Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

GPU od InnoSilicon bude i pro hráče, pohání jej Imagination (PowerVR)

Útržkovité zprávy o serverovém GPU společnosti InnoSilicon se kompletují. Nové informace vnášejí pozitivnější světlo, ale i určité obavy…

V polovině listopadu společností InnoSilicon ohlášená karta Fenghua No.1, která byla prezentována jako serverový akcelerátor, svými parametry prozrazovala, že rozhodně jako serverový akcelerátor nevznikla. Přítomnost HDMI 2.1, eDisplayPort 1.4 a podpora API využívaných v herní grafice jasně ukazovala, že ambice byly jiné. To InnoSilicon potvrdila na tiskové konferenci, kde představila řadu karet Fantasy One. Vychází z téhož GPU, ovšem cílí i na hráče.

Přestože je grafické jádro ověšeno rozhraními jako HDMI 2.1, (e)DisplayPort 1.4, GDDR6X, PCIe 4.0 ap. a působí proto jako výkladní skříň společnosti InnoSilicon, která se právě licencováním implementace těchto rozhraní zabývá, samotné 3D jádro (naštěstí) není její, ale licencovala si jej sama a to od společnosti Imagination Technologies. Ta licencuje grafická jádra primárně používaná pro ARM SoC (mobily, tablety…), ovšem dlouhodobě se chlubí možností výkonnostního škálování architektury až na úroveň upotřebitelnou v PC segmentu.

Tato vyjádření dávala po dlouhá léta pamětníkům naději, že společnost chystá návrat na herní trh, kde na přelomu století nabízela akcelerátory Kyro I a především Kyro II, jež dávalo výkon na pomezí tehdejšího mainstreamu a high-endu při minimální spotřebě. Někteří majitelé, když po letech upgradovali na výkonnější hardware, vytahovali ke svému překvapení z PC kartu s prachem zadřeným větráčkem, který se již dávno netočil, přesto to na výkonu a chodu karty nebylo poznat. Právě nízké energetické nároky a minimum odpadního tepla tehdy motivovalo Imagination k přesunu aktivit do mobilního segmentu.

Popsané naděje, dlouhá léta plané, se nyní realizují. Otázkou je, zda způsobem, který by byl skutečně optimální z hlediska návratu značky do PC segmentu. Imagination uvádí, že stávající architektura BXT umožňuje škálování až do výkonu 6 TFLOPS. Toho téměř naplno využívá InnoSilicon s čipem dosahujícím 5 TFLOPS. Rozdíl je patrně dán trochu nižšími takty, které mají nejspíš zaručit rozumnou výtěžnost výroby. Ovšem protože 5 TFLOPS není v současnosti již žádný extrém (i chystaný Radeon RX 6500 XT s jádrem Navi 24 dosahuje vyšší hodnoty), připravila InnoSilicon i verzi karty se dvěma GPU, která dosáhne až 10 TFLOPS. K propojení obou GPU má využívat vlastní rozhraní nazvané Innolink, ale bližší informace o tom, jak bude spolupráce GPU probíhat, zveřejněny nebyly.

Na jednu stranu lze očekávat energeticky velmi nenáročná grafická jádra, na straně druhé budou osazena 16-32 GB žravých GDDR6X pamětí. Na jedné straně stojí produkt s 10 TFLOPS výkonu, což při tile-based architektuře společnosti PowerVR může znamenat výkon podstatně vyšší než u 10TFLOPS produktů AMD a (především) Nvidie, na straně druhé je těchto 10 TFLOPS dosaženo kombinací dvou GPU a zatím nevíme, zda toto řešení nebude zatíženo některými kompromisy obvyklými pro vícečipové grafické karty (klíčové otázky jsou, zda bude škálování výkonu alespoň přibližně lineární, zda bude spojení GPU transparentní pro aplikace nebo zde nebude mít negativní dopad na plynulost snímkové frekvence).

Fantasy One - Type A (jednočipová karta)

Karta s jedním GPU dosáhne aritmetického výkonu až 5 TFLOPS a fillrate až 160 GPixel/s. 16GB 19GHz GDDR6X je připojeno přes 128bit rozhraní (tj. 304 GB/s). Z výstupů pro zobrazovací zařízení má osezný DisplayPort 1.4, HDMI 2.1 a VGA (analogový D-Sub).

Type A bude k dispozici ve dvouvětrákovém provedení, ale chystá se mi menší jednoslotová low-profile karta (zda s nižšími takty nebo ořezaným GPU, zatím není jasné).

Fantasy One - Type B (dvoučipová karta)

Verze se dvěma GPU dosáhne 10 TFLOPS a 320 GPixel/s a v prezentaci byly předkládány údaje, které se týkají jejího nasazení jako serverového akcelerátoru pro streaming. Například že zvládne akcelerovat až 32 streamů v 1080p / 60 FPS nebo 64 streamů v 720p / 30 FPS. Ponese 32 GB 19GHz GDDR6X (tj. na každé GPU 16 GB jako u Type A).

Dvoučipová karta bude dostupná v trojvětrákové a pasivně chlazené edici.


Z dostupných údajů se jeví, že by GPU s tile-based architekturou pro akceleraci herní grafiky stačily podstatně pomalejší paměti než GDDR6X, k jejichž využití došlo nejspíš proto, aby karta netrpěla dostatkem datové propustnosti při výpočetním využití. To však kartu z hlediska hráče může zbytečně prodražovat a zároveň zbytečně zvyšovat její spotřebu. Ta sice bude i tak nízká, přesto podstatně vyšší než by musela být.

O spotřebě samotné byly zmíněny jen velmi nejasné informace, které si každý vykládá jinak. Jednočipová dvouvětráková karta je vybavena přídavným 6pin konektorem, ovšem k tomu jsou uváděny informace, že vykreslování ve 4K rozlišení (patrně herního obsahu) zvládá karta při ~20W spotřebě a při cloudovém nasazení konzumuje kolem 50 wattů. K čemu 6pin? Hypotetickou odpovědí může být právě již zmíněné výpočetní nasazení, během nějž může jít nejspíš spotřeba přes 75 wattů.

Diskuse ke článku GPU od InnoSilicon bude i pro hráče, pohání jej Imagination (PowerVR)

Čtvrtek, 9 Prosinec 2021 - 09:10 | Davamir | Intel GPU budou mít rozbité herní ovladače...
Čtvrtek, 9 Prosinec 2021 - 09:10 | Davamir | Intel GPU budou mít rozbité herní ovladače...
Středa, 8 Prosinec 2021 - 22:13 | Stealth Ftelf | V pohodě, mě to prostě bilo do očí ten rok,...
Středa, 8 Prosinec 2021 - 22:01 | hor411 | OK, seknul jsem se, dík za upozornění. Bylo to...
Středa, 8 Prosinec 2021 - 16:22 | pete-x | sorry jako,,,,, nie kazdy byva v praze
Středa, 8 Prosinec 2021 - 15:01 | dawe | Já kyroII měl a jediné co mě tenkrát na něm...
Středa, 8 Prosinec 2021 - 13:51 | Stealth Ftelf | Asi to bude trošku jinak... v roce 2002 český...
Středa, 8 Prosinec 2021 - 06:47 | Anonym | Díky za info, tyhle detaily jsem neznám. Hezký,...
Úterý, 7 Prosinec 2021 - 23:15 | DDR0 | že by mohl konečně prorazit neamerický výrobce?...
Úterý, 7 Prosinec 2021 - 23:01 | Anonym | Číňané jsou mistři v kopírování. Okopírovali i...

Zobrazit diskusi