Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Google experimentuje s dvouobrazovkovým Chromebookem, alternativou k Surface Neo

V laboratořích Googlu funguje prototyp dvouobrazovkového notebooku řady Surface. Prozatím není známá jeho podoba, ale ze své podstaty by měl konkurovat Surface Neo od Microsoftu…

Vzhledem k tomu, že projekt není na úrovni plánu, ale na úrovni prototypu, je jasné, že se na něm již nějakou dobu pracuje. Impulzem k jeho odstartování byly pravděpodobně zvěsti o dvouobrazovkovém Microsoft Surface Neo. Tento specifický notebook postavený na procesoru Intel Lakefield měl být vydán již v letošním roce, ale v dubnu šel projekt k ledu - byl odložen na neurčito. Souviselo to se zastavením vývoje Windows 10X pro dvouobrazovková řešení a upřednostněním jednoobrazovkové verze operačního systému. Což bylo samo o sobě zvláštní rozhodnutí, když první informace, která se objevila o Windows 10X, byla, že jde o OS vzniklý kvůli dvouobrazovkovým notebookům.

Google tedy nejspíš bral plány Microsoftu vážně a pustil se do vlastní alternativy, která je ve fázi funkčního prototypu nazvaného Palkia. Vybavený má být dvojicí dotykových obrazovek a rozhraním trackpad. Není zcela jasné, jak bude rozložení těchto rozhraní koncipované, ale podle jedné verze to vypadá na jednu vnitřní obrazovku a jednu vnější. Zařízení by nemělo být typu convertible ani podporovat tablet-mode, ale to jsou odhady z kódu, který nemusí být ve finální podobě. Druhá verze výkladu dostupných útržků předpokládá podobné řešení jako u Asus ZenBook Duo Pro. To znamená, že by klasickou obrazovku doplňovala menší úzká obrazovka v „základně“ notebooku v pruhu nad klávesnicí (která by byla na výšku zúžená).

V tuto chvíli není jisté, zda se Palkia dostane do sériové výroby nebo jí předcházejících fází. Pokud Microsoft vlastní plány s dvouobrazovkovým notebookem vzdal odložil na neurčito, má Google o důvod méně zařízení vyvíjet.

V tuto chvíli vůbec není jasné, zda se podobně koncipované dvouobrazovkové notebooky uchytí (vypadá to „cool“, ovšem praktický přínos nebude velký a souvislá plocha displeje omezuje možnosti chlazení) a stane se z nich časem nový standard, nebo uživatele neosloví a skončí jako slepá vývojová ulička. Nezdá se, že by Google měl ambice tuto cestičku vyšlapávat. Spíše to vypadá, že chce mít připravené vlastní řešení pro případ, že by se koncept uchytil.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Google experimentuje s dvouobrazovkovým Chromebookem, alternativou k Surface Neo

Žádné komentáře.