Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Známe datum dostupnosti Haswell refresh

Obavy OEM partnerů a výrobců základních desek, kteří vyjádřili nespokojenost s možností dubnového vydání druhé generace Haswellu, se nenaplní. Na přípravy dostali několik týdnů času navíc…

Počátkem února přicházely z východu zvěsti o obavách OEM výrobců, že v důsledku časnějšího vydání generace Haswell refresh nestihnou vyprodat modely první generace, i o nespokojenosti výrobců základních desek, kterým zůstane na skladech příliš mnoho desek s čipsety osmé generace.

Je možné že i tento tlak přiměl Intel k úpravě harmonogramu, je možné, že obavy byly předčasné, zkrátka a dobře, Haswell refresh alias Devil’s Canyon nakonec do prodeje půjde v květnu. Jako nejpravděpodobnější se jeví 10. květen 2014. To je na jednu stranu sobota - na stranu druhou je třeba dodat, že o tomto termínu zdroje nehovoří jakožto o dni oficiálního vydání - pouze konstatují, že k tomuto datu bude nová generace dostupná.

Zároveň, maximálně o pár dní později, bude možné koupit i základní desky s čipsety devítkové řady, které přinášejí podporu M.2 SSD (rozhraní PCI Express 2.0 x2 s přenosovou rychlostí 1GB/s pro generaci rychlých SSD, která výrobci chystají na Computex).

Určitý obrázek o podobě samotných procesorů jsme si mohli udělat už ze specifikací, které přinesl web CPU World. Nebyly sice úplně přesné a obsahovaly pár nejasností, ale nastínily, že rozdíl mezi Haswell a Haswell refresh v případě většiny modelů spočívá v mírně zvýšené taktovací frekvenci (100, u některých úsporných modelů až o 200 MHz) při zachování cen minulé generace - což se nyní potvrzuje.

Nakonec můžeme připomenout, že kromě Haswell refresh figuruje v plánech Intelu na letošní rok ještě šesti -až osmijádrový Haswell-E pro ultra-high-end desktopy, Haswell-EP pro servery, o kterém jsme mluvili v souvislosti s příchodem DDR4 a dále první mobilní čipy 14nm generace Broadwell.

Diskuse ke článku Známe datum dostupnosti Haswell refresh

Úterý, 15 Duben 2014 - 12:58 | trodas | No jo, naivkové se učí jen z vlasních chyb....
Neděle, 13 Duben 2014 - 15:32 | Vrah Smrt | Zní to logicky, vlastní zkušenost ničím...
Neděle, 13 Duben 2014 - 10:35 | trodas | Není to sice "on topic", ale já jsem...
Sobota, 12 Duben 2014 - 21:19 | Vrah Smrt | Zajímavý článek pro horlivého zastánce Amazonu v...

Zobrazit diskusi