Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Trápí vás hlučný harddisk? Zkuste softwarové vypnutí

Ja som mal s mojím NAS presne opačný problém. Nové úsporné disky od WD a Seagate majú všetky nastavený spindown po pár minútach, čo ma neuveriteľne štvalo. Použil som ich DOS utility na vypnutie automatického uspania a odvtedy si aktivitu diskov ovládam sám:

vypnutie úspory energie diskov (konštantne roztočený):
hdparm -B 254 /dev/sd[abcdefgh]
uspatie diskov (spindown):
hdparm -y /dev/sd[abcdefgh]

Samozrejme, na najlepšiu efektivitu je potrebný súborový systém, ktorý nebudí disky každých pár sekúnd (ext4), ale napr. zfs.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přemýšlím, jestli to není důvod toho, že lidi, kteří kdysi zkoušeli pár desítek disků do velkých RAID polí, už do toho nikdy nejdou znovu kvůli tomu, že disky byly schopné odcházet dost často a v mnoha kusech v jeden moment.

Četnost zapínání a vypínání něco takového by byla právě ohromná…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slovo "Recentní" - to už přeháníte, ne? :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

+1 Sice to slovo oficiálně v českém jazyce existuje, ale je to naprostá šílenost, tak proč to proboha používat.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Protože NoX a protože "denzita" , jemu ty cizí termity nevymluvíte.
Kdyby to napsal hezky-česky, na profesionalitě by to netratilo.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na platforme AMD SB700 spoľahlivo funguje vypínanie jednotlivých diskov cez "bezpečne odstrániť hardvér a vysunúť médiá". Disky sú bezpečne odpojené. Podmienkou je inštalácia AMD AHCI driveru. Nevýhoda je, že k odpojeným diskom sa dá dostať až po reštarte PC.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Možná by mohlo stačit dát vyhledat nový hardware?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste v trial verzi toto, mělo by to jít na všech platformách a bez restartů.
http://safelyremove.com/download.htm

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pri opätovnom zapínaní program hlási, že sa vyžaduje reštart všetkých diskov na jednom usb hube. A keďže tam mám systémový disk tak to nejde vynúniť ani natvrdo. Ešte skúsim dať preč amd ahci driver.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bola prvá vec čo som skúšal :-) Nefunguje to.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Potom by bolo rozumne zabezpecit aby nebol dovod hrabat na tom disku, napriklad aj take veci ako vypnutie indexovania na tom disku, defrag vo volnom case a podobne.

Kedysi som mala podobny problem, ale ten disk nebol hlucny sam osebe, len odchadzal :-) Z nejakeho dovodu musel byt pri boote stale v pocitaci, kedze to bol Linux nebol problem nastavit spindown po 15 minutach cez hdparm ako uz spomenul hore disposable.

Sirili sa aj historky o tom ako si ludia vyrobili hardverove vypinace na disky. A jeden by neveril ze IDE disk dokazal byt plug&play - pokial tam bolo pri boote pritomne zariadenia na tej vetve, dalo sa odpojit a pripojit. Bola som svedkom ako borci menili disk za behu v pocitaci sluziacom ako server ktory musel bezat, chvilu sa hrali s ioctl a hdio a nakoniec to rozchodili.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, s plug&play jsem si taky kdysi hrál (toho času ještě pod widlema), jednou s EIDE (ATAPI) vypalovačkou a párkrát s ATA diskem, jenže ten jednou nepřežil, když jsem k němu za chodu připojil napájení :-(.

Jinak jsem měl i jednu nechtěnou "plug&play" zkušenost s ISA síťovkou (hodně starou, rozhodně pnp, narozdíl od "novějších" ISA karte nepodporovala) - měl jsem ji v pokusném počítači s linuxem, který byl poskládaný jenom tak "na stole" a kabel mi svou vahou vytáhnul síťovku ze slotu :-). Když jsem si toho všimnul, tak jsem ji zase zatlačil zpět a všechno vesele fungovalo dál...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

to si dobre pamatuju, jak jsem menil IDE disk v supliku za chodu, je to teda uz davno, ale s opatrnosti se to dalo, do dneska si pamatuju postup :)

nejdriv jsem odebpral disk v Device Manageru a chvili pockal, pak jsem vypnul napajeni disku (na supliku jsem mel vypinac), chvili pockal a pak disk vytahnul, pri vkladani jsem postupoval podobne - vlozit disk, chvili pockat, zapnout napajeni, chvili pockat, v Device Manageru dat detekovat novej HW... a hotovo, vymenenej IDE disk za behu :)
myslim si, ze jsem to takhle provozoval na Win 2000 a Win XP a jen podotknu, ze desku v tom PC jsem neodpalil, beha do dneska :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

mě třeba ve windows hrozně irituje, že když máte dva disky v softwarovém raidu a systém je zastaví, tak potom při pokusu z nich něco přečíst se nejdřív roztočí první disk, z něj systém přečte ten jeden stripe, načež zjistí, že následující stripe je na druhém disku a začne roztáčet druhý disk, čili člověk musí čekat n-krát déle, kde n je počet disků v raidu :-/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mám v ntb 2x 750GB v mirroru přes intel rapid storage a 256GB msata ssd.

