Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Google odstraní z Chromu indikátor „Secure / Zabezpečeno“ pro HTTPS

Koncem zimy jsme vás informovali o změně kolem hlášení HTTP / HTTPS v prohlížeči Chrome - nyní Google avizoval další úpravu. U HTTPS webů nebude bezpečnost indikována…

Hned zkraje si trochu musíme udělat pořádek v terminologii, kterou před časem Google v angličtině poměrně precizně definoval, aby ji pak překladem do češtiny popřel. Pokud si v Chrome otevřete HTTP stránku, indikuje ji prohlížeč jako „Not Secure“, pokud HTTPS, pak se zobrazí „Secure“.

Google tehdy vysvětloval, že obrat „Not Secure“ (~ne bezpečný, není bezpečný) použil, protože se chtěl vyhnout unsecured / insecure (~nezabezpečený), což by mohlo evokovat nepřítomnost jakéhokoli druhu zabezpečení (což by samozřejmě u řady webů, které používají další způsoby zabezpečení, mohlo být zavádějící). Rovněž se vyhnout obratům, které by indikovaly konkrétní nebezpečí, protože pouhá absence HTTPS ještě sama o sobě žádné nebezpečí nepřináší. Do českého překladu se ovšem přes veškerá anglofonní vysvětlování původního záměru dostaly termíny „Zabezpečeno“ a „Nezabezpečeno“.

Chrome 56 Http

S Chrome 69 ale bude hlášení „Secure“ / „Zabezpečeno“ vypuštěné. Google usoudil, že jeho úsilí přimět alespoň významné poskytovatele obsahu k užívání protokolu HTTPS padly na úrodnou půdu a většina webů již HTTPS podporuje. Z tohoto hlediska lze tedy HTTPS nově chápat jako určitý výchozí stav, standard, na jehož přítomnost není třeba upozorňovat. Proto bude slovní indikace vypuštěna.

S Chrome 70 půjde Google o krůček dál a naopak weby, které zůstaly na HTTP, nebudou označeny pouze standardním textem „Not Secure“ / „Nezabezpečeno“, ale navíc i jeho červeným podbarvením. S Chrome 69 prozatím Google chystá na září, Chrome 70 na říjen.

Diskuse ke článku Google odstraní z Chromu indikátor „Secure / Zabezpečeno“ pro HTTPS

Žádné komentáře.