Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Hasselblad chystá 50Mpix středoformát

Hmm, mě by spíš zajímalo, kdy konečně udělají čip o plný velikosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

notorius: Me by zas zajimalo, co myslis tou plnou velikosti, protoze tohle ma cip vic nez dvakrat vetsi nez kinofilmovy policko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Trochu se snižuje i rychlost focení z 39 na 33 snímků za minutu (z 1,4 na 1,1 za vteřinu)"

Mozna jsem tu vetu uplne presne nepochopil, ale 39 snimku za minutu je cca 1.5/s a 33 je cca 1.8/s.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Taky me to zarazilo, ale 33 snimku za minutu = 0,55 snimku / s

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze u takhle drahych veci u nas nebudou velke rozdily se zahranicim ... ten kdo ma tolik penez, tak si to objedna ze zahranici a u takovych sum mu to do CR doveze gratis firemni kuryr:) Nebo to fakt u nas nejaky naivka prodava za mega?:o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

oprava: 33 je 1.8s na snimek a 39 je 1.5s na snimek, tj. 0.66/s a 0.55/s

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

: qee
Hasselbald je stredoformatovy aparat na svitkovej film, velikost policka je 6x6cm(presneji 56x56mm). Tenhle cip je teda zase jen osekanej crop, kterej zdaleka nevyuzije moznosti objektivu. Zejmena tech sirsich. Nemluve o tom, ze to neni ani ctverec. Coz k Hassymu tak nejak neodmyslitelne patri. Ale stejne jako u DSLR, i v tehle tride jedniou fullframe prijde.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hm, dobrý akorát tak do satelitu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Keby račej naučili ludí fotiť. Niektorí si myslia že keď kúpia foťák za 50K automaticky budú mať super fotky. Švagor pracuje vo fotolabe a neverili by ste aký humus vedia niektorí nafotiť.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

notorius: a který bz sis představoval? pokud moje paměť sahá, tak standardní středoformáty jsou cca. 4,5x6cm, 6x6cm, 6x7cm, 6x8cm a 6x9cm ... myslím, že zejména na 6x9 si ještě několik let počkáme :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

David Ježek: 6x17? :-D
(stačil by 6x7 a pokud možno v dálkoměrném těle, něco jako Mamiya 7)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

to David: Středoformát má základ dán šířkou svitkového filmu a ten je 6cm, jestli je pak výsledně 6x4,5 6x6 6x7 nebo 6x9 je už otázka výrobce fotoaparátu, například Mamiya má jak kamery na 6x4,5 (Mamiya M645), tak i 6x7 u Mamiya RB67 Professional. Hasselblad je tradyčně znám svým čtvercem 6x6 (celý jeho V-System), ale také má i 6x4,5 (H-System) a právě ten je základem těchto digitálních středoformátových Hasselbladů, tam se o "fullframe" bude mluvit až čip bude mít oněch 60x45 mm :-) No a na 6x9 formát můžeš fotit např. s Graflexem :-) Apropo, pokud bych bral v potaz optickou rozlišovací schopnost co jde získat při použití špičkového skla a 200 čar na mm profesionálních negativních kinofilmů, tak se po převodu do počítače dostaneme na cca 59 Mpixelů, takže se dá říct, že se k tomu už pozvolna technika blíží ;-) Na toto téma byl moc dobrý článek cca 2 roky zpátky ve PHOTOlifu. Posuzovala se tam rozlišovací schopnost celé optické soustavy a obecně film je stále digitálem neporazitelný. Jak jsem zmiňoval 200čar na mm délky negativového políčka rozlišovací schopnosti je bráno v kontextu fotografované scény s určitou vzdáleností od fotografovaného měřítka na kterém se ony čáry měří/zjišťuje jejich čitelnost a abych byl přesnější v onom článku 12Mpixel SLR je na cca 45 čarách na 1mm. Celé téma je na velkou diskuzi :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

David Ježek:
Já rád čtverec. :) Tedy 56x56mm. Ale pak se mi líbí i 6x7, konkrétně 6x7 v podání Linhof(delší strana má 72mm). MNo a na panorama těch 6x17. :-D

James:
Souhlas, akorát Photolife bych úplně doslova nebral. Asi věc názoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kalkulacka: Dle datasheetu je to tak, že fotíš 1,1 snímků za vteřinu, ale kvůli bufferování a zápisu na paměťovou kartu jich uděláš jen 33 za minutu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

BTJ: to že v ČR je hodně dráž než v zahraničí platí. Například spektrální analyzátor (v ČR +20-40%) se u některých značek jednoduše v zahraničí objednat nedá, protože vždy odkážou na české (a drahé) zastoupení. Problém může nastat s řešením záruky, případně kalibrací.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

U Airyho disku!!!

