Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Grafiky AMD/ATI pro nadcházející roky

AMD Smarter Choice logo
Společnost AMD se na nedávné konferenci AMD Analyst Day 2007 pochlubila se svými plány ve všech oblastech činností, kterými se zabývá. Samozřejmě mezi nimi nechyběla dvorní dáma, grafická divize dříve známá pod názvem ATI, který dosud grafické karty nesou. Plány na poli desktopových, mobilních i „ultramobilních“ řešení jsou to vskutku ambiciózní, nebyla řeč jen o Fusion. Takže se na to společně podívejme…

Kapitoly článků

1.  Výrobní technologie

Posledních několik let se nese v tak trochu stále stejném duchu. Jako první přijde s novou generací konkurenční nVidia, avšak staví na „morálně starém“ (rozuměj: v tu chvíli již nějakou dobu používaném) výrobním procesu. ATI naproti tomu implementuje co nejdříve architektonické i výrobní novinky, pročež jí občas TSMC, dvorní výrobce jejích hi-end GPU, přidělává vrásky na čele s různými zpožděními. Ale to dnes není důležité, GeForce 8800 i Radeony HD 2900 jsou již na trhu a zatvrzelí příznivci té či oné značky beztak zůstávají obvykle věrni. Zajímavý tak je zejména výhled na plánované použití výrobních procesů v nadcházejících třech až čtyřech letech.

AMD Analyst Day 2007: výrobní procesy

65nm výroba GPU není ničím zajímavá, o té víme již dávno a ostatně víme, jak je vyráběn i Xenos. Zato 55nm technologie, která by nás dle grafu měla poctít počáteční produkcí (nejspíše první testovací série pro výrobce karet) ještě letos, je poměrně zajímavá. Máme současně očekávat, že na ní skočí rovnou jak low-end (RV620/635) a mainstreamové čipy (RV660/670), tak i hi-endová GPU (R680). Ty tak budou výrobně levnější, méně topící i energeticky úspornější (za což je lze tak trochu pochválit již nyní, Radeony HD 2400/2600 si ostatně vystačí s napájením z PCI Express slotu).

Menší výrobní technologie pro GPU zmíněny již nejsou, ale pokud se podíváte na několikaměsíční odstup mezi 65 a 55nm výrobou, snad nebudeme daleko od pravdy, když TSMC podsuneme schopnost začít s méně či více komplexními GPU za přispění 45nm výrobního procesu někdy v příštím roce (start plánují ještě letos v září). Ostatně jisté srovnání kroku mezi více výrobci čipů AMD (v obecném slova smyslu) lze s ohledem na budoucí „jednočipový Fusion“ očekávat.

AMD Analyst Day 2007: výroba

Stávající koncept, který by měl přetrvat až do roku 2009, je poměrně konvenční. Klasické procesory Opteron, Phenom a další si bude AMD v těchto letech nadále „šolíchat“ ve svých továrnách, případně u Chartered Semiconductor, dlouholetého to spolupracovníka, přičemž ani na konceptu výroby GPU se nic měnit nebude, postarají se o ně TSMC a UMC.

Někdy v roce 2009 však plánuje AMD jakési „přehodnocení“ výroby, konkrétně logicky v době, kdy nám začne sjednocovat CPU a GPU do jednoho pouzdra v rámci platformy Fusion. Při této příležitosti si pak připomeňme nedávné prohlášení TSMC, že budou vyrábět procesory, byť se současně také hovoří o tom, že zrovna TSMC bude mít na starosti jen GPU část. Ale nic z toho není nezvratné dogma pocházející z úst AMD, takže dočkejme času, jaké aspekty výroby v jakých časových obdobích budou komu svěřeny.

Kapitoly článků
1.  Výrobní technologie

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Grafiky AMD/ATI pro nadcházející roky

Čtvrtek, 9 Srpen 2007 - 08:18 | Anonym | MildaIV: Je to opravdu "úžasné&quot...
Čtvrtek, 9 Srpen 2007 - 08:14 | Kert | TO David: Copak za zmršeninu tohle: XVGA ?
Čtvrtek, 9 Srpen 2007 - 07:59 | Anonym | Ad happymaster2: AMD v roku 2008 45nm proces bude...
Středa, 8 Srpen 2007 - 19:36 | Peter Fodreknickfotob | Ked bude taka ako s Barcelona-ou podla slide-ov...
Středa, 8 Srpen 2007 - 16:34 | Milan Bačík | Happymaster: Dívej se na to takhle, i 31.12.2008...
Středa, 8 Srpen 2007 - 16:33 | Milan Bačík | To David Jezek: Co je tak úžasného na tom, že se...
Středa, 8 Srpen 2007 - 16:32 | cc dd | Prosím neberte to jako fantismus, ale můj skromný...
Středa, 8 Srpen 2007 - 16:14 | Josef Svatuška | Je mi v podstatě jedno co vydají. V současném na*...

Zobrazit diskusi