Pokud nedělám nic náročného je ntb dost tichý, největší bordel dělaj právě ty disky. Mám na nich hudbu, filmy, zálohy projektů, apod. věci, pokud s něčím pracuju je to z 99% na ssd.

Momentálně mám nastaveno vypínaní disků po 20 minutách, měl jsem po minutě, ale říkal jsem si, že to diskům asi moc neprospívá? I když na ně celý den v podstatě nepřistoupím, tak je čas od času nějaká nezbedná aplikace zbytečně roztočí. Takže ve výsledku se za den rozběhnou klidně i 30x a to s nima v podstatě nic nedělám ( při nastavení vypínání po minutě), ale zas je krásný klid. Je lepší je nechat jet non stop než je nechat několikrát denně zastavovat a rozbíhat? Jsou to 7200 otáčkový Seagate.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Osobně jsem rozhodně pro non-stop běh, střídání provozních stavů prostě žádnému zařízení (a zvlášť mechanickému) nemůže svědčit. Tyhle kraviny jsem nikdy moc nepoužíval a za posledních pět let mi snad krom jednoho mobilního IDE neodešel žádný disk.

No a jelikož systémové disky mám 15k enterprise SCSi, tak to by byla úplná zhovadilost, už tak se mi nelíbí že je denně jednou zapnu a jednou vypnu. Ani vlastně ale nevím, jestli to tyhle věci umí…

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to není úplně pravda, záleží na určení disku. Notebookové disky jsou optimalizované na spotřebu a časté zapínání/vypínání. Enterprise disky jsou optimalizované na běh 24/7/365. Běžné desktopové něco mezi tím.

Ze zkušenosti odcházejí běžné desktopové disky při permanentním provozu dřív než při typickém a nízkootáčkové notebookové při častém on/off spolehlivě fungují dlouhé roky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak tak. Ovšem prošlo mi rukama i dost běžných disků, co měly najeto víc jak 30 (někdy i 50) tisíc hodin a do stovky startů a bez potíží. Každopádně to, co se tu doporučuje, je úplně mimo běžné využití „mezi tím“ a následky manuálního (či automatického) vypínání v počtech desítek cyklů denně jsou podle mě fakt špatně.

Každopádně nevidím, co na tom lidi tak řeší, ať si dají na systém SSD a na data server fyzicky jinde když jim to tak vadí. Odhlučňovací boxy fungují dobře. Řešit nějaké drobnosti na úkor bezpečnosti dat dat mi přijde tedy jako velmi špatná ptákovina. Ne že bych v dnešní době věřil na nějakou hroznou hlučnost disků, už od doby nějak před pěti lety jsou hlučnosti poměrně dost nízké.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Škoda, že se to nedá pořádně ovládat z CLI. GUI je sice fajn, ale pokaždé se tím proklikávat je otrava. Udělat si zástupce na vypnutí konkrétního disku jedním klikem by bylo mnohem lepší.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Mozno to ma nejake command-line parametre ktore mozes nahadzat za .exe. Na stranke pise v sekcii Additional ze "Command line support."

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Psát si mohou, co chtějí, když není dokumentace ani help. :(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neni problem pouzit windows build vyse zmineneho hdparm. Ten se necha snadno vygooglit.

Na Win7 64bit mi disky v notebooku spolehlive uspava.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nutno říci, že Win7 jsou na tom výrazně lépe než XP - alespoň podle mých zkušeností. WXP disky uspávala, to je OK, ale spousta akcí vyvolala roztočení spících disků. Třeba otevření Requestu na výběr souboru. I když se tento defaultně otevřel na C: (který se stejně nezastaví, protože Win po něm furt něco šmudlají), tak to vyvolalo rozjetí všech ostatních spících disků. Na W7 k tomu dochází podstatně méně

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tuhle funkci bych asi nikdy nevyužil, je to první věc, co u windows vypínám. Utilita je možná na první pohled dobrá, ale proklikat se takhle k něčemu a vypnout moje 4 disky jeden po druhém nebo třeba jenom 3 z nich??? Asi jsem zapomněl říct, že neuvěřitelně nesnáším čekání, takže potom probouzení disku, které trvá asi 10s, kvůli sebemenší blbosti, mě vytáčí doběla, dokonce jsem kvůli tomu vyhodil spoustu peněz za Raid0 řadič a dvě SSD, abych nečekal :-D Čtení 900MB/s je lepší, než 150 ;)

Pro mně by bylo přijatelné řešení asi jenom HW vypínání. Buď sprosté vypínače v pozici pro disketovku a vypínat a zapínat disky ručně nebo udělat super řešení, kde by se nějaké relátka daly ovládat i softwarově, což je asi trošku oldschool, ale co už. Je až s podivem, že tohle nenapadlo řešit už nejakého eco komisaře. Navíc nové biosy a desky, které umí měnit napětí snad úplně všeho, by taky mohly umět vypnout disky.
Jsem taky zastánce toho, že by disk měl jet pořád, vezmu-li v úvahu to, že pc zapínám pouze na pár hodin denně. Kdybych ho nevypínal vůbec, možná by stálo za uvážení disky nějak vypínat. Tenhle soft mi přijde k ničemu, proč mám vypínat disk, který už mi s počítačem najel? Navíc, když tady je pořád ta možnost, že mi ho něco probudí?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.