomalej budič, tak FET se může nacházet delší dobu ve stavu, v jakém nemá být - lineárním. FET je určen k provozu pulznímu, ale má proti tomu na vstupu slušnou kapacitu. Pokud dojde k nějakému tranzientu, tak se může zkrátka stát, že bude stále sepnutý, nebo bude déle v lineárním režimu a ten okamžik se na něm pálí nejvíc výkonu a ... prásk. Chápeme? Víme o tom, že FET má v sepnutém stavu třeba 0,02mOhmu? Víme jakej výkon se v takovém stavu na tom fetu ztrácí? Nebo mi chcete naznačit, že Dčkové zesilovače jsou horší jak Ačko, protože tam jsou FETy a teče jimi velkej proud?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale pokud pouzili vetsi frekvenci aby usetrili na trafu a vystupni filtraci tak klidne muze byt problem v te kapacite gate a budicich kde v nejakej prechodovem stavu dojde k sepnuti obou pulek do sebe nebo tak neco. Zesilovaci jsem se celkem dost zabyval drive ale jen AB, o D je digitalni modulace rekneme a diky on off stavum polovodicu je znacne efektivnejsi nez AB ale ma take mnohem vetsi zkresleni signalu, nachylnost na zaneseni ruseni do signalu atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale vtip proč jsem to použil spočívá v tom, že Ačko jede kompletně v lineárním režimu (AB využívá komplementární dvojce, takže pokud nebudíme vstup zesilovače, koncáky neteče významný proud a spíš se chovají jen jako lehce přivřený spínač), kdežto Dčko je komplet spínací režim. Proto je tak velkej rozdíl v účinnosti i výkonu (neřešme teď zbytek potřebné teorie a faktu ohledně zesilovačů). Fety snesou hodně, ale problém je to spínání, na čem právě hoří ty hnojové spínáky z číny, co často nemají budič, ale jede to nějakým samokmitem se zpětnou vazbou. Pak stačí, aby se zhoršil nějaký parametr a bum. Budič, alespoň nějaký robustní, by se měl postarat o to, že i když budeme mít krátké pulzy, tedy dlouhé mezery, tak tomu fetu pustí větší napětí do gatu, aby se rychleji nabil, což se u "hloupého" analogu nemusí stát. Pokud se samozřejmě použije nevhodný budič pro tyhle spínače, tak to dopadá nedobře. Odhaluje se to špatně, protože se zdroj musí vhodně zatížit, aby se to projevilo a blbé je, že to někdy odnese i něco dalšího mimo spínač a výměnou dalších prvků se může zdroj začít chovat správně (po nějakou dobu).

Jinak IGBT se v těhlech krámech nemusí používat, protože tam až tak velké proudy netečou. Celá ta sranda okolo toho je o tom, že unipolár má tu ošklivou kapacitu na gatu, kdežto bipolár ne. Proto byl taky dlouhou dobu problém udělat rychlou logiku na unipolárech, protože s bipoláry to šlo (byť za cenu velké ztráty energie díky proudu B-E). Léta jsme neuměli využít výhody obojího, aby jsme mohli vyházet z tlustoproudu tyristorové kapsle, proto jsme ještě v 90. letech vyráběli tyristorové lokomotivy. IGBT najednou umožnilo spínat poměrně jemnou elektronikou velké proudy i napětí, což vedlo ke zmenšení celého zdroje/spínače motoru, snížení ztrát, zmenšení hmotnosti celého zařízení a tak. Stejně jako to přineslo velkou spásu v případě svářecích invertorů a tak. PC zdroj naštěstí nepracuje s velkým výstupním napětím a obr proudy (to až ty malé DC-DC zdroje pro Vcore u CPU, GPU a podobně, ale tam je ten rozdíl napětí ještě menší), takže tam IGBT v podstatě nemají smysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono problem je i v necem jinem. Ono to prvotne i otestovane vyrobcem byt mohlo jenze .....

Ten gamernexus taky zverejnil video jak jeden typ zdroje (mozna zrovna ten gigabyte, uz si nezvpominam) behem rocniho prodeje prosel minimalne 4 ruznymi obmenami soucastek, pritom mel porad stejne katalogove cislo. Byl to jak hlavni vstupni kondenzator pokazde jine znacky, tak i filtracni kondenzatory, ale i jiny vyrobce Mos-Fet tranzitoru a snad dokonce o ridici chip. Pak uz je to vlastne uplne jiny zdroj, nez ktery prosel recenzi, ale zakaznik to netusi....

Kdyby to aspon byla vymena za kvalitnejsi soucatky, ale zde slo treba o vymenu klasickych slabsich kondenzatoru TEAPO za nejake jeste vice neznamou cinskou znacku. Jo, kdyby to vymenili za Panasoniky, tak nereknu.