A z Kodaku se přitom ještě na jaře proslýchalo 80MP. Neblahá je ale ta chyba JEDNOHO ŘÁDU, co stále přetrvává v cenících Hasselbladu.
Moderní aparát H3DII-50 není jistě 200x komplikovanější (neřkuli lepší) než mezi lidmi oblíbený moderní aparát Kompakt za 3000.
(srovnej s oblíbeným moderním mezikroužkem typ "Díra v odlitku" za 4200).

A nyní vysoce definovaný, resolutní verš :

Blahoslavení fotografové chudí clonou
Proti nimž
Difrakce a Aberace
Spojily
Se

VŠEM, KTEŘÍ SE ZAJÍMAJÍ O HI-FIDELITY FOTOGRAFII,
odporučuji čerstvý a výtečně pojednaný článek k tématu ROZLIŠENÍ na Luminous Landscape s množstvím odkazů na další zdroje.
http://www.luminous-landscape.com/tutorials/resolution.shtml
přespříliš zaměstnaného čtenáře odkazuji přímo na tabulku z článku, z níž rychle a bystře vyčte, že zacloní-li šťastný majitel full frame CANONU EOS-1Ds MARK III na f/11, poklesne reálného rozlišení jeho aparátu v oblasti světla zeleno-žlutého cca. o čtvrtinu na 16MP, a při cloně f/22 na 2MP v oblasti světla červeného. Což ho jistě nepotěší.
(nemluvě přitom o nebohém majiteli aparátu založeném na 4/3 standardu)
http://www.luminous-landscape.com/images-82/TABLA3.jpg
(k domácímu simple testu vlivu clony na množství detailů se dobře hodí jemné čárové kódy)

Citace z článku Erwina Putse
http://www.imx.nl/photo/technique/leica_lenses_and_digital_ne.html
(pokud je adresa nedostupná, popatřete v archiv Googlu.

"Many modern Leica designs are diffracted limited at medium apertures and can record fine detail of 100 lp/mm and even above this value.
YOU NEED MICROFILMS, EXTREMELY STABLE TRIPODS, FOCUS BRACKETING AND MORE TO GET AT THIS PERFORMANCE. Handheld photography with medium speed films and moving objects (street scenes) is limited to at most 20 lp/mm and often less. The 40 lp/mm limit was established by Zeiss researchers as a practical limit for high definition 35mm photography. My own tests have indicated that is not easy to reach this limit in normal situations"

"A SMALL FOCUS MISMATCH OR A CAMERA VIBRATION IS ENOUGH TO DESTROY ANY AMBITION FOR HIGH DEFINITION IMAGES.."

Máte-li tedy už výtečný aparát s optikou nejvyšší jakosti, wie z.B. LEICA APO-TELYT-R 280 mm f/4, tak hlavní věcí je, nedrkat do toho.

STRAN DEBATY OHLEDNĚ ROZLIŠENÍ FILMU A SENZORU:
Mějte v patrnosti, (mimo MNOHÉ a DALŠÍ jiné), že odstíny ve filmu jsou výsledkem ditheringu "stejně barevných zrn" které mohou být jen exponované, nebo neexponované. Tedy zčernalé, nebo nezčernalé. 0 nebo 1. (jako u tisku - čb. obrázek s jemnými odstíny šedi vytištený "jednou černou barvou"). Oproti tomu senzor zaznamenává úrovně jasu zvlášť v každém jednom "zrnu"
Čili pojednou máme vlastně "Analog" digitální a "Digitál" analogový. Zajímavé, že?
http://www.luminous-landscape.com/essays/clumps.shtml

PS: IFA 2008 má prý být první výstavou (alespoň se to šušká), kde si dychtiví lovci megapixelů budou moci sáhnout na Její Svátost 24,8MP FF zrcadlovku SONY, tč. beze jména.

