Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Japonský soud poprvé odsoudil Google za funkci automatického dokončování

google-hp-on-monitor
Funkce automatického dokončování na Googlu může díky svému automatickému fungování propojit slova i tak, že se mohou jednotlivec, společnost, či celé odvětví průmyslu cítit nápovědou vyhledávače poškozeni. V Japonsku se takto cítil poškozený občan, který kvůli neopodstatněnému propojení svého jména s trestnou činností ztratil práci a měl problémy získat novou.

Funkci automatického dokončování zná Google už od roku 2004, kdy ji zprovoznil jako experiment. Většina jeho uživatelů s ní pak má zkušenost od roku 2008, kdy byla spuštěna plošně. Funkce na základě toho, co hledali v minulosti ostatní uživatelé, nabízí vyhledávajícímu v rozbalovacím menu, jak by jeho dotaz mohl dále pokračovat.

Algoritmická tvorba nabídky automatického dokončování má za výsledek, že se v ní objeví statisticky nejčastěji zadávané dotazy začínající již zadanými slovy. Díky tomu obvykle uživatelům pomůže rychleji najít to, co hledají, když místo rozepisování celého dotazu mají možnost jednoduše zvolit z nabídky. Čas od času ale má automatické dokončování za následek i nepříjemnosti, které mohou skončit až u soudu.

Takové případy se v poslední době množí, nebo lépe řečeno, od zavedení funkce již uběhla dostatečná doba, aby se situace ustálila a mohly se začít objevovat jak žaloby, tak i rozsudky v těchto kauzách. Posledním ukončeným případem, ve kterém došlo k rozhodnutí tento týden, se podle AFP stala žaloba projednávaná u lokálního soudu v Tokyu.

Nejmenovaný muž žaloval Google za pomluvu, protože funkce automatického dokončování při zadání jeho jména nabízela možnosti, které jej (nutno dodat, že neprávem) spojovaly s trestnou činností. Muž v žalobě na Google zmiňoval i fakt, že byl bez předchozího upozornění vyhozen z práce a na několika pohovorech následně odmítnut, což dával do souvislosti právě s obsahem automatického dokončování na Googlu. Situace byla o to horší, že stránky výsledků vyhledávání na hesla z automatického dokončování obsahovaly odkazy na články, které muže nespravedlivě očerňovaly.

google-japan-autocomplete

Soud již minulý rok, když kauzu poprvé projednával, rozhodl o předběžném opatření, podle kterého měl Google situaci napravit a spojitost z automatického dokončování odstranit. Společnost ale na rozhodnutí nijak nereagovala a opatření se nepodrobila.

Nyní soudce rozhodl v zatím nepravomocném rozsudku, že by nabídka spojující žalobce s trestnou činností měla z automatického dokončování na Googlu zmizet. Je tu ale problém. Japonský Google totiž není operován z území této země (lokální datová centra se nachází v Hong Kongu, Singapuru a na Tchajwanu), a tak soud nemá možnost rozhodnutí, které obsahuje také finanční náhradu 300 tisíc jenů, asi 61 tisíc korun, vynutit. Google se místním médiím pouze vyjádřil, že text rozhodnutí v současnosti analyzuje.

Zatímco v Japonsku jde podle právníka žalující strany o první případ, kdy soud žalobě proti funkci automatického dokončování dal za pravdu, v jiných zemích již ke stejným rozhodnutím v minulosti došlo. Počátkem dubna vynesl soud v Itálii rozsudek, že z automatického dokončování má zmizet záznam, v jehož rámci byl žalobce propojován s výrazy "podfukář" a "podvod". Minulý rok zase soud ve Francii Googlu přikázal zabránit tomu, aby funkce automatického dokončování k pseudonymům známých umělců přiřazovala výrazy "torrent", "RapidShare" či "MegaUpload".

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Japonský soud poprvé odsoudil Google za funkci automatického dokončování

Čtvrtek, 18 Duben 2013 - 17:18 | HKMaly | No ja nevim, nemel predevsim zalovat autory tech...
Čtvrtek, 18 Duben 2013 - 12:10 | mp07 | Předpokládám, že mu do rozhodnutí o nepřijetí...
Čtvrtek, 18 Duben 2013 - 11:51 | HonzaN | Asi máš pravdu já jen všechno co jsem viděl v...
Čtvrtek, 18 Duben 2013 - 11:39 | peca | Však Japonci píší čínskými znaky (kanji), ne?...
Čtvrtek, 18 Duben 2013 - 10:49 | HonzaN | Proč u článku, který pojednává o japonsku je...
Čtvrtek, 18 Duben 2013 - 10:41 | DrStr | Že ho spíš nenapadlo zažalovat firmy, které ho...
Čtvrtek, 18 Duben 2013 - 10:39 | sandokan555 | no uzasne ... to uz rovno nech prestanu...

Zobrazit diskusi