Pak se takova revize, do ktere dal vyrobce zrovna ty soucastky, co byli na trhu, muze chovat uplne jinak, nez originalni model. Predpokladam, ze velke testy zddroje, vcetne ruznych mezich situaci vyrobce nechava delat u prvniho modelu, ale pak, jak se mezi soucastky od jinych dodavatelu, tak se to uz pro usporu prdi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ony ty cinske kondiky uz davno nejsou smejdy jako drive, zvlaste meziobvodovy kondik na 400v neni az tak podstatna soucastka a temer nepodleha opotrebeni v zatezovanych zdrojich, pokud odejde bouchne a vystreli to pojistku, nebo to vezme i graetz mustek jinak ale nic opravitelne snadno. Nejvice dostavaji na prdel kondiky na 12V hlavnim zdroji pres ktere jde vsechen vykon, drive se bezne davaly obycejny hovnaky cinsky a i ty vydrzely nekolik let v pohode, dneska se davaji bezne polymery ktere vydrzi o hodne vic nez obycejnej elektrolyt, ale take po dlouhe dobe umi odejit a nejdou zmerit ESR metrem, tvari se jako dobre ale filtra je spatna. Klasicka ze zdroju APW3 a APW5 z rigu kde repas po 3-4 letech provozu pobliz plnehop vykonu obnasi vymenu 12ks polymeru na vystupu a zdroj zas jede roky. U zdroju tedy pouze RM, HX, AX corzary, nebo nejakej gold seasonik s tim se vicemene neudela chyba a jedou spolehlive, resp. mam dojem ze corsair nevyrabi vlastni zdroje ale jsou to rebrandy seasoniku ? Ale jinak desky gigabyte byly vzdy velmi kvalitni s nima jsem problemy nemel a drive hodne daval a mnohe jedou i skoro 15 let v kompech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Corsair rozhodne nejsou rebrandy Seasonicu. Napriklad velmi spolehlive rady RM/RMx pro ně vyrábí CWT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vstupní 400V kondík nebyl nikdy namáhanej, protože filtruje pomalých 50 resp. 100Hz. Problém je samozřejmě za nějakým spínacím prvkem, kdy už nefiltrujeme pulzy o 50Hz, ale o 50kHz např., kde je třeba kapacita s nízkým ESR a zároveň schopností na takovém kmitočtu nemrhat energii (k tomu je důležité právě to ESR vztažené k nějakému kmitočtu). Obvykle čím nám roste kmitočet, tím více energie se nám začne na kapacitě mrhat v teple. Což ná za následek jak snížení jeho schopnosti filtrovat - vzroste zvlnění, tak i vysychází elektrolytu a tedy dřívějšímu defektu. Blbé je, že ty kmitočty nejsou dost velké na to, aby tam stačily nějaké keramiky, ale zároveň nejsou tak nízké, aby tam stačilo kdejaké šméčko. Částečně se to eliminovalo vytvořením kapacit s tuhým dielektrikem - polymery, které jsou takové Low-ESR elyty++, ale k tantalu či keramice to má ještě kus cesty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj je to tak ale pomymery jsou vyrazne mnohonasobne lepsi v ESR i v zivotnosti pri namahani razy o vysoke frekvenci. Samozrejme tantal je jeste lepsi ale asi jsou drazsi a mensi kapacita na objem, ale i na grafickych kartach na vystupu dc>dc menice pro gpu uz vidame jen tantaly a pod gpu jeste nejake keramicke na filtraci ultra rychlych proudovych razu a polymery na vstupu menice, ovsem GPU je neco jineho tam je kaskada treba 10 "fazi" ktere spinaji s casovym posunem tudiz kondiky nejsou zdaleka tak namahane jako v klasickem zdroji kde jdou kladne a zaporne pulsy ktere se usmernuji bud diodama nebo v lepsich zdrojich gold a vejs mosfetama kvuli mensi ztrate. ale kondiky jsou namahane pomerne hodne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak vidíte, ale ty čínské kapacity jsou stejnej hnůj jako předtím, jen máme lepší polovodiče a už se i číňani naučili tam cpát alespoň nějaké další filtry, které sníží zvlnění zdroje, takže i skrze vyšší kmitočet tolik netrpí. Hnije to ale stejně.

Jinak pozor na zmatení nepřítele, některé "obyč" hliníkáče vypadaj jak polymery, stejně jako se "naučil" CrapXon dělat polymery, ale otázkou je, jaké kvality. To že je dielektrikum tuhé, neznamená to, že nemůže degradovat.

