Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Google zahájí vývoj vlastních čipů, přetáhl architekta z Applu

A to ho pretiahol cely Google, ci len sefstvo?

Samozrejme, pre Google je to pochopitelny krok. Apple drvi ostatnych vyrobcov svojim jednojadrovym vykonom a, uz len z ohladu marketingu, ak nic ine, je to obrovska zbran. Custom chipy by taktiez mohli pomoct G sa vyraznejsie odlisit od ostatnych vyrobcov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> uz len z ohladu marketingu, ak nic ine, je to obrovska zbran

:))))) z pohledu marketingu to neni naprosto zadna zbran. 99% lidi kupujicich Apple (a vlastne to plati pro vsechny mobily) naprosto netusi co je "jadro" a uz vubec ne co je "jednojadrovy vykon".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vlastní návrhy čipů by Googlu mohly umožnit snadněji plošně aktualizovat OS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že toto je to, o co jim jde. Rozdrobenost ARM architektury a chybějící ovladače jsou asi největším problémem současných mobilů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle krok ale povede spíše k větší rozdrobenosti. V tom nejlepším případě se Googlu podaří přesvědčit malé výrobce, kteří teď ARM jádra neupravují nebo je upravují jen lehce. Pochybuji, že nahradí Exynos, Snapdragon, Mongoose, Kirin atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na výsledek je třeba počkat. Na druhou stranu pokud má nějaká firma sílu to udělat, je to Google. Staré verze na trhu, nemožnost centrálně aktualizovat systém a tím pádem špatná pověst ohledně bezpečnosti, to Googlu určitě vadí.

Malí výrobci jsou dnes odkázání v podstatě pouze na Qualcomm nebo MediaTek. Oba dva jsou, co se ovladačů týká, velmi neochotní je zveřejňovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každý třetí si bude kuchtit svoje SOC a výsledek bude....takový jako dnes. LG, Apple minimálně 2 z Číny, Samsung, Qualcomm, 5 výrobců co lehce upraví základ od ARM a 20 co to jen slepí dohromady. Dokonalé konkurenční prostředí, které vytvořilo celkem prd. Produkty jsou si podobné, jeden je lepší v tomhle, druhý zase v něčem jiném a všichni zbytečně tratí na rozdrobeném a zbytečném vývoji SOC a jeho SW. Ale co, zákazník je od toho, aby si tohle skvělé konkurenční prostředí zaplatil. Sice ho ta pestrost už dost zmáhá (ani se už nesnaží porozumět cca 15 nejběžnějším/aktuálně prodávaným SOC) vadí mu vyšší ceny od kterých ho konkurenční prostředí mělo uchránit, ale přece si nebude stěžovat na volný trh, aby ho někdo neoznačil za komunistu/fašistu.

LG-Samsung se spojí do jednoho celku, celá Čína taky do jednoho, Google bude spolupracovat s Qualcommem (když tak touží po svém SOC a nestačí mu úpravy od ARM) a zbytek bude více či méně upravovat to co nabízí ARM. BTW kdyby se google věnoval spíše Androidu, tak dosáhne lepších výsledků za méně peněz. Ono to totiž není jen o SOC, ale i o RAMkách a úložišti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Všichni tu berete jako dané že se jedná o čipy pro mobily. Co když ale chce Google vyvíjet ARM CPU pro vlastní servery? Nebo CPU pro IoT?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky myslím, že začnou od serverů. Nehledě na to, že už cosi mají (něco jako vlastní servery na ARMech), pokud si dobře pamatuju. Teď teda chtějí vlastní ARMy. Jedinej "přínos" by byl uzamčení Androidu a la Apple, ale na to už je pozdě. Nexusy to nevytrhnou. Okamžitě by vzniklo něco jinýho na bázi Linuxu či čehokoli jinýho a nasrali by miliardu programátorů (co s Google Play? atd). No zajímavá myšlenka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bereme to odtud, ze se soucasne objevila spousta pracovnich nabidek od Google s "Mobile SoC" v nazvu.

Vlastni CPU pro servery sice pokud vim nepripravuji, ale upravuji svuj serverovy software tak aby byl schopen behu na ARM i Power architekturach.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky mi to pak došlo, že nejpravděpodobnější je pouze vlastní SoC a ne vlastní ARM - a ten vlastní SoC tuším už dokonce mají (ať už jim ho vyvinul kdokoli, nVidia?). Beztak jim jde o výrobu něčeho s pořádným iGPU na FP16, resp. Int8-16 na Ai - to na trhu zatím není. Tak nějak bych to viděl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>větší či menší podíl vlastního technologického vývoje - může zabrat zhruba 2,5-5 roků.

To bude menej, aj keď ARMv8A sa podobá už na CISC, od kolegou som prebral predmet v roku 2013 a tam ešte vtedy bolo známe

>čas vývoja CISC až 5 rokov
>čas vývoja RISC 8- 20 mesiacov ( uvedený RISC- prvý vyrobený čip fungoval )!!!!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by už mohl být pro Android konečně CPU, se kterým nebude lagovat :-D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

problem neni v CPU ale v OS

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.