Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Hackeři chtějí narušit organizaci a průběh olympijských her

Mezinárodní olympijský výbor potvrdil, že organizátoři olympijských her v Jižní Korei čelili kybernetickému útoku v průběhu zahajovacího ceremoniálu. Odborníci z McAfee tvrdí, že to není poslední útok a že lze očekávat i další.

Organizátoři Olympijských her v Pchjongčchangu potvrdili pro deník The Guardian, že uprostřed slavnostního zahájení her došlo k hackerskému útoku. To připustil i Mezinárodní olympijský výbor. Dodává však, že hlavní děj zůstává nedotčen.

Útok se týkal hlavně online přenosů. O původci se zatím spekuluje. Dle jedné teorie může jít o útok z ruské strany coby odplata za komplikace s účastí ruských sportovců. Jiná teorie zase mluví o pomstě ze strany Severní Koreje. Žádná z těchto teorií však není zcela potvrzena.

Ruští hackeři letos již jednou zaútočili proti organizátorům OH. Zveřejnili totiž ukradené e-maily o špatných vztazích mezi Mezinárodním olympijským výborem a antidopingovou organizací WADA. V této aféře kritizoval výbor organizaci WADA za unáhlené uveřejnění výsledků dopingových testů ruských sportovců bez předchozí konzultace. Na druhou stranu odborníci ze společnosti McAfee se domnívají, že pravděpodobnějším pachatelem těchto činů jsou spíše hackeři ze Severní Koreji. 

Organizátoři her řeší prevenci zvýšením bezpečnostních opatření a zdůrazňují, že i nadále zůstává bezpečnost a hladký průběh her hlavní prioritou. Na této olympiádě bude nasazeno přes 60 tisíc lidí. Z tohoto pohledu se jedná o jednu z nejvíce zabezpečených olympiád.

První kampaně s phishingem a malwarem se objevili dle odborníků ze společnosti McAfee již v lednu. Všechny útoky byly směrovány na přípravy a doprovodné akce spojené s organizací olympijských her. Cílem těchto útoků byla kontrola infikovaných počítačů pomocí nové formy malware. Aféra dostala název Operace PowerShell Olympics. 

Předpokládá, že hrozba útoků ještě nepominula. Stejně tak, jak byly přítomny během zahajovacího ceremoniálu, tak je můžeme s největší pravděpodobností očekávat i v průběhu a možná při závěrečném ceremoniálu. 

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Hackeři chtějí narušit organizaci a průběh olympijských her

Čtvrtek, 22 Únor 2018 - 12:44 | Petr Ježek | To, že Norové systematicky dopují léta, MOV a jim...
Čtvrtek, 22 Únor 2018 - 12:44 | Petr Ježek | To, že Norové systematicky dopují léta, MOV a jim...
Čtvrtek, 22 Únor 2018 - 12:42 | Petr Ježek | Zpolitizovaný MOV pouze sklízí, co zasel. 8-P
Středa, 14 Únor 2018 - 09:37 | John60 | Měli povolit doping, aby se mohli zúčastnit...
Úterý, 13 Únor 2018 - 21:21 | RedMaX | Olympiada me nezajima, ale tohle skoro vypada, ze...

Zobrazit diskusi