Mimochodem, ty tantaly taky nejsou zrovna výhoda, v podstatě každá technologie výroby kapacity má nějaké nešvary a výhody, takže se vzájemně doplňuji, ale v podstatě ani jedno není věčné a už vůbec né "blbuvzdorné". Nejveselejší jsou samozřejmě keramiky, ale ty jsou zase poměrně křehké. Zapomíná se samozřejmě na slídu, ale jejich použití je takové... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jsou kondiky cilene na nizkou cenu - mizerna kvalita ale cinani umi vyrobit i kvalitni lec cena je pak stejna jako tady :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím jsem nepotkal kvalitní čínskej kond, opravdu ne. Polovodiče umí, když chtěj a nerecyklujou západní odpad, ale specializovaný kapacity jim zatím moc nejdou. Ono je to stejné i s těmi polovodiči, pokud se bavíme o VF technice. Všechno tohleto se kutí v evropě nebo US, výroba je pak v asii, ale know-how je z evropy. Tohle je asi jedna z mála disciplín, kde ještě západ nedorovnali, což nemusí znamenat, že se tak brzo nestane.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tezko rict, jiste umi i kvalitni, treba puvodni tezebni zdroje APW3 klasickej jednoduchej zdroj s 2 mosfety v primaru a 4 a 4 mosfety paralelne na usmerneni na vystupu 12V 133A, zdroje bezely 3 roky furt plnej kotel nektere i vice nez na 100% load, po 3 letech zacaly masiny zlobit diky povadle filtraci, takze jsem delal repasy je tam 12x 1000uF 16v ty jsem koupil jsem ty polymery na Ali za asi 120czk tech 12ks na 1 zdroj a nektere zdroje uz jedou dalsi 2 roky po repasu takze za me dost dobra kvalita, pokud vydrzi zas ty 3 roky udela se repas 2.0 a jedem dal, primarni 400v kondik kupodivu nektere maji Lelon coz bude nejaka cina a nektere maji Nippon Chemicon coz bude kvalitnejsi, zadnej problem, merim si pri repasech off time proste zdroj zapnu naprazdno a pro prientacni urceni opotrebeni tech primarnich kondu merim cas do kdy se zdroj vypne po odpojeni site, jsem zvedavy jestli bude nejaka zmena po dalsim repasovani, ale prijde me ze ty kapacity na meziobvodu nemaji temer zadne opotrebeni, polymery na vystupu ty dostavaji couda pri tech proudech.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vstupní kapacita obvykle trpí, pokud je mu teplo (sám teplo v nemá jak generovat), takže často to chcípe v LCD monitorech, které nemají aktivní ofuk a sálání tepla z chladičů a prvků okolo ho spolehlivě za pár let vysušenkujou. V PC zdroji je obvykle aktivní chlazení, takže tam tenhle jev obvykle nenastává. Potvrzují to i všelijaké LED "žárovky", které mají obvykle na vstupu 400V 2u kapacitu, která je obvykle po roce či dvou, poblitá a suchá jak sušenka.

Bacha na to, čínani rádi pajcujou, takže to co vypadá jako chemicon obvykle chemicon není. Mají sice i nějakého rozumného distributora (protože oni sami potřebujou pro svoji infrastrukturu, vesmírny a zdravotní program taky kvalitní "vercajk"), ale většina toho z volného obchodu jsou pajcung nebo recyklace. Tady v evropě je to stejné, pokud to člověk nevezme od seriozního distributora, typu mouser, farnell, digikey, SOS a ještě možná TME (případně úzce specializovaný distrelec, Ecom, ...). Z těch menších byl veselejší GES, který je už nějakej tejden zkrachovalej.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy vyrobce dela neco dobre a neco zle, od Gigabyte bych si koupil jenom zakladni desku a grafickou kartu ale SSD a PSU to nikdy protoze se tahle znacka tehlem vecem nikdy interne nevenovala a dava si to tak vyrabet nekde u shitu za hubicku(pak prelepi), kdyz PSU tak jedine Seasonic, priplatis si ale jede to, co se tyce SSD tak zas jedine Samsung, ano je nejdrazsi ale kvalita je tu evidentni, zmetky typu A-Data, Patriot nebo WD(Green/Blue) to ani nema cenu davat do stroje, znam takove lidi ktery davaji prave GB, A-Data, Patriot nebo ty sitozni WD a jeste k tomu 120GB a klepu se na celo, samozrejme je to shitozni radic, QLC a cache minimalni, cili problem je jenom a jenom v tom co jako zakaznik akceptuju, jo je pekne ze koupite 1TB Gigabyte SSD za houbicku, ale je vam to na píču kdyz to zacne vykonem sekat az se to posere.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

SSD mam treba take samsung 860evo u par let zadnej problem, ovsem ani zdaleka nevyuzuju jeho technicke moznosti, do beznych pc bohate staci prave WD blue a podobne obycejne ssd, tam je lepe koupit vetsi kapacitu nez top parametery a v beznym pc je umrtnost techto disku take temer nulova, ale osobne radeji pouziju samsung kterej je tom proste top, pokud neni limit v rozpoctu. U zdroje uz vubec nebudu kupovat neco na co jse mnevidel detailni testy a nevidel HW provedeni, tam proste ten corsair RM, HX, AX je top a seasony take i ty bronzove snad nepamatuju ze by nejakej odesel, samozrejme veftsinou se davaji do opravenych pc bronzove zdroje protoze gold zakaznik nezaplati. Ale i Corsair ma shito levne serie a zvlaste vyrobcum jako je zalman a podobne je vhodne se spis vyhnout. Navic zdroj jako je treba RM550x vydrzi v pc velmi dlouho, ma kvalitni soucastky muze jet klidne 15 let jako nic tady setrit je uplnej nesmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.