Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Co nás čeká v roce 2013

Datová úložiště
Poslední den před Silvestrem pro vás máme další z přehledů končícího roku. Jak se za posledních 12 měsíců vyvinula úložiště, ať již superrychlá interní, nebo pomalejší externí? A co nás čeká v roce 2013?

Pevné disky

HDD plotny 01

Věříme v následující: přislíbené 5TB disky pro desktopy (tedy 3,5palcové) a alespoň 2TB notebookové s rozumným počtem ploten. Při troše štěstí začneme v roce příštím více - budou-li elementálové nakloněni - vídat v noteboocích 1TB disky a možná i 1,5TB.

Nelze čekat žádné zázraky v oblasti přístupových dob či navyšování přenosových rychlostí - to první se víceméně nijak nehne ze současných hodnot, to druhé poroste adekvátně použití diskových ploten s vyšší hustotou záznamu, ale ve srovnání s SSD to samozřejmě budou nadále se více a více rozevírající nůžky.

OCZ Kilimanjaro

V tomto srovnání ale vycházíme z propočtů podle PCI Express SSD. Flashové disky pro SATA rozraní jsou jednoduše na jeho stropu a příští rok na něm setrvají. A protože hodnoty IOPS jsou již dnes velmi dobré, nečekáme žádný významný prakticky pozorovatelný nárůst, ten se bude odehrávat maximálně v oblasti hůře komprimovatelných dat, pokud bude dosavadní lídr trhu, řadič SandForce SF-2281 nahrazen něčím přeci jen pokročilejším.

Toshiba, wafer s 19nm MLC NAND flash čipy

Příští rok bude ale zcela jistě patřit 19nm a 20nm NAND flash čipů, v MLC provedení, pokud budete vybírat desktopové či notebookové SSD, téměř jistě půjde o něco takového. Budeme velmi zvědavi jak si povedou nové řadiče konkurující SandForcům, či nových typům od Indilinxu/OCZ. Modely jako Agility 4 a Vector od OCZ či V300 od Kingstonu a všechna jim ekvivalnetní SSD poslední generace (zatím ještě přemýšlím, jestli ji nazvat 3,5. - právě s ohledem na 19nm flashové čipy a občas nové řadiče, nebo to ještě nechat plavat) vypadají sympaticky a přiznejme si, že i přes všechna negativa týkající se klesajících hodnot garantované/udávané životnosti jsme stále v číslech, která by neměla při „běžném konzumním“ použití činit problémy.

Paměťové karty budou pochopitelně nadále zrychlovat. Ať již se budeme bavit o nejvýkonnějších kartách a kartičkách na trhu, nebo SDHC/SDXC kartách, na které má běžný spotřebitel nastaven poměrně přísný cenový strop, bude příští rok opět posunem vpřed. Neočekáváme ale, že by kupříkladu UHS-I rozhraní využívalo větší množství kompaktních fotoaparátů na trhu, toto bude i nadále doména modelů vyšších, ať již kompaktů s výměnnými objektivy, nebo zrcadlovek. Ohledně XQD námi začíná jímat pesimismus,

apple-ipad-mini

Z rostoucích kapacit při menších a menších výrobních procesech budou těžit i jiná zařízení: ano, máme na mysli hlavně smartphony a tablety, ale je otázkou, kdo první si dovolí překročit dosud takřka magickou hranici integrované 64GB flash paměti a nabídnou 128 nebo dokonce 256 GB. bude to Apple, nebo Samsung, nebo někdo úplně jiný?

Rekapitulace úložišť je u konce. Na rozdíl od CPU či GPU jde samozřejmě o nudnější obor, jelikož se toho v ně tolik neděje. Jistě nebudeme daleko od pravdy, když si dovolíme předpokládat, že většina z vás bude svá úložiště upgradovat příští rok pouze v případě nějakého selhání.

 

Tagy: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Velká rekapitulace: HDD, SSD, flashky i paměťové karty v roce 2012

Pondělí, 31 Prosinec 2012 - 23:16 | zoki | "Neočekáváme ale, že by kupříkladu UHS-I...
Pondělí, 31 Prosinec 2012 - 20:37 | Noxik | Z vlastni zkusenosti usuzuji, ze tohle je u MS...
Pondělí, 31 Prosinec 2012 - 17:50 | Alexandra Stanovska | No praveze nie, zatial je to len zbozne prianie...
Pondělí, 31 Prosinec 2012 - 15:10 | danieel | Vite o takovem PCIe RAW disku? Zatim vsechna...
Pondělí, 31 Prosinec 2012 - 15:08 | danieel | Microsoft je banda lameru. Napr. v XP existuje...
Pondělí, 31 Prosinec 2012 - 12:44 | jan chavel | A o tomhle velice dulezitem linku: http://support...
Neděle, 30 Prosinec 2012 - 18:27 | Alexandra Stanovska | Na poli tych "serioznejsich" tj....
Neděle, 30 Prosinec 2012 - 14:28 | Damel | IMHO: Příští rok budeme upgradovat svá úložiště...

Zobrazit diskusi