PPS: Honba za vysokým rozlišením je vykoupena technickými obtížemi, ba i je omezena fyzikálními zákony a únavou konstruktérů. Není pochyby, že své o tom věděl i Q, který místo aby umístil do Bondovy dvouoké zrcadlovky senzor s velkým rozlišením, vybavil tuto raději magnetofonem s velkými cívkami...

Viz též:
http://www.gigapxl.org/
velmi vysoké rozlišení - film; scanner s velmi vysokým rozlišením
http://www.betterlight.com/
velmi vysokým rozlišením - scanner s velmi vysokým rozlišením
http://www.roundshot.ch/xml_1/internet/de/application/d438/d925/f934.cfm
velmi vysoké rozlišení - scanner s velmi vysokým rozlišením s velmi vysokou rychlostí
http://www.roundshot.ch/xml_1/internet/de/application/d438/d925/f934.cfm

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O problémech digitálních fotoaparátů obecně a například o mém řešení fixace roviny svitkových filmů se zmiňuji v tomto článku:
http://www.horolezec.cz/blog/?item=podtlakove-kazety-hasselblad-na-svitk...
Dokud nebude k dispozici chip alespoň 50 x 50 mm, tak zůstanu u filmu :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Igor120 - tvůj švagor tomu nerozumí, to je totiž Umění :-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ad : JETAMTMA.
STRAN DEBATY OHLEDNĚ ROZLIŠENÍ FILMU A SENZORU: Velikost jednotlivých filmových zrníček jest výrazně menší (a zrna se dokonce překrývají), nežli velikost jednotlivých pixelů. Pokud by tomu tak nebylo, pak by vzhledem k tomu, že barevný obraz je složen ze tří barevných vrstev měly snímky filmové pouze 8 barev, včetně bílé a černé (2 na třetí). Lze se pouhým okem přesvědčiti, že škála barev snímků na film pořízených je velmi bohatá (např. na snímcích kolegy L.Kamaráda). Takže ano : JETAMTMA, zejména v hlavě mého předblogníka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a jeje, na cdr uz i o foceni. v tom pripade bych jako HDiofil uvital i informace z pole domaciho kina - nove procesory nebo projektory (ty se tu cas od casu objevuji) ;-P

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

abych jen nedrzkoval, zde je namet:
http://www.onkyopro.com/model.cfm?class=Preamplifier&m=PR-SC885P&amp...
...ma prijit nastupce - hodne brzo - a to i do evrpopy!!!
(jdu si dat 4 brufeny na zklidneni :D)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

tak až si ho přivezeš ze švýcar, dej vědět, stavím se ... ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

>PPS: Honba za vysokým rozlišením je vykoupena technickými obtížemi, ba i je omezena fyzikálními zákony a únavou konstruktérů. Není pochyby, že své o tom věděl i Q, který místo aby umístil do Bondovy dvouoké zrcadlovky senzor s velkým rozlišením, vybavil tuto raději magnetofonem s velkými cívkami...

Jetam Itma: mas pravdu, rezignujem na fotografovanie, prechadzam na... video.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Honba za megapixely ještě má smysl. Na vlastní oči jsem viděl rozdíl mezi 39 megapixely z Phase One P45+ a 60,5 megapixely z Phase One P65+. Samozřejmě byly to velkoformátové fotografie. U středoformátů jsou pixely stále daleko méně husté než u klasických zrcadlovek natož kompaktů. Mimochodem na konci léta vyjde 60 megapixel od Hasselbladu H3DII-60. Také bych rád upozornil na jednu zajímavou funkci s názvem Multi-shot. U vetšiny čipů jeden pixel snímá pouze jednu ze tří barev, modrých pixelů je dvojnásobek, tedy skutečné rozlišení je jakoby 4x menší. Digitální stěny s funkcí multi-shot udělat čtyři snímky za sebou s tím, že posouvají malilinko čip tak, aby z každého místa sejmuly všechny tři barvy (modrou dvakrát). Tím pádem výsledné rozlišení je jakoby 4x větší navíc snímky netrpí neduhy, které způsobuje rozdělení barev. Bohužel multi-shot kamery zatím nemají víc jak 39 megapixelů, což je jakoby 156MP, mezi zástupce patří například Hasselblad H3DII-39MS nebo Sinar evolution 